Lokum Nasıl Yapılır? | Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım
Türk Lokumu sevmeyen yoktur diye düşünüyorum. Lokum Nasıl Yapılır?Tatlı severlerin, ülkemize gelen yabancı turistlerinde çok sevdiği bir lezzettir Türk Lokumu… Türk kahvemizinde en iyi arkadaşıdır ki, kahve ikramlarımızda yanından eksik etmeyiz. Dünya genelinde de Türk kültürünün en bilindik lezzetlerinden biridir.
Ülke tarihimiz ile birlikte gelişen bir lezzet olan lokumun tarihini merak ettiniz mi? Merak eden Reshontheway takipçilerimiz için bu yazımızı büyük bir zevkle hazırladım. Hem de Türk kahvesi ve Çifte Kavrulmuş lokum eşliğinde..
“Turkish Delight” – Bir Türk Lokumu Hikayesi
Türk Lokumu Tarihçesi
Pers İmparatorluğu döneminde, M.Ö. 226 ila 652 yılları arasında hüküm süren Sasanilerin en sevdiği tatlı olan “abhisa”; lokumun atası denilebilir. Su ve şeker ile yapılan bir tatlı olup, dönemde sıkça tüketilirmiş. Lokumun Anadolu’da ortaya çıktığı tarih ise 15. Yüzyıl iken, 17.yy’da artık tüm Anadolu’ya yayılmış hale gelmiş. Lokum ismi ise Osmanlı döneminde, boğaz rahatlata anlamında kullanılan “rahatul hulkum” ve “lukme” isminde kullanılırken, rahat lokum adını almış ve Türkçe’de en son halini lokum olarak almış.
Lokumun yayılması, 1777 yılında Kastamonu’dan İstanbul’a gelen, Bahçekapı’daki şekerci dükkanında lokum üretip satan Şekerci Hacı Bekir Efendi başlamış. O dönemde şekerlemelerde pekmez, bal tatlandırıcı olarak kullanılmaktaymış. Bilinen rafine-kelle şekerin o dönem Osmanlı’ya gelmesi ile Hacı Bekir Efendi, şekeri havanda döverek lokum ve şekerlemelerin içerisine şekeri eriterek eklemeye başlamış. Osmanlı Sarayı’na da ünü giden bu tatlı sayesinde Hacı Bekir Efendi, Sultan II. Mahmud döneminde “Şekercibaşı” unvanını almış. Nişasta’nın bulunması ile birlikte de un yerine, nişasta kullanılmaya başlanarak aslında günümüzdeki lokum halini almaya başlamış.
18.-19. yy’da bir İngiliz seyyahın lokumu beğenmesi ile Avrupa’da “Turkish Delight” olarak tanıtmaya başlamıştır. Avrupa’ya lokumun dağılması ile birlikte Fransız Başkan Napolyon bu tadı çok sevmiş ve Osmanlı’dan kasalarla lokum sipariş etmiş.
Picasso ise diğer bir lokum seven isimlerden olmuş. Picasso, konsatre olmak için resimlerine başlamadan önce tatlı yermiş. Lokumun Avrupa’ya gelmesi ile bu tadı keşfetmiş ve artık tatlı niyetine lokum tüketmeye başlamış…
1860’lı yıllarda ise İngiltere’ye ihracatlar başlamış ve bunun ilk sahibi de Hacı Bekir Efendi olmuş. Ressam Amadeo Preziosi, lokum ustasının dükkânında şeker lokum satarken bir resmini yapmıştır. Bu resim Paris’te, Louvre Müzesi’nde bugün de sergilenmektedir.
- Dünya Savaşı döneminde, CS Lewis tarafından yazılan Narina Günlükleri serisinde de dünyanın en çok arzulanan tatlısı olarak lokumdan bahsetmiş ve böylelikle bu tadın tanınmasına etkide bulunmuş.
Lokum Nasıl Yapılır?
Yukarıda bu kadar anlattık bu lezzetin geçmişini. Peki bu tatlı nasıl yapılıyor? Biraz ondan da bahsedelim.
Lokum; nişasta, sitrik asit ve şeker kullanılarak yapılmaktadır. Şeker ve sitrik asit , nişasta ayrı ayrı su ile çözündürülerek hazırlanır. Lezzetlendirilmek içinde aroma, meyve şurubu, doğal gıda boyaları eklenebilmektedir. Daha sonra bu karışımlar belirli oranlarda karıştırılarak, belirli kıvama gelene kadar kaynatılır. Burada aslında kıvamı veren nişastadır ve el yapımı lokumlarda kıvamı, ateşten almadan önce parmaklar arasında yapışkanlığına bakılarak kontrol edilirmiş. Teknolojinin artmasıyla üretimlerde tabii ki farklı yöntemler, parametreler bulunmuştur.
Hazırlanan karışım, 20- 24 saat arasında bekletildikten sonra, şekil verilmek üzere mermer tezgah üzerine alınır. Nişasta veya pudra şekerli tezgah üzerinde çeşnilendirilerek şekillendirilmektedir…
Günümüzde de ülkemizin belirli yörelerinde lokum çeşitleri ünlenmiştir; Safranbolu Lokumu, Afyon Kaymaklı Lokumu bunlardan en iyi bildiklerimiz. Diğer bilindik çeşitleri ise; Tescil Haberi
Lokum Çeşitleri – Lokum Nasıl Yapılır?
- Kuş lokumu
- Fındık lokum
- Cevizli lokum
- Çifte kavrulmuş lokum
- Fıstıklık lokum
- Hindistan cevizli Türk lokumu
- Sultan lokumu
- Paşa lokumu
- Çikolata kaplı lokum
- Limonlu ve Gül lokum(Hacı Şerif Lokumları’nın en eski klasik lezzetlerindendir)
Benim favori lezzetim Safranbolu ve Çifte Kavrulmuş lokum diyebilirim!
Türkiye her şeyin yanında iyi bir gastronomik değere de sahip. Yerli turist olarak gittiğimiz her noktada muhakkak o yöreye özel tatlar deniyoruz. Gezmeyi ve yeni tatlar keşfetmeyi, yemeyi seven birisi olarakta gezmekten ayrı zevk alanlardanım bu konuda.
Peki ya siz? Yeni rotaları, birçok lezzetleri anlattığımız yazılarımız için Reshontheway ekibini, bizleri takipte kalın!
Diğer Türk lezzeti olan Balkabağı ve Sağlık – Bir Kültürel Lezzetin Öyküsü yazımıza göz atmayı unutmayın.
Sevgiler