Ortaca Sarıgerme Gezi Rehberi | 5 Başlıkta Sarıgerme
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir belde olan Sarıgerme; Ortaca plajları arasında hem en çok ilgi gören yerlerinden hem de ülkemizin saklı cennetlerinden biri. Bu yazımızda da hem Sarıgerme Plajı’na dair tüm detayları hem de belde hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için aktarmaya çalıştım.
Ortaca Sarıgerme Hakkında Temel Bilgiler
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir belde olan Sarıgerme; Ortaca plajları arasında hem en çok ilgi gören yerlerinden hem de ülkemizin saklı cennetlerinden biri. Dalaman Çayı üzerinde taşınan tomrukların denize ulaşmasını önlemek için deniz bağlantısının kapatılmasına işlemine verilen “germe” adı ile Dalaman Çayı’nın bir kolu olan Sarısu Deresi’nin “Sarı” kısmının birleşmesi ile bu adı aldığını da paylaşmış olalım.
Sarıgerme Plajı ise çevre düzenlemesi Sarçed’e (Çevre Eğitim Derneği) ait olduğu için plajın bir diğer adı da Sarçed Plajı. Bunun sebebi ise; bölgenin hızla otel istilası altında kalması ve otellerin plajı işgal etmesi sonucu köy halkının 1995 yılında SARÇED’i kurması. Açılımı Sarıgerme Çevre Eğitim Derneği olan SARÇED; Turizm Bakanlığı onaylı olarak bu plajda gerekli denetleme ve düzenlemeleri yapmakta.
Mavi bayraklı bir plaj olmasının yanısıra, nesli tükenmekte olan kum zambakları için de doğal bir yetişme alanı. Sadece Akdeniz ülkelerinde yetişen kum zambaklarının Türkiye’de ülke dışına çıkarılması suç olarak kabul ediliyor.
Ortaca – Sarıgerme Nerede?
Belde, Güney Ege Bölgesi’nde, Dalyan Çayı ile Sarısu Deresi arasında yer alan bir yer. Muğla’nın iki ilçesi olan Dalaman ve Ortaca arasında konumlanmasından dolayı daha çok Dalaman’a bağlı gibi görünen ancak aslında Ortaca’ya bağlı olan beldenin; 90’lı yılların sonuna doğru bölgede artan büyük zincir oteller ile beraber popülerliği ve bilinirliği de artmaya başladı. Bu popülerlikte büyük öneme sahip bir nokta da tabii ki Sarıgerme Plajı.
Ortaca Sarıgerme Plajı için Ulaşım Bilgileri
Belde, Dalaman Hava Limanı‘na yaklaşık 12 km uzaklıkta. Havalimanından ulaşım sağlamak isterseniz araç kiralayabilir veya taksi kullanabilirsiniz. Otobüs tercih edecek kişiler ise Ortaca merkezde bulunan otogardan kalkan minibüslerle ulaşım sağlayabilirler.
Tatil için Göcek, Dalyan, Akyaka, Fethiye ve Marmaris’i tercih edenler de günübirlik olarak planlarına burayı dahil edebilirler. Sarıgerme Plajı; Ortaca merkeze 18 km, Dalaman merkeze 12 km, Dalaman Havaalanı’na 18 km, Fethiye’ye 60 km, Dalyan’a 20 km, Akyaka’ya 70 km, Marmaris’e 95 km ve Muğla merkeze 95 km uzaklıktadır.
Ek olarak Sarıgerme Plajı’na kendi aracınızla da ulaşabilirsiniz. Plaj girişinde yer alan otoparka veya içeride bulunan alana aracınızı park edebilirsiniz.
Ortaca Sarıgerme Plajı Yemek ve Giriş Ücretleri
Sarıgerme plajında yer alan küçük bir işletme mevcut. Plaj açılış saati 07:00 olmasına rağmen büfe açılış saati genelde 10:00 oluyor. Buradan yiyecek-içecek temin edebilirsiniz. Özellikle taze sıkılmış nar suyunu şiddetle öneriyorum!
