Tarih ve Doğanın Buluştuğu Yer – Kuşadası Gezi Rehberi
Kuşadası için plan yaptıysanız eğer, burasının sadece deniz ve eğlenceden oluşan bir bütün olarak görmemenizi tavsiye ederiz. Kuşadası’nın asırlar öncesi var olan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle sizler için Kuşadası Gezi Rehberi ‘ni derlemeye karar verdik.
Kendinizi deniz kum güneş diye hazırlamışken, tarihi yerleri de görmenin tadına varın ! Ayrıca bu çevrelerde Kuşadası’na direk Ada dendiğini de belirtelim..
Kuşadası – Kuşadası Gezi Rehberi
Kuşadası, Aydın iline bağlı bir ilçedir ve Türkiye’nin ilk turizm merkezlerindendir. 1965 yıllarında başlayan turizm, ilk kruvaziyer gemi turizmiyle de devam etmiş. 90’lı yıllarda Ege Bölgesi’nin ufak bir tatil kasabası iken artık iyice şehir havasına bürünmüş durumda.
M.Ö. 3000 yıllarına uzayan tarihinde, bölgeye M.Ö. 9.yy’da İyonlar hakim olmuşlardır. Büyük Menderes ve Gediz ırmakları arasında kalan alan, antik çağlarda İonia (İyonya) denilen bölgede halk denizcilik ve tüccarlık yaparmış. Kuşadası, Yılancı Burnu denilen yerde, Efes’e bağlı Neopolis ismi ile İyonlar tarafından, Anadolu’nun denize açılan bir liman kenti olarak kurulmuş.
Büyük İskender, M.Ö. 334′de tüm Anadolu’yu ele geçirmiş ve Pers İmparatorluğu son bulurken, Helenistik dönem başlamış. Aydın ve çevre ilçelerinde bulunan antik ünlü şehirler mevcuttur; Efes, Milet, Priene ve Didim ..
Kuşadası, Orta Çağ’da korsanlar tarafından kullanılan bir liman olurken, 15.yy.da, Venedikliler ve Cenevizliler döneminde Scala Nuova ismini almış. Sonrasında ise Bizans hükmünün sürülmüş olduğu bölge, 1413’te 1.Mehmet (Çelebi) tarafından Osmanlı egemenliği altına girmiş. Konumu nedeni ile de Osmanlı dönemi öncesi ve sonrasında tarihte önemli yer edinmiş.
Güvercinada‘nın Bizans döneminde önemli bir nokta olmasından dolayı da isminin buradan alındığı söylenmektedir.
Kuşadası’na Nasıl Gidilir ?
Aydın’a 70 km , İzmir’e 100 km uzaklıkta olan Kuşadası’na birçok ulaşım mevcut. İzmir‘den ve Aydın‘dan her saat rahatlıkla otobüs bulabilirsiniz.
İzmir – Adnan Menderes Havalimanı’ndan gelecekler içinse direk Havaş seçeneği mevcut. Havaş kullanmak istemeyenler ise buradan otogara 204 nolu Eshot otobüsü ile gidebilir. Araba kullanacaklar ise direk olarak 1,5 saatte İzmir’den, “Ada”ya varabilirler.
Kuşadası’na Ne Zaman Gidilir ?
Aslında bu bölüm çok açık ve net. Yaz günlerinin ve yabancı turistlerin gözdesi bu şehre dilediğiniz mevsimde gelebilirsiniz. Kışın bile güneş görmek, sakin kafa ile gezmek isterseniz ufak kaçamaklar yapabilirsiniz…
Nisan’da sezon açılmaya başlar ve Mayıs’ta artık turistlerin geldiğini görebilirsiniz. Sezon kapanışı da Kasım’a kadar devam eder.
Kuşadası’nda Gezilecek Yerler – Kuşadası Gezi Rehberi
1. Dilek Yarımadası Milli Parkı
Kuşadası ve Söke arasında bulunan bu bölge 1966 yılında Milli Park ilan edilmiş.
Samson Dağları’nın Ege Denizi’ne doğru uzantısı ile oluşmuş, yarımada kumlu, killi, eğimli bir kıyıya sahip ve farklı plajları vardır. Yarımadanın hemen güneyinde bulunan Büyük Menderes Deltası; tatlı ve tuzlu suyun birbirine karıştığı bir nokta olup, 209 farklı kuş türünü bünyesinde barındırmaktadır. Aynı zamanda türü nadir görülen ve koruma altında olan Tepeli Pelikan burada kuluçkalama yapmaktadır.
