Şahmeran Kimdir?
Bugünler de isminden çokça söz ettiren bir dizi var. İsmi “Şahmeran” . İsmiyle ve fragmanları ile ekranlarda, billboardlar da, sosyal medya da kısaca her yerde karşınıza çıkmıştır. Başrollerini ise Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz paylaşıyor. Bu dizinin haricinde Şahmeran’ı konu alan birden fazla film de yer almaktadır. Zülfü Livaneli’nin yönettiği Şahmeran isimli film de bunlardan biridir. Burada ise Şahmeran’ı Türk sinemasının devi Türkan Şoray canlandırmaktadır.
Peki Şahmeran’ın hikayesi nedir? Size diziden bahsetmeyeceğim ama Şahmeran’ın hikayesinden bahsedeceğim. Dizi de aynı konuyu anlattığı için izlediğinizde benden parçalar da görebilirsiniz. Dizide asıl inanış Şahmeran’ın tekrar yeryüzüne gelmesidir.
Türk-İran-Irak-Kürt ve Anadolu mitolojilerine dayanan hikayede Şahmeran , Mersinin Tarsus ilçesinde yerin yedi kat altında yaşayan yılanların kraliçesidir. Bu kraliçenin vücudu yılan başı insan gibiymiş. Güzelliği dillere destan olan Şahmaran, Maran ismini verdikleri yarı yılan yarı insan varlıkların kraliçesidir.
Cemşab’ın Uğradığı İhanet! | Şahmeran Kimdir?
Günün birinde geçimini odunculuktan sağlayan Cemşab adında bir genç, arkadaşları ile birlikte bal dolu bir mağara keşfediyorlar. Balı çıkarmak için Cemşab’ı aşağı indiren arkadaşları balı aldıktan sonra Cemşab’ı oracıkta bırakıyorlar. İnsan oğlu yine kendi soyuna ihanet ediyor. Mağara da hapsolan Cemşab, bir çıkış yolu arıyor. Bir ışığın peşinden giden Cemşab, sonunda güzelliklerle dolu bir bahçeye çıkıyor. Güzelliklerin yanında bu bahçenin içerisinde birde yılanlar bulunuyor.
Uzun süre bu bahçede yaşayan Cemşab yılanların kraliçesi Şahmeran ile tanışıyor ve güvenini kazanıyor. Cemşab da Şahmeranın güzelliğine vuruluyor ve birbirlerine aşık oluyorlar. Birlikte mutlu bir şekilde yaşarken Cemşab ailesini özlediğini ve gitmek istediğini söylüyor. Dünyadan, yeryüzünden uzakta bir hayat süren Cemşab, aşkının yanında kalmak yerine gitmeyi tercih ediyor. Şahmeran bu duruma çok üzülse de Cemşab’a engel olmuyor. Yerini kimselere söylememesi için söz alıyor ve sırtını da kimsenin yanında açmaması gerektiğini söylüyor.
Efsaneye göre Şahmeranı gören bir insanın vücudunda yılan derisi gibi pullar belirirmiş. Cemşab, Şahmeran ile vedalaşır ve ailesinin yanına döner.
Şahmerana İhanet!
Günün birinde ülkenin padişahı hastalanır. Ülkenin veziri Şahmeranın eti ile padişahın iyileşeceğini söyler. Bu vezir aslında padişah için değil kendisi için şahmeranı ararmış. Şahmeranın etini yerse ölümsüz olacağına inanırmış ve padişah da ölürse padişah olurum diye beklermiş. Tüm ülkede yaşan insanlar sorguya çekilir ve sıra Cemşab’a gelir, Cemşab istemese de sırtındaki yılan derisi onu ele verir. Şahmeranın yerini söylemek zorunda kalır.
Şahmeranı ilk Cemşab bulur, onunla konuşur ve durumu anlatır. Cemşab’ın hüznünü gören Şahmeran, Cemşab’a vezirin güvenilir biri olmadığını ve emelini söyler. Bu sebeple Cemşab’a yapması gerekenleri iletir.
