Kaçkar Buzul Gölleri. Karadeniz’in gözdesi olan Kaçkar dağları yaklaşık olarak 200 buzul gölü ile ülkemizde en fazla buzul gölüne sahip bölge olarak geçmektedir. Buzul Gölleri, farklı oluşum süreçleri ve bazılarında su canlılarının yaşam belirtisi göstermesi ile milli park ilan edilmesinin de önemli sebeplerinden biridir. Yaban hayatı için önemli su rezervleri olarak görülmüştür.
Buzul Gölü Nedir?
Buzul Gölü, buzullar tarafından taşınan materyallerin eridikleri yerlerde birikerek setler oluşturması ve bu setlerde suların birikmesi sonucu oluşan göllerdir. İskandinavya ve Kanada’da yüksek dağlık alanlarda buzul göllerine sıklıkla rastlanılmaktadır. Yurdumuza bazı dağların yüksek kısımlarında görülür (Cilo, Sat, Ağrı, Tendürek, Süphan, Kaçkar, Uludağ, Erciyes, Bolkar, Aladağlar, Bey Dağları gibi).
Dünyanın en büyük buzul gölleri, Kuzey Amerika’daki Büyük Göllerdir. Ayrıca Kanada ve Alaska en fazla buzul gölünün yer aldığı bölgelerdir.
En Gözde Kaçkar Buzul Gölleri Nelerdir?
1. Deniz Gölü – Kaçkar Buzul Gölleri
Kaçkarlar veya Türkiye’deki buzul gölleri söz konusu olduğunda ilk akla gelen göllerden biri olan Deniz Gölü veya diğer adıyla Büyük Peşevit Gölü, 60 metre derinliği ile 3384 metre rakımda bulunmaktadır.
Ülkemizin en derin buzul gölü unvanını elinde bulunduran göl, Türkiye’nin 4. en yüksek zirvesi olan Kaçkar Dağı Güney tırmanış rotası üzerinde yer almaktadır. Deniz Gölü, her daim karlı tepelerle çevrilidir. Koyu lacivert rengiyle büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Deniz Gölü, Rize – Artvin – Erzurum il sınırlarının kesiştiği bir noktaya konumlanmaktadır.
2. Ambar Gölü
Rize il sınırları içerisindeki en büyük buzul gölü unvanını taşımaktadır ve 2721 metre yükseklikte yer almaktadır. Ambar Gölüne ulaşmak için Avusor Yaylası – Dadala Pansiyon güzergahını izleyerek yaklaşık 5 saat yürümek gerekmektedir. Dadala Pansiyon’un üzerinde yer alan aşıttan gölün olağanüstü görüntüsü fotoğraf severleri oldukça memnun etmektedir. Ambar Gölü’ne ayrıca; Eğrisu veya Golezana yaylalarından Eğrisu Gölü yoluyla ulaşılsa da, bu rotanın oldukça yorucu ve riskli olduğu söylenmektedir.
3. Yedigöller
Yedigöller, Erzurum’un İspir ilçesi sınırlarındadır. Yedigöller’in en batısında kalan göl Rize’nin İkizdere İlçesi sınırlarındadır. Bu göl grubu bir buzul çanağının içinde birbirine çok yakın farklı boyutlarda on civarında gölden oluşmaktadır. Doğu Karadeniz Dağlarının en güzel doğa manzaralarını sunan bölge, masmavi gölleriyle birçok doğasever ve fotoğraf severin vazgeçilmez mekanları arasındadır. Plato 3050 metre yüksekliğe konumlanırken, göllerin suları Yedigöl Deresi aracılığıyla Salaçur Vadisi’nden geçerek Çoruh Nehri’ne gitmektedir.
4. Kaçkar Gölü
Didingola Yaylası’ndan 1 saatlik yürüyüşle ulaşılabilen Kaçkar Gölü, küçük ve büyük olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Tur programlarında yer verilen Kaçkar Gölü Rize’nin en popüler mekanları arasındadır. Özellikle Komati Yaylası – Didingola Yaylası – Kaçkar Gölü – Dadala Pansiyon Avusör Yaylası parkuru yürüyüşçüler tarafından tercih edilmektedir. Didiburun ile Avcıtaş tepeleri arasındaki vadi tabanında yer alan Kaçkar Gölü, özellikle hemen üzerindeki tepelerden harika fotoğraf vermektedir.
5. Kapılı Göller
Rize’nin en çok ziyaret edilen buzul göllerinden biri olan Kapılı Göller, önemli bir kamp alanıdır. Verçenik Dağı tırmanışı ve İspir Kapısı rotası üzerinde bulunan irili ufaklı dört göl, 2973-3075 metre arasındaki yüksekliklerdedir. Kapılı Göller bölgeye giden yürüyüşçülere birbirinden güzel fotoğraf kareleri ve etkileyici manzaralar sunmaktadır. Verçenik Yaylası’na yaklaşık 3 kilometre uzaklıktadır.
6. Karadeniz Gölü
Rize ilinin en bilinen göllerinden biri olan Karadeniz Gölü, Çaymakçur Yaylası’nın üzerinde bulunmasından dolayı Çaymakçur adıyla da bilinmektedir. Göl suları Çornavit Deresi aracılığıyla Çaymakçur Deresi’ne karışarak Fırtına Vadisi’ne akmaktadır. Naletleme Geçidi rotası üzerinde olması göle ayrı bir önem kazandırmaktadır.
Hem Kaçkar zirvesine tırmanan dağcıların hem de Çamlıhemşin’den Artvin’in Yusufeli ilçesine geçen yaylacıların kullandığı güzergahın üzerinde yer alan Karadeniz Gölü, 2782 metre yüksekliktedir. Çaymakçur Yaylası – Karadeniz Gölü- Adsız Göl- Büyük Deniz Gölü – Kavron Yaylası parkuru, bölgede en fazla tercih edilen yürüyüş güzergahlarından biridir.
Kaçkarların Diğer Buzul Gölleri
Özellikle Rize ilimiz, ‘’ Türkiye’nin en fazla buzul gölüne ev sahipliği yapan kenti ‘’ unvanını taşımaktadır. Mavi, lacivert, yeşil veya turkuaz renklere bürünen bu doğal güzellikler bizleri büyülü bir yolculuğa götürmektedir. Adını diğer buzul gölleri kadar duymadığımız, özellikle yöre halkı ve doğa yürüyüşçüleri tarafından bilinen birçok buzul göl bulunmaktadır. Kaçkarların Diğer Buzul Göllerinden birkaçı ise şunlardır:
- Büyük Deniz Gölü
- Avusor Büyük Göl
- Üç Göller
- Meterez Gölü
- Kavron Adsız Göl
- Ovit Gölü
- Ergisu (Lelvan) Gölü
- Öküz Yatağı Gölü
- Naletleme (Çaymakçur) Geçidi Gölü
- Tatos Sulak Göller
- Çermeşk Gölü
- Balıklı Göl
Kaçkar Dağları yazımı okumak için de Tıklayın
Sormak istediğiniz soruları bu yazının altına yorum yaparak ya da Instagram profilimden sorabilirsiniz…