Günübirlik Ankara Gezisi | Türkiye’nin ikinci büyük şehri Ankara geçmişten bugüne birbirinden güçlü medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Friglerden Perslere, Romalılardan Selçuklulara medeniyetin izini sürerek geride kalan yapıları, eserleri bünyesinde barındıran şehir size tarihi bir zenginlik sunuyor. İstanbul müzeleri kadar olmasa da zengin müzelere ev sahipliği yapıyor.

Sevdalısının olumsuz söz söyletmediği, bir türlü ısınamayanların ise gri şehir diye bahsettiği canım Ankaramız sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en önemli üniversitelerine ev sahipliği yapıyor. Türkiye tarihine yön veren isimlerin de mezun olduğu bu okullar öğrencilerin hala gözdesi.
Benim de üniversite yıllarımın geçtiği ve sevdalısı olduğum, yeri her zaman ayrı olacak bu şehre karşı; bir ön yargınız var ise onu silmeye geldim. Çünkü; yüreğim Ankara’ya laf edilmesine dayanamaz. Bu şehir dostlukları, gençliği, iş hayatını… Her birini zengin bir şekilde bünyesinde barındırırken cıvıltısı ise sizin hayat renginizle şekillenen bir dost. Gri olan Ankara değil üzgünüm.
Çünkü; baharın, yazın, kışın her mevsimin ayrı yeri olan bu şehir, sizin yaşamınızla sunduğunuz renklerle paralel giderken bir daha sorunu Ankara’da bulmayın lütfen. Bu yazıda da görüldüğü üzere seveninin sevdalandığı bu şehri özlemle hatırlayanların sayısı hatırı sayılır şekilde fazla.
Ankara Frig dilinde ‘gemi çapası’ anlamına geliyormuş ve şehrin adı uzun yıllardır ‘Ankara’ . İpek yolunun üzerinde olup her dönem önemi olan bu şehir Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş-kuruluş yıllarında da çok önemli bir merkezdi. Milli Mücadele Dönemi’nin merkezi olan Ankara, Cumhuriyet tarihimizle birlikte yeni başkentimiz olmuştur.

Bu arada 2024 yılında gittiğimde gözlemlediğim kadarıyla Şubat 2023 Maraş depreminden sonra büyük bir göç aldığı için şehir kalabalıklaşmıştı. Geriye göçler olsa da nüfusu artan kalabalık şehirlerimizden. Büyük şehir seven ve buralarda okumak isteyenler için önereceğim bu şehri günü birlik rota ile sizlere yol haritası çiziyorum. Geniş zamanlı bu rotaya ek olarak tavsiye edeceğim yerleri de ekleyip kendi merakınıza ve rotanıza göre listeyi şekillendirebilirsiniz.
Günübirlik Gezebileceğiniz Yerler

- Anıtkabir
- Kızılay
- Tunalı Hilmi Caddesi
- Kuğulu Park
- Ankara Kalesi
- Resim Heykel Müzesi
- Ulucanlar Cezaevi
- Rahmi Koç Müzesi
- Anadolu Medeniyetler Müzesi
- İlk Meclis-Kurtuluş Müzesi
- Kelime Müzesi
- Etnografya Müzesi
- Ulus
- Türkiye İş Bankası Müzesi
- Hacı Bayram Veli Camii
- Hamamönü
- Taceddin Dergahı
- Kocatepe Camii

Fazladan Gününüz Var ise Ekleyebileceğiniz Rotalar – Günübirlik Ankara Gezisi
- Seğmenler Parkı
- Atatürk Orman Çiftliği
- Nallıhan Kuş Cenneti
- Gordion Antik Kenti
- MTA Müzesi
- Estergon Kalesi
- Tercihe göre AVM
- Eymir Gölü
Ankara Gezi Notları – Günübirlik Ankara Gezisi
- Ankara’da ulaşım çok kolay. Her yere giden metro ve belediye otobüslerine kolay şekilde ulaşırsınız.
- Çoğu müzede müze kart geçiyor.
- Hava durumuna dikkat ederek yola çıkın. (Sürprizle karşılaşmamak için.)
- İmkanınız var ise Üniversiteleri ziyaret edebilirsiniz.
- İlk olarak Atamızın kabrini ziyaret edin. Merkezi konumda olan Anıtkabir’i sabah ilk saatlerde daha sakinken gezmenizi tavsiye ederim. Günün ilerleyen saatlerinde kalabalık artıyor.

