Ordu Çambaşı Yaylası Gezi Rehberi | Karadeniz Bölgesinin en büyük ve en güzel yaylalarından biri olan Ordu Çambaşı Yaylası’na daha önce geldiniz mi? Eğer gelmediyseniz bu yazım tam size göre. Keyifli okumalar.
Çambaşı Yaylası’nda obada yaşayarak ömrü geçen dedem ve anneannem sayesinde bende çocukluğumdan beri sürekli yayladayım. İnsana yaşama sevinci veren, şehirin tüm karmaşasından bir nevi özgürlüğe kaçıran, yaşanan hayatların minimalliğiyle merak uyandıran, tertemiz doğasıyla kucaklayan yaylamız her mevsim huzura davet eder. Ordu’nun bu güzel hazinesini keşfetmek isterseniz daveti değerlendirin derim.
Çambaşı Yaylası’na Nasıl Gidilir? | Çambaşı Yaylası
Ordu’nun Kabadüz ilçesinde bulunan yaylamız Merkeze yaklaşık 55 kilometre uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1850 metre yüksekliktedir. Birbirinden güzel ve doğal 72 obası bulunmaktadır. Yelimkara, Ortaoba, Ertaş, Çelikkıran, Armutalan, Hollak, Çamcalağa, Maden ve Sinanlı Obası bunlardan bazılarıdır. Yaklaşık 100 bin dönümlük alana yayılan en geniş ve gelişmiş yaylaların başında gelir. Yılın on iki ayı Çambaşı Merkeze yollar açıktır. Yolculuğunuz boyunca sizi rahatsız edecek tek şey yıllardır bitmeyen yayla yolu çalışmaları olacağına eminim. Kendi aracınızla yaylaya gidebileceğiniz gibi her gün düzenli gidiş-dönüş yapan Merkez İmam Hatip Camii karşısında durağı bulunan Çambaşı minibüslerini de tercih edebilirsiniz. Tecrübeli kişiler eşliğinde gezmek isterseniz de benimle veya Ordu’nun seyahat firmalarıyla iletişime geçebilirsiniz.
Çambaşı Yaylası’nda Gezilecek Yerler
1. Kabadüz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi
Kabadüz’ün merkezinde bulunan Rabia ablanın işlettiği Kabadüz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ilimizin birçok yöresel ürünlerini satışa sunuyor.
Üstelik ürünler Kabadüz halkının üretken kadınlarına ait. Yaylalardan toplanan altınotu(yayla çiçeği), ısırgan otu kurusu, Ordu kivi reçeli, taflan reçeli, kolan, gıdık, yayla dürme pancar turşusu, yayla gostili kurusu, ıhlamur, dağ çileği reçeli, akasya sirkesi, gabalak turşusu, fırın fasulye kurusu, dut pekmezi, tirmit konservesi ve daha nice yöresel ürün kooperatifte mevcut. Bu doğal ürünlerden mutlaka almanızı tavsiye ederim. Ordu merkeze 20 km uzaklıkta küçük ama emek kokan değerli bir yer.
2. Çeküçoğlu Gözleme | Çambaşı Yaylası
Burası Çambaşı yolu üzerinde 25. kilometrede bulunan yaklaşık 25 senedir her sabah 07.30 da kapılarını açan bir aileye ait. Uzaktan görünen Ordu şehir manzarası adeta bir tablo gibi. Mevsimine göre özenle kurdukları turşuları, kendi açtıkları gözleme hamurları ile size değer verdiklerini hissediyorsunuz. Gözlemeleri de çok çeşitli.
Peynirli, tavuk soteli, sucuklu, kaşarlı ve patatesli. Gözlemenin yanında dileyene yayık ayran dileyene yayla suyundan taze demlenmiş çay. Yolunuzu düşürüp giderseniz taze ve aşırı lezzetli gözlemeleri tadarken beni anmayı unutmayın. İster gündüz ister gün batımında gidin ama manzarada bol bol fotoğraf çekin.
