İzmir’de Kış Turizmi, Kışın İzmir’de Gidilecek 4 Yer. İzmir tatil bölgeleri ve ikliminden dolayı özellikle yaz aylarında tercih edilmektedir. Bilindiği üzere İzmir özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olmaktadır. Birçok kişi, tatil için şehir kalabalığından uzak bir yer aramaktadır. Bu yazımda sizlere İzmir’in kış aylarında şehir kalabalığından uzak, sakin noktalarını ele alacağım. Haydi başlayalım.
İzmir’de Kış Turizmi | Kışın İzmir’de Gidilecek 4 Yer
1. Karagöl Tabiat Parkı – İzmir’de Kış Turizmi
Karagöl Tabiat Parkı, İzmir’in Menemen ilçesi Karagöl Mevkiindedir. Karşıyaka İlçesine uzaklığı ise 27 km’dir. Şehir merkezine çok yakın olan 18 hektarlık yeşil bir alanda bulunmakla birlikte, dinlenme ve piknik ihtiyacınızı karşılayacak nitelikte ormanlık alana sahip göl ve orman bulunmaktadır. Muhteşem Göl manzarası ile, günübirlik doğa gezisi yapanların, kampçıların veya fotoğrafçıların uğrak noktalarından birisi olmuştur. Heyelan set gölü olan Karagöl’ün çevresini saran tabiat parkı, yaz kış her mevsim sunduğu büyüleyici doğa manzaralarıyla Türkiye’nin en sevilen tabiat parkları arasında yer almaktadır.
Karagöl manzaralı yürüyüş yolları, kır bahçeleri, mesire ve piknik alanları bulabileceğiniz Karagöl Tabiat Parkı’nda endemik bitki türleri ve vahşi yaşam zenginliğinin yanında kızılçam ve karaçam ağaçları arasında ailenizle veya arkadaşlarınızla kamp yaparak da dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz. Balık çeşitliliği bakımından çok zengin olan Karagöl’de olta balıkçılığı yapabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
2. Şirince
Şirince, İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı ve Selçuk’a 8 kilometre mesafede tarihi mimarisi korunmuş turistik bir köydür. Özgün adı ise Kırkınca’dır. Evleri ve farklı meyve şaraplarıyla adını duyuran Şirince, genellikle bahar aylarında daha çok rağbet görmektedir. Kışın kar yağdığında gittiğinizde ise, karlarla beyaz örtüye bürünmüş şirince evlerini, şömine başında sıcak şarabınız eşliğinde seyredebilir ve bu masalsı köye hayran kalabilirsiniz.
Bunun yanında Şirince Evlerinin manzarasına bakan işletmelerde; gözleme ve ayran keyfi, yöresel yiyeceklerden olan Şevketi Bostan’ı da mutlaka denemelisiniz. Ayrıca, köylülerin sokak aralarında kurdukları tezgahlarda; el yapımı sabunlar, reçeller, dağdan toplanan çeşitli otlar, emek vererek yaptıkları el işlerinden alarak köylülere katkıda bulunabilirsiniz. Aziz John Baptist Kilisesi’ni, Tiyatro Medresesi’ni, Nesin Matematik Köyü’nü de ziyaret etmeyi unutmamalısınız.
3. Ödemiş
Ödemiş’e gittiğinizde tarihi çarşılarından birisi olan Arasta Çarşısını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Tarihi çarşı içerisinde 116 dükkan ve 3 tane tarihi cami bulunmaktadır. Osmanlı dönemine ait olan mimariyi yansıtan tarihi Arasta çarşısına uğrayarak burada yöresel lezzetleri de tadabilirsiniz. Ödemiş, günümüze kadar korunmuş tarihi dokusu, üretilen patateslerinin benzersiz bir lezzete sahip olması, Ödemiş sandviçi, Ödemiş kebabı ya da diğer adıyla Ödemiş köfte ve Töngül pidesi ile ünlüdür.
Geleneksel olarak el sanatlarının satıldığı bu çarşıda görmeniz gereken daha pek çok yöresel ürün bulunmaktadır. Üstelik ucuz olan bu ürünleri satın alarak katkı sağlayabilirsiniz, ayrıca Ödemiş’ten hatıra hediyelik eşya alabilirsiniz. Kışın Bozdağ’dan getirilen temiz karla yapılan kar helvasının tadına da mutlaka bakmalısınız.
-
Ödemiş Birgi Köyü – İzmir’de Kış Turizmi
Ödemiş Birgi Köyü, Türkiye’deki en güzel köyler arasındadır. İzmir’e yaklaşık 124 km uzaklıktadır. 3000 yıldan daha fazla bir tarihe sahip olan köyün, Aydınoğulları Beyliğinin başkenti olması vesilesiyle tarihi değeri artmıştır. Bu dönemde çeşitli konaklar, camiler inşa edilmiştir. Birgi Köyü, 1996 yılında Sit alanı ilan edilmiş, 2012’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiştir.
