Milli Sarayımız Ihlamur Kasrı
İstanbul’un en gözde semtlerinden biri olan Beşiktaş’taki Ihlamur Kasrı hakkında öğrenmek isteyeceğiniz her şeyi bu yazıda bulabileceksiniz. Bugün nereye gitsek, nereyi ziyaret etsek de biraz huzur ve tarih kokusu alsak diyorsanız bu bilgiler işinize yarayacaktır.
Ihlamur Kasrı Nedir?
Ihlamur kasrı, milli saraylarımızdan biri. 1849-1855 tarihleri arasında Osmanlı Devleti’nin 31. Padişahı olan Sultan Abdülmecid tarafından Nigoğos Balyan’a ‘Merasim Köşkü’ ve ‘Maiyet Köşkü’ olarak adlandırılan iki kasır yaptırılmış. Mimari tarzı Osmanlı mimarisi olan Merasim köşkü asıl, ıhlamur kasrıdır. Bahçeye girdiğinizde tam karşınızda kalan büyük ve gösterişli olandır. Girişin sağ tarafında yer alan daha küçük ve sade yapı ise ‘Maiyet Köşkü’ dür. Merasim köşkü, törenler için düşünülmüş ve kullanılmış. Maiyet köşkü ise, sultanın maiyeti ve kimi zamanda haremi için kullanılmış. Sultanın günübirlik dinlenme amacıyla kullanması haricinde burada birçok yabancı devlet adamlarını, şairleri, yazarları ve çeşitli sanatkârlar ağırlanmış. Bu geniş bahçe, iki yapı ile beraber havuzlu ıhlamur mahalli, muhabbet bahçesi ve Hacı Hüseyin Bağı adlı üç bölümden meydana gelmekte.
Bu kasr 1987’den beri, ziyaret etmek için misafirlere açıktır. Merasim köşkü, müze olarak hizmet veriyor. Maiyet köşkü ise, kafeterya olarak hizmet veriyor. (Merasim köşkünü gezerken içerde fotoğraf çekmek yasak, aklınızda bulunsun.) Ayrıca pandemi döneminin getirdiği kısıtlamalardan dolayı Maiyet köşkünde bulunan kafeterya şu anlık hizmet verememekte. Fakat kısıtlamaların değişkenliğiyle durum değişebilir bu sebepten dolayı gitmeden önce aramanızda fayda var.
Ihlamur Kasrı Nerede ve Nasıl Gidilir?
Ihlamur Kasrı, Beşiktaş semtinde yer alıyor. Beşiktaş Belediyesi evlendirme dairesinin arkasında ve dünya Barış parkının karşısında kalıyor. Beşiktaş vapur-motor iskelesinden 15 dakika yürüme mesafesinde. (Akaretler yolunun yukarısında kalır.) Kişisel arabanız ile gitmek isterseniz, Ihlamur kasrı’nın kendine ait otoparkı mevcut değil. Park edilebilen yol kenarlarına veya kasrın en yakınında bulunan otoparka bırakabilirsiniz. (Yol kenarlarına arabalarınızı bırakmadan ceza veya çekilmelere karşı dikkat etmenizi öneririm.) Ayrıca Ihlamur kasrının yakınında ‘Ihlamur’ durağı mevcut. Duraktan Dikilitaş-Eminönü 26 iett otobüsü ile Kadıköy-Nişantaşı D32 dolmuşu geçmektedir.
Ihlamur Kasrına Ne Zaman Gidilir?
Buraya isterseniz her mevsim de gidebilirsiniz fakat bahçede bulunan iki pembe manolya ağacının güzelliğini görmek isterseniz, Mart ayının ortalarından itibaren Nisan ayının sonuna kadar ziyaret etmenizi öneririm. Yılda sadece bir veya iki kez açan manolya çiçeklerinin güzel kokusunu ve şahane güzelliğini kaçırmamalısınız derim. Bahçeye girer girmez manolya ağaçlarının pembeliğini hemen fark edeceksiniz. Ayrıca bu tarihlerde sadece manolyalar değil mor sümbüller ve pembe lalelerde açmakta. Bahar mevsiminin güzelliği ve huzur verici havası ile kahvenizi veya çayınızı alıp bahçeyi ve müzeyi ziyaret etmelisiniz. Merasim köşküne yani müzeye girerken ücret ödemeden sesli rehber alabilir ve sesli rehberle köşkün tarihçesini, gezerken dinleyebilirsiniz.
