Seyşeller’e Hoşgeldiniz
Herkese merhaba! Seyşeller Gezi Rehberi yazımda size masmavi denizi, yemyeşil ormanları, tropik meyveleri ve muhteşem gün batımıyla ünlü Afrika’nın cennet adası olarak nitelendirilen Seyşeller’den bahsetmek istiyorum. Hint Okyanusu’nda Afrika’nın doğusunda yer alan Seyşeller, yaklaşık 115 adadan oluşuyor. Fransızca ve İngilizce resmi dilleri iken yerliler Kreolce olarak adlandırılan yöreye özgü bir dille anlaşıyor. Para birimleri Seyşel Rupisi. Başkenti Victoria ve nüfusun büyük çoğunluğu adanın en büyüğü olan Mahe’de yaşıyor. Mahe adasını, Praslin ve La Digue gibi diğer turistik adalar takip ediyor.
Benim Seyşeller seyahatlerim ağırlıklı Mahe adasında geçti, bu nedenle yazımı da bu çerçevede yazacağım fakat gitmişken mutlaka pervane uçaklarla 1 saatte varabileceğiniz ya da önceden yer ayırmanız gereken gemi biletleri ile Praslin ve La Digue adalarını da görmenizi öneririm. Adaya Türk Havayolları ile direk ya da Qatar –Dubai üzerinden aktarmalı uçak seyahati ile varabilirsiniz. Yine bir Afrika seyahatinizde Kenya üzerinden uygun fiyatlı biletler ile de seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Seyşeller seyahatinizin en güzel yanı ise Türk vatandaşı olarak herhangi bir vizeye ihtiyacınızın olmaması. Sadece uçakta size verilen bir formu, otel ve geri dönüş uçak bileti gibi bilgilerinizi girişte göstermeniz yeterli oluyor.
Ada İklimi
Tropikal iklime ev sahipliği yapan adada sıcaklık yıl boyunca 25 derece ya da üzeri bir seviyede seyrediyor ancak Kasım – Mart ayları arasında muson yağmurlarının çılgın yağışına şahit olabilirsiniz. Aralık ayındaki ziyaretimde işte bu çılgın yağmurlara tanıklık ettim; yağmur öyle şiddetli yağıyordu ki yanınızda bir şemsiye olsa dahi ıslanmamanız imkansız diyebilirim ama bu aylarda gün içerisinde hava bir açılıyor bir kapanıyor yani ara ara başlayan yağmurlar olduğu için hava durumunun seyahatinizi olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum.
Konaklama – Seyşeller Gezi Rehberi
Kalacak yer olarak yalnız seyahat ettiğim için daha işlek olan Beau Vallon bölgesini tercih ettim çünkü burası sahil bölgesi olmakla birlikte aynı zamanda şehir merkezi Victoria’ya daha yakın. Ayrıca bu bölgenin sahilinin diğer sahillere nazaran daha aktif bir sahil olduğunu söyleyebilirim. Alternatif olarak ise Anse Royale, Baie Lazare, Bel Ombre’yi önerebilirim. Kalınacak yer konusunda size pek iç açıcı şeyler yazamayacağım çünkü otel fiyatlarından pansiyon fiyatlarına kadar her yer çok pahalı. Güzel bir yerde kalmak istiyorsanız rezervasyonunuzu önceden ayarlamanızı öneririm. Yine de villasının bir katını ya da müstakil evini paylaşan yerel ya da yabancı aileler oluyor. Airbnb üzerinden günlüğü 50 Euro’ya kalacak yerler de bulmak mümkün.
