Sonbaharın Müjdecisi Eylül | 7 Farklı Başlıkta Yeni Başlangıçlar Ayı
Merhaba,
Dalından kopan yaprakların
Sararan yanlarına yazdım adını
Sahte bir gülüşten ibarettin oysa.
Ve hiç bilmedin ellerimin soğuğunu.
Eylül’dü.
Cemal Süreyya’nın, Eylül’dü şiiri ile yazıma başlamak istedim. Eylül, Yeni başlangıçların değişimin ayıdır. Eylül yaza veda zamanıdır. Sararan yapraklar, yağmur ayıdır. Eylül birçok kişide farklı anlamlar taşır. Cemal Süreyya gibi şairlerin ilham kaynağı olmuştur.
Eylül
Yeşilden kahveye, turuncudan kırmızıya dönüşen renk cümbüşüdür. Yaz aylarının bıraktığı tüm renklerin aslında kahverenginin tonlarından ibaret olduğunu gösteriverir size. Yazın aldatıcı ışıltısı, bunaltan sıcağı, usul usul serin havalara bırakır yerini. Sarıdan kızıla dönecek yaprakların, yağmur sonrası toprak kokusunun ayıdır eylül.
Eylül – Adı
Türkçede yer alan Eylül isminin kökeni Arapçadır. Hasat ayı olarak da bilinir. Hristiyanlar bu aya “istavroz ayı”, “haç ayı” ya da Karadeniz’de değiştirilerek “istavrit ayı” derler.
Eylül – Hüznü
Eylülün ilk günlerini yaşıyoruz, bir başka deyişle hazan mevsiminin başlangıcını. Günler kısalmaya başlar, ayrılıklar, yalnızlıklar, hüzün başlar.
Yeşil yaprakların sarıya dönmesinin, yerlere düşmesinin,
sana hasret kalmanın, Son günleri şimdi…. ( Nazım Hikmet)
Sevgilim, işte eylül
Ve işte senin usul usul seğiren yüzün… ( İlhan Berk)
Eylül sabahının serinliğini. Yaprakların serinliğini
Ciğerlerime dolduruyorum. Sessizlik ve serinlik Birleşiyor… (Ataol Behramoğlu)
Bugün Eylül’ün hazanı, sararan hayatlar arasından sıyrılıp geldi. Sen bana hüzün ben sana mutluluk nerde kaldı sonbaharda gelecek mutluluk.
En güzel hikayeyi kendisine anlatacak bir Eylül kalmış gibi, en ağır hikayeyi dinlemek Eylül’ün sırtına kalmış gibi. (Nazan Bekiroğlu)
Hüzünlü Eylül ancak bu kadar güzel dizelerle anlatılabilirdi öyle değil mi?
Eylül İsminin Özellikleri Nelerdir?
Çocuklarımıza isim olarak da verdiğimiz Eylül ayının isim olarak özelliği, Duygusal ve sakin kişiliği ile tanınmaktadır. Duygusallığı hayatının her alanında etkili olmaktadır. İşlerini yavaş yavaş garantiye alarak yapmaktadır. El becerisi gelişmiştir ve oldukça yeteneklidir. Yetenekleri sanatsal faaliyetlerde başarılı olmasını büyük ölçüde etkilemektedir. Ayrıca geçmişi unutmayan kinci yapısı bulunmaktadır. Güçlü ve sağlam karakteri oldukça baskındır. Çocuklarına Eylül adını vermek isteyenlere ufak bir bilgi olsun J
Eylül – Astroloji
Astrolojide hepimizin merak ettiği konuların en başında geldiği için kısa bir astroloji bilgisi olsun yazımda. Eylül ayında doğanlar Başak veya Terazi burcu olabilirler. Eylül ayında doğanlar 2 farklı burca sahip olabilirler.1 Eylül ve 22 Eylül tarihleri arasında doğanların burcu Başak burcudur. 23 Eylül – 30 Eylül günü doğanların burcu ise Terazi burcudur. Başak burcu tarihi : 23 Ağustos – 22 Eylül Terazi burcu tarihi : 23 Eylül – 23 Ekim Buna göre Eylül ayında doğanlar ya Başak ya da Terazi burcuna ait olabilirler. Eğer Eylül ayının ilk 22 günü doğduysanız o zaman burcunuz Başak burcudur. Eğer Eylül ayının son 8 günü yani 23 Eylül ve 30 Eylül tarihleri arasında doğduysanız o zaman da burcunuz Terazi olur.
