Germiyan Köyü | Türkiye’nin İlk Slow Food Köyü. Mevsim sıcaklıkları normale dönmüşken gezi rotamızı Ege’nin rengarenk şirin köylerinden birine, Germiyan Köyü’ne çeviriyoruz. Türkiye‘de Slow Food (Yavaş Gıda) hareketine katılan ilk yerleşim yeri olma unvanını taşıyan, İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir Türkmen köyü olan; Germiyan Köyü’nün renkli sokaklarında birlikte gezmeye ne dersiniz? Köyümüze geçmeden önce Slow Food kavramının ne olduğunu detaylarıyla öğrenelim isterseniz.
Slow Food Nedir?
Slow Food, 1986’da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına (fast food) karşı alternatif olarak, geleneksel ve yöresel yemek ve yemek yeme biçimlerini, bununla birlikte kültürel değerleri korumayı hedeflemiştir. Türkçe karşılığı “Yavaş Yemek” tir.
Slow Food akımı için, Citta Slow (Yavaş Şehirler) akımının yerel yemek kültürüne uyarlanmış halidir diyebiliriz. Slow Food Hareketi, yerel tohumlarla üretime, yöresel olarak üretilen ürünlerin tüketimine ve yöreye özgü kültürel kimliğin korunmasına, yöresel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasına dikkat çekmektedir.
Germiyan Köyü’nün Duvarlarına Hayat Veren Kadın; Nuran Erden
Germiyan Köyü’nün sokaklarında gezerken renkli görsellerle ve çiçeklerle süslenmiş köy evlerinin duvarlarını görünce hayran kalacağınıza eminim. Bu sanatın mimarı ise Germiyan Köyü’nün Duvarlarına Hayat Veren Kadın; Nuran Erden’dir. Birçoğumuz sosyal medya, tv ve haberlerde adını çoktan duymuştur belki de; köyünün kaderini değiştiren kadını. Başlarda duvarını boyatmak istemeyen köy halkının, bir süre sonra duvarını boyatmak için sıraya girdiği kadın olmuştur. Evini boyatanların duvarlarını olumlu veya sosyal mesajlarla ve görsellerle renklendirmiştir. El emeği, göz nuru ilmek ilmek işlediği desenleriyle köyü adeta baştan yaratmıştır ve adını başarılı bir şekilde duyurmuştur.
Germiyan Köyü’nde Neler Yapabilirsiniz?
- Germiyan Köyü’ne kendi aracınızla gidebilirsiniz. Aracınız yoksa veya kullanmak istemezseniz, İzmir başta olmak üzere çevre illerden de günübirlik turlar düzenlenmektedir, bu turlara katılarak köyü gezme imkanı bulabilirsiniz.
- Köyün sokaklarında gezerken cıvıl cıvıl rengarenk duvarlarının önünde bol bol fotoğraf çektireceğinize eminim. Aynı zamanda Nuran Erden’le tanışıp, sohbet etme fırsatı da yakalayabilirsiniz.
- Köy Kahvesinde oturarak samimi ve konuşkan olan köy halkı ile sohbet edebilirsiniz. Ayrıca Menengiç Kahvesi ve mis gibi kokan adaçayını içmeden dönmemelisiniz.
- Otantik Evi gezerek, Musa amcanın özenle biriktirdiği eski belgeleri, antika eşyaları ve savaş hatıralarıyla dolu anılarını dinleme ve inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
- Germiyan Köyü sakinlerinin köy pazarında, kendi tarlalarında geleneksel yöntemlerle yetiştirdikleri organik ürünlerden oluşan gıdaları satın alabilirsiniz. Ekşi mayalı ekmek, taş fırın ekmeği, damat kurabiyesi, kopanisti peyniri, hurma zeytini gibi yöreye has geleneksel tatları deneyimleyebilirsiniz.
- Her yıl düzenlenen festivale katılarak, festival kapsamında yapılan etkinliklerde yerli üreticilerin ürünlerinin sergilendiği stantların yanı sıra ‘’Kına Lokumu Kesimi”, “Sabun Yapımı”, “Kopanisti Peyniri Yapımı”, “Ev Şarapçılığı”, “Ekmek Yapımı” vb. gibi düzenlenen atölyelerde yöresel ürünlerin yapımı hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
- Germiyan Köyü’nden başlayarak İyon Şehri; Erytrai Antik Kenti’ne doğa yürüyüşü yapmalısınız.
İyon Şehri; Erytrai Antik Kenti
Germiyan köyünden başlayarak tarihi bir yolculuk yapmak isterseniz, mutlaka Çeşme Ildır’da bulunan Erytrai Antik Kenti’ne uğramalısınız. Antik kente araçla gidebileceğiniz gibi doğa yürüyüşü yaparak da gidebilirsiniz. Yeni başlayanlar için özellikle kolay olabilecek olan bu rota toprak yollar ve yer yer de patikalardan oluşmaktadır. Yürüyüşün sonunda ulaşacağınız nokta Erytrai Antik Kentidir.
Erytrai Antik Kenti, İyonya’nın en gelişmiş şehirlerden biridir. İyonya, Batı Anadolu’da Gediz Nehri ile Büyük Menderes arasında kalan bölgedeki Ephesos, Myndos, Phokaia, Kolophon, Miletos, Priene, Lebedos, Teos, Klazomenai gibi 12 İyon kentlerinden biridir. Efes Mimas Yolu olarak da bilinen bu İyon Yolu 12 kentin birleşiminden oluşmuştur. Efes Mimas Yolu, Dağcılık kulüplerinin ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin katkıları ile açılan bir kültür yoludur.
İyon Şehri Erytrai, tarihte önemli liman kentlerinden biri olarak geçmektedir. Ildır Köyü’nün hemen yanıbaşında yer alan Akrapol Athena Tapınağı ile Matrone Kilisesi’nin bulunduğu tepe, baş döndürücü Ildırı manzarasını seyredebileceğiniz seyir terası vazifesi yapmaktadır ve gezerken tarihi bir yolculuğun içinde yer alıyorsunuz.
Yürüyüş Rotası hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz;
Wikiloc Kullanıcı Adı: CansuArslan
Tüm yazılarıma ulaşmak için: Tıklayın
Sormak istediğiniz soruları bu yazının altına yorum yaparak ya da Instagram profilimden sorabilirsiniz…