Modanın Kalbi Milano Gezi Rehberi
Dünyaca ünlü moda haftaları ile bilinen, İtalya’nın kuzeyinde yer alan, Alpler’in soğuk havasını bol bol hissetiğiniz, dahi Leonardo Da Vinci’nin yaşadığı ve izlerini bıraktığı güzel şehir Milano‘dan selamlar! Tam 1 yıl yaşama fırsatı bulduğum, aslında görünenin ötesinde çok daha fazlasını veren bu modern ve kozmopolit şehir için bir Milano Gezi Rehberi hazırlamak istedim.
Dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler, modeller, tasarımcılarla birlikte sokakta yürürken çok fazla yabancı insan görmeniz mümkün olan Lombardia Bölgesi‘nin en büyük ikinci şehri Milano için yardımcı olacağına inanıyorum. Keyifli okumalar! 🙂
Milano Tarihi – Milano Gezi Rehberi
İlk adı Mediolanum olan şehrin tarihi M.Ö. 400 yıllarına dayanıyor. Detaylı tarihi anlatımlarla sizi boğmamak adına önemli dönüm noktalarını vermek istiyorum aslında.
Şehir 756 yılında Pippin tarafından ele geçirilir. Rönesans döneminde ise iki önemli aile olan Visconti ve Sforza tarafından yönetilmiştir. 1277 – 1447 yılları arasında yönetim Visconti ailesindeyken, 1450’de Ambrosian Cumhuriyetine son veren Sforza ailesi Milano’nun yönetimini ele geçirir.
16. ve 17. yüzyıllarda ise şehirde İspanyol ve Fransızlar hakim olmuştur. Napolyon’un egemenliğinden sonra Avusturya’nın egemenliğine giren Milano, uzun bir süre boyunca Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun en önemli şehri olur.
19. yy’da ise İtalya Birliği’nin kurulmasında en önemli şehirlerden biri haline gelmiştir.
Milano İklimi – Ne Zaman Gidilir?
Zaman zaman karasal, zaman zaman ise nemli bir iklime sahip olan şehir Temmuz ve Ağustos aylarında en yüksek sıcaklığa sahiptir.
Nisan – Haziran arası ise seyahat etmek için en ideal dönemdir.
Milano’ya Ulaşım – Milano Gezi Rehberi
İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanın’dan Pegasus, Türk Havayolları ve Alitalia’nın uçuşları günlük olarak yapılmaktadır.
Milano şehrinin üç adet havaalanı vardır. Bunlar; Malpensa, Bergamo Orio ve Linate‘dir. Ancak halkın ve tursitlerin aktif olarak kullandığı havaalanları Malpensa ve Bergamo Orio’dur. Aslında Bergamo Orio, Bergamo şehrinin havalimanı olmasına rağmen daha çok Milano’yu ziyaret edenler tarafından kullanılmaktadır.
Bu iki havalimanından da şehrin merkezine shuttle hizmeti vardır. Bergamo Orio‘dan kalkan ve Milano Centrale’ye (Milano Merkez Gar) gelen servislerin bilet fiyatları tek yön 7 Euro iken, gidiş dönüş 12 Euro‘dur. Yolculuk 1 saat sürmektedir.
Malpensa Havaalanı – Milano Centrale arası servislerin bilet fiyatları ise tek yön 8 Euro iken, gidiş-dönüş 14 Euro‘dur. Yolculuk 50 dk sürmektedir.
Siz de dilerseniz bu sayfadan istediğiniz tarih ve zaman için servis saatlerini kontrol edebilirsiniz.
Milano’da Ulaşım – Milano Gezi Rehberi
Milano şehir merkezinde ve çeperlerinde kullanabileceğiniz beş adet metro hattı vardır. Urban zone olarak geçen alanda normal biletiniz ile seyahat edebilirken bu alanın dışında kalan bir yere gidecekseniz eğer ona göre bir bilet almakta fayda var. Çünkü bu istasyon çıkışlarında mutlaka biletinizi kontrol eden görevliler bekliyor oluyor.
Metro dışında şehirde oldukça yaygın ve kullanışlı olan tramvay ve otobüs hatları bulunmaktadır. Metro yerine hem şehri görmek hem de nostaljik tramvaylar ile seyahat etmek isterseniz bu toplu taşıma yöntemini tavsiye ederim.
Metro istasyonlarında üzerinde ATM yazısını göreceğiniz, bütün hatları gösteren ulaşım haritaları yer almaktadır. Bunlardan bir tane temin etmek işinize yarayacaktır. Tek seferlik bilet fiyatları 2 Euro’dan başlayarak süresine ve zonuna göre 4,40 Euro’ya uzanırken, günlük biletler 7 Euro’dan 15,50 Euro’ya, 3 günlük bilet fiyatları ise 12 Euro’dan 26,50 Euro’ya kadar uzanmaktadır.
Hem zonları hem de detaylı bilet fiyatlarını bu siteden kontrol edebilirsiniz.
Araç kiralamak isteyenler ise önce mutlaka İtalya’da araç kullanımı ve cezasız dönmek için oldukça yardımcı olan ZTL yazımızı okumalıdır.