Şahmeran;
- “Beni toprak çanakta kaynatıp suyumu Vezire içir, etimi de Padişaha yedir” demiş. Böylelikle vezir ölür padişah da uzun süre yaşar.
Bu efsane farklı kaynaklarda şahmeranın üçe bölündüğü ve üç ayrı kazanda kaynatıldığı söylenir. Kuyruğunda ki zehir ile vezir ölür, gövdesi ile padişah iyileşir ve başı ile Cemşab, Lokman Hekim olur ve büyük bir bilgeliğe sahip olur. Günümüzde Tarsus’un Kızılmurat ilçesinde Şahmeran Hamamı bulunur. Bu hamamın Şahmeran’ın öldüğü yer olduğuna inanılmaktadır. İnsan oğlu kendi nesline olmasa da yine ihanet etmiştir. Bir cana kıyılmıştır.
Ölüme giden Şahmeran yılanlara önce hamama sonra düğüne gideceğini söyler. İnsanlar tarafından öldürülen Şahmeranın ruhu kız kardeşine geçer. Ve o gün bugündür yılanlar kraliçelerinin öldüğünü bilmezler . Yeryüzünde davullar çalındığında kraliçelerinin de orada olduğuna inanırlar. Kıyamet yaklaşıp davullar sustuğunda yılanların gerçeği öğreneceği ve eğer öğrenirlerse insanlardan intikam alacaklarına inanılır ve günün birinde Mersin’i yılanların basacağı söylenir.
Şahmeranın izlerini ve birçok yapıda siluetlerini görürüz. İstanbul da yer alan Yerebatan Sarnıcını ziyaret edebilirseniz sizleri burada da görsel bir şölen bekliyor olacak. Medusa’nın Deniz Tanrısı Poseidon ile aşkından İstanbul’un koruyucu tılsımlı sütunlarına kadar uzanıyor ve ziyaretçilerini Medusa ile Şahmaran’ın dansına ortak ediyor. Yolunuz İstanbul’a düşerse “Sarnıcın Yankıları” isimli şöleni kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.
Bu görsel şölenin fragmanı için tıklayınız!
Mersin’de Neler Oluyor? | Şahmeran Kimdir?
Mersin’in , Tarsus’un sırrını hep merak etmişimdir. Efsaneler şehri gibi. Biliyorsunuz ki, “Eshab-ı Kehf Mağarası” Tarsus’un, 12 km. kuzeyinde Dedeler köyünde, Encülüs Dağı’nın eteklerinde bulunur. Eshab-ı Kehf olarak bilinen Yedi Uyurlar’ın bu mağarada uyuyup asırlar sonra uyandığına inanılır.
Yine birçok kaynağın işaret ettiği ve söylentilerin olduğu kutsal ahit sandığının da burada olduğu söylentiler arasında.
Ve hepiniz hatırlayacaksınızdır. Çünkü TV haber kanallarının hemen hemen hepsinde yer aldı bu haber . Mersin Tarsus’da 2016 senesinde başlayıp 1 yıl süren gizemli kazı. Bu kazı özel harekat ekiplerinin gözetiminde yapıldı ve halk tarafından konuşulanlara göre de 15 kişinin kaybolduğu söyleniyor. Ev ile ilgili söylentilerin ardı arkası kesilmiyor ve birçok efsaneyi de doğuruyor. Kimilerine göre buradan tonlarca altın çıktı (Kral Dakianus’un hazinesi), kimilerine göre de Aziz Paul’un kayıp İncil’i bulundu. Peki resmi kaynaklar ne diyor bu duruma? Resmi kaynaklara göre kazı sonucunda hiç bir şey bulunamadı. Ev ise şimdilerde harabeye dönmüş durumda.
Daha birçok efsaneye konu olan ilimizin gezi rehberi ise; Mersin Tarihi Mekanları | Mersin’de Görülmesi Gereken 5 Tarihi Yer ve daha fazlası için sitemizi inceleyebilirsiniz.
Diğer yazılarıma ulaşmak için tıklayın!
1 Yorum
Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize kaleminize sağlık diğer yazılarınızı da merakla bekliyor olacağım…