Antik Kentlerin Şehri Milas – Milas Gezi Rehberi
Antik kentlerin şehrine hoşgeldiniz yazısını şehir girişine koysak yalan olmaz. Gerçek bir tarihi şehir olan Milas, tarih severleri ve ziyaretlerinizi bekliyor. Muğla’nın ilçesi olan Milas, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Didim gibi tatil yörelerine çok yakın bir mevki de olması nedeni ile tatilcilerinde uğrak noktalarından birisidir. Şehir genel olarak tarım ile geçinirken, göç almış bir ilçe değil ve tatlı bir ege şivesi ile sıcak insanları sizi karşılıyor. Milas Gezi Rehberi ile karşınızdayız.
Milas’a Nasıl Gidilir?
Hava yolu kullanacak olanlar için Milas – Bodrum Havalimanı, Milas’a 35 km kadar uzaklıkta ve ulaşım için servis Muttaş mevcut ve sitelerinden tarifeleri bulabilirsiniz. İzmir’den gidecekler için ise Milas 150 km kadar uzaklıktadır.
İzmir, Bodrum, Didim, Marmaris’ten günlük olarak otogarlardan araç mevcut. Şehiriçi ulaşımı da rahattır. Tabiki tarihi yerleri gezmek için özel araç her zaman rahat oluyor.
Milas’ta Ne Yenir?
Milas’ta ilk olarak deniz ürünleri ve ot kavurmalarını tatmalısınız. Burada çeşit çeşit yetişen değişik otlar mevcut ve bunların lezzete dönüşmüş halleri börekler, zeytinyağlılar var da var… Ayrıca et yok mu diyenler için de meşhur Milas köftesi var. Söylemesi bizden, tatması sizden!
Milas Tarihi – Milas Gezi Rehberi
Adını rüzgarlar tanrısı Ailos’un soyundan gelen Mylasos’dan alan Mylasa’nın, kuruluşu MÖ 1.000’lere kadar uzanmaktadır. Milas tarihinde mermerleriyle ünlü bir kenttir. Şehrin yakınında olan Sodra’da mermer ocaklarının bulunması, inşaat için gereken malzemenin kolayca elde edilmesi, Mylasa’nın çok sayıda mabetle donatılmasını sağlamıştır. Karia Uygarlığı’ nın en önemli şehrinde, MÖ bir dönem de Pergamon Krallığı altında yaşamıştır.
Büyük İskender’in Anadolu’yu Pers’lerden alması ile birlikte Karia bölgesi; Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Menteşeoğulları Beyliği ve en son Osmanlı Devleti’ne geçmiştir.
Milas’ın tarihinde 27 antik kent kurulmuş ve bu kentlerden günümüze İasos, Labranda, Euromos ve Herakleia antik kentleri gelmiştir. Ayrıca günümüze gelen tek mezar anıt olan Gümüşkesen Mezar Anıtı, Bodrum’da bulunan ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan Moseleum’dan esinlenerek yapılmış olup onun bir minyatürüdür. Roma dönemine ait su kemerleri, Menteşe Beyliği kenti olan Beçin’de o döneme ait eserleri içermektedir.
Milas’ta Gezilecek Yerler – Milas Gezi Rehberi
Bafa Gölü
Hem doğal hem de antik bir yer olan Bafa Gölü, Büyük Menderes nehri sayesinde oluşmuş ve üzerinde minik adacıklar mevcuttur. Bafa Gölü çevresi milli park olarak korunmaktadır ve farklı kuş türleri bulunmaktadır. Ada üzerinde bulunan Yedi Manastırı, M.Ö. 6500 – 7000 yıllarına ait neolitik çağa ait olup duvar resimleri bulunmaktadır ve buraları gezebilirsiniz.
Tarihi Milas Evleri
19.yy’dan kalma olan tarihi evler restore edilerek ziyaretçilere açılmıştır. Evler bahçeli olup, avludan giriyorsunuz ve bu ahşap 2 katlı evleri gezerken yaşanan tarih aklınıza gelmiyor değil..
