Tiflis Gezi Rehberi | Tarihi yapıların bozulmadığı şehirleri çok seviyorum. Geçmişini yansıtan, keşfedilmeyi ve hissedilmeyi bekleyen o güzel şehirler. Bunlardan birisi de Old Tbilisi , Eski Tiflis. Bu yazımda size iş seyahatimin arasına sıkıştırdığım 3 saat kadar kısa fakat bir o kadar da güzel olan Tiflis gezimi anlatacağım.
1.Gürcistan’a Kısa Bir Bakış
Öncelikle Gürcistan’a seyahat ile ilgili ufak fakat önemli detaylardan bahsetmek istiyorum. Gürcistan yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip Türkiye’ye sınır komşusu olan bir ülkedir. Başkenti Tiflis’tir ve İstanbul’dan direk uçuşla 2 saat 20 dakika gibi bir sürede ulaşılabilir. Batum şehri ise ülkemize sınır komşusudur, şehre karayolu veya havayolu gibi ulaşım seçenekleri mevcuttur. Batum’a ulaşım uçakla 1.5 saattir, karayolunu tercih etmek isterseniz Hopa’dan Batum’a otobüsle geçebilirsiniz. Gürcistan seyahatiniz için 1 yıla kadar vizeye gerek yok, ayrıca yeni tip kimliğinizle seyahat etmeniz mümkün.
Kovid -19 koşullarına gelince, havayolu ile seyahatlerinizde aşı kartların ibrazı yeterli oluyor, aşı yaptırmadıysanız veya eksik aşılarınız varsa son 72 saatte temin edilmiş pcr testi sunmanız gerekiyor. Kara yolu ile seyahatlerinizde aşı kartınız olsa bile pcr testi ibrazı da yapmanız gerekiyor. Ülkeye dönüşlerde ise form doldurmanız gerekiyor, ayrıca 72 saati doldurmuş yolculardan pcr testi isteniyor. Detaylı bilgi için Seyahat Sağlığı ‘nı ziyaret edebilirsiniz.
Gürcistan’ın para birimi ‘ Lari’ dir ve bir Lari şu an yaklaşık 4,58 Türk Lirasıdır. Resmi dili Gürcüce olup ülkede çoğunlukla Gürcüler yer almaktadır. Azınlık olarak Azeriler ve Ermeniler de ülkede yaşayan milletler arasında. Ticari anlamda ithalat ve ihracatı olan ülkenin en büyük ticari ortaklarından biri Türkiye’dir. Ülkede yaklaşık 2000 adet Türk sermayeli firma yer almaktadır. Gürcistan’ı gezen birinin Türk ürünlerine rastlamaması neredeyse imkansız.
2. Tiflis’de Ne Yenir? | Tiflis Gezi Rehberi
Gelelim 3 saatlik mini Tiflis Turuna. İlk olarak size seyahatim esnasında denk geldiğim Türk işletmelerden bahsedeceğim. Yurtdışında yemek konusunda titiz davranan biri olarak bu seyahatimde inanılmaz rahat ettim, çünkü bulunduğum 3 restorandan 2 si Türk’tü. İlki Ankara Restoran adı verilen %100 türk işletmesi. Türkiye’de yediğiniz birçok yemek orada mevcut, ilaç gibi gelen demleme çayda cabası. Bir diğeri ise Sülfür hamamlarının yanında bulunan İstanbul Cafe. Yemek konusunda hassas davranıyorsanız bu iki mekanı tavsiye edebilirim. Bunların dışındaki Türk işletmelerini de araştırabilirsiniz.
Yerel cafe ve restoranlar da her anlamda çok başarılı. Mimarisi, iç tasarımı ve yerel lezzetleri konusunda uğranmaya değer. Yerel lezzetleri deyince bölgenin önemli ve bilinen lezzetleri hakkında da biraz bahsedeyim.
Bizdeki mantıya benzeyen ‘ Hinkali ( Gürcü mantısı )’. Büyük ve hacimli bir mantı türü. Sığır eti veya domuz eti ile yapılıyormuş, ben denemedim, denemek isteyenler için dipnot olsun. Diğeri Acaruli Haçapuri. Kayık şeklindeki hamurun ortasında peynir, tereyağı ve yumurta sarısı ile yapılıyor. Bir diğeri ise Lobio, farklı tür fasulyelerden yapılan fasülye yemeği. Phali sebzelerin ceviz, sirke ve soğanla karıştırılmasıyla yapılan geleneksel bir Gürcü yemeğidir. Bir diğer tanınmış lezzeti ise bizdeki cevizli sucuğa benzeyen Çurçhela. Ana maddesi un, ceviz ve üzümdür. Son olarak Ponçiki ise pişiye benzeyen bir tür tatlıdır.