- Fazladan gününüz var ise Oran’dan Gölbaşı’na uzanan Eymir Gölünde bisiklet sürün. Günübirlik ilk rotada alınacak yerlerden biri değil. Fakat birden fazla gününüz var ise Ankaralıların bu kaçamak rotasını diğer günlere ekleyebilirsiniz.
- Tunalı Hilmi Caddesi bence Ankara’nın ruhunun yaşadığı yerlerden birisi. Caddede dolaşırken Kuğulu Park’a uğramayı unutmayın. Kuğulu Park’ta kuğuları izleyin ve kuşları besleyin.
- Ankara Kalesi’ne çıkıp şehri izleyin. Bu arada Ankara Kalesi etrafı en çok sevdiğim yerlerden biri. Zaten buraya gittiğinizde müzeler, Ulus, Hacı Bayram Camii, otantik dükkanlar ve kafeler, Hamamönü, Ulucanlar hepsi kale etrafında birbirini takip ederek ve başladığınız konuma göre sıralayabileceğiniz konumdalar. Benim tavsiyem her birini yürüyerek gezmeniz. Ulus meydanından veya Kurtuluş -Hamamönü tarafından başlamanıza göre rotayı oluşturabilirsiniz.
- Sanata ilginiz var ise mutlaka Resim ve Heykel Müzesi’ni gezin.

- Ulucanlar Cezaevi’ni ziyaret edin. Buranın ruhu sizi içine alacak. Çoğu kişinin günübirlik rotaya eklemediği ama muhakkak görülmesi gereken bu yeri es geçmeyin derim.
- Ankara’nın ilk sanayi müzesi ve oyuncak müzesini içinde barındıran Çengel Han Rahmi Koç Müzesi’ne gidin. Kalenin dibinde olan bu yer kale yokuşundan çıkarken tepede sizi bekliyor. Buraya çıkarken kale etrafındaki kafelerde soluklanıp sonra müzeyi gezebilirsiniz.
- Tarih ve arkeolojiyle buluşmak için Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne gidin. Tarih meraklıları burayı rotasına eklemeli. Adeta bir hazine.
- İlk Meclis ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni gezin.
- Hamamönü’ne giderek geçmişe kısa bir yolculuk yapın. Öğrencilik yıllarımın geçtiği burada Taceddin dergahına da uğramayı unutmayın.

- Atatürk Orman Çiftliği’nde kokoreç yiyin.
- Eğer zamanınız fazladan var ise merkeze uzak ama doğası ve renkleriyle sizi büyüleyecek Nallıhan Kuş Cenneti’ne gidin.
- Seğmenler Parkı’nda güzel bir gün geçirin. Havaların güzel olduğu bir döneme eklenmeli.
- Türkiye İş Bankası Müzesi’nin içini gezmeseniz bile binayı dış cepheden muhakkak görün.
- Ankara’ya kadar gitmişken Aspava’ya gitmemek olmaz.

- Estergon Kalesi kısa Ankara rotalarına pek eklenmese de buradaki Özbek Pilavını denemenizi tavsiye ederim.
- Gordion Antik Kenti. Eşek kulaklı Midas’ın hatırası bu antik kent Polatlı taraflarında olup merkeze uzak. Ankara’ya geliş yönünüze göre rotaya ekleyebilir veya ek bir gün koyabilirsiniz. Baharın gelip her yerin yeşerip, çiçek açmasıyla hafta sonu günübirlik veya 2 günlük bir Ankara rotası sizi yormadan gezeceğiniz şekilde planladım. Sokak satıcılarından erik, çağla, yeşil nohut alıp, yiyerek gezeceğiniz bu yerlerde Ankara’nın bahar yağmuruna denk gelmeden gezmenizi temenni ederim. Ankara’ya gidenler benden de kucak dolusu selamlarımı götürürse sevinirim.
Tüm seyahatlerimi takip etmek ve detaylar için instagramdan beni takip edebilirsiniz. @yoldakonusuruz
Şimdiden keyifli gezmeler.