Şeb-i Arus Törenleri | Konya Gezisi ve Mevlana’nın İzinde Bir Yolculuk. Hoşgörünün, yardımseverliğin, şefkatin, huzurun ve sevginin gecesidir Şeb-i Arus. Kelime anlamı düğün gecesi olan Şeb-i Arus, Hz. Mevlana’nın hem düğün hem de ölüm gecesini yani kendi deyimiyle hakka kavuştuğu geceyi ifade eder.
Bu yazımızda her yıl 7-17 Aralık tarihlerinde Konya’yı bambaşka bir atmosfere kavuşturan önemli törenleri ve Anadolu’nun güzel şehri Konya’yı sizlerle buluşturacağız. Şeb-İ Arus Detaylı Bilgi
Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan ve tam anlamıyla bir açık hava müzesi olan Konya, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri. Sayısız tarihi ve turistik mekanların yanı sıra sahip olduğu kültürel çeşitliliği de yansıtan bir şehir. Şeb-i Arus törenleri amacıyla Konya’yı gezmek isteyenlerin görmesi gereken mekanlara bir bakalım.
Manevi Yolculuğa Hazır Mısınız? Şeb-i Arus Törenleri
Gezerken sizi manevi bir yolculuğa çıkaracak olan Konya’da Mevleviliğin ana merkez yeri olan Konya Mevlana Asitanesi görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Mevleviliğe dair her şeyi anlamanızı sağlayacak olan bu mekanda ayrıca Hz. Mevlana’nın, babasının ve yakınlarının da kabirler de bulunuyor. Müze olarak da hizmet veren bu kompleks yapıda Hz. Mevlana ve diğer Mevlevilere ait eserleri, halı-kilim gibi dekoratif eşyaları ve Mevlevi ve Sufi müziğin icra edilmesini sağlayan müzik enstrümanlarını da görebilirsiniz.
İnanç Turizmini Rotasına Devam
Mevlana’nın gönül dostu, akıl hocası, uğruna gazeller yazdığı, Tebriz’in güneşi anlamına gelen Şems-i Tebriz’i Türbesi Mevlana Asitanesi’nden sonra şehirde en çok ziyaret edilen yerlerden. Şems-i Tebriz Türbesi’nin dışında bir çok Selçuklu sultanının türbelerinin bulunduğu Sultanlar Türbesi, Meram civarında bulunan Tavus Baba Türbesi de şehirde inanç turizmi açısından oldukça önemli noktalar. Türbeler kadar camilerin de büyük önem taşıdığı Konya’da Sultanlar Türbesi’ne ev sahipliği yapan Alâeddin Camii, Sultan Abdülaziz’in annesi Pertev Nihal Sultan adına yapılan Aziziye Camii, 2. Selim’in yaptırdığı Selimiye Camii, Mevlana’nın öğrencilerine içinde ders verdiği İplikçi Camii şehirdeki en önemli camilerden. Kapu Camii, Karatay Medresesi, Sahib-i Ata Külliyesi, Sırçalı Medrese Selçuklu ve Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan diğer eserler.
İnsanlığın Yerleşik Hayata Geçtiği İlk Yerlerden: Çatalhöyük
Konya Selçuklu ve Osmanlı döneminde çok önemli bir şehir olmasının yanı sıra çok eski medeniyetlerden ve antik çağdan kalma eserleri de barındıran bir şehir. M.Ö 5500’lü yıllarda insanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kurulan Çatalhöyük dünya çapında üne sahip olan bir yer. Hz. İsa’nın havarilerinden olan Aziz Paul’un ilk vaaz verdiği yerlerden olan ve Kral yolunda bulunan Kilistra Antik Kenti de görülmesi gereken yerlerden.
Yok Olmadan Görülmesi Gereken Meke Gölü
Yaşanan kuraklık ve yanlış sulama uygulamaları yüzünden kaybolma riski ile karşı karşıya olan Meke Gölü, dünya üzerinde bulunan en güzel ve ilginç doğal mekanlardan. Çift volkan patlamasıyla oluşmuş bir krater gölü olması açısından doğa tutkunları için oldukça popüler bir nokta.
Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olarak da bilinen ve büyüleyici güzelliği ile ziyaretçilerini mest eden Beyşehir Gölü de Konya’da bulunan bir diğer doğal güzellik. Göl üzerinde ayrıca 22 adet adacık da bulunuyor.
Sevmeyenlere Bamyayı Sevdiren Mutfak
Konya çok ilginç bir mutfağa da sahip. Sunduğu yemeklerle asla bamya yemeyen insanları bile ikna etmeyi başaran bir mutfak. Başta bamya çorbası olmak üzere etli ve kuru çeşitleri ile bamyanın şehir mutfağında önemli bir yeri var.
Mideyi iyice yumuşattıktan sonra Konya denince akla ilk gelen lezzetlerden olan Etli Pide, Tandır Kebabı ve Tirit de en çok tercih edilen yemeklerden. Yemeklerde et ve hamur işinin oldukça kullanıldığı Konya mutfağında Su Böreği, Tandır Böreği, Etli Sarma, Furun Kebabı da öne çıkan diğer lezzetler.
Konya hem manevi yönüyle ruhunuza hem onlarca tarihi ve turistik mekanı barındırmasıyla gözünüze hem de lezzetli yemekleri ile midenize hitap edecek bir şehir. En kısa zamanda bu güzel şehrimizi de keşfetmenizi tavsiye ederim. Seydişehir Gezi Rehberi