Türkiye’de Bulunan Göçmen ve Yerli Kuşlar,Türkiye’de Görülen Birbirinden Güzel 7 Kuş Türü
Bana göre hobilerin ve mesleklerin en en güzeli fotoğrafçılık olabilir. Gözün gördüğünü yansıtmak ve insanlarla paylaşmak nasıl harika bir his. Kimileri insanların fotoğrafını çekmeyi sever kimileri ise doğayı ve doğada yaşayan canlıların fotoğraflarını çekmeyi sever. Hiç şüphesiz ki işin içine doğadaki canlılar girdiğinde verilen emekler daha çok oluyor ve sabrımızın son derece fazla olması gerekiyor ve alınan sonucun hazzını keşke sizlere anlatabilsem. Bu yazımızda en çok haz veren hobilerden biri olan Kuş Fotoğrafçılığı yapmak isteyenlere ülkemizde de yaşayan harika 7 kuş türünü anlatacağım.
İnsan oğlu geçmişten günümüze kuşlara hep ilgi duymuştur. Tarihin tozlu sahnelerinde hep uçmayı denemiş ve kuşlardan esinlenerek bir sürü icat yapılmıştır. Bu mucizevi güzel varlıklar son dönemin en popüler fotoğrafçılığının baş konuğu olmuş ve hızla büyüyen bir akım haline gelmiştir. Kuşların doğasını yansıtan bu fotoğrafçılık; doğanın bize verdiği güzellikleri gözler önüne seriyor hem bizleri mutlu ediyor hem de doğada ki canlıların hayatlarını korumamız için bizi düşündürüyor ve adım atmamıza güzel bir şekilde vesile oluyor. Gelin hep birlikte Türkiye’de görebileceğiniz 7 kuş türüne birlikte bakalım. Bu kuşların hem kendileri hem de adları çok tatlı…
1.Çoban Aldatan ( European Nightjar)
- Tür: Göçmen Kuş
- Yaşam Alanları: Kuru ormanlarda, bozkırlarda görülür. Toprak veya kumda yattıkları için, insan olmayan yerleri tercih ederler
- Yayılışı:Bozkırın hakim olduğu bölgelerde görülür, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi’nin iç taraflarında ve Akdeniz Bölgesi’nin iç taraflarında görülebilir.
Kamufle olmak isteyenlerin kesinlikle Çoban Aldatan kuşumuzdan esinlenmeleri gerekiyor. Ağaç kabuğu desenlerine sahip çok akıllı bir kuş olan Çoban Aldatan kuşu doğada ki çoğu sesi taklit edebilir. Yerde yuva yaparlar, yazın kuluçkaya yatarlar. İki uzamış ve eliptik, benekli yumurta bırakırlar. Erkek ve dişi beraber kuluçkaya yatarlar. Genel olarak besinleri böceklerdir ve geceleri aktif bir şekilde yaşarlar. Sayıları günden güne azalmakta olan kuşlarımız için en büyük tehlikeler doğal yaşamın tahribi ve tarım ilaçlarının kullanılmasında ki artıştır.
Avrupa ve ılımlı Asya’nın çoğunda Çobanaldatangiller familyasının tek temsilcisidir. Bir geç göçmendir, nadiren Nisan’ın sonundan önce veya Mayıs’ın başlangıcında görülürler. Kurak ve kumlu bölgelerde, açık orman kenarlarında, seyrek ağaçlı açık arazilerde ve fundalıklarda yaşarlar
Özellikleri
- Uzunluğu: 26 cm
- Kanat açıklıkları: 55 cm kadardır. Değişiklik gösterebilir.
- Kanat özellikleri: sivri, kuyruğu uzun ve yuvarlaktır.
- Alt parçaları çizgili olup boyunları kısa olup başları büyükçedir. Gaga küçük ve siyah, bacaklar kırmızımsı kahverengidir. Erişkin kuş tüyü liken grisidir, çizgileri ve şeritleri kahverengimsi sarı, kestane rengi ve siyahtır.
2. Guguk Kuşu, Guguksular( Cuculiform, Gowk) Kuş Fotoğrafçılığı
- Tür: Göçmen Kuş
- Yaşam Alanları: Kırlar, bozkırlar, ormanlar, park ve bahçeler, tundra ve turbalıklar, fundalıklar, bataklıklar ve kumullar belli başlı yaşam alanlarıdır.
- Yayılışı: Bozkırın, Ormanların hakim olduğu bölgelerde görülebilir. Tüm Avrupa Rusyanın batısında Afrikanın kuzey batısında yaz mevsimlerinde görülür. Afrikanın kuzeyi, Asya’nın batısı ve Ortadoğu` da Göç sırasında görülür.
