Heybeliada Gezilecek Yerler | Mimozaların İzinden. Güneş yüzünü göstermeye başlamışken hafta Sonu planları yapılmaya başlanır öyle değil mi? Birde Metropol bir şehirde yaşıyorsak hafta sonu daha yakın yerler tercihimiz oluyor. İstanbul’da gidebileceğimiz en yakın ve en güzel noktası olan Adaları tercih edebilir.
Vapur yolculuğu yaparak istediğiniz bir adaya giderek muhteşem kısa bir tatil yapabilirsiniz. Bu kez benim tercihim adaların en sakini olan Heybeliada oldu. Heybeliada Adalar ilçesinin kapsadığı 5 ada mahallesinden ikinci en büyük adadır. Ayrıca adaların en yeşilidir. Doğası ve tarihi köşkleri ile de dikkat çekiyor. Adayı yürüyerek gezmek isterseniz, sizi önce Terki Dünya Manastırı karşılayacaktır. Sonra yolunuzun üzerinde bulunan Mimoza ağaçları size eşlik etmeye başlayacak. Bazı alanlarda koruma altına alınan Mimoza ağaçları uzaktan da olsa etrafınızda olmaya devam edecek.
Heybeliada Gezilecek Yerler
1. Değirmen Burnu Piknik Alanı
Adaya indiğinizde adanın sağ tarafına doğruyu sahilden yürüyerek DeğirmenBurnu piknik alanına ulaşabilirsiniz. Çam ağaçları altında ve deniz manzarası eşliğinde piknik yapabilir, manzaraya karşı kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
2. Terki Dünya Manastırı
Terk-i Dünya Manastırı, eskiden dünya ile ilişkisini kesmek isteyen keşişlerin uğrak yeri olan manastır, Heybeliada’nın güneybatısında bulunan uçurumun kenarına kurulmuş.
Manastırda inzivaya çekilen keşişlerden dolayı manastırın adı Terk-i Dünya Manastırı diye anılmaya başlamış. Manastıra giden yol sizi biraz yorsa da ulaştığınızda manzarası ile harika bir tepe sizi bekliyor olacak.
3. Heybeliada Ruhban Okulu
Heybeliada Ruhban Okulu ya da Rum Ortodoks okulu olarak da bilinir. Türkiye’de sadece Ruhban Okulu olarak adlandırılır. Heybeliada’da Ümit tepesi üzerinde kurulu olan okul , Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden sonra kurulan bu alandaki ilk akademik okuldur. Teoloji eğitimi verilen okul, 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adını taşımış.
1971 yılındaki Türkiye’deki tüm özel yüksekokulların devlet denetimine girmesi ile ilgili karar neticesinde, bu değişikliğe razı olmayan Fener Rum Patrikhanesinin karşı çıkması nedeniyle okulda teoloji eğitimi kaldırılmış. Okul yalnız lise düzeyinde eğitim vermeye devam etmiş. 1971-1972 eğitim döneminde “Heybeliada Özel Rum Lisesi “adını taşıyan okul, sonraki yıl patrikhane tarafından tamamıyla kapatılmış. 127 yıl ayakta kalabilen okul 1000’e yakın mezun vermiş. İki katlı olan okul 2012’de tekrar açıldı. Okulu ziyaret etmek için, Pazar günleri hariç okulu arayarak izin alarak ziyaret edebilirsiniz.
4. Heybeliada Sanatoryumu
Heybeliada Sanatoryumu, İstanbul’a bağlı Heybeliada’da bulunan, Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olarak bilinir. 2005 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılmış. Günümüzde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kullanılıyor. 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Heybeliada’nın güney tarafındaki bölge olan Çamlimanın’da 16 yataklı olarak kuruldu. 1940’larda idare ve çalışanlar için ayrı binalar eklenerek hastanenin imkânları ve kapasitesi genişletilmiş. Hastanede 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü ve ünlü edebiyatçı yazarımız Rıfat Ilgaz gibi ünlü isimler de tedavi gördü.
