Kudüs Gezilecek Yerler | Kudüs benim tüylerimi diken diken eden bir şehir. Yola çıkarken çok etkileneceğimi ve etkisinden uzun süre çıkamayacağımı çok iyi biliyordum. Ama bu kadarını beklemiyordum. Üzerinden yıllar geçse de unutamayacağım bu kısa ama öz seyahatimden çıkardım bazı notları sizler için burada paylaşıyorum.
Bana göre Kudüs’e sadece ibadet için gitmek büyük haksızlık olur. Kudüs’ün her sokağına girip çıkmanız, içinde kaybolmanız, her köşesinden yükselen dualara hangi dine mensup olursanız olun kendi inancınızın gerektirdiği şekilde “amin” demeniz lazım. Bu şehirde gezerken enerjisini iliklerinize kadar hissetmeniz lazım.
Kudüs’e gittiğinizde düşüncelerinize, duygularınıza, aklınızdan geçenlere dikkat edin. Niyetlerinizi yola çıkmadan önce süzgeçten geçirin ve size yaramayanları valizinizden çıkarıp öyle gelin buraya. Burada ne dua ettiysem bir bir kabul oldu. Sıfır şaka.
Her köşesinden dualar yükselen bu fevkalade yüksek enerjili şehirde mutlaka herkesin görmesi gereken kutsal mekanlar var. Bunları hangi dine mensup olursanız olun, muhakkak görmenizi ve her birinde ayrı ayrı dua etmenizi çok isterim. Orası Hristiyanların, burası Müslümanların demeyin. Çünkü her biri Allahın evi. Her birinden yükselen duaların gittiği yer aynı. Kudüs’e “inanan” olarak gitmekten öte “insan” sıfatıyla gittiğinizde gerçekten göreceksiniz ki hepimiz aynıyız. Hepimiz sadece basit birer insanız ve ne taraftan olursa olsun aynı yaradana ulaşmaya çalışıyoruz.
Beni çok etkileyen ve kısacık seyahatimde doyamadığım 5 kutsal yeri listeliyorum. Aslında çok daha fazlası var ama bu 5 yerin benim için önemi çok büyük.
Kudüs Gezilecek Yerler | Kudüs’te Mutlaka Gezmeniz Gereken 5 Kutsal Mekan
1. Kubbet-üs Sahra
Her ne kadar Kubbetüs-üs Sahra, Mescid-i Aksa ile karıştırılsa da, aslında ikisi de tapınak tepesi bölgesi içinde, birbirine komşu yapılar. Google’a Mescid-i aksa yazdığınız zaman Kubbet-üs Sahra fotoğrafları çıkıyor. Ama dediğim gibi bu yanılgıya düşmemek lazım. Çünkü ikisi aynı tepede olsalar da farklı yapılar.
Kubbet-üs Sahra, hem Müslümanlar hem de Museviler için kutsal. Musevi inancına göre, Kubbet-üs Sahra’nın bulunduğu yer, dünyada yaşamın başladığı yer. Ayrıca Muallak Taşı’nın altındaki Ruhlar Mağarası isimli mağara, cennet ile yeryüzü arasındaki bir kapı.
Müslüman inancına göre ise Muallak Taşı, Hz Muhammed’in Miraç olayını yaşadığı yer. Yani göğe yükseldiği, cenneti gördüğü ve Allahın huzuruna çıktığı gün, diğer tarafa geçmek için adım attığı son basamak.
Halife Ömer döneminde ilk defa Kudüs Müslüman himayesine girmiş. Halife Ömer Kudüs’ü teslim aldıktan sonra ilk iş olarak buraya gelmiş ve Muallak Taşı’nın etrafını temizlettirmiş. Ardından ise Sahra Mescidi adını verdiği bu mescid’i yaptırmış. O günden günümüze geçirdiği değişimler ile de şuan gördüğümüz mavi çini kaplı cephesi ve altın renkli kubbesi ile mimari açıdan gözlere bayram ettiren bir yapı haline gelmiş.
2. Mescid-i Aksa
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Kubbetüs-üs Sahra ve Mescid-i Aksa aynı tepe üzerinde. Fakat farklı binalar. Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olarak kabul edilen çok özel bir yapı. İslam öğretisine göre, Hicret olayının 1.yılından sonra Müslümanlar, 16 ay boyunca buraya yönelerek namaz kılmışlar. Ayrıca burası İslam aleminin Harem-i Şeriflerinden de bir tanesi. Yani Kabe’nin başına bir şey gelmesi durumunda Müslümanların kıble olarak kabul edeceği yerlerden bir tanesi.
3. Ağlama Duvarı
Geldik Kudüs denince akla gelen en önemli yerlerden birine. Ağlama Duvarı, Musevi inancının en önemli ibadet noktası.
