İzmir’in Sakin Köyleri | Doğal ve kültürel mekanları ile ülkemizin en güzel şehirlerinden olan İzmir, birbirinden şahane bir çok köye de ev sahipliği yapıyor. Bu yazımızda en çok bilinenlerin dışında sakinlikleri ile ön plana çıkan bu renkli köylerin 4’ünü anlattık.

Germiyan Köyü – İzmir’in Sakin Köyleri
Germiyan köyü, sanatla iç içe sokaklarıyla ön plana çıkan doğallığını kaybetmemiş İzmir’in çeşme ilçesine bağlı sakin, huzurlu bir Ege köyüdür.

Kalabalıktan uzak, sakin bir durak arayanlar için doğal bir mola alanıdır.
Germiyan köyünde duvarla çizilen resimler , yazılar, desenler köyde ön plana çıkan ilk başta insanı etkileyen ve köyü diğer köylerden farklı kılan en belirgin özelliğidir. Germiyan köyünde sokaklar arasında gezdiğinizde karşınıza farklı farklı motiflerle, desenlerle karşılaşıyorsunuz bu Germiyan ’a özgün estetik anlayışını gözler önüne seriyor…
Germiyan köyünde tarım ön plandadır . Doğal olarak yetiştirilen meyveler ve sebzeler, ev yapımı reçeller köyün eşsiz tatlarını oluşturuyor.
Germiyan köyü temiz havası , huzurlu ortamı ve doğayla uyum içinde yaşamın mümkün olduğunu yansıtıyor . Eğer İzmir’e yolunuz düştüyse, bu sanatsal ve kendine özgü köyü mutlaka ziyaret edin.
Germiyan Köyü’ne Ulaşım
İzmir şehir merkezinden Germiyan Köyü yaklaşık olarak 70 kilometredir.
Çeşme Germiyan köyü arası uzaklık yaklaşık 23 kilometredir.
Barbaros Köyü
İzmir’in Urla ilçesine bağlı Barbaros Köyü hem tarihî dokusuyla hem de günümüzde öne çıkan sanatçı ruhuyla özgün bir yerleşim yeri olarak öne çıkıyor.
Barbaros köy, aynı zamanda tarımsal ve kültürel mirasın yaşatılmasına büyük önem veren bir yerdir.

Köyün simgesi haline gelmiş oyuk festivali bu değerleri yaşatıp korumak için her yıl düzenlenir. Festivalin ilham kaynağı, yıllarca kullanılmayan tarlalarda terk edilmiş korkulukların, üretimi canlandırmak için köy halkını cesaretlendirmeye başladığı eski bir köy anlatısına dayanır. Festival ziyaretçilere doğayla barışık bir yaşamın var olabileceğini kanıtlar.
İzmir’e gelip bu köyü ziyaret etmeden dönmeyin . Ayrıca köy fotoğraf tutkunları için de ideal bir yerdir.
Barbors Köyü’ne Ulaşım
İzmir’e 58 km uzaklıkta yer alır.
İzmir-Çeşme Otoyolu/O-32/E881 ve İzmir-Çeşme Yolu/D300 üzerinden 22 kilometre uzaklıktadır.
Çeşme Ildır Köyü
Ildır, Çeşme merkezine göre çok daha sakin. Ne gürültü var ne kalabalık ne de trafik. Dinginlik arayanlar için birebir yer.
Ildır zamanın daha sakin aktığı Ege’nin maviliğiyle kucaklaşan küçük mahalle olup doğası, sadeliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Yürürken zeytin ağaçları denize bakan eski evleri sanki bir kartpostalı andırıyor . Hayat burada çok sakin ama oldukça keyifli zamanlar geçirip kendinizle baş başa kalma fırsatı tanıyor.

Ildır büyük turistlik yerlerin aksine hala sadeliğini , doğallığını koruyan sahiller arasındadır. Denizi, zeytin ağaçları ve rengârenk çiçekleriyle Ildır, fotoğraf çekmek isteyenler için oldukça ideal bir yer.
Antik dönemde dönemin gözde bir yerleşim yeri olan Ildır, günümüzde tarih severler içinde eşsiz bir duraktır.
Ildır Neden Tercih Edilmeli?
- Kalabalık yerler aksine sakin yerleri seviyorsanız ,
- Doğa ile iç içe olmak istiyorsanız ,
- Ege’nin doğallığını yaşamak istiyorsanız,
- Fotoğraf ve video çekmekten hoşlanıyorsanız,
- Yerel halkın içten yaşam tarzını hissetmek isterseniz Ildır güzel bir tercih olacaktır.
Ildır Köyü’ne Ulaşım – İzmir’in Sakin Köyleri
İzmir merkezden Ildır ’a ulaşmak yaklaşık 1 saat 15 dakika sürer.
Çeşme ile Ildırı Köyü arası 22 kilometredir.
Zeytinlikler ve Ege’nin tarım arazileri yol boyunca size eşlik eder. Virajlı yollar ve nedeniyle yolda biraz dikkatli olmak gerekir.
Bademler köyü
Bademler Köyü İzmir’in Urla ilçesine bağlı Ege’nin diğer saklı güzelliklerinden biridir. Köy, sadece doğasıyla değil, aynı zamanda Türkiye’nin ilk köy tiyatrosuna sahip olmasıyla da öne çıkıyor.
Bademler Köyü Tiyatro Binası 150 kişilik bir salona sahiptir.
Yedek subay öğretmen Mustafa Anarat, 1933 yılında ilkokul öğrencilerine Aka Gündüz’ün “Yarım Osman” oyununu oynatır. Bundan sonra , Bademler köyünde tiyatro geleneğinin başlaması için yolu açar. Önce köy meydanı gibi yerlerde oyunlarını sergilenir sonrasında köy halkı tiyatro inşası için kendi imkanlarını kullanarak Bademler köy tiyatrosunu yapar.

Bademler Sanat Köyü – İzmir’in Sakin Köyleri
Bademler köyüne geldiğinizde ziyaret edilmesi gereken diğer yer ise Bademler sanat köyüdür Köyün içinde yer alan merkezde kültürümüzü yaşatıp ve geliştirmek için kurulmuş bir oluşumdur. Doğayla iç içe olan bu ortamda tiyatro, müzik , heykel gibi çeşitli etkinlikler yapılır.
Köyde oyuncak ve etnografya müzeleri, bebek koleksiyonları, mağazalar, kafe ve restoranlar ile konaklama imkânları bir arada sunuluyor.
Müze girişi ücretlidir.
Ziyaret Saatleri:
Salı – Pazar: 09:00 – 19:00
Pazartesi kapalı
Ulaşım
İzmir’in Urla ilçesine bağlı Bademler Köyü, şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre, Urla ilçe merkezine ise yalnızca 10 kilometre mesafededir.
İzmir hakkındaki tüm yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
İyi seyahatler dilerim.