Her iki seyahatimde 4 gün için yaklaşık 1.500 TL gibi bir ücret ödedim. Ayrıca bahsettiğim gibi yabancı ailelere komşu olarak kaldım. Hem tek seyahat ettiğim için hem de kendi güvenliğim açısından bu tarz bir konaklamayı tercih ettim. Çünkü Seyşeller’in çok güvenli bir yer olduğunu söyleyemeyeceğim. Ülke henüz yeterince gelişmiş bir ülke olmadığı için geceleri sokak lambaları yanmıyor ve etraf oldukça karanlık bir hal alıyor. 4 katlı villalarında kendilerine komşu olarak kaldığım ailelerden biri İtalyan diğeri Afrikalı’ydı. Her iki aile de oldukça güleryüzlü, yardımsever insanlardı. Bu anlamda kalacak yer konusunda hiçbir sorun yaşamadım. Daha fazla bilgi edinmek için airbnb ve booking.com sitelerini ziyaret etmenizi öneririm http://booking.com https://www.airbnb.com.tr/s/Seychelles
Ulaşım – Seyşeller Gezi Rehberi
Seyşeller’de araç kiralamazsanız işiniz biraz zor, otobüsler çok eski ve oldukça kalabalık; sıcakta yolculuğunuz çile gibi geçiyor. Ayrıca hırsızlık gibi tatsız olaylarla da karşılaşabilirsiniz. Araç kiralayamıyorsanız, havaalanı çıkışında taksi şoförleriyle konuşup özel bir taksi şoförü ayarlayabilirsiniz ancak iyi bir pazarlama yapmanız gerekiyor zira taksiyle ulaşım fiyatları oldukça pahalı. 4 gün içerisinde taksiyle havaalanına geliş – gidiş de dahil olmak üzere yaklaşık 800 TL harcadım diyebilirim. Bu nedenle ada içerisindeki turlardan faydalanmanız daha makul olacaktır, birazdan size turlarla da ilgili bilgi vereceğim.
Görülecek Yerler – Seyşeller Gezi Rehberi
Victoria
Mahe adasının merkezi Victoria. Burada Cumartesi günleri hariç hafta içi 08:00 – 17:00 arasında alışveriş yapabilirsiniz. Butik dükkanların yoğun olduğu bu bölgede tropikal meyveler, hediyelik eşyalar, sanatçıların tablo eserleri, el işi ürünler ve yazlık elbiseler hatıra niteliğinde güzel bir alışveriş opsiyonu olacaktır. Adada yer alan bazı dükkanların ürünleri dudak uçuklatır derecede pahalı, bunu da adanın turizmden başka gelirinin olmaması ve ünlü ressamların eserlerinin yer almasına bağlıyorum. Burada şehrin simgesi olan Victoria Saat Heykeli ile karşılaşacaksınız, bu heykel Kraliçe Victoria’ya adanmış bir heykel. Burada bir fotoğraf çekilmeden dönmeyin derim 🙂
Eden Island Marina
Burası manzarası açısından çok da yabancı olduğumuz bir yer değil aslında. Masmavi denizin üzerinde büyük küçük beyaz teknelerin, yatların sıra sıra dizildiği Türkiye’nin yazlık yerlerinden aşina olduğumuz bir liman. Oldukça lüks bir bölge burası, bu nedenle etrafında da lüks apartmanlar, daireler, kiralık evler ve pansiyonlar bulunuyor. Yine bu bölgede birbirinden şık restoranlar, cafeler ve sanat galerileri de yer alıyor. 1770 Brewery Bar, Tamassa Lounge and Sea Food Restaurant, Chatter Box Cafe benim bu bölgedeki favori yerlerim.
Beau Vallon
Şehir merkezini gördük, Eden Island’ı gezdik, yemeğimizi yedik şimdi de Seyşeller’in birbirinden güzel sahillerine göz atalım. Beau Vallon, Mahe adasının en meşhur sahillerinden biri. Oldukça işlek ve kalabalık olan bu sahilde kişiye özel surf kursları, dalış, şnorkel gibi birçok etkinliğe katılabilirsiniz. Cocotier Tours şehrin en meşhur tur şirketlerinden. 4 5 saatlik turlar için 40 50 euro civarında bir ödeme yapıyorsunuz, ardından adanın en güzel, en panoromik yerlerinde bir tura çıkıyorsunuz. Hediyelik eşya mağazaları, butikler, sanat galerileri, adanın önemli anıtları ve müzelerini birkaç saat içerisinde ziyaret etmiş oluyorsunuz. Ayrıca balayına özel günbatımı eşliğinde ziyaret edeceğiniz bölgeler de mevcut. Turu nasıl şekillendirmek istediğiniz biraz da sizin tercihinize bağlı. Kendi websitelerinde birden fazla tur mevcut. Daha fazla bilgi edinmek için https://www.cocotiertours.com/ ‘u ziyaret edebilirsiniz.
Anse Royale
Burası Seyşeller’in sizi mükemmel manzarasıyla karşılayacak bir başka sahili. Doğrusunu söylemek gerekirse ben bu bölgeyi daha çok sevdim. Çünkü Beau Vallon da dev dalgalara karşı yüzmek oldukça zor ancak Anse Royale daha koy gibi, içerde yer alan bir bölge olduğu için deniz oldukça durgun ve sığ, ayrıca su tertemiz.Daha sessiz daha sakin bir yer burası. Arabanıza şemsiyenizi, havlunuzu, yiyeceğinizi, içeceğinizi atıp bu güzel kumsala gelebilirsiniz. Sahilde dilediğiniz gibi güneşlenip manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Vaktiniz olursa Takamaka, Baie Lazare, Bel Ombre gibi adanın diğer muazzam sahillerini de ziyaret edeblirsiniz.