İncirliin Mağarası ve Gökçeler Kanyonu
Manastır Dağı çevresinde bulunan Gökçeler Kanyonu, 8 km uzunluğunda ve asırlık zeytin, ceviz, incir ve çınar ağaçları, maki (sandal, sakızlık, akçakesme, defne) bitki örtüsü ve kızılçam ağaçları ile kaplıdır. Kanyonu baştan sona ikiye bölen Hamzabey Çayı, üzerinde birçok şelaleler ve göletler mevcuttur. Bu bölgede günübirlik turlar düzenlenmektedir.
Buraya kadar gelmişken İncirliin Mağarası’nı da gezmenizi öneririm. 345 metrelik uzunluğunda olan mağaranın yalnızca 155 m’si ile turizme açık ve yatay şekilde fosil bir mağaradır. İncirliin Mağarası, ilginç dev sarkıt, dikit, sütun ve damlataş havuzları ile kaplıdır ve içeride hala yarasalar yaşamaktadır. Ayrıca mağara girişindeki toprak zeminde ve mağara içinde çok sayıda prehistorik ve antik dönem arasına tarihlenen seramik parçaları bulunmuş olması nedeni ile de tarihi de bir mağaradır.
Mağara ve kanyon için giriş ücreti mevcut. Önceki yıllarda 5- 15 TL arasında değişen bir fiyattı.
Milas Müzesi
Giriş ücreti olmayan bu müzeyi gezerken tarihin içinde gerçekten kayboluyorsunuz. Çeşitli uygarlıklardan günümüze kadar eserlerin sergilendiği müze, tarihseverleri bekliyor.
Yediler Manastırı
Hristiyanlar için kutsal sayılan 7. Yy’da yapılmış olan manastır, Hz. İsa ve 12 havarisinin fresklerini içeren klise, şapel, sarnıç ve avludan oluşmaktadır. 1230 yıllık olan, yaklaşık 5 m’lik yükseklikte taş üzerindeki fresklere hayran kalcaksınız…
Beçin Kalesi
Beçin Kalesi ve ören yerinin giriş için ücreti bulunmamaktadır. Bizans Dönemi’ne ait olan bu kale bölgesinin tarihi MÖ 3000’li yıllara dayandığı tahmin edilmektedir. Kale içerisinde de Osmanlı Dönemi’ne ait eserler bulunmaktadır.
Labranda Antik Kenti
Milas merkeze 15 km kadar uzaklıkta bulunan kent, Karialılar için önemli bir merkezmiş. En erken buluntular Erken Tunç Çağ’a aittir, ama ilk tapınak M.Ö. 6. yy’a aittir. M.Ö. 4.yy ortalarında Karia Satrapı Kral Maussollos (M.Ö. 377-352) Labraunda’yı bir aile kutsal alanı haline getirmiş. O ve kardeşi Idreieus (M.Ö. 351-344) Zeus Tapınağı, iki büyük Andron (dinsel yemek salonları), Kuzey Stoa, Oikoi Yapısı, Güney Propylon (geçit yapısı) ve Dorik Yapısı inşa ettirmişler. Labraunda kutsal alanı hiçbir kente bağlı değilmiş ve çevredeki tüm köylerin halklarına ait olduğu düşünülmektedir. Girişi ücretsiz bir antik kenttir.
Euromos Antik Kenti
Euromos, antik çağda Mylasa’dan sonra yörenin en önemli kenti imiş ve Milas’a 10 km kadar uzaklıktadır. Yunanca’da “güçlü” anlamına gelmektedir. Euromos’taki Zeus Tapınağı günümüze kadar gelebilmiş sağlam bir yapıdır. M.S. 2. yüzyıldan kalma yapı cephelerinde 6, yanlarında 9 sütunlu ve Korinth düzeninde yapılmıştır. Kuzey ve batıya bakan yüzlerdeki sütunların tümünde adak ve yazıtlar mevcut. Tiyatrodan çok fazla bir kalıntı mevcut değil. Euromoss antik kent giriş ücreti bulunmamaktadır.