3. Tiflis Gezilecek Yerler – Tiflis Gezi Rehberi
Geziye ilk olarak Özgürlük Meydanı civarında yürüyüş ile başladım. Sokakları ve binaları fotoğraf çekmek için bir hayli güzel.. Ardından 15 dakika yürüme mesafesi bulunan Abanotubani bölgesine geldim. Gezip görebileceğim bir çok yer buradaydı. Bölgede köprülerle desteklenmiş ,sonu şelaleye ulaşan ve içerisinden su akan dar bir geçit var. Bu bölge şehrin en eski kısımlarından olup bölgede ahşap- tuğla karışımı evler yer alıyor. Su kanalını andıran geçidin etrafında cafeler var, sonuna kadar yürüdüğünüzde ise küçük bir şelaleye ulaşıyorsunuz.
Bölgenin sülfür hamamları meşhur, ‘ Orbeliani Baths’ilk göze çarpanlardan. Bina olarak çok güzel bir mimariye sahip. Diğer hamamların dış görünüşü ise kümbet şeklinde. Bu kümbetlerde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.
Ardından köprüden karşıya geçip Metekhi kilisesini gezdim, Kura nehrinin kenarında bulunan bu kilisenin mimarisi çok güzeldi. Kilisenin bahçesinden Kura Nehrini ve bölgeyi geniş açıdan gözlemleyebilirsiniz.
Daha sonra şehrin tam ortasında bulunan’ Bridge of Peace’, Barış Köprüsü’ne yürüdüm. 150 metre uzunluğundaki köprü Gürcistan’ın önemli bir sembolü. Ardından teleferikle ‘ Kartlis Deda’ ya çıkmaya karar verdim. Teleferiğe binmek için ‘ Metromoney ‘ adında bir kart satın alıp içine yükleme yapıyorsunuz. Bölgeyi yukarıdan gözlemlemek için uygun ve güzel bir keşif türü. Teleferikten indiğiniz noktada ‘ Gürcistan Milli Botanik Bahçesi ‘ var, vaktim olmadığı için gezme fırsatı bulamadığım bu bölgeyi gezmenizi tavsiye ederim. Daha sonra kısa bir yürüme mesafesi ile ‘Kartlis Deda’ anıtına ulaştım. Mother Of Georgia; Gürcülerin Annesi adı verilen bu ihtişamlı bir yapı şehrin sembolleri arasında yer alıyor. Ulusal Gürcü kıyafetleri ile bulunan bu yapının bir elinde dosta sunmak için şarap kasesi, diğer elinde ise düşmana karşı durmak için kılıç bulunuyor.
Ardından teleferik ile aşağı indim ve Meidan Bazar adı verilen yerel eşyaların ve antikaların satıldığı pazarı gezdim. Hediyelik eşya arayanlar için güzel bir yer. Ardından yürüyerek özgürlük meydanına geldim, yürüyüş esnasında cadde üzerinde rastladığım binalar ve çizimler ile harikaydı.
Tiflis Gezi Rehberi’ne Devam
Daha sonra Rustaveli caddesi üzerinde yürümeye devam ettim, şehrin tüm güzellikleri bu caddenin üzerindeydi sanki. Cadde üzerinde ilk olarak ‘ Parliament of Georgia’, Meclis Binası’na denk geldim. Binaların mimarisi harika, hayran kalmamak mümkün değil. Yol üzerinde denk geldiğim bir başka güzel yapı ise Opera ve Bale Tiyatrosuydu. Zamanım kısıtlı olduğu için bir çok yeri dışardan görüp fotoğraflama şansım oldu, vaktiniz varsa daha çok zaman ayırabilirsiniz.
Mini Tiflis Gezimi bu şekilde tamamladım. Tiflis 2 günlük bir kaçamak ile gezilebilecek çok güzel şehirlerden biri.. Seyahatlerine uzun vakit ayıramayanlar rotayı buraya doğru çevirebilir. Seyahat öncesi not alıp gidemediğim yerlerden bazıları ise Sameba katedrali, Mtatsminda Pantheon, Alexander Nevskiy Kilisesi, Gürcistan’ın tarihini anlatan Memorial History of Georgia, Chronicle of Georgia , Gürcistan Ulusal Müzesi ve Fabrika. Tiflis de gezilecek yerlerle ilgili diğer detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Tiflis Turu ile ilgili konaklama, fotoğraf ve diğer tüm detaylar için instagram sayfam mevyontheway i ziyaret edebilir, Dm yolu ile bana ulaşabilirsiniz. İyi keşifler ! : )