Milano Para Birimi ve Resmi Dili
Avrupa Birliği üyesi olan İtalya’nın her yerinde Euro ana para birimi olarak kullanılmaktadır. Ülkenin resmi ana dili olan İtalyanca, Milano şehrinin de ana dilidir.
Milano Resmi Tatiller
Seyahatinizi bazı özel günlere denk getirmek isterseniz veya bazı yerlerin kapalı olma ihtimalini öngörmek isterseniz eğer, İtalya’nın resmi tatillerini bilmekte fayda olacaktır.
Yeni Yıl – 1 Ocak
Epiphany (Acı Su Yortusu) – 6 Ocak
Paskalya – Her yıl değişiyor
Özgürlük Yıldönümü – 25 Nisan
İşçi Bayramı – 1 Mayıs
Cumhuriyet Bayramı – 2 Haziran
Ulusal Bayram – 15 Ağustos
Azizler Günü – 1 Kasım
Noel – 25 Aralık
Aziz Stephan Günü – 26 Aralık
Milano İçin Faydalı Bilgiler
Seyahate giderken hep güzel duygularla ve hayallerle gidiyoruz tabii ki ancak olur da başımıza aksi bir durum gelirse veya tanık olursak diye acil durum hatlarını bilmekte fayda var.
Polis ve acil servis – 113, Carabinieri (kamu düzeni sağlayan görevliler) – 112, ambulans – 118, yangın – 115, vasıta arıza – 116 dır. Tabii ki bütün bu hatlar ücretsiz ve tüm kamu telefon kulübelerinden ulaşılabilir durumda.
Milano Gezilecek Yerler
Tarihi Yapılar ve Yerler
Duomo di Milano (Duomo Katedrali)
Milano’nun en görkemli yapısı olmasının yanı sıra Avrupa’nın en görkemli yapılarından biridir aslında Duomo Katedrali. Gotik, Neoklasik ve Neogotik mimarinin en güzel örneklerinden biridir. Her detayı üstüne konuşmaya, uzun uzun izlemeye değerdir. Yapımına 1386’da başlanmış ve ancak 500 yılda tamamlanmıştır.
Üzerinde yer alan paha biçilemez heykeller, içinde yer alan önemli tablolar ve işlemeler kesinlikle eşi benzeri olmayan türdendir. Bunlardan en ünlüsü ise Madonnina denilen altın heykeldir. Bu heykel katedralin en yüksek noktasına yerleştirilmiş olup, Milano’da hiçbir yapının yüksekliğinin bu heykeli geçmemesi gerekmektedir.
İçi dışı ayrı güzel bu muazzam yapı eskiden ücretsiz ziyaret edilebilirken, şimdilerde 2-3 Euro gibi sembolik bir ücretle kapısını ziyaretçilerine açıyor.
Piazza del Duomo (Duomo Meydanı)
Katedralin hemen önündeki devasa açık alan da aslında katedral ile birlikte bir bütündür. Özel günlerde bu alanda kabalık toplanır, yerel pazarlar kurulur. Noel’de gittiğinizde koskocaman bir çam ağacı karşılar sizi. Fotoğraf çekinmek, etrafındaki kafelerde vakit geçirmek için keyifli bir alandır.
Galleria Vittorio Emanuele II
Katedralin hemen yakınında yer alan tarihi, cam tavanlı ve kubbeli bu yapı da Avrupa’nın en eşsiz kapalı çarşı alanlarından biridir. Yerde bulunan mozaikler de bu yapıya değer katan en önemli özelliklerdendir. Öyle ki; yerde, cam kubbenin tam altında bulunan mozaikte bir boğa figürü vardır ve bunun bereket getirdiğine inanılmaktadır. Gelen turistler de buraya topuklarını sürtmektedirler.
Bir zamanlar Duomo Meydanı’ndan La Scala‘ya kolay ulaşım için bir tünel mantığı ile yapıldığı söylenmektedir. Galerinin içinde kafeler, dünyaca ünlü markaların mağazaları yer almaktadır.
Teatro Alla Scala (La Scala Opera Binası)
Avrupa’nın, hatta dünyanın en ünlü ve önemli opera binasıdır. 3 Ağustos 1778’de açılan tarihi bina aralıklarla yenilenme ve restorasyon geçirmektedir. Burada sergilenen operalar için bilet fiyatları yüksek olabiliyor ancak uygun fiyatlı olanlardan da bulabilirsiniz. Gitmeden önce kontrol etmek isterseniz resmi internet sayfasını buraya bırakıyorum.
Castello Sforzesco (Sforzesco Şatosu)
Duomo Meydanı’ndan Via Cordusio ve Via Dante caddeleri takip edildiğinde 10-15 dakikalık bir yürüyüşten sonra bu güzel tarihi yapıya ulaşabilirsiniz. Tarihi yapı, 15. yy’da, Milano Dükü Francesco I. Sforza tarafından 14. yy’dan kalma surların kalıntıları üzerine inşa edilmiştir.