Sanatoryum, 1954 yılından itibaren rehabilitasyon merkezi ve hemşire okuluna da evsahipliği yapmaya başladı. Aradan geçen zaman da deniz ulaşımı zor olduğu düşünülerek hastane hakkında nakil kararı alındı. 1 Ağustos 2005 tarihinde Sağlık Bakanlığı’nın verdiği onayla Heybeliada Sanatoryumu Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kadro ve tıbbi donanımıyla, Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne nakledilmesine karar verildi. Maltepe’de çam ağaçlarının içinde bulunan Süreyyapaşa Hastanesi halen hizmetine devam ediyor.
5. İnönü Evi Müzesi
1924 geçirmiş olduğu rahatsızlığından dolayı doktorların tavsiyesi üzerine bu evi kiralayarak Ailesi ile adada yaşamaya başlar. Uzunca bir süre burada yaşadıktan sonra İsmet İnönü Ankara’ya taşınır. 25 Aralık 1973’te Ankara’daki Pembe Köşk’te 89 yaşında gözlerini kapamış. Heybeli adada yaşamış olduğu ev Müzeye dönüştürülüp ziyarete açılmış. Evde kendisine Mustafa Kemal Atatürk’ün hediye ettiği eşyalar da sergileniyor.
6. Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi
Roman ve öykü yazarı. Olan Hüseyin Rahmi Tanpınar 19 Ağustos 1864’te İstanbul’da doğdu. 8 Mart 1944’te Heybeliada’da yaşamını yitirdi. Heybeliada’daki Abbas Paşa Mezarlığı’na defnedildi. Yaşamış olduğu evi kendisini seven öğretmenlerin çabasıyla müze oldu. Müze haline getirilmesi yılan hikayesine dönen Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’daki evi nihayet onarılarak halkın ziyaretine açıldı.
7. Heybeliada Deniz Lisesi | Heybeliada Gezi Rehberi
Türkiye’deki sayılı askeri liselerden biridir. 1773’te Kasımpaşa Tersanesi’nde “Mühendishane-i Bahr-ı Hümayun” adıyla kurulmuş. Bazı bölümleri de Heybeliada üzerindeki yapıya taşınmış. Heybeliada’ya gelirken kıyıda ilk görmeye başladığınız yapılardan biri.
Osmanlı döneminde, Barbaros Hayrettin Paşa, Osmanlı Devleti’nde denizciliğe bakışı ve izlenilen politikayı “Denizlere hakim olan cihana hakim olur” cümlesiyle özetlemişti. Heybeliada Deniz Lisesi, Maalesef 15 Temmuz olaylarının ardından ve OHAL döneminde KHK ile kapatıldı.
8. Heybeliada Plajları | Heybeliada Gezilecek Yerler
Heybeli adanın plajları da doğası kadar ilgi görmekte. Heybeliada’da bulunan popüler plajlar ve beachler arasında Ada Beach Club, Değirmenburnu Plajı, Çam Limanı Koyu Plajı, Alman Koyu Plajı ve Akvaryum Plajı başta geliyor.
Heybeliada’ya Nasıl Gidilir? Heybeliada’ya Ulaşım
Heybeliada’ya gitmek için farklı alternatifler mevcut. Bunlardan birisi şehir hatları vapurları, diğeri ise motorlu tekneler.
Şehir hatları vapurları ile Beşiktaş, Kabataş, Kadıköy ve Bostancı‘dan doğrudan Heybeliada’ya gelmeniz mümkün. Şehir Hatları sitesinden sefer saatlerini inceleyebilirsiniz.
Heybeliada’da Konaklama
Diğer adalarda olduğu gibi burada da otel ve pansiyonlar bulunuyor. Uygun olarak Öğretmenler evinde konaklama yapmanız mümkün.
Diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
Daha fazlası için Instagram’da takip edebilirsiniz… cigdemmmky
Sevgilerimle,
Çiğdem