Hz Yakup, Mısır’a sürgün edildikten sonra, onun soyundan gelenler Mısır’da çoğalıyor ve aradan yüzyıllar geçtikten sonra başa geçen firavun tarafından işkence görüyorlar. Hz Musa, Yahudi soyunu Mısır’dan çıkarmak ve Kudüs’e geri getirmek ile görevlendiriliyor. Ve bundan sonra Yahudi halkı oldukça zor geçen yılların sonunda Kudüs’e geri kavuşuyor.
Yahudiler Kudüs’e geri geldikten sonra, ilk iş olarak kendilerine bir mabed inşa etmek istiyorlar. Yahudi kralı Süleyman tarafından inşa ettirilen bu dev mabed, Süleyman Mabedi veya Birinci Mabed gibi isimlerle de anılıyor.
Bölge Babillilerin eline geçtiğinde Nabukadnezar, Süleyman Mabedini yerle yeksan ettiriyor. Kudüs Romalıların eline geçtiği zamanda ise Süleyman Mabedinin bulunduğu Tapınak Tepesi bölgesine yeni bir mabed yapılıyor. İkinci mabed olarak anılan bu mabed Romalılar tarafından çıkarılan bir isyan sırasında daha da kötü şekilde yıkıma uğruyor.
Ağlama Duvarı, işte bu mabedden geriye kalan ve günümüze ulaşan tek ve son parça. Museviler için önemi, ilk tapınaklarından geriye kalan bir parça olması. Buraya geldiklerinde, Kudüs’ten ayrı geçirdikleri günleri yad ediyorlar. Gözyaşı döküyor ve dualar ediyorlar.
Ağlama Duvarı’nın önüne gittiğiniz zaman, taşların boşlukları arasında pek çok kayıt göreceksiniz. Duvarın önüne gitmeden önce, dileklerinizi, dualarınızı kağıtlara yazın ve dua ederek duvarın boşlukları arasına bu kağıtları bırakın.
4. Kutsal Kabir Kilisesi – Kudüs Gezilecek Yerler
Hz İsa’nın çarmıha gerildiği Golgotha Kayasının üzerine inşa edilmiş olan kilise. Kudüs’te gezdiğim en heybetli ve gösterişli mimariye sahip yapı. Bu heybeti ve gösterişinin yanı sıra, her inanış için de çok değerli yerlerden bir tanesi.
Hz İsa, Hristiyan inanışına göre çarmıha gerildiği zaman fiziksel olarak öldü. Ve bedenini taşıdıkları mermer plaka suanda Kutsal Kabir Kilisesi içinde sergileniyor. Bu mermer plakanın hemen arka tarafındaki duvarda, İsa’nın bedeninin taşınması dev bir mozaik ile tasvir ediliyor.
Burada benim çok ilgimi çeken ama pek kimsenin uğramadığı bir yer daha var. Adem Şapeli. İnanışa göre, Hz Ademin bedeni Golgotha kayasının altında gömülüymüş. Ve tam aynı yerde Hz İsa çarmıha gerilmiş. İsa’nın çarmıha gerildiğinde toraktan akan kanı, Adem’in yattığı yerin üzerine damlamış. Ve Adem dirilmiş. Bu hikaye sebebiyle İbranicede kan, insan ve toprak kelimelerinin hepsi Adem kelimesinden türemiş kelimeler.
Hz İsa’nın da kıyamet günü geldiğinde yeniden dirileceği yerin burası olduğu kabul ediliyor. Bu yüzden Kıyamet Kilisesi ya da Yeniden Diriliş Kilisesi gibi isimlerle de anılıyor.
5. Zeytindağı
Yine her üç inanış için de kutsal olan bir yer. Aynı zaman da Kudüs’ün en güzel manzarasını görebileceğiniz yer.
Burası Hz İsa’nın sık sık dua etmek için çıktığı bir tepe. Hristiyanlık inanışındaki yeri bu. Museviler kıyamet günü kurtarıcı Mesih’in Kudüs’e bu tepe üzerinden geçerek geleceğine inanıyorlar. Müslümanlar ise kıyamet gününden sonra Sırat Köprüsünün Zeytindağı ile Kudüs yakınlarındaki Hidron Vadisinin arasına kurulacağına inanıyorlar.
Kudüs’e gitmeden önce mutlaka aşağıdaki bağlantıdan Youtube videomu izlemeyi unutmayın.
Dünyanın birçok ülkesi ile ilgili yazdığımız yazılar için tıklayın.
https://youtu.be/vOCWG3UQEiQ
Ayrıca bu linke tıklayarak diğer İsrail yazılarıma da göz atabilirsiniz.