Konya’da Ne Yenir ? | Yerleşik hayata geçiş ve tarımın başlangıcı olarak adlandırılan Çatalhöyük neolitik kenti ile yıllar öncesinden başlayan mutfak kültürü, farklı tarımsal ürün ve tatların bir araya gelmesi ile Konya yemeklerinin temelini oluşturdu. Zamanla ortaya çıkan farklı yemek ve lezzetler günümüz mutfak kültürünü zengin hale getirdi. Bu yazımda Konya mutfak kültüründen ve bilinen harika yemeklerinden bahsedeceğim.
Çatalhöyük Mutfak Kültürü – Konya’da Ne Yenir?
Çatalhöyük mutfağı tahıllar, çiğ ve kavrulmuş olarak kullanılan yabani otlar ve avcılıktan elde edilen ürünlerle oluşan ve yıllar öncesine dayanan bir mutfak kültürüdür. Tarım ürünlerinden buğday, yulaf, çavdar, arpa, bezelye, badem, nohut ve burçak en çok kullanılan ürünlerdendir. Tahıl ağırlıklı yemek kültürünün yanında kaz, tavşan gibi hayvanların avcılığı da yaygındır.
Konya Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Şimdi de iç anadolu’nun zengin mutfaklarından birine sahip olan Konya Mutfağının bamya çorbasından tandır kebabına kadar uzanan yemeklerinden ve kahvaltı kültüründen bahsedeceğim.
1. Konya’da Kahvaltı | Konya’da Ne Yenir?
Konya kahvaltı kültüründe bildiğimiz kahvaltı ürünlerinin yanında kahvaltıların olmazsa olmazı bazlama ekmeğini, keçi derisi içerisine basılmış küflü peynirini, tuluk peynirini, yoğurt ve yarma buğdayı ile yapılan tarhana çorbasını, bir şehir efsanesi olan yağ somununu görebilirsiniz. Bazlama ekmeği genellikle küflü peynir, tulum peyniri, kakırdak, yumurta & patates eşliğinde yenir, buna da Konya tabiri ile ‘ sıkma ‘ denir. Kakırdak; ineğin yağının ince ince doğranıp kavrulması ve daha sonrasında dondurulmasından oluşan donmuş yağa denir ve ısıtılmış bazlama ekmeği ile birlikte yenir.
Konya’ya özgü kahvaltı denilince akla gelenler bunlar. Köy kahvaltısı yapma şansınız olursa bu lezzetlerin hepsini tadabilirsiniz.
Konya’da gezilecek yerler ve mekanlar için TIKLAYIN
2. Konya Düğün Yemeği
Pilav ‘ olarak adlandırılan konya düğünleri yakın zamana kadar yemek yeme ve gelin alma şeklinde iki kısımdan oluşurdu. Yemekler sabahın 8 inde başlar ve 12 ye kadar sürerdi. Düğünler evlerin önlerinde yapılır, yemekler yine evlerin önünde cumartesi gecesinden pişirilmeye başlardı.
Erkekler ve kadınlara ayrı ayrı olmak üzere bir sürü sofralar kurulurdu. Davetiyede yazan Maile ifadesi düğün davetiyesinin ailece olduğunu ifade etse de aileden başka akraba eş dost arkadaşta bu yemekten nasibini alırdı. Yuvarlak masalar etrafında 2 bazen 3 sıra olsa da insanlar onu bu sırayı beklemekten hiç yorulmazdı.. Şimdilerde tek fark düğünlerin salonlarda yapılıyor olması.. yemek ve gelenekler devam ediyor.
Yemek sıralamasına gelince ilk olarak yoğurt çorbası geliyor. Ardından birinci turda pilav üstü kavurma et. Konya düğün yemeğinin sırrı işte bu etli pilav.
Gerçekten harika. Ardından irmik helvası. Helvanın bitmesine yakın yine bir başka efsane olan bamya çorbası geliyor. Ardından ise 2. Turda tekrar etli pilav.. Talep olursa bu tur uzun bir süre devam ediyor. Erkekler yemek konusunda iyi oldukları için bazen bir masaya 10.kez pilav geldiğini duymuştum : ) bayanlarda bu genellikle 2. turda kalıyor.
Son olarak 2. turda gelen pilavın yanında ‘zerde’ adı verilen pirinç ve şekerle yapılmış tatlı geliyor. Ardından da misafirlere çay ikram ediliyor.. Konya düğün yemeği bir efsanedir ve Konya ziyaretlerinde yemeden dönülmemesi gereken lezzetlerden biridir.
3. Etliekmek
Konya denilince akla gelen ilk şey Etliekmektir. İsmine pide diyenlere ve başka şehirlere ait olduklarını söyleyenlere inat ismi Etliekmektir ve Konya’ya özgü bir yemektir. İnce hamurdan yapılması işin püf noktasıdır. İnce açılmış hamurun üzerine ufak doğranmış et, soğan, biber, domates ve maydonozun karıştırılıp eşit olarak dağıtılması ile yapılır.