Biz genelde ailecek piknik sepetimizle beraber yanımızda hazırladığımız yiyecekleri götürüyoruz. Sıcak veya soğuk içecekler için büfeyi kullanıyoruz.
Plaja giriş ücretleri aracınızla beraber giriş ücreti 25 ₺. Yaya olarak ise kişi başı 5₺. Plajda şezlong kullanımı da ücretli ancak tuvalet ve duşları ücretsiz kullanabilirsiniz
Ortaca Sarıgerme Plajı Deniz ve Kumsalı
7km uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde bulunan sahilde deniz suyu berrak ve temiz, derinliği ise hemen hemen oldukça sığ. Çocuklu aileler için bu durumun ideal olduğunu söyleyebiliriz. Ancak denizin dalgalı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Özellikle öğleden sonra çıkan rüzgar denizi oldukça dalgalandırıyor. Hem plaj hem deniz sapsarı ve yumuşak bir kuma sahip. Sıcak yaz aylarında oldukça ısınan kumda yürümek biraz zorlayabiliyor. Bu sebeple deniz ayakkabısı giymenizi önerebilirim.
Sarıgerme’nin en büyük özelliklerinde biri de daha önce bahsettiğim kum zambaklarına ev sahipliği yapması. Özellikle Ağustos – Ekim ayları arasında gözlemlenebilen kum zambakları; açtıkları dönemde plaja farklı ve büyüleyici bir güzellik katıyor.
Ortaca Sarıgerme Çevresi Gezilebilecek Yer Tavsiyeleri
Plajın tam karşısında plaja ortalama 700 metre uzaklıkta bulunan ve yüzerken mutlaka dikkatinizi çekecek olan Baba Ada yer alıyor. Doğal bir dalgakıran olarak geçen ada yaz boyunca tekne turları ve yatlara mola durağı oluyor. Adada zeytin ağaçları ve antik dönemden kalma kalıntılar bulunuyor. Osmanlı dönemi boyunca ticari ve askeri üs olarak da kullanıldığı bilinen Baba Ada’da; Akdeniz seferi öncesi Osmanlı kumandanlarının gecelerini geçirdikleri de söylenmekte.
Baba Ada’nın diğer bir özelliği de, son yıllarda dalış turları için alternatif bir seçenek haline gelmiş olması. burada bulunan dalış merkezleri eğitimlerini gerçekleştiriyor. Adanın yakınlarında bulunan sualtı mağarası dalış tutkunları için muazzam bir nokta.
Osmaniye Köyü ile Plaj arasında Pisilis Antik Kenti yer alıyor. Kentin kalıntıları üzerinde şuanda İberotel yer alsa da aslında belde adının kökeni bu kentten gelmekte. Bugün antik kentten geriye kalan çok az yapı mevcut olsa da yine de burada değinmeden geçemedim.
Kaunos Kaya Mezarları, Kaunos Antik Kenti, Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının yumurtlama bölgesi olan dünyaca ünlü İztuzu Plajı, Dalaman ve Köyceğiz Gölü de buraya oldukça yakın mesafede bulunan ve mutlaka görülmesi gereken yerler.
Son olarak; kamp yapmayı sevenler için de belelediye tarafından ücretli olarak hizmete sunulan bir kamp alanı olduğunu da söylemekte fayda var!
Yazımı okudun ama aklında sormak istediğin sorular mı var? Bana instagram adresim piecesofsera üzerinden her zaman ulaşabilirsin.
Profilimde sabit hikayelere de buradan ulaşarak Ortaca ve tüm diğer koylar için öne çıkan önerilerimi bulabilirsin.
Diğer yazılarıma ise buradan ulaşabilirsin.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, takipte kalmayı unutma 🙂
Sevgilerle!
Sera