Gelidonya Feneri , Adrasan’ın güneyindeki yarımadanın ucunda Likya yolu içinde yer alıyor. Bu tarihi fener, Akdeniz tutkunları doğaseverler ve macera tutkunları için en güzel rotaların başında geliyor. Fakat bu güzelliklere ulaşım o kadar da kolay değil. Öncelikle Gelidonya Deniz Feneri’ne çıkabilmeniz için bir yere kadar araç var sonrasında dik yamaç ve patikalardan ilerlemeniz gerekiyor.
Eğer yürüyüş konusunda pek sevecen bir tutumunuz yoksa bu rota pek de size göre olmayabilir. Ama doğa yürüyüşleri sizin için kıymetliyse tam anlamıyla mücevher gibi bir rota. Çünkü yürürken gördüğünüz manzaralar karşısında tabiata âşık olmayacak bir canlının olabileceğini düşünmüyorum.
Gelidonya Feneri’ne Nasıl Gidilir ?
Öncelikle bizim nasıl ulaştığımızdan söz etmek istiyorum. Güzel bir Eylül ayının 2. haftasında bir gece öncesinde Olympos’ta konakladık. Sabah 6.00 gibi yola koyulduk. Adrasan üzerinden Kumluca’nın Karaöz mevkiine ulaştık. Yaklaşık bir saat sürdü. Karaöz sahilinden sola döndüğünüzde ormanlık alanın içinden geçen toprak bir yola girdik. Gelidonya Feneri Konumu
Biz motorla gittik ama araba ile de bu toprak yola girebilirsiniz. Yol boyunca kamp alanları mevcut. Kamp alanları doğallığı pek bozmamış olsa da düzensiz bir görünüm de mevcut. Toprak yolda biraz ilerledikten sonra korsan Koyu’nun yakınından geçeceksiniz. Tavsiyem hemen Korsan Koyu’nda denize girmeyin ama dönüşte mutlaka orada denizin keyfini çıkarın. Korsan Koyu’nu da geçince biraz ilerde aracınızı bırakmanız gerekiyor. Çünkü toprak yol iyice bozuk hale geliyor hem de demir kapıyla kapatılmış vaziyetteydi.
Yaklaşık 20-25 dk yoldan ilerleyince sizi bir patikaya yönlendiren Gelidonya Deniz Feneri tabelası karşılıyor. Tabelayı takip ederek patikadan ilerliyorsunuz. Zaten güzergâh üzerinde sezonda mutlaka birilerine rastlıyorsunuz. Sonra başlıyorsunuz ormanın içinde giderek dikleşen patikada sık ağaçların içinde yukarı doğru yürüyüşe. Yükseldikçe gördüğünüz Akdeniz manzaraları karşısında doğaya hayranlık duymamanız imkânsız.
Manzaraların yanında ormanın verdiği dinginlik, huzur ve temiz hava çok ayrı bir konu başlığı. Tekrar belirtmek isterim ki bu patika yokuş yukarı, engebeli ve kıvrımlı. Uygun ayakkabı seçimi, yanınıza alacağınız içecek ve yiyecekler çok önemli eğer yürüyüş konusunda bir sağlık probleminiz varsa sizin için epey yorucu olabilir. Manzaranın ve ormanın keyfini çıkararak çıktığımız patikanın en ucunda nihayet sizi Gelidonya feneri karşılıyor. Akdeniz’e öyle hâkim bir konumda yer alıyor ki kendinizi kuş kadar özgür hissediyorsunuz.
Fenere ulaştığınızda istediğiniz kadar dinlenip manzaranın