Herakleia Antik Kenti
Herakleia Antik Kenti, Kapıkırı Köyü içerisinde ve Milas’a 39 kilometre uzaklıktadır. Kent, Antik Çağ‘da Ege Denizi’nin bir uzantısı olan Latmos Körfezi’ne sahipmiş. Ancak Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlarla dolması sonucu körfez bu günkü Bafa Gölü’ne dönüşmüştür. Kent, adını ünlü mitoloji kahramanı Herakles’ten almıştır. Hellenistik Dönem’de yapılmış olan kent, Hippodamos şehir planına göre iskan edilen Herakleia, birbirini dik kesen ızgara biçimli parsel ve sokak şeklinde inşa edilmiş.
Heracleia Antik Kenti’nin en önemli yapılarından biri Athena Tapınağı’dır. 3. Yy’da yapılan Athena Tapınağı Helenistik dönemin özelliklerini yansıtmaktadır. Tapınakta bulunmuş olan bir yazıta göre , antik kentin tanrıçası Athena adına yapılmış. Tapınak eski limanın az biraz gerisinde kalan ve kente hakim olan bir tepeye inşa edilmiş. Athena Tapınağı’nın doğusunda yer alan agora iki katlı olup, günümüzde birinci katı ayakta kalmıştır. Bu antik kentide ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
Gümüşkesen Anıtı
İon tarzına sahip olan anıt mezarı, MS. 2 yy’da inşaa edildiği ve dönemin zenginlerinden birine ait olduğu düşünülmektedir. Anıt, dönemin özelliklerine ait olan mermer bloklardan yapılmıştır ve sütunlar 3,5 metre yüksekliğindedir. Piramit şeklinde yapılan çatısı ve en altta da gömü odası bulunmaktadır. Gümüşkesen parkı’nın içerisinde bulunan anıt mezarı ücretsiz görebilirsiniz.
İasos Antik Kenti
Milas’ a yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır. Antik şehrin tarihi M.Ö. 3000’li yıllarına dayanmakta ve yine burada da farklı dönemlere ait kalıntılar mevcut. Eski bir liman kenti olması nedeni ile de döneminde önemli bir yere sahip ve geçimlerini balıkçılık ve ticaret ile sağlıyorlarmış. Antik kent içinde, Zeus Karios Tapınağı, yazıtlar, antik tiyatro, agora, surlar bulunmakta ve bu eserlerde Roma, Bizans dönemlerinin yansımaları mevcut. Bu antik kent girişi ücretsizdir.
Muğla ve ilçeleri gerçekten çok tarihi yerlere sahip bir bölge. Bence buralara yolunuz düşerse kesinlikle çoğunu ziyaret etmeye çalışın. İnsan bu yapıların günümüze kadar gelebildiğini gördüğünde, o dönemde kimler neler yaşadı diye düşünmekten, hayal kurmaktan kendini alıkoyamıyor. Ülkemizin güzellikleri ve tarihi çok geniş, değerli…
Muğla ile ilgili yazdığımız diğer yazılardan birkaçını sizler için buraya bırakıyorum.
Geçmişin Anahtarı; Muğla Antik Kentleri
Türkiye’deki En Güzel Dalış Noktaları
Bodrum’u, Bodrumlu ile Gezin – Bodrum Yürüyüş Rehberi
Sevgilerle…
4 yorum
Muğla ve ilçeleri gerçekten görülmeye değer. Milas’ta gezilecek yerler yazınızı çok severek okudum ve görmediğim yerleri not aldım çok teşekkürler 🙂
Küçük bir düzeltme yapmak istiyorum.Gümüşkesen anıt mezarında mermer sütunlar 35 mt.yazılmış.3,5 mt.olacak. Yazının geneli için teşekkürler.
Duzeltmeniz icin tesekkurler Ahmet Bey…
Dikkatiniz ve yorumunuz icin tesekkurler Ahmet Bey…