Kastamonu Doğal Mekanları | Kastamonu, yöresel yemekleri, kanyonları ve doğası ile sizi kendine hayran bırakacak bir şehir. Sizlere bir nevi trekking etkinliği sayılabilecek macera dolu bir programdan bahsedeceğim. Kastamonu’ya geldiğinizde Dünyanın en derin 4. Mağarasını görmeden dönerseniz çok şey kaybedersiniz. Küre dağları Milli Parkında 360 mağara bulunuyor. Bunlardan en ünlüleri ve ziyaret edilenleri Ilgarini, Ejder ve Mantar mağaraları. Buraları görmek için tam bir gününüzü ayırmanız gerekiyor.
Kendimiz Gezip Görebilir miyiz? | Kastamonu Doğal Mekanları
Bölgede başlangıç yolu itibarıyla yönlendirme tabelaları ve boyalı taşlar olsa da yönü karıştırma ve bunun sonucunda kaybolma ihtimali çok yüksek. Ayrıca bölgede yaban hayvanları da var. Karşınıza çıkarlarsa ne yapacağınızı bilemeyebilir ve tedirgin olabilirsiniz. Bu yüzden yerel bir rehberle anlaşıp size eşlik etmesini istemeniz en mantıklısı.
Birkaç gün öncesine bırakmadan rehberle görüşüp gün belirlemeniz gerekiyor. Bölgede az sayıda rehber var ve mevcut olanın da sizin gezi tarihinizde dolu olabiliyor. Ancak rehber, karşılıklı kabul edilirse sizi gezdireceği gruba dahil edebiliyor. Bu da daha uygun bir ücret demek oluyor. Rehber ücreti 300 tl (temmuz 2022) idi.
Kendi kendinize gitmeye kalksanız bir ihtimal Mantar Mağarası ve Ejder Mağarasını görme şansı olurdu. Ancak Ilgarini mağarasına riske girip gitmenizi tavsiye etmem. Bölgede kaybolan ve saatlerce aynı yerde yürüyüp mağarayı görmeden dönen çok kişi olmuş.
Nasıl Gidilir? | Kastamonu Doğal Mekanları
Ilgarini Mağarası Kastamonu’nun Pınarbaşı İlçesine bağlı Küre Dağları Milli parkı sınırları içinde bulunuyor. Başlangıç noktasına kendi aracınızla ulaşım sağlamanız gerekiyor. Aracınız yoksa rehber kendi aracıyla sizi otelden alabiliyor. Tabi bu da rehber ücretine ekleniyor. Ayrıca erken saatte yola çıkmalısınız çünkü akşam üstü yaban hayvanları ortaya çıkıyormuş.
Nasıl Giyinmek Gerekir?
Yaz ayında Akdenizden Karadenize plansız şekilde gidince benim ayağımda sadece sandalet vardı ve öyle gidebileceğimi sandım. Rehber izin vermedi haliyle. Terlik, sandalet gibi şeylerle yürürseniz ayağınızı burkarsınız ve yabani otlardan da nasibinizi alırsınız. Ormanda yer yer patika yollar, ahşap platformlar ve kayalıklı yerler var. Rahat bir spor ayakkabı işinizi görür. Ben ise hiç tanımadığım birinin 41 numaralı ayakkabısını aldım ve onunla gezdim. İyi ki de öyle yapmışım.
Kıyafet olarak mevsime uygun giyinmek gerekiyor. Yürürken terleyeceğiniz için yedek kıyafet götürüp değişmenizde fayda var. Ilgarini Mağarasının içi çok soğuk Terli kıyafetle mağaraya girerseniz hastalanabilirsiniz. Ben üstüme polar alıp mağaraya girdim. Tüm eşyalarınızı bir sırt çantasına koyarak geziyi kolaylaştırırsınız.
Gezi Süresi Ne Kadar?
Ilgarini Mağarasına ulaşmak için ormanda 2-2,5 saat yol yürümeniz gerekiyor. Ayrıca yoldaki molalar ve mağara içindeki gezi süresi de dikkate alınırsa toplamda 6-7 saat rahat sürer. Ancak tabi bu sizin hızınıza da bağlı. Rehber bazen bir günde 3 grubu gezdirdiğini söylemişti.