3. Doğal Seyir Terası Ablak Taşı
Turnalık’a gelmeden Çambaşı yolu üzerinde sol tarafınızda kalan Doğal ve Organik Ürünler Satış Yeri rengârenk görüntüsü ile mutlaka dikkatinizi çekecektir. Yaylanın çalışkan halkı sabahın erken saatlerinde buraya gelerek akşama kadar doğal yayla ürünlerini satmaya çalışıyorlar.
Yayla havucu, yayla çileği, coğrafi işaret almış dürme pancarı, yayla patatesi, çeşit çeşit mantarlar(sağrak, tavuk kirmiti, gelinparmağı, karakulak), buz gibi yayla suyunda kurulmuş turşular öyle güzel ki her gün taze taze getiriyorlar. Kahvaltı ve akşam öğünlerinizi buradan aldığınız ürünlerle şölene dönüştürebilirsiniz.
Ablak Taşı’na giden yolun da bu satış yeriyle arası çok yakın. Şimdilik tabela olmadığından sapacağınız yolu kaçırmamak için çok dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Satış yerinden ayrılıp Turnalık istikametinde giderken birkaç metre ileride sol tarafta taş duvarların arasında bir yol ayrımı var. İşte bu yol sizi muhteşem bir manzaraya çıkaracak. Ladin ormanlarıyla kaplı ıssız bir yoldan doğanın sesleri eşliğinde yol katedeceksiniz.
Sanki sonsuzluğun içinde kayboluyormuşsunuz gibi, karşınıza ne çıkacağını bilmediğiniz, insanı büyüleyen o orman yolu benim tekrar tekrar gitmek istediğim yerlerden. Araçtan iner inmez vay be diye sevinç çığlıkları atmak istiyor insan. Yüksekliği, uçsuz bucaksız orman manzarası, karşı tarafta gözüken obalar, taşların arasında açan kırmızı beyaz çiçekler ile Ordu’nun en güzel doğal seyir terası diyebilirim.
Eğer dronunuz varsa Ablak’a bir de drone görüntülerinden bakın derim. Olduğunuz yerin ihtişamını daha iyi anlayacaksınız. Öylesine güzel bir coğrafyada yaşıyoruz ki eğer buraya uğramadan yayladan dönerseniz çok şey kaçırmış olursunuz.
4. Çelikkıran Obası ve Armutalan Obası
Turnalık’ın merkezini geçtikten sonra Çambaşı istikametinde ilerlerken yolun sol tarafında bir sürü obanın isminin yazıldığı bir tahta göreceksiniz. Taşbaşı Obası 4 km, Çelikkıran Obası Vosvos Kamp Alanı 2 km, Armutalan Obası Mesire Alanı 3 km, Sarı Oba 8 km gibi.Bu obalardan Taşbaşı’nda Kuzey Yıldızı İlk Aşk ve Çelikkıran’da Vermem Seni Ellere dizisi çekildi. Sakinliğiyle, görüntüsüyle, manzarasıyla sadece yönetmenlerin değil sizinde ilginizi çekeceğine eminim.
Vaktinizi ayırıp mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Çelikkıran Obası ile başlayalım. Bu obaya geldiğimde aklıma ilk gelen kişi 80 yaşında vosvos sevdalısı Enis Ayar dede oluyor. Hatta kendisine dünya vosvoscularının dedesi de derler. Yıllarca memleketimizde şenliklere öncülük etmiş değerli bir büyüğümüz.
Ordu’da ilk kez 7-15 Temmuz 1995’de başlayan Vosvos Şenliği bazı yıllar yapılamasada günümüzde hala devam etmekte. Yan yana gelişleriyle ortamı güzel kılan, Türkiye’nin dört köşesinden gelen 100 ün üzerinde vosvos Çelikkıran Obasında bulunan vosvos kamp alanında unutulmaz anlara imza atıyor. Dere kenarında kocaman bir alanda, ağaçlar arasında, yayla havasında, otlayan koyun ve inekler eşliğinde kamp yaparak vakit geçiren insanlar şenliklerin bağımlısı oluyor diyebilirim. Halat çekme, yoğurt yeme, voleybol ve tavla yarışları, orkestra eşliğinde oynanan karşılama, bisiklet ile yaylada turlar, violin keman, davul ve zurna dinletisi şenliğin olmazsa olmazı.
