Heykellerle Dolu Bir Şehirde Gezinti: Üsküp
Üsküp Gezi Rehberi yazımda size Üsküp ve çevresindeki gezilecek yerler hakkında bilgi vereceğim. Balkanların hiç şüphesiz en güzel yanı, aramızda geçmişten gelen duygusal ve tarihsel bir bağ olması. Halen Osmanlı mimarisi ve kültürel izlerini taşıması insana evinde hissettiriyor. Ülkenin 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiş olduğunu belirtelim.
Burnumuzun dipindeki şu şirin ülkeye vizesiz girilebilmesi ve İstanbul’dan 1:15 dakikalık uçuşla varılabiliyor olması ile epey cazip. Daha fazla sizi sabırsızlandırmadan aradığınız bütün bilgileri bulabileceğiniz bir rehber hazırlamaya geçelim.
Ülkenin dili Makedonca ama resmi dil olarak 6 dil bulunmaktadır. Bunlar Makedonca, Türkçe, Arnavutça, Romca, Sırpça, Ulahça’dır.
Nüfus olarak 2 milyon civarında olan Makedonya’nın nüfusun %4 lük bölümü Türk’lerden oluşmaktadadır.
Para birimi olarak Makedon Dinarı kullanılmaktadır. Ülkede sorun yaşamamak adına yanınızda Euro getirmenizi öneririm. Rahatlıkla döviz bürolarında çevirebilirsiniz. Bununla beraber hatırlatmak isterim ki her yerde Euro ödemesi kabul edilmemektedir. 2018 Mayıs kuruna göre ; 1 Euro = 61,576 Dinar / 1 TL = 11,9067 Dinar dır.
ULAŞIM
Üsküp‘e İstanbul’dan Pegasus ve THY’nin direk uçuşları 1:15 dakikalık bir uçuşla gelebilirsiniz. Gelen uçaklar Üsküp’te bulunan havaalanına inmektedir. Şehir merkezine 20 km uzaklıkta bulunmaktadır. Şehir merkezine 2 şekilde ulaşabilirsiniz. Taksi ile ama mutlaka pazarlık yapın. Kandırma konusunda üstlerine yoktur. Diğer seçenek ise Vardar Ekspres’in otobüsleri ile merkeze ulaşabilirsiniz. Bu arada diğer balkan ülkelerinden de ulaşım sağlayabilirsiniz. Ben Karadağ’dan yaklaşık 9 saate yakın bir yolculukla ulaşım sağladım. Diğer yazılarımda bilet bulabileceğiniz siteler hakkında bilgiler bulunmaktadır. Sabahın 4 gibi Üsküp’ e vardığım için maalesef o saatte beni alacak bir hostel bulamadım. Otellerde o saatte almak için 2 gecelik ücret istediler. 1-2 saat otobüs terminalinde uyumak zorunda kaldım. Konaklama yaptığım hostel sağolsun beni 6 da aldılar ve tek gecelik ücret aldıklar.
KONAKLAMA
Ben genelde rezervasyonlarımı Booking üzerinden yapmayı tercih ediyorum. Şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım. Bunun dışında Airbnb kullanan arkadaşlarımda oldukça memnunlar tavsiye edebilirim. Benim tercihim genelde hem yeni insanlarla tanışmak hem de daha ucuza maliyet olması açısından hostelde kalmak. Benim gibi yanlız seyahat eden arkadaşlar her hotelde olmasa da kimi hostellerin bayanlar özel oda seçeneği bulunmaktadır. Üsküp’te şehir merkezine 1 km mesafede bulunan Lounge Hostel’de konakladım. Gecelik fiyatı 8 Euro’ydu.
ÜSKÜP VE GEZİLECEK YERLER
Açıkcası ben Makedonya turu için 4 gün ayırdım. Size yazıda tek tek bahsedeceğim. Bazı yerleri görmek için zaman ayırmanıza bence gerek yok. Eğer ki çok vaktiniz varsa, gidip görebilirsiniz. Programınızı iyi ayırlamanıza tavsiye ederim. Ben Üsküp için 1 günümü ayırdım. Fazla vaktiniz yoksa aslında burayı görmeden de gidebilirsiniz. Şehir içi ulaşım otobüslerle sağlanıyor ama görmeniz gereken yerlerin hepsi yürüyerek ulaşabileceğiniz yerler.
Size ülkenin tarihi hakkında fazla bilgi verip sıkmak istemiyorum. Üsküp’e adım atar atmaz şehrin, devletin yeni güzelleştirme politikası gereği her yere heykel yaptığını göreceksiniz. Şehrin en işlek yerlerinde heykeller bulunmaktadır. Hatta burada şöyle de bir espiri varmış; “Ülkenin %70’i Makedon, %20’si Arvanut, %10’u da heykel” diye. Tabi şehirde yapılan, halen devam eden restorasyon çalışmalarınıda göreceksiniz. Vardar Nehri üzerinde halen devam eden köprü çalışmasıda bunlardan biri. Bence en güzel yaptıkları şey, ışıklandırmalar olmuş. Hava karardıktan sonra sanki şehre sihirli bir değnek değmiş gibi. Gecesinin gündüzden daha güzel olduğunu söylebilirim.
1. Türk Çarşısı (Old Bazaar)
İsmi Old Bazaar ama burdaki halk tarafından Türk Çarşısı olarak alınmaktadır. Açıkcası ben biraz hayal kırıklığına uğradım. Çünkü daha geleneksel bir yerle karşılaşacağıımı düşünmüştüm. Çarşıda Türk ve Balkan lokantaları, Osmanlı’dan kalma han ve hamamlar, camiler ve türbeler bulunmaktadır. Tabiki Türkçe konuşan bir çok insana rastlamanız mümkün.
