Rize’de Gezilecek Yerler | Rize’de Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Yer
Rize’de Gezilecek Yerler’den selamlar;
Sevgili okurum, seni alabildiğine yeşil, uçsuz bucaksız manzaralara ev sahipliği yapan ve şahsen Karadeniz denilince aklıma ilk gelen şehre götürüyorum; Rize’ye. Rize’ye gitmek için en uygun zaman hangisidir diye bir başlık aramamanı tavsiye ederim çünkü aslına bakarsan genel olarak Karadeniz turuna çıkmak için ideal zaman diye bir kavram yok.
Bir anda en az Karadeniz’in suları, dereleri kadar asi bir yağmura yakalanabilirsin. Ama oralarda olmak o kadar güzel ki yağmurunu bile seviyor hatta o yağmurun oranın bir parçasını olduğunu daha ilk günlerden anlıyorsun.
Her halükarda yazın gitmek kışın gitmekten daha iyi. Kışın yağmur, yaylalardaki kar yağışı o kadar abartılı oluyor ki yollar kapanıyor, riskler çoğalıyor haliyle. Yine de karar senin. 🙂 Rize’de Gezilecek Yerler | Rize’de Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Yer başlığı altında çoğunlukla sohbet içerikli yazıma giriş yapıyorum.
Rize’de Gezilecek Yerler – Rize’de Geziye Nereden Başlanmalı?
Rize’ye gittiğinde gezmeye görmeye şuradan başlamalısın demeyeceğim ama mutlaka özel aracın olmalı diyeceğim. Çünkü gezilmesi gereken yerler, durup tüm gününü orada geçirmek isteyeceğin o kadar çok manzara var ki bunlara ulaşmak için özel araç eşlik etse daha rahat olursun diye düşünüyorum.
Aracın yoksa yaylara ve belirli turistik noktalara çıkan servisler elbette mevcut. Hatta bu servislerden birinin adı ‘gezdurici’ idi acayip mantıklı bulmuştum 😀 Rize’de pratik zekalı insanlarla karşılaşman çok olası 🙂
Rize’de Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Yer – Çamlıhemşin
Rize gezisi boyunca en çok vakit geçirilecek yerlerden birisi öncelikle Çamlıhemşin Bu yüzden Çamlıhemşin’e özel bir başlık açmak istedim. Birazdan git ve gör diye öneride bulunacağım çoğu yer Çamlıhemşin kapsamında sayılıyor.
Zil Kale, Çinçiva köyü, Palovit Şelalesi. Bu lokasyonlar benim Rize’de ilk ziyaret ettiğim yerlerden. Zil Kale o alabildiğine yemyeşil manzaranın içinde acayip esrarengiz durmasıyla büyülemişti beni.
Oradan edindiğim bilgiye göre, Fırtına deresinden 100 m, denizden 750 m yüksekte olan Zil Kale 14. ve 15. yüzyılda inşa edilmiş ve 1800’lü yılların sonuna kadar kullanılmış. Sekiz burç ve bir gözetleme kulesinden oluşan bu kale 1. derece arkeolojik sit alanı içeresindeymiş.
Asıl adı ‘Aşağı kale’ anlamına gelen ‘Zir kale’ halk ağzında ‘Zil Kale’ halini almış. Bu kalenin yapım tarihi net olarak bilinmediği için oraya yaptığın ziyarette bu esrarengizliğin içinde yürümek daha cazip gelecektir eminim.
Gelelim Çinçiva köyüne. Çinçiva aslında köyün eski ismi. Şimdiki ismi ise Şenyuva köyü. O fotoğtaflarda gördüğün tahta kaşıktan usulca süzülen kaşar ve yemek için can attığımız muhlamayı Karadeniz mutfağına kazandıran ve gönüllerimize taht kurmuş bir yer burası.
Çinçiva cafeye gidip rengi kıpkırmızı bir çay söyleyip gökyüzünde bulut denizi, çayının üstünde tüten sıcak duman görüntüsü, fırtına deresinin asi sesiyle hey gidi Karadeniz diyeceğin bu köyü mutlaka ziyaret etmelisin.
Rize’de Görülmesi Gereken 5 Yer – Palovit Şelalesi
Geldik Palovit şelalesine. 15 metre uzunlukta bu şelalenin en büyük özelliği hem bulunduğu bölgede hem de ülkemizde en yüksek debiye sahip olmasıdır. Burayla ilgili daha fazla söyleyebileceğim bir şey yok sadece gidiyorsun biraz ıslanıyorsun hayran kalıyorsun ve dönüyorsun. Ayrıca Rize’nin en önemli turistik bölgelerinden biridir.
Rize’de Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Yer – Haremtepe / Çeçeva Köyü
Çamlıhemşin rotasından çıkıp Çayeli’nden öteye gidiyoruz şimdi de.:) Benim yastık çayların olduğu köy diye adlandırdığım bir yere daha götüreceğim seni. Yemyeşil çay tarlalarının olduğu bu köyle internette bolca karşılaşmışsındır diye düşünüyorum.
Haremtepe Çeçeva köyü. Bu köy Uzak Doğu’daki pirinç tarlalarıyla olan benzerliğiyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Civarda sadece bir işletme varmış diye duydum fakat hiç gitmedim. Sadece güzel budanmış çaylıkların arasında fotoğraf çekilmek için yol yapmaya değer mi artık ona sen karar vereceksin.
Rize’de Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Yer – Bulut Denizi; Huser Yaylası ve Palovit Yaylası
Gel gelelim, bulut denizi manzaralarına. Bunun için belirli yaylara çıkman gerekiyor.
Huser yaylası, Gito Yaylası vePalovit yaylası bahsettiğim manzaraya ev sahipliği yapan yaylalardan birkaçı. Gerçi tüm yaylalarda bulut denizi manzaralarını görebilirsin yeter ki yüksekte ol ama bu yaylalarda çıkıp görebilmen daha olası gibi geliyor. Ben bu yaylara ilk çıktığımda ağzımdan tek bir kelime çıktı onun dışında gördüklerim karşısında dilim tutulmuş gibiydi zaten sadece seyrettim ve ‘gerçekmiş dedim.’
O fotoğraflarda, tablolarda gördüğüm tüm manzaralar hatta daha güzelleri karşımdaydı. Tüm bedenimi doldurdum o manzaralarla. Sayabileceğim çok şey var aslında ama benim ilk Karadeniz deneyimim bu yerlerde ve daha nicesini tarif edemediğim bu hislerle oldu. Memleketin her yeri görülmeli her yeri keşfedilmeli. Ama bazı bölgeler ayrı bir zaman ayrı bir özen istiyor.
Tamamen sohbet içerikli anlattığım bu yazıdan umarım keyif almışsındır.
Nice keşiflere.
Soru ve yorumlarınız için instagramda buradayım.
Karadeniz gezi rehberi için buraya göz atabilirsiniz.