Nemrut Dağı Rehberi | Eger bir gün işiniz Adıyaman’a düşerse mutlaka gelip görmeniz gereken yer Nemrut Dağı. Bu dağı diğerlerindne ayıran öyle bir özelllikler var ki. Bunları bilmeden dağa gitmemek gerek.
Türkiye’de hatta dünyada bu kadar büyüleyici bir günbatımı veya dogumunu izleyebileceginiz iki farklı teras yok. UNESCO Dünya kültür mirası listesinde bulunan Kommagene Krallığına ait harabeleri, yazıtları ve heykelleriyle büyüleyici bir görümününe sahip müthiş bir yer.
Nemrut Dağının Özelliği Nedir? | Nemrut Dağı Rehberi
Adıyaman il sınırları içerisinde bulunan ve 1987 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası listesine alınan Nemrut Dağı’nın, asıl ismi Anka Dağı’dır. Burası ayrıca Anti Toros Dağ silsilesinin 2150 m yüksekliğindeki ‘Nemrut zirvesi’dir.
Nemrut Dağı hakkında birçok efsane ve hikayeler mevcut. Bir efsaneye göre de dağ ismini Hz.İbrahimi ateşe attıran Nemrut isimli babil hükümdarından alıyor. Bu kadar gizemli olmasının sebebi halen kesfedilmemiş tünelleri ve bulunamayan bir kral mezarı olması. Ayrıca volkanik bir dağ olup insan eliyle yapılmış bir tarihi eserdir.
Tanrıların dağı diye adlandırılan bu dağa günümüzde bile ulaşım çok zor. Belli bir yere kadar gelip geri kalan kısmını tırmanmanız gerekiyor. 21.yy da bile ulaşımı bu kadar zor olan bir dağa bu heykelleri nasıl taşıdıkları ve yaptıkları halen büyük bir sır.
Doğu Batı ve Kuzey Terası
Kommagene kralı 1.Antiochos’un tanrılara ve atalarına minettarlığını göstermek için yaptırdığı bir tümülüs anıtsal mezar olduğunu bilmelisiniz. M.Ö 1.yy’da inşa edilmiş olan bu alan Doğu, Batı ve Kuzey terasları ile çevrilidir.
Doğu terasında taht üzerinde yanyana oturmuş tanrı heykelleri ile sırlanmış. Heykeller soldan sağa: Kartal (Göklerin Hakimi anlamına geliyor), Aslan (Gücü simgeliyor), 1.Antiochos (theoes), Heracles (Ares, Artagnes), Zeus (Oramastes), Fortuna (Kommagene Tanrısı), Apollo (Mithras) şeklinde sıralanmıştır.
Batı terasında ise Doğu Teras’ta olduğu gibi tahtlarında oturan dev tanrı heykelleri ile birlikte Kommagene Kralı 1.Antiochos’un heykeli ve tanrılarla tokalaşma kabartmaları yer alıyor. Kuzey Terası, batı ve doğu teraslarını birbirine bağlayan 180 m. uzunluğundaki bir tören yoludur.
Kommangene Kralı 1.Antiochos Kimdir? | Nemrut Dağı Rehberi
Kommangene Krallığının imparatoru 1.Antiochos, krallığın kurulmasından yüz yirmi sene sonra tahta geçen ve ölümsüzlüğün peşinde koşarken zamana yenik düşmüş bir kral.
Bugün halen Nemrut denilince akla gelen o gizemin asıl nedeni olan Antiochos, kendi adına yaptırdıgı mezar ile beraber tarihin tozlu sayfalarında adı geçen onlarca tanrı siluetini de Nemrut Dağı’nın zirvesine heykellerini inşa ettirmiş.
Annesi Greek babası Pers olan Antiochos her iki medeniyete ve tanrılarına saygılarını iletmek ve doğu – batıyı selamlamak için de bu heykelleri yaptırmış.
Kommangene kralı Antiochos farklı kültürleri birleştirmeyi hedefleyen bir ideoloji ile krallıgını ölümsüzleştirmeyi hedefler. Buna sebebiyet veren etken ise M.Ö 1.yy boyunca bu bölgede yaşayan Pers, Ermeni ve Roma nüfusuydu.
Bu kadar farklı kültürden insanın yaşadıgı bir bölgede ayakta kalmayı isteyen kral bu nedenle çözümü tüm kültürleri birleştirmede bulmuş ve günümüze 21.yy kadar ulaşan binlerce efsanede bu sayede başlamış.
Hristyanlık tarihinden astrolojıye ve Yunan mitolojısınden Yahudiliğe kadar birbirinden farklı bir çok inanç, tarih boyunca en az bir kere Nemrut’ta kesişmiştir.
Dağın Kraliçesi Theresa Goell | Nemrut Dağı Rehberi
Nemrut’u yabancılara tanıtan arkeolog Theresa’dan bahsedecegim biraz. çünkü buranın keşfedilmesi onun yapmış olduğu araştırmalar ve kazılar sayesinde olmuş. Yıllarca Kral 1.Antiochos’un mezarını aramış ama başarılı olamamış.
Ömrü boyunca tümülüs tümülüs gezerek bulduğu her taşta ve anıtta Antiochos’a çok yaklaştığını düşünerek bölge halkından biri olmuş ve ‘Dağın Kraliçesi’ adıyla anılmıştır. Ömrünü adamış olduğu Nemrut’a da öldükten sonra küllerinin dökülmesi için vasi vermiştir.
Nemrut’a Nasıl Gelinir?
Nemrut Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alıyor. Şehir merkezinden Nemrut’a toplu taşıma araçları kalkıyormuş. Ya da Kahta’dan servislerle de ücret karşılığında ulaşabilirsiniz. Belli bir yere kadar araba ile gelinebiliyor. Yol üzerinde Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Şeytan Köprüsü, Kahta Kalesi ve Arsemia yazlık şehrini görüyorsunuz.
Arabaların gelebildiği yerde de karşılama merkezi, restoran ve tuvaletler var. Zirvede tuvalet vs hiçbirşey yok. Size tavsiyem gelirken yanınızda termos ile yiyecek bir şeyler getirebilirsiniz. Biz günübirlik bir karar alıp geldiğimiz için hazırlığımız yoktu. Ben Urfa’dan günü birlik gitmiştim.
Yanımda çok sevdiğim ve Ege turunda tanıştığım arkadaşım Nahawi ile gelirken bir sıkıntı yaşamadık. Bölgede yaşayan insanlar da turiste karşı sevecen ve bilgili. Diğer diyarların aksine yerli turistleri kazıklamıyorlar. Biz iki kadın çıktık yola. Turumuzun en güzel yeri kesinlikle Nemrut Dağı’ydı. Çok etkileyici mistik yerlerden biri.
Ölmeden önce kesinlikle gelip görünmesi gereken yerlerden. Buraya gelirken de üzerinize hırka almayı unutmayın. Güneş battıktan sonra zirve buz gibi oluyor. Rahat ayakkabılar giyin yokuş çıkacaksınız.
en gün doğumuna tanıklık etmiştim harika fotoğraflar çekebildim. Bir dahaki gelişimde günbatımında çıkmayı çok istiyorum. Kültür Bakanlığına ait bir müze olduğu için buraya da müze kart ile girilebiliyor.
Sağlıcakla Kalın…
Daha fazlası için Instagram hesabım olan gzdmcbnnn ‘ı takip edebilirsiniz.