2. Taş Köprü
Taş Köprü şehrin simgelerinden biri diyebilirim. Üsküp’ün tam ortasından geçen Vardar Nehri’nin üzerinde bulunmaktadır. Kesin olmamakla birlikte 1451-1469 yıllarında II. Mehmet döneminde yapıldığı. Başka bir kaynakta ise Mimar Sinan tarafından yapıldığı belirtilmektedir. Köprüyü görür merkez klasik bir Osmanlı mimarisi olduğunu hemen anlayacaksınızdır. Esiden köprü iki yakada ulaşımı sağlamak amaçlı kullanılırken başka bir köprünün yapılması ile sadece yayaların kullandığı bir köprü haline gelmiş.
Köprünün adı bazı kaynaklarda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü diye de geçmektedir.
3. Arkeoloji Müzesi
6 bin m2 lik bir alana kurulmuş olan bu müze, eski zamanlardan günümüze Makedonya tarihini aydınlatacak bir çok değerli eşyalara sahiptir. İçinde bulunan heykeller, tablolar, paralar, mozaikler ve diğer objelerin ne olduğu videolarla açıklanmış. Kronolojik sıralamaya dikkat edilerek yapılmış bu videolar zihninizde tarihsel süreçi canlandırmanızda oldukça etkili olacaktır.
4. Makedonya Meydanı
Burası Üsküp’ün kalbi diyebilirim. Şehirin ulaşım ağının ana noktası konumundadır. Bunun dışında eğlence, restoran, pub ve mağazaları bulabilirsiniz. Mutlaka yolunuz buraya düşecektir. Şehrin diğer simgesel yapısı haline gelen Büyük İskender Heykeli burada bulunmaktadır.
5. Rahibe Teresa Evi
1979 yılında yaptığı hayırsever faaliyetlerden dolayı Nobel Barış Ödülü alan Rahibe Terasa’a anısına yapılan bir evdir. Kendisinin Üsküp’te doğduğu bilinmektedir. Arnavutlara sorsanız onlarda kendi ülkesinde doğduğunu söylemektedir. Burası Hristiyan alemi için önemli bir yapı olduğundan ve turistlerin oldukça ilgisini çektiğinden yazıya eklemek istedim.
6. Üsküp Kalesi
Üsküp’ün eski şehir bölgesinde bulunan tarihi bir kaledir. Bu kale Üsküp’ün arma ve bayrağında yer alan simgelerdendir. Kalenin MS 6. Yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. En son 1963 yılındaki depremde hasar görmüş ve onarım yapılmamıştır. Girişi ücretsizdir.
7. Makedon Köyü (Macedonska Selo)
Burası ülkenin 19. Yüzyıla ait geleneksel mimarı tarzının örneklerini görebileceğiniz Vodna Dağı eteklerine kurulmuş bir köydür. Burada 20’ye yakın ev bulunmakta olup, her ev farklı bir yöreye ait mimarı yapıyı temsil etmektedir. Köyde konaklama ve restoran bulabilirsiniz. Şehir merkezine 20 dk mesafedir. Ben bir taksici ile anlaşıp buraya geldim. Taksiye gidiş-dönüş için 450 dinar ödedim.
8. Hanlar, Hamamlar ve Camiler
Şehirde ciddi bir şekilde Osmanlı etkilerini görebilirsiniz. Uzunca bir süre Osmanlı hakimiyetinde kalmış olması bu konuda epey ekten olmuştur. Bu yapılardan bazıları, Sulu Han, Kurşunlu Han, İshak Bey Cami, 4.Murat Hamamı, Davutpaşa Hamamı
Havanın sonradan kötüleşmesinden kaynaklı teleferikle Vodna Dağı’na çıkmadım ve burda bulunan Milenyum Haçı’nı da sadece uzaktan görebilme şansım oldu. Eğer ki zamanınız varsa çıkabilirsiniz. Çıkmazsanız da çok şey kaybetmiş olacağınızı düşünmüyorum.
Şehirden Günübirlik Gidilecek Yerler
Matka Kanyonu
Üsküp’e sadece 17 km uzaklıkta bulunan, Makedonya’nın en popüler ve tursitlik bölgesi kesinlikle. Kendi aracınızda gelebileceğiniz gibi şehirden kalkan otobüslerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Otübüsler Vero Avm önünden kalkmaktadır. Şehirde vakit kaybedeceğinize direk buraya gelebilirsiniz. Burası için yarım gün ayırmanız yeterli olacaktır. Bu yemyeşil doğa harikası yer beni kesinlikle huzurla kollarına aldı. Kanyonda kano kiralayabilir, tekne turu yapabilir ve 14 km lik yürüyüş parkurunda kanyonun bütün görsel şölenine eşlik edebilirsiniz. Parkur sonunda Vrelo Mağrası’na ulaşabilirsiniz. Bu mağraya tekne ile gelmenizde mümkün. Tekne turları 30 dakika ve 1 saat olarak ayrılmaktadır. 30 dakika olan tekne turu 200 Dinar’dır. İsterseniz burda konaklama imkanıda bulunmaktadır. ben konaklama yapıp bu güzel manzara eşliğinde kahvaltı yapmanın tadını çıkardım. Matka Kanyonu