Eğer 2024 yılında temmuz ayında geleneksel şenlik yapılırsa etkinlik takvimini takip edip vosvosordusuna katılabilirsiniz. Şenlik dışında Çelikkıran’a giderseniz kamelyalarda oturup yanınızda getirdiğiniz ürünlerle kahvaltı yapabilir, doğaya zarar vermeden mangal yapabilir, dizi çekiminin yapıldığı evleri ziyaret edebilir veya dere kenarında yürüyüş yapabilirsiniz. Armutalan Obası ise benimde geç tanıştığım bir obamız oldu.
Ladin ve çam ormanları arasında kalan bu obada en önemli detay her zevke hitap edebilen Armutalan Dağ Evleri oluyor. İlimizin 5 yüksek zirvesi (Karagöl,Eriçok,Göndeliç, Aşut) ve 7 obamızın ismi evlere verilmiş. Tesiste yürüyüş yapabileceğiniz parkurlar, kamp yapabileceğiniz alan, 7/24 açık restoran, kamelyalar ve farklı sporlarla ilgilenebileceğiniz geniş bir düzlük var. Umarım yolunuz farklı mevsimlerde bu obalara düşer.
5. Çambaşı Çay Evi ve Taşdelen Suyu
Turnalık’ı geçtikten sonra yine Çambaşı istikametinde ilerlerken yolun sağ tarafında kocaman bir Türk bayrağı dikkatinizi çekecek. Burası atalarından, dedelerinden öğrendikleriyle yayla kültürünü devam ettiren, 12 ay obada kalan ve yaşadığı doğal hayatı insanlara da aktaran Serdar abinin çay evi.
Daha mekanın bahçesine adım atar atmaz oturma alanlarının doğallığı sizi şaşırtacak. Yaylada tabiat sürekli insanı çalıştırır. Serdar abide hiç boş durmayan bir mantar için kilometrelerce yol kateden, tarlasında yetiştirdiği yayla ürünlerini müşterilerine hazırlayıp yediren çok çalışkan bir insan.
Her gün guzinede yöresel mısır ekmeği ve tereyağlı köy ekmeği pişiriyor. Sobada demlenmiş çay eşliğinde sinide kahvaltı(yayla balı, yayla dürme turşusu, salatalık turşusu, galdirik turşusu, tereyağlı köy ekmeği, organik yumurta, koyun ve inek peynirleri) yapabilir sonrasında mısır ekmekli yöresel pancar çorbası deneyebilirsiniz. Eğer arabanıza boş su bidonları koyarsanız çay evinin hemen yanında bulunan buz gibi akan meşhur Taşdelen Suyundan da istediğiniz kadar su alabilirsiniz.
6. Çambaşı Merkez ve Çambaşı Pazartesi Pazarı
Çambaşı Yaylası’nın merkezi konumunda bulunan çarşıya adım atar atmaz cepheleri iyileştirilmiş, tabelaları ve görünümü yaylanın yöresel kimliğine uygun olarak yenilenmiş birçok dükkân dikkatinizi çekecek. Rahatça çarşıda gezilebilsin diye araç trafiğine de kapatılmış.
Yeni bir görünüm kazanan, ticari ve turizm hareketliliği olan yerlerden biri haline gelen Çambaşı Merkez’de bir sürü ocakbaşı, market, meydan fırınları, hediyelik eşya dükkânları, peynirciler, kahvehaneler, berber, kunduracılar, hırdavatçılar ve çok sayıda bakkal bulunmakta.
Ocakbaşlarında oturup kuzu pirzola, dana eti, karışık ızgara, biftek, yahni, paça, köfte yiyebileceğiniz gibi kasaplardan taze etler alıp mesire alanlarında veya konakladığınız yerlerde kendiniz de pişirebilirsiniz. Dükkânlardan cevizli pestil, köme, bal, çam sakızı, löküs, gaz lambası, altınotu(yayla çiçeği), koz helva, camış yoğurdu, koyun peyniri alabilirsiniz.
