İzmir’in Nazar Boncuğu – Nazar Köy
Bahar günlerinin yaklaştığı bugünlerde hepimiz biraz kendimizi deniz kenarına, doğaya atmak istiyoruz. Soğuk kış günlerini geride bırakıp, güneşin enerjisiyle artık gezmelere başlayalım..
Haftasonları planlarımızı hazırlamalara başladık bile. İzmir bu planlarda şanslı illerimizden aslında. Doğası, tarihi ve sahil kenarı ile hem ziyaretcilere hem de yaşayan halka güzelliklerini sunan şehirlerden.
Benim gibi köy, doğa, orman sevenlerden iseniz sizi gelin Nazar Köy’ümüze götürelim. İzmir’de yaşayanlar bilir buraları ama zamanla daha da ünlenen bir yer oldu aslında Nazar Köy.
Nazar Köy’e Hoş Geldiniz
İzmir Kemalpaşa ilçesine bağlı olan köy Kemalpaşa’ya 5 km, İzmir merkeze de 25 km kadar uzaklıkta bir mevki.. Nazarköy konum
Asıl adı Kurudere olan köy, turizmi canlandırmak adına köy muhtarının da teşvikiyle adını Nazarköy olarak değiştirilmesini sağlamış. Kurudere Vadisi’ne kurulmuş olan köy geçimini artık nazar boncuğu yapımından sağlıyor. Ziyaretimde öğrendiğim kadarı ile eskilerden, 1950’lerden bu yana nazar boncuğu üretimi yapılmaktaymış. Tabi ki zamanla da biraz üretim işi düştüğünü söylüyor ustalar. Köyün sokaklarını gezerken, duvarlarda renk renk seramikler göreceksiniz.
Bütün köy ahalisinin çalıştığı bir köy burası aslında. Köyün erkekleri boncuk atölyelerinde çalışıyor. Bu üretilen boncukların satılması, sergilenmesi ve süs eşyaları gibi ince işçilik ise kadınlara ait. Birbirinden farklı duvar süsleri, kapı aksesuarları ve rengarenk kolyeler, bileklikler sizi cezbediyor. Genel olarak biz kadınların en sevdiği minimal şeylerdir takılar. Kendinizi kaybetmeyin gezerken, çünkü ben kaybedebiliyorum. Hazır yaz geliyorken rengarenk boncuklu takılar bizi bekler..
Nazar Boncukları Nasıl Yapılıyor?
Boncuk yapılışını merak ettiğim için, gezim esnasında ustalara ben de sordum. Cam yapılışını az çok biliyordum ama bu kadar ufak süslü şeyler acaba nasıl yapılıyordu?
Kuru çam odunu, saman ile karıştırarak ocaklar içerisinde yakılıyorlar ve ateş sıcaklığı 1200 derece gibi olduğunda ocağın farklı bölümlerinde camları eritiyorlar. Bir kalın bir de ince demir kullanılırken; kalın demir boncuğun ana gövdesini tutuyor, ince demirle de farklı renkler ekleniyor ve son aşama olan ezme yöntemi ile şekil veriliyor. Gördüğünüzde de aslında el emek işinin ne kadar değerli olduğunu anlıyorsunuz diyebilirim.
Bu ufak köyü sizlere böyle anlatmaya çalıştım. Peki bu köyde başka ne yapabiliriz derseniz tabi ki seçeneklerimiz var. Doğayı seven okuyucularımız burada kanyon yürüyüşü yapabilir. Kurudere Vadisi, bölgenin bilindik trekking noktalarından biridir. Eğer gerçekten ilgiliyseniz, 10 km kadar bir parkur olan kanyona özel olarak vakit ayırmanız gerekecektir. Üniverisite döneminde iken bu parkurda kanyon yürüşlerine ben de katılmıştım. Doğası o kadar güzel ki hafta sonu ufak yürüyüş yapmak isteyenler için de güzel bir seçenek olabilir.
Ayrıca köyde kahvaltı yapabileceğiniz çok güzel köy kahvaltıcıları mevcut. Kahvaltı ve gözlemecilerin sahipleri köy sakinleri genel olarak. Benim gibi gözleme sevenlerden iseniz tavsiye ederim. Serpme kahvaltılardaki bilmem kaç çeşit bulamayabilirsiniz. Ama her şey neredeyse ev yapımı olduğu için bana göre az öz ve lezzetli.
Nazar Köy, arkadaş ekibinizle, aileniz ile sabahtan kahvaltı yapıp sonrasında keyifle gezebileceğiniz bu tatlı rengarenk köye günübirlik vakit ayırmak keyifli olacaktır.
İzmir köyleri için olan diğer yazılarımıza İzmir’in Köylerinde Çiçekler Açar – İzmir’in En Güzel Köyleri ne göz atabilirsiniz.
Sevgiler