Taş fırında pişirilir. Seçenek arayanlar için Etliekmeğin çeşitleri de mevcut. Bıçak arası adı verilen lezzette et biraz daha büyüktür, Etliekmek ile aynı malzemelere sahip. ‘ Mevlana ‘ adı verilen çeşitte ise et ve peynir karışımı vardır, genellikle tulum peyniri veya küflü peynir kullanılır. Etliekmeğin peynirli hali diyebiliriz. Bir de sadece tulum peyniri veya küflü peynir ile yapılan türü var ona da ‘ Börek ‘ deniliyor.
4. Tandır Kebabı
Kuzu etinden yapılan ve tandır ateşinde pişirilen tandır kebabı yine Konya lezzetleri arasında en üst sıralarda. Tandır ateşinde pişen bu etin lezzeti gerçekten harika. Tandır kebabı ekmek üzerinde yanında domates ve kuru soğan ile servis ediliyor.
5. Bamya Çorbası
Günümüzde kilosu 600 – 700 tl arasında değişen çiçek bamya ve ince doğranmış kuzu eti ile pişirilen muhteşem bir lezzet. Düğün yemeklerinin vazgeçilmezi, yiyenlerin tekrar yemek istediği çok güzel bir çorba. Konya’ya geldiğinizde tadacağınız ilk şey olmalı diyebilirim. Çorbanın sırrı ise kısık ateşte uzun süre pişirilmesi.
6. Tirit
Tirit Konya’da sevilen ve ziyaret edenlerin de mutlaka yediği yemekler arasında. Bilinen birden fazla çeşidi var, burada yapılan ise ufak doğranmış ve kıtır haline gelmiş ekmeklerin üzerine kuşbaşı iriliğinde kavrulmuş et ve yoğurt ile servis edilir. Çok lezzetlidir, detaylı yemek tarifi için tıklayın
7. Su Böreği| Konya’da Ne Yenir?
Konya’da davetlerin, ramazan sofralarının ve misafir yemeklerinin vazgeçilmezidir. Su da hafif haşlanan elde açılmış yufka ile yapılır. Uzun yıllar öncesinden gelen bir lezzettir. Bayramlarda sarma ve baklava ile misafirlere ikram edilir.
8. Arabaşı Çorbası
Kış aylarının vazgeçilmesi Arabaşı çorbası.. Acılı tavuk çorbasının soğuk olan beyaz hamur ile ikram edilmesidir. Arabaşının sırrı hamurundadır. Kaşığa önce bir parça hamur alınır ve çorba kasesine batılır ve aynı anda çiğnenmeden yutulur. Toplu davetlerde ‘ hamuru çorbaya düşürenin bir sonraki arabaşı çorbasını yapacağına ‘dair bir gelenek de var. Özellikle kış aylarında tüketilir.
9. Yağ Somunu
Bir diğer Konya efsanesidir. Konya’da yemeden dönülmemesi gereken lezzetlerden bir tanesidir. İlk bilinen yağ somunu tandır ekmeğinin arasına bol tereyağı ile küflü peynir eritilerek yapılır, taş fırında pişirilir. Küflü peynirin haricinde kavurmalı, kaşarlı gibi seçenekler de mevcut. Sabah kahvaltısı için tavsiyedir..Konya’da yağ somununu yıllar öncesinden günümüze taşıyan ve bu konuda iyi olan iki tane restorant var. Detaylar için instagram sayfamı ziyaret edebilirsiniz.
10. Höşmerim
Hikayesi ‘ hoş mu erim‘ den gelen, un helvasının kaymakla yapılmış ve bal ile servis edilen halidir. Ağır bir tatlıdır ama çok lezzetlidir. Hikayesine gelince; hanımın biri asker olan eşine tatlı yapar ve nasıl olduğunu sormak için ‘ hoş mu erim ? ‘ diye sorar.. Bu hikaye zamanla değişikliğe uğrayarak Höşmerim adını alır. Höşmerim birkaç yörede daha aynı isimle fakat farklı içerikte bulunuyor. Konya’daki tatlının hikayesi ve içeriği bu.
11. Sac Arası
Yine güzel bir Konya tatlısı daha. Eski zamanlarda hazırlanan tatlı tepsisi sacın üzerine konularak ocağa yerleştirilir ve üzerine ikinci bir saç kapatılırdı. O sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenirdi. Tatlının ismi bu iki tepsiden gelir. Tatlı tepsisi iki saç arasında pişer. Detaylı tarif ve bilgi için tıklayın. Antep fıstığının bu özel yufka arasına serpilmesi ile yapılır. Dondurma veya kaymakla servis edilir.
Genel itibariyle Konya yemek kültürü ve en sevilenleri bu şekilde. Bunun haricinde yıllar öncesinden gelen ve farklı yörelerde yapılan yemeklerde mevcut. Geçen sene ilki düzenlenen Konya Gastrofest’te Konya’ya ait yemekler ve ürünler tanıtıldı. Bu yıl 2.si yapılması planlanıyor. İmkanı olan varsa bu festivali kaçırmasın. Bahsedemediğim diğer yemekler ve lezzetler için instagram sayfam mevyontheway i ziyaret edebilir, öne çıkan hikayeleri inceleyebilirsiniz.
Bir diğer yazı da görüşmek üzere… İyi keşifler 😊
1 Yorum