Ötüşüne hayran olduğum kahve ve gri tonlarında olan minik kuş türlerinden bir tık büyük olan ve akşam üzerleri şiirsel bir ötüşle bizleri karşılayan bir kuş türüdür. Yumurtalarını başka kuş yuvalarına bırakıp oradan ayrılırlar. Yumurtaları dışlanmasın diye diğer kuş türünün yumurtasını taklit edebilirler. Kuluçkaya yatan başka bir türe ait olan kuş, yavrular çıktığında guguk kuşunun yavrusunada kendi yavruları gibi bakar. Belli bir süre sonra guguk kuşunun yavrusu diğer kuşun yavrularını yuvadan atar ve yuvanın tek kalan şımarık bebeği olarak büyütülür. Büyüdükten sonra üvey annesinden daha büyük olur ve çiftleşmek için yuvasını dağıtarak ayrılır. Çoğu böcek ve tırtılla beslendiğinden, faydalı sayılırlar. Yerde yaşayan iri türleri ise kertenkele, yılan, kuş ve küçük kemiricilerle beslenirler
Özellikleri
Çok fazla guguk kuşu türü olduğu için özellikleride değişiklik göstermektedir.
- Uzunluğu: 50 ile 62 cm
- Ağırlık: 260 gram türlere göre değişiklik gösterebilir
- Kanat özellikleri: Uzun ve sivri kanatlı, uzun kuyrukludurlar
3.Gökkuzgunu(Indian Roller) – Kuş Fotoğrafçılığı
- Tür: Göçmen Kuş
- Yaşam Alanları: Seyrek ormanlar, ağaçlı yada çalılık açık araziler ve orman kenarlarında yaşar.
- Yayılışı: Rusya’nın batısı ile Anadolu, Balkanlar, Hazar denizinin batısı, İspanya ve Portekiz civarı, İtalya, İran’ ın kuzeybatısı ile Kuzey Afrika’nın batısında yaz mevsiminde bulunur. Anadolu’ da, Orta ve Doğu Karadeniz, Kuzey Afrika, Yunanistan’nın güneyi ile Mezopotamya civarında ise göç sırasında kısa süreli görülür.
Gökkuzgunu, adını gök mavisinden almıştır ve mavinin en güzel tonuna sahip olan minik bir kuş türüdür. Mavi tüylerle birlikte kızıl ve kahve tonlarında ki tüylerede sahiptir. Mevsimsel olarak hareketlilik gösterir, ılıman iklimi ve ağaçlık ortamlarda yaşamayı sever. Ağaçlarda bulunan minik oyuklarda yaşarlar. 3 ile 5 tane yumurtaları olur. Tırtıl ve minik böcek türleri ile beslenirler.Yakın tehdit altındadırlar.
Özellikleri
- Uzunluğu: 30 cm ile 34 cm aralığında
- Ağırlığı: 150 gram
- Kanat Özellikleri: Uzun kuyruklu
4.Tepeli Toygar (Crested Lark) – Kuş Fotoğrafçılığı
- Tür: Yıl boyu görüle bilir, yer yer hareket gösterir
- Yaşam Alanları: Daha çok açık, ağaçsız kuru bölgelerde, tarlalarda görülmektedir.
- Yayılışı: Türkiye’nin hemen hemen her yerinde görülebilir.
Sırada ki kuşumuz mini minnacık, toprak renklerine sahip, sırtında ve göğsünde benekleri olan, kafasında ağaç kakanların da sahip olduğu minik tepeciğe sahip olan Tepeli Toygar kuşudur. Minik bir kuş türü olmasına rağmen çok havalı bir görüntüsü vardır. Kırlar, taşlık araziler ve steplerde yaşarlar, çalıların üzerine konmayı severler. Tohum , yeşil bitkiler ve böcekler ile beslenirler.
Özellikleri
- Uzunluğu: 17 cm
- Ağırlığı : 43 gram
- Kanat Özellikleri: Kanatları büyüktür.
5.Gri Balıkçıl( Grey Heron) -Kuş Fotoğrafçılığı
- Tür: Göçmen statüsünden yerli statüye geçmiş bir kuş türüdür
- Yaşam Alanları: Ilıman iklime sahip, sazlık ve sulak alanlarda yaşarlar
- Yayılışı: Türkiye’de bulunan ılıman ve sulak bölgelerde görülürler. Aşırı bir hava değişimi olmadığı taktirde göç etmezler.