Kale aynı zamanda hemen arkasında yer alan park için de bir kapı edasında ziyaretçileri karşılamaktadır. Aynı zamanda Avrupa’nın en büyük kalelerinden de biridir.
Müzeler – Sergiler – Kültürel Yapılar
Santa Maria Delle Grazie
Tarihi bazilikadan aslında görülmesi gereken tarihi yapılar arasında da bahsedebilirdim ancak bu yapıyı tarihinden ve mimarisinden daha önemli ve ünlü yapan Leonardo da Vinci’nin Son Yemek adındaki ünlü resmidir. Orijinal adı L’ultime Cena olan, daha çok İngilizce’si The Last Supper ile bilinen önemli eser bu bazilikanın duvarına yapılmıştır.
Dünyaca ünlü bu eseri gerçekten yapıldığı yerde görmek oldukça büyüleyici bir deneyim. Ancak gitmeden önce mutlaka online bilet almak gerekiyor çünkü ziyaretçilen satın aldıkları seans için içeriye 15’erli gruplar halinde alınıyor.
Pinacoteca di Brera
Şehrin Brera bölgesi tasarım okullarının ve akademilerinin yoğunlaştığı bir alan olduğu için sokaklarında gezerken havadaki sanat kokusunu her yerden alabiliyorsunuz. Pinacoteca di Brera da bu bölgedeki önemli sabat galerilerinden biri. Galeri, 14. yy’da inşa edilen tarihi Palazzo Brera‘nın içinde yer alıyor.
Museo del Novecento
Duomo Katedralini’nin hemen yanında yer alan müze 2010 yılında açılmıştır. Modern sanat müzesi diyebileceğimiz müzede çoğunlukla İtalyan sanatçıların eserleri sergilenmektedir.
Triennale di Milano
Parco Sempione’nin içinde yer alan tasarım ve sanat müzesi 1931-1933 yılları arasında inşa edilen Palazzo dell’Arte‘de bulunmaktadır. Müzede süreli ve devamlı sergiler yer almaktadır.
Açık Alanlar ve Parklar
Parco Sempione (Sempione Parkı)
Milano’nun yaklaşık 40 ha’lık büyüklüğe sahip şehir parkı küçük bir mola, yürüyüş, piknik için birebir. Park, Sforzesco Şato’su ve Milano ile Paris’i birbirine bağladığına inanılan Arco della Pace adındaki kapı arasında yer almaktadır.
Navigli
Şehrin gece hayatının aktığı en önemli bölgelerden biridir. Kanal diyebileceğimiz sulak alanın her iki tarafında yer alan birbirinden güzel kafelerin, barların ve restoranların bulunduğu alan geceleri şehrin kalbinin attığı yerdir. Benim de şehirde en çok keyif aldığım bölgedir bu arada. Yeşil metro hattının P.TA Genova FS durağı buraya ulaşım için en kolay yollardan biridir.
Colonne
Colonne’yi Türkçe’ye çevirecek olsak “kolonlar” gibi anlamsız bir sonuç ile karşılaşırız. Ancak bu alan bir kilisenin ve kolonlarının arasında yer aldığı için bu adı almıştır. Özellikle üniversite öğrencileri gecenin ilerleyen saatlerinde bu meydanda buluşur ve yerlerde oturarak geceyi burada bitirir. Bu çevrede de yine barlar ve restoranlar yer almaktadır. Duomo’dan çıkıp, Via Torino caddesini takip ettiğinizde Colonne’ye ulaşabilirsiniz.
Milano’dan Ne Alınır? – Milano Gezi Rehberi
Söz konusu Milano olunca tabii ki onu alış verişten ayrı düşünmek mümkün olamaz. Avrupa’nın birçok kentinde olduğu gibi Milano’da da AVM kültüründen ziyade cadde üzeri mağazalar yaygındır.
Kısaca bu caddelerin de ismini vermek isterim.
Duomo Meydanı’nın yanından devam eden Corso Vittorio Emanuele II, diğer köşesinden devam eden Via Torino, şehrin kuzey doğusunda kalan Corso Buenos Aires alış veriş için önemli noktalardandır.
Bir de lüks bir alış veriş merkezi olan ve hemen Duomo’nun yakınlarında yer alan La Rinascente yine önemli noktalardandır.
Yeme – İçme Seçenekleri – Milano Gezi Rehberi
Direk konuya girip benim olmazsa olmazlarım ama aynı zamanda baya popüler alanlardan bahsedeceğim.
Panzerotti yemek için Luini, dondurma için Ciocolati Italiani, kahve veya akşam yemeği için 10 Corso Como, dünyanın en iyi 50 barı içinde yer alan Nottingham Forest (sıra bekleme garantili), geçmişi baya eskilere dayanan ve en leziz pizzayı yiyebileceğiniz Spontini, aperativo için Navigli’de yer alan Manhattan benim listemde başı çekenler.
Umarım canım Milano için yazdığım bu yazı adı üstünde size rehber olur 🙂
Diğer yazılarım için buraya, Instagram hesabım için ise buraya bakabilirsiniz ?
Yolunuz hep açık olsun, sevgiler..
Ezgi