Seyşeller Ulusal Botanik Bahçesi
Sabah 8 akşam 5 arası ziyaret edebileceğiniz Seyşeller Ulusal Botanik Bahçesi’nin giriş ücreti 8 dolar civarında. Burada daha önceden hiç görmediğiniz binlerce çeşit bitki çeşidi ile tanışacaksınız. Mango, hindistan cevizi, breadfruit (ekmek meyvesi) ağaçları adada en sık karşılaşacağınız ağaç türlerinden. Rivayate göre “breadfruit” adı verilen ekmek meyvesi ada sakinleri için çok kıymetli bir meyveymiş, yıllar önce açlık döneminde adanın geçim kaynağı bu meyve üzerinden sağlanıyormuş. Yine beni şaşırtan bir diğer olay ise, adada bulunan değişik böcek türleri. Benim gittiğim dönemde ada ağaçlarını adını hatırlayamadığım bir böcek türü sarmıştı hatta hükümetin bu böceklere bir çözüm aradığı konuşuluyordu. Umarım adanın güzel doğasını kurtarabilmenin bir yolunu bulabilmişlerdir.
Botanik bahçesinde gezerken adanın sembolü haline gelen sevimli bir canlıyla karşılaşacaksınız. Boyutu sizi biraz şaşırtabilir, çünkü bu canlı küçük cinslerinden ayrılan özelliğiyle dev bir hale bürünmüş, evet kaplumbağalardan bir diğer adıyla esmeraldalardan bahsediyorum. Dünyanın en yaşlı ve en ağır kampluğabası olan esmeralda, otobur bir canlı. Genellikle otlardan, böceklerden, meyve yapraklarından ve yeşilliklerden besleniyor. Ayrıca Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınmış canlılar arasında yer alıyorlar. Bu sevimli kardeşlerimizle güzel bir fotoğraf çekilmeden dönmemenizi öneririm.
Yeme İçme
Pek tabiki okyanusla çevrili bu adanın lezzetleri, balık ve balık ürünleri çevresinde şekilleniyor. Genellikle sahil taraflarında barbekü yapan salaş balık restoranlarıyla karşılaşabilirsiniz. İstridye, ıstakoz, karides ve envai çeşit balık türleri taze taze kızartılıp servis ediliyor. Adada tavuk pilav gibi bildiğimiz yemekler de çok yaygın ancak genelde bu ikili coconut curry, curry yaprakları, bir hint baharatı olan masala karışımından bir sosla servis ediliyor. Yine aynı lezzetleri Seyşeller’in en şık ve lüks restoranlarında da göreceksiniz.
Adada birbirinden güzel restoranlar var ama kendi gittiğim ve çok sevdiğim yer olarak Bel Ombre’de yer alan Trader Vics’i önerebilirim. Biliyorsunuz Trader Vics dünyanın farklı ülkelerinde de bulunan şık bir Amerikan restoranı. Kokteylleri, mojitolar’ı bir de salsa geceleriyle oldukça ünlü olan bu restoranın Seyşeller’deki yerine bayılacaksınız. Yemyeşil bir doğanın içerisinde lotuslarla kaplı küçük bir gölün kıyısında özellikle balayına özel yemekler için bu restoranı listenize ekleyebilirsiniz. İncelemek isterseniz https://tradervicsseychelles.com/about/ sitesinden menülerine ve ortamına göz atabilirsiniz. Bir de bu iklimin olmazsa olmazı tropik meyveler; mango, dragonfruit, hindistan cevizi, breadfruit, ananas gibi meyveler birçok pansiyonda ev sahibi tarafından hazırlanan kahvaltı eşliğinde getiriliyor. Seyahatim boyunca kahvaltımı tamamen bu meyvelerle geçiştirdim diyebilirim.
4 5 günlük Seyşeller seyahatime dair notlarımı okudunuz. Hem ruhen hem de fiziken fazlasıyla dinlendiğim destinasyonlardan biriydi Seyşeller. Daha fazla sorunuz olursa “berrakyz” instagram hesabım üzerinden sizlere yardımcı olabilirim. Neşeyle kalın!