Ihlamur Kasrı Giriş Saatleri ve Ücretler
Giriş Saatleri: Ihlamur kasrı’na hafta içi her gün 10.00-16.00 saatleri arasında giriş yapabilirsiniz. Hafta sonu (Cumartesi-Pazar) kapalıdır.
Giriş ücreti: Tam (yetişkin) 15 TL. (bahçe ve müze dahil. Öğrenci 5 TL. (öğrenci kartı göstermek zorunludur.) Bahçe 5 TL.
Ihlamur Kasrında Güzel Fotoğraf Çekilmek için Tavsiyeler
1) Mart ayının ortasından, Nisan ayının sonuna kadar ziyaret etmek. (Manolya çiçeklerinin açtığı zamanlar olduğu için manolyalar, fotoğraflarınıza pembelik katacaktır.)
2) Hafta içi sabah erken gitmek: sabahları, öğlen kadar kalabalık olmuyor. Ayrıca öğlen güneş ışığı tepeden vurduğu için istenilen yerlerde ışık yetersizliği veya gölgelenmelerden dolayı fotoğraf çekilmek biraz zorlaşabiliyor. Doğal güneş ışığı, sizi, cildinizi ve kıyafetlerinizi daha pürüzsüz ve canlı gösterecektir.
3) Fotoğraf köşeleri: girişte direk dikkati çeken havuzun iki tarafında yer alan aslan sembollerin önünde fotoğraf çekilebilirsiniz. Arkanızda manolya ağacın pembeliği ile Merasim köşkü harika arka fon oluşturmaktadır. Köşk demişken Merasim köşkünün balkonunda veya merdivenlerinde fotoğraf çekilebilirsiniz. Veya köşkleri arkanıza alacak şekilde önlerinde durarak büyüleyici fotoğraf üretebilirsiniz. Son olarak manolya çiçeklerinin arasında poz verebilirsiniz.
4) Mekanın renkli havasına ve huzur verici bahçesine uyumlu olmak isterseniz, bahçenin barındırdığı renklerde kıyafetler seçebilirsiniz. Bahçe tonlarıyla uyumu yakalayacağınız için fotoğraflara baktığınızda bir bütün olduğunuzu fark edeceksiniz.
Ihlamur Kasrında yaşayan hayvanlar
Burada yaşamını sürdüren birçok tatlı hayvanı bulundurması: ördekler, kediler, tavus kuşları, tavşanlar ve kuşlar. Ziyarete gitmeden önce kediler için kedi maması, tavşanlar için ise havuç veya marul almayı unutmayın. Ayrıca tavus kuşlarını kızdırmamanızı öneririm. 🙂
Instagram hesabıma buradan ulaşabilirsiniz https://www.instagram.com/lensofcansu/
İstanbul hakkındaki diğer yazılarımız için: İstanbul Kategorisi
Sevgilerimle..
Cansu
2 yorum
Merhaba, siteniz gerçekten çok güzel, bayıldım, bunu cidden söylüyorum ancak, buradaki yazıda kasır saatleri ve giriş ücretleri, güncel değil. Güncel fiyatları, web sitemizden öğrenebilirsiniz veya siz de makaleniz de bize yer verebilirsiniz. Böylece güncel rakamlarla uğraşmamış olursunuz.
Merhabalar teşekkür ederiz. Taktir edersiniz ki sitede 1000’den fazla yazı var ve bu işi hobi olarak yaptığımız için çoğu zaman güncellemelere yetişemiyoruz. İlgileneceğiz en kısa zamanda.