Yiyecek Ne Alınır?
Yanınıza muhakkak yiyecek içecek bir şeyler almalısınız. O kadar yol aç susuz çekilmez haberiniz olsun. Sandviç, meyve, termosunuz varsa çay, kahve gibi şeylerle idare edebilirsiniz. Suyu zaten söylemiyorum bile.
Ormanda karşınıza dağ çileği çıkabilir, kaçırmayın çok lezzetli. Ayrıca ağaçta yetişen ve adı ali zarin olan bir çeşit meyve de var. Benim aklımda nedense Ali nazik olarak kaldı. Tadı ve şekli bezelye gibi. Diğer adı Acem şalvar yakan olarak geçiyormuş. Kumaşlarda sarı ve kırmızı renk elde etmek için boya olarak kullanılırmış. Kuruduğunda ise taş gibi sertleşiyor ve boncuk gibi tespih yapılıyormuş. Doğada her şey var.
Rota Nasıl?
Rotada önce Mantar Mağarası sonra Ejder Mağarası ve en son Ilgarini Mağarası bulunuyor. İlk önce Ilgarini Mağarasına kadar gidip diğerlerini sonra gezmenizi öneririm.
Ilgarini Mağarası | Kastamonu Doğal Mekanları
Dünyanın en derin 4. mağarası sizi devasa yapısı ve bütün ihtişamıyla karşılıyor. Mağara 850 m uzunluğunda ve 250 m derinliğinde. İçeriye girmeden üst değiştirip kalın bir şeyler giyinmelisiniz. İlerledikçe zifiri karanlık oluyor. Tepe lambası veya fener bu yüzden önemli rehber olmadan zaten asla girilmemeli.
İçerde 2 galeri bulunuyor. Birinci galeride sarkıtlar var tepe lambası veya fener olmadan bir şey görmek pek mümkün değil. Telefonun fener ışığı çok zayıf kalıyor. Kaygan bir zeminde yürünüyor. Oluşumları seçmek biraz zor olsa da ortamda bulunmak farklı bir deneyim yaşatıyor.
İkinci galeri ise çok ilginç ve çok daha soğuk. Aşağı doğru zifiri karanlık ve kendinizi uzay boşluğunda hissettirecek kadar sessiz bir yerde z şeklinde yığma taşlarla yapılmış çok eğimli bir yoldan aşağı iniyorsunuz. Sarnıçlar, şapel ve mezarlar bulunuyor. Hepsi malesef tahrip olmuş durumda. İnsan kemiklerine de rastlamak mümkün. Bir an oradan hiç çıkamayacakmışım gibi bir his beynimi kemirmedi değil.
Ejder Mağarası | Kastamonu Doğal Mekanları
Mağaraya daha ulaşmadan sizi soğuk bir esinti karşılıyor. Klima çalışıyor da siz ona doğru gidiyormuşsunuz hissi veriyor. Devasa bir mağara ve en üstünde bir açıklık var. Sadece platformdan aşağı bakabiliyorsunuz. Fotoğraf çekeyim derken sarkıp telefonunuzu düşürmeyin sakın. Ama düşürürseniz onu aşağıdan alabilecek birini tanıyorum, üzülmeyin.
Sabah erken saatlerde giderseniz mağara üstündeki açıklıktan ışık huzmesi fotoğrafı çekebilirsiniz.
Mantar Mağarası
Mağaraya doğru inen merdivenlerde o kadar güzel bir ambiyans var ki büyülenmemek mümkün değil. Manzaranın etkisinden çıkamadım diyebilirim. Mağara, adını içindeki mantar şekilli oluşumlardan almış.
Etrafta birçok ağaç, çiçek ve bitki çeşidini göreceğiniz, bol bol fotoğraf çekeceğiniz enerji yüklenme garantili bu geziyi yorgun ama mutlu bitireceğinize eminim. Ayrıca bu gezinin sonbaharda nasıl olduğunu hayal etmek bile çok keyifli.
Kastamonu ile ilgili diğer yazılarımızı da incelemenizi öneririm.
Sorularınız ive için bana @demetsah instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.
Sevgiler.
Demet