Seyahat Öncesi Hangi Aşıları Yaptırmalıyım?
Her güzel şeye kolay ulaşılmıyor diyerek başlıyorum seyahat aşıları yazıma. Seyahat etmek bize çok farklı kapılar açarken sadece vizyonumuzu değil fizyoloji ve biyolojimizi de etkiliyor. Hal böyle olunca bazı ülkelere çıkarken birçok açıdan hazır olmamız gerekiyor. Bunların başında da sağlığımız geliyor.
Dünyanın birçok bölgesinde ülkemizde olmayan salgın hastalıklar var ne yazık ki. Ama bu bizim oraları görmemize, keşfetmemize engel değil tabii ki. Bu nedenle de bu ülkelere girmeden önce olmamız gereken bazı aşılar var. Öyle ki bu aşılar vize gibi olmazsa olmazlar arasında yer alıyorlar.
Ben de size bu ülkeler hangileriymiş, neler yapmak gerekirmiş diye bir liste hazırlamak istedim. Keyifli okumalar 🙂
Aşı Olmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Aşılama yaşa, mevsime, kalış süresi’ne göre değişiklik gösterebiliyor. Aşı olmanın şartları;
- Yolcunun yaşına göre aşı türü değişebiliyor. Hatta aşılamaya gerek bile olmayabiliyor.
- Diyabet vb. kritik sağlık durumu olanlar ise duruma göre aşıdan muaf olabiliyorlar.
- Hamilelik, alerji, geçmiş dönemdeki aşılar da önemli kritlerler arasındadır.
- Gidilen ülke, mevsim, kalış süresi, konaklama yeri yine aşı olup olmama veya aşı türünü etkileyen faktörler arasındadır.
- Seyahat edeceğiniz ülkeye çıkmadan en az 4-6 hafta önce aşıların tamamlanması gerekmektedir ki bağışıklık oluşsun.
Kabaca yukarıdaki her bir madde gitmeden önce net olması gereken bilgilerdir.
Ayrıca seyahat sağlığı için danışabileceğiniz sağlık bakanlığına bağlı ofislerin bilgisine aşağıdaki linkten ulaşıp doktorlardan gideceğiniz gezi ile ilgili tavsiyeler alabilirsiniz.
Seyahat Sağlığı Danışmanı Sağlık Ocakları
Gidilecek Yere Göre Olunması Gereken Rutin Aşılar
Sarı Humma
Orta – Güney Amerika ve Afrika‘nın tropikal bölgelerine gidecekler için olmazsa olmaz aşılardan biridir Sarı Humma aşısı. Sivrisinek ısırmasıyla bulaşan hastalık için önlem almak zorunludur. Aşı tek doz olup ilgili ülkeye giriş yapmadan en az 10 gün önce yapılması koruyuculuk sağlamaktadır. Sarı Humma aşısı Sağlık Bakanlığı genişletilmiş aşı programı dahilinde olup sadece Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nde yapılmaktadır.
Tifo
Hijyen kaynaklı olan hastalık dünyanın her yerinde yakalanabileceğiniz bir türdür. Ancak tabii ki Kuzey ve Batı Afrika, Asya’nın güneyi, Orta ve Güney Amerika ve Ortadoğu gibi bölgelerde hastalığın görülme oranı çok daha yüksektir. Tifo aşısı Sağlık Bakanlığı genişletilmiş aşı programı dahilinde olup sadece Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nde yapılmaktadır. Tek doz veya dört kapsül şeklinde iki farklı aşılama yöntemi vardır.
Bu arada Asya’nın yükselen yıldızı Malezya rehberi için sayfaya tıklamanız yeterli.
Meningokok
Aralık – Haziran ayları boyunca görülen hastalık için aşı zorunlu aşılar arasında başı çekmektedir Meningokok aşısı özellikle hac ve umre döneminde Mekke ve Medine‘ye gidecek olanlar için ilgili ülke olan Suudi Arabistan tarafından istenmektedir. Bazı durumlarda da dönüşte istenmektedir.
Hepatit B
Bu hastalığın yaygın görüldüğü ülkeler Çin, Afrika, Asya kıtasının merkezi ve kuzey doğusu, Ortadoğu, Doğu Avrupa‘dır. Korunmasız ilişki, dövme, piercing yaptırma gibi durumlar sonucunda bulaşma olasılığı çok yüksek olan Hepatit B için aşı yanında tüm bunlardan kaçınmak da önemlidir.
Hepatit A
Orta veya Güney Amerika ülkeleri, Karayipler, Meksika, Japonya hariç Asya ülkeleri, Afrika ülkeleri ve Doğu Avrupa ülkelerine gidecekseniz eğer Hepatit B aşısı olmanız gerekmetedir. Ülkeler zorunluluk koymamakla birlikte bu sizin kişisel olarak almanız gereken önlemlerdendir.
Sıtma
Koruyucu bir aşısı olmamakla birlikte eğer Afrika veya Amazon bölgesine gidiyorsanız bol B vitamini alarak da hastalıktan korunabilirsiniz. Sivrisinekleri uzak tutmanızı sağlayacak ek ürünler de yine hastalıktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Sıtma görülen ülkelere detaylıca bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Seyahat Doktorunun tavsiye edeceği sıtma ilacını alarak bu hastalıktan korunabilirsiniz.
Polio
Hastalıktan korunmak için yapılacak OPV aşısı ile ömür boyu bağışıklık kazanılabiliyor.
Tetanos – Difteri
Birçok ülkede karşılaşabileceğiniz bir hastalık türü olup seyahatten 4 hafta önce yaptırılması gerekmektedir.
Diğer Önlemler – Seyahat Aşıları
- Sık el yıkamak ve kişisel temizlik.
- Bol su tüketimini sağlamak.
- Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden kaçınmak.
- Hiçbir aşının %100 koruma sağlayamadığı bilincinde olmak ve genel enfeksiyondan korunma önlemleri almak.
Aşı konusu aslında oldukça detaylı. Bu nedenle seyahat durumunuz netleştiğinde Sağlık Bakanlığı’nın resmi site‘sinden tüm hatlarıyla bilgi sahibi olmakta fayda var.
Umarım sağlığınız yerinde, bol ve eğlenceli rotalarınız olur. Birazcık yardımcı olduysam ne mutlu bana 🙂
Diğer yazılarım için buraya, Instagram hesabım için ise buraya bakabilirsiniz ?
Yolunuz hep açık olsun, sevgiler..
Ezgi
2 yorum
Aman gardasim asi varsa ben bir tarafa gitmiyom sizin yazdiklariniz beni gezmiş gibi yapmakta işiniz gucunuz rast gele takipteyim sizi bol bol gezi yazısı yayinlayin
?? bizi sıkı takipte kalın o halde ✌?