Bizleri endamıyla, boyuyla, posuyla büyüleyen gri balıkçıl karşımızda. Beyaz ve gri tonlarında tüylere sahip olan balıkçıl bir kuş türüdür. Su birikintileri, göl kenarları ve lagunların etrafında yaşarlar. Sazlık alan ve insanlardan uzak olan su kenarlarını tercih ederler. Besinleri genel olarak; Balıklar, kurbağalar ve böceklerdir. Balıkçılarla ahenk içinde dolanırlar. Kanatalarını açıp havalandıklarıda muazzam bir görüntüye sahip olurlar.
Özellikleri
- Uzunluğu: 90 ile 100 cm
- Ağırlığı: 1 ile 2 kg ağırlığında
- Kanat özellikleri: Kanatları açıldığında uzunluğu, 175 cm ile 192 cm aralığındadır. Ve büyük kanatlı bir kuş türüdür.
6.Yalı Çapkını( Kingfisher) – Kuş Fotoğrafçılığı
- Tür: Yerli bir kuş türüdür.
- Yaşam Alanları: Tatlı su kenarlarında, lagünlerde ve deniz kenarlarında yaşarlar.
- Yayılışı: İzmir, istanbul, Muğla , Adana, Mersin , Balıkesir şehirlerinin sulak alanlarında ve deniz kenarlarında görülmektedir.
Yine bir renk şölenine sahip olan güzeller güzeli yalı çapkını kuşu karşımızda. Yalılara yakın sularda asılı bir şekilde uçan bu kuşu gören kadınlar aaa kuşa bakın nasılda havada asıla asıla süzülüyor ve bizi gözlüyor derler ve o günden sonra bu güzel kuşun adı yalı çapkını olarak kalır. Renkleri yaşadıkları ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde bulunan yalı çapkınlarının sırt renkleri canlı bir mavi ve karın bölgeleri turuncu renk tonlarına sahiptir. Başları büyük, boyunları kısa ve gagaları uzundur. Balık ve böcekleri yiyerek beslenirler. Sesi etkileyicidir. Havada asılı kalabilirler. Yuvalarına ortalama 7 yumurta bırakırlar. Dişi ve erkekler bir arada yaşarlar ve sırası ile yavrularını beslerler. Erkeklerin renkleri dişilere göre daha parlak ve canlıdır.
Özellikleri
- Uzunluğu: 16 cm
- Ağırlığı: 34 ile 46 gram
- Kanat özellikleri: Kanatları açıldığında uzunluğu, 25 cm’dir. Kuyrukları kısa, kanatları yuvarlaktır.
7. İbibik Kuşu (Hoopoe Bird) – Kuş Fotoğrafçılığı
- Tür: Göçmen Kuş
- Yaşam Alanları: Ağaçlık alanları severler
- Yayılışı: Türkiye’nin her yerinde görülebilirler.
Kafasında bulunan turuncu siyah çizgili ibikten adını alan açık kahve, turuncu renkleri üzerine siyah çizgileri olan sevimli bir kuştur ibibik kuşu. Toprak tonlarının hakim olduğu yerlerde, yaşlı ağaçların gövdelerinde, kovuk içlerinde yaşarlar. Haşere, böcek, solucan ve salyangoz ile beslenirler. Ilıman iklimi severler havalar soğuyunca Afrika’ya doğru yol alırlar ve havalar ısınmaya başlayınca tekrar Avrupa ve Asya’ya doğru yola çıkarlar. Ülkemize Mart- Nisan aylarında giriş yaparlar. Bu kuş türü eşlerine ve ailesine çok bağlıdır. Bu nedenle toplumumuzda güzel bir yerdedir.
Özellikleri
- Uzunluğu: 28 cm
- Ağırlığı: 67 gram
- Kanat Özellikleri: Kısa kanatları olan bir kuş türüdür.
Faydalı Linkler
Bir yazımızın daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım doğadaki hiçbir canlının türü son bulmaz ve bizlerde kameralarımız ile onların bu güzel anlarını ölümsüzleştirmeye devam ederiz. Bu dünya en küçük canlısından en büyük canlısına kadar hepimizin ve birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerek, onların biz insanlara biz insanların ise doğada olan bütün canlılara ihtiyacı var. Lütfen elimizden geleni yapalım, Dünyamızı ve bize verdiklerini koruyalım ve unutmayalım başka gidebileceğimiz bir Dünya yok evimize sahip çıkalım. Başka bir yazıda görüşmek üzere; hoşça kalın , kucak dolusu sevgiler hem okurlarıma hem de Dünya’ya…
Nida Kürşat Arat.
Nallıhan Kuş Cenneti yazımız için de linki tıklayabilirsiniz.