Eylül- Sağlıklı Beslenme
Bu ayda Pazar ve manav tezgâhlarında yeni meyveler ve sebzeler görmeniz olasıdır. Eylül ayı itibarıyla, mevsiminde yememiz ve daha iyi verim alabilmek adına tüketilmesi gereken meyve sebzeler;
Eylül ayı sebzeleri: Mantar, pazı, mısır, patlıcan, kabak, kırmızıbiber, dolmalık biber, barbunya
Eylül ayı meyveleri: Mürdüm eriği, kavun, incir, üzüm, fındık, karpuz
Yaz mevsiminden yeni çıkmış olduğumuz için ve gelecek soğuk aylara kendinizi hazırlamanız gerekecek, ay boyunca sebze ve meyve tüketiminize önem vermeyi ihmal etmeyin.
Eylül Ayı Önemli Olayları
01 Eylül: Dünya Barış Günü
01 Eylül 1481: Galatasaray Lisesi, devlet adamı yetiştirilmesi amacıyla Sultan II. Bayezid tarafından kuruldu. Okulda 1868’de Fransızca eğitime geçildi.
01 Eylül 1920: Bakû’de 1. Doğu Halkları Kurultayı başladı.7 Eylül’e kadar süren kurultaya Enver Paşa da katıldı.
01 Eylül 1922: Uşak, Yunan işgalinden kurtarıldı.
01 Eylül 1922: Mustafa Kemal Paşa, 30 Ağustos zaferinin ardından Türk ordusuna ‘Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir ileri!” emrini verdi.
01 Eylül 1925: Birinci Tıp Kongresi Ankara’da toplandı.
01 Eylül 1929: Arapça ve Farsça dersleri okullardan kaldırıldı.
01 Eylül 1933: Denizyolları İşletmeleri devlet tekeline alındı.
01 Eylül 1939: Almanya, Polonya’ya saldırdı ve II. Dünya Savaşı başladı.
01 Eylül 1949: İstanbul Radyosu deneme yayınına başladı.
01 Eylül 1947: Amerikan Yardım Antlaşması imzalandı.
01 Eylül 1969: Libya’da Albay Muammer Kaddafi, Kral Sunusi’yi devirdi.
01 Eylül 1982: İlk ve orta öğretimde din dersleri zorunlu hale getirildi.
02 Eylül 1798: Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız donanmasının İskenderiye ve Kahire‘yi ele geçirmesi üzerine Osmanlı Devleti 2 Eylül 1798’de Fransa’ya karşı savaş açtı.
02 Eylül 1922: Eskişehir, Yunan işgalinden kurtarıldı. Yunan Orduları Başkomutanı General Trikopis esir edildi.
02 Eylül 1925: Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ve memurların şapka giymesine ilişkin kanun çıkarıldı.
02 Eylül 1938: Hatay devletinin kuruluşu ilan edildi. Hatay Millet Meclisi ilk toplantısını yaptı ve Tayfur Sökmen’i Cumhurbaşkanı seçti.
02 Eylül 1945: Japonya kayıtsız şartsız teslim oldu.
02 Eylül 1994: Milli Haltercimiz merhum Naim Süleymanoğlu’na, Uluslararası Olimpiyat Komitesince ‘’Yüzyılın En Güçlü Sporcusu Ödülü’’ verildi.
Eylül , hepimize sağlıklı, hüznü olmayan yeni başlangıçlarla gelsin.
Sevgilerimle, Çiğdem
Diğer yazılarım için tıklayabilirsiniz
Daha fazlası için instagram’da takip edebilirsiniz… cigdemmmky