Eğer pazartesi günü erken saatlerde yayla merkezinde olursanız meydanın arka tarafında geniş bir alana kurulan yayla halkının pazarına uğramanızı şiddetle tavsiye ederim. Her yaştan insanın bir araya geldiği, ilk defa yaylaya gelenlerin bu kalabalık neyin nesi diyebileceği şekilde yoğun geçen bir pazar günü oluyor.
7. Ertaş Alabalık Çiftliği
Çocukluk yıllarımdan beri yayladan her eve dönüşümüzde uğradığımız bu çiftlik, kalitesini ve hizmetini bozmayan giderek de büyüyen yerlerden bir tanesi. Çambaşı Merkez’den birkaç kilometre ileride bulunan çiftlik dere kenarına kurulmuş. Arkasında uçsuz bucaksız çam ormanı, önünde akan dere, taze alabalık havuzları, çocuk parkı, modern görünümlü restoranı ile müşterilerine keyifli anlar yaşatan bir yer.
Çambaşı’na gelen ve balık seven herkese önerebileceğim tek yer diyebilirim. Kiremitte, tavada, buğulama ve ızgara alabalık deneyebilir yayla suyunda demlenmiş çay eşliğinde fırın sütlaç yiyebilirsiniz. Yollar açık olduğu sürece her mevsim aktif olan çiftlik yeni kış sezonunda kayak merkezinde(fish and cips,ekmek arası lezzetler ve tatlı çeşitleri) de hizmet verecek.
Çambaşı Yaylası’nda Yazın Ne Yapılır?
Kayak merkezimiz kış aylarında olduğu kadar yaz sezonunda da yüksek düzeyde ilgi çeker. Yazın tesise geldiğinizde isterseniz atvlerden kiralayıp yaylanın çeşitli noktalarında tur atabilirsiniz isterseniz de tesisin içinde bulunan ziplinea binebilirsiniz. Kayak merkezindeki rehberler eşliğinde sundukları rotalardan seçip gezebilirsiniz. A rotasında Cin Deresi, Taşbaşı Obası, Ablak Taşı, Gerce Şelalesi ve yöresel köy yemeği bulunmakta.
B rotasında ise Hevrek Obası, Düz Oba, Dik Mezar ve Ertaş Alabalık Çiftliği bulunmakta. Turlar dışında bireysel gezmek isterseniz farklı obalarda durup dağlarda yürüyüş yapabilirsiniz. Belki yürüyüş esnasında şansınız varsa sağrak, evelek, içikızıl mantarları da bulabilirsiniz. Genelde çiseli havalarda çok oluyor. Yaylalarımızın dağ kekiği de meşhurdur. Mor renklidir. Tek tek toplaması zahmetlidir ama çok şifalidir.
Toplarsanız eğer kekik çayı yapmayı unutmayın. Ve dağların bulunması zor sarı yayla çiçeğinden de denk gelirseniz toplayabilirsiniz. Biz ölmez otu veya altın otu da deriz. Sapsarı rengiyle güzel kokusuyla yıllarca bozulmadan evinizde süs eşyası olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca çayını da yapabilirsiniz.
Birçok hastalığa faydası olduğu biliniyor. Yayla halkının bahçelerinde yetişen çileklerden onlarla birlikte toplayabilir ve satın alabilirsiniz. Çam ağaçları arasında tertemiz yayla havasında yoga yapabilirsiniz. Buz gibi derelerimize girip yüzebilirsiniz. Eğer varsa bisikletiniz yayla yollarında sürebilirsiniz. Mesire alanlarında mangal yapabilirsiniz. Bol bol yıldız fotoğrafçılığı yapabilirsiniz. Yazım boyunca bahsettiğim gezilecek yerlerin tamamına yaz ayında gidebilirsiniz.
Çambaşı Yaylası’nda Kışın Ne Yapılır?
4 mevsim hizmet veren, denize ve havalimanına en yakın kayak merkezi olan Çambaşı Kayak Merkezi şehir merkezine 54 km mesafededir ve yolları her zaman açıktır. Kış aylarında doğa tutkunlarının, kayakseverlerin, ünlü kayak-snowboard takımlarının, yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelen tesiste Ordu ve Çambaşı isimli iki adet telesiyej, 11 adet farklı seviyelere uygun kayak pisti, çocuk oyun odaları, otopark, restoranlar, kafeteryalar, otel, bungalovlar ve kayak-kızak-snowboard kiralama odaları bulunmaktadır.