Defne ve kestane ağaçlarının yanı sıra, Akdeniz maki bitki örtüsü yarımadada görülmektedir. Adanın kuzeyinde bulunan Dilek Tepesi‘nden, muhteşem manzarayı izlemenizi tavsiye ederim. Denizin mavisi ve doğanın yeşilinin buluşması…
Milli parkta bulunan koylara kendi vasıtanız veya Kuşadası – Davutlar ya da Güzelçamlı’dan bineceğiniz minibüsler ile kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca koylara düzenlenen tekne turları da mevcut. Milli park giriş ücreti mevcut. Kişi ücreti 2018 yılında 5 TL gibi ufak bir rakamdı.
2. Güzelçamlı Köyü
Kuşadası’na yaklaşık 25 km uzaklıkta, Dilek Yarımdası’ndan önceki noktadır. Antik Çağ’da Poseidon Helikonis sunağı olarak bilinmekteymiş. İyonlar tarafından kurulan 12 kentten biri olan Ponionion olmuş. Bu kentlerde konsey toplantıları ve ayinler yapıldığı için önemli bir nokta haline dönüşmüş.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında bir Rum kasabası olan Güzelçamlı, mübadele döneminde Yunanistan’dan gelen Türklerin buraya yerleştirilmesiyle günümüze kadar gelmiş. Köyde yaşayan Rumlar ise Kurtuluş Savaşı döneminde Sisam Adası’na göçmüşler.
3. Zeuz Mağarası
Mitoloji’de yer bulmuş olan Zeus mağarası, milli park sınırları içerisindedir. 10-15 metre gibi bir derinliği olan mağarada dalış yapılıp, yüzülebiliyor. Mağaranın içinden akan su buradaki dağlardan gelmekteymiş. Mavi-yeşil karışımı olan harika bir rengi var suyun.
4. Güvercin Ada
Kuşadası Körfezi’nde bulunan ada limanı koruyan bir amaçla yapılmış. Güvercin Ada üzerinde, Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan bir iç kale ve İlyas Ağa tarafından yaptırılan surlar mevcut. Bu surlar Mora İsyanı sırasında adalardan ve denizden gelebilecek saldırıları önleyebilmek için yaptırılmış. Surlar üzerinde kale giriş kapısı ve kitabe bulunmaktadır.
Bu minik adada çok güzel bir liman manzarası sizi karşılıyor. Ayrıca yemek yiyebileceğiniz mekanlar da mevcut.
5. Mehmet Paşa Kervansarayı
1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından ticaret yolu üzerine kervanlar için yaptırılmış. Kervansaray iskelenin hemen yakınında olup, küçük bir iç kaleyi andırıyor. Yapıyı ziyaret ederken hediyelik eşya mağazalarına rastlıyorsunuz.
6. Kurşunlu Manastırı
Antik Dönem’de Mykale diye bilinen, Samson Dağları‘nın Kuşadası Körfezi’ne doğru olan bölgesinde inşa edilmiş manastır. Bizans yapısı Ortodoks Manastırı olup, 11. yy’da kurulduğu tahmin ediliyor. Rumların “Panagia Kurşuniatissa” dedikleri manastır, Hz. Meryem için yapılmış.
Bu tarihi yapı için de aslında geç kalınmış gibi. Maalesef ülke yapımızda kültürel yapılarımızı koruma özelliğimiz düşük seviyelerde..Umarım yıkımı olmadan restore edilir.
7. Kadınlar Plajı – Kuştur Plajı – Davutlar
Tatil denizsiz olmaz neticede. Bahsettiğimiz plajlar adanın en eski ve girişleri ücretsiz olan halk plajları. Tabi bunların yanında beach club’lar da mevcut.
Kiralayacağınız veya katılacağınız tekne gezileri olabilir. Bu bölge çeşitli hayranlık uyandıran koylar mevcut.
Kuşadası bu arada Selçuk’a çok yakın bir konumda. Bu nedenle günü birlik tarihi antik kent gezileri yapmanızı öneririm. Genelde düzenlenen turlar da hep Şirince – Kuşadası – Selçuk (Efes) tamlamasını içeriyor. Bunlar için de Şirince ve Selçuk Gezi Rehberi yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Youtube’da yayınladığımız gezi videolarımız için: Tıklayın
Sevgiler.