Birgi sokaklarında gezerken adeta tarihin içerisindeymişsiniz hissi yaşamaktasınız. Birgi Köyü’nde gezebileceğiniz yerlerin başında, Tarihi Çakırağa Konağı, Sandıkoğlu Konağı, Ulu Camii ve İmam Birgi Dede Türbesi, Derviş Ağa Hamamı ya da Çukur Hamam bulunmaktadır. Fırsatınız varsa mutlaka tarihi Birgi evlerinde kalmalısınız. Tarihi evleri ve rengarenk kapıları önünde fotoğraf çekmelisiniz.
Tarihi Meydan Kahvesi’nde oturup çayınızı kahvenizi yudumlarken köylüler ile sohbet etmelisiniz. Yöresel ve doğal ürünler ile birleştirilen ev yapımı lezzetler ile donatılmış köy kahvaltısı yapmayı, Ödemiş patatesinin tadına bakmayı unutmamalısınız.
-
Bozdağ Kayak Merkezi
Bilindiği gibi İzmir’de (merkezde) kar yoksa İzmirliler kar olan yere gider. Bozdağ Kayak Merkezi de tam olarak bu noktada imdada yetişen yerlerden biridir. Bozdağ, hem bir beldenin hem de dağın ve kayak merkezinin adıdır. Ormanlarla kaplı olan Bozdağ, doğal güzellikleri, piknik ve mesire alanlarıyla da ziyaretçilerin ilgi odağı konumundadır.
Bozdağ beldesinden çıkıp dağın zirvesine doğru kıvrılarak ilerleyen yol Bozdağ Kayak Merkezi’ne çıkmaktadır. Tesiste, Aralık ayından Mart ayı ortalarına kadar kayak yapmak mümkündür. Normal kış koşullarında kar kalınlığı 80-120 cm. civarındadır. Kayak alanları 1528 metre – 2157 metre yükseklikleri arasındadır. Özellikle Bozdağ’ın kuzeye bakan yamaçlarında Alp disiplini kayak uygulamaları yapmak için elverişli bir ortam sunmaktadır.
Bozdağ Kayak merkezi, günübirlikçi ziyaretçilerin, tur şirketlerinin sıklıkla tercih ettiği bir noktadır. Bozdağ Kayak Merkezi’nde günübirlikçiler dışında giden ziyaretçilerin konaklamaları için ise 1 adet otel mevcuttur aynı zamanda restoran, kafeterya, izleme balkonları da bulunmaktadır.
-
Gölcük
Gölcük Gölü, İzmir’e 140 km uzaklıkta bulunan ve çevresi çam ormanlarıyla kaplı bir yaylanın ortasında bulunmaktadır. Yaz kış eşsiz manzaralarıyla gezmekten keyif alacağınız harika bir yerdir. Gölcük, kışın karla kaplıdır ve göl bazen donmaktadır. Kış aylarında bambaşka bir manzara sunan bu doğa harikası belde, özellikle kar yağdığında bir başka güzel olmaktadır. 1050 metre yükseklikteki gölde sazan ve yayın balığının yanı sıra kerevit de bulunmaktadır. Burası oğlak etinden yapılan güveç ve sarımsak soslu yayın tavasının yanı sıra, Ödemiş Köftesi ve bölgede yapılan sucuklarla da ünlüdür. Konaklamak isteyenler için ise göl etrafında otel, pansiyon ve kampingler vardır.
4. Tire
Tire, İzmir’e 80 km mesafededir ve kimliğini koruyan yöreler arasındadır. Tire’de denenmesi gerekenlerin ilk sırasında özgün yemekleri gelmektedir. Ege’nin ot dolu mutfağı burada öne çıkmaktadır. Dağlardan toplanan çeşitli otlar Tire’nin ünlü Salı Pazarı’nda satılmaktadır. Bu pazara her hafta yakın illerden çeşitli turlar düzenlenmektedir. Ayrıca urgancılık, nalıncılık, yorgancılık ve keçecilik gibi nesli tükenmekte olan zanaatlar burada bir aradadır.
Tereyağlı Tire Köftesi ile tatlı olarak lor peyniri tatlısını yemeden dönmemelisiniz. Tire Kent müzesine gitmelisiniz. Tire’ye gitmişken mutlaka Derekahve’ye uğramalısınız. Buradaki yemyeşil atmosferin içerisinde su ve kuş sesleri eşliğinde keyifli zaman geçirebilirsiniz.
İzmir’in En Güzel Köyleri yazımızı görmek için Tıklayın
Sormak istediğiniz soruları bu yazının altına yorum yaparak ya da Instagram profilimden sorabilirsiniz…