Kaliteli karın keyfini çıkarmak için kızak mantığından yola çıkılarak ortaya çıkmış snowtubing yapabilir, istediğiniz saat kadar kızak kiralayıp kayabilir, uzman seviyeden acemiye kadar ayarlanmış pistlerde kayak- snowboard yapabilirsiniz. Eğer ilk defa deneyecekseniz tecrübeli hocalardan mutlaka ders almanızı öneririm.
Macera seviyorsanız kar motoruyla kayak merkezinde gezebilirsiniz. Ayrıca kışın etkinlik takvimlerini takip ederseniz dağcılık kulüplerinin belirlediği Çambaşı rotalarında karlar içinde yürüyebilirsiniz. Ekipmanlarınız sağlamsa ve tecrübeniz varsa yaylada kış kampı yapabilirsiniz. Yazım boyunca bahsettiğim gezilecek yerlerin tamamına kış ayında gidebilirsiniz.
Çambaşı Yaylası’nda Nerede Konaklanır?
Çambaşı Yaylası kamp-karavan severlerin uğrak noktalarından biridir. Çelikkıran Vosvos Kamp alanı tercih edebileceğiniz güzel alanlardandır. Çambaşı Merkez’de bulunan pansiyon, otel ve bungalovlardan zevkinize ve bütçenize uygun olanı seçip konforlu bir şekilde konaklayabilirsiniz.
Ertaş Alabalık Çiftliğinde ücretsiz çadır açabilirsiniz. İsterseniz çiftliğin Çambaşı Merkez’de bulunan otelinde konaklayabilir isterseniz de çiftliğin önündeki dere kenarında bulunan yine onlara ait olan iki katlı büyük taş evde çok uygun bir fiyata kalabilirsiniz. Armutalan Obasında uçsuz bucaksız ormanlar arasında dağ evlerinden kiralayıp kalabilir veya bahçesinde kamp yapabilirsiniz.
Sessiz sakin ortamıyla kafanızı dinlemeniz için birebirdir. Burada tamamen doğayla baş başa olursunuz. Türkiye’de pistin içerisinde konaklanabilecek tek yer olan kayak merkezindeki bungalov evlerde konaklayabilirsiniz. Evden dışarı adım atar atmaz ayağınıza boardınızı takıp kaymak şahane oluyor gerçekten. Ayrıca yine kayak merkezinde bulunan oteli de tercih edebilirsiniz.
Çambaşı Yaylası’nda Yapılan Festivaller
Çambaşı Yaylası’nın merkezindeki şenlik alanında 15 yıldan fazladır yapılan kış festivali her yıl ocak ayında halkın yoğun katılımıyla gerçekleşiyor. Mehteran takımının gösterisiyle başlayan festivalde, konserler, halk oyunları, kar güreşleri, kayak yarışları, off road yarışları, kardan heykel çalıştayı ve yöresel ikramlar olmakta. Belediyenin duyurularını takip edip ocak ayında festivale gelerek güzel anlar yaşayabilirsiniz.
Temmuz ayında yine şenlik alanında gerçekleşen yaz festivali kapsamında at yarışları, en güzel buzağı yarışması, en güzel kuzu yarışması, en güzel bal yarışması ve en güzel peynir yarışması yapılmakta. Festivaller sanatçıların verdiği konserler ile sona ermekte. Çambaşı Yaylası’nda gezilecek, görülecek, yapılacak o kadar çok şey var ki benim bu yazım sadece küçük bir kısmı. Umarım keyifle okumuşsunuzdur.
Daha fazla bilgi için Çambaşı Yaylası
Karadeniz Bölgesi ile ilgili diğer yazılar için Tıklayın
Ordu’da görüşmek üzere.
Yorum yapılmamış
Yaren’im çok güzel bir yazı olmuş
Seninle orduyu gezmek şahane olucak
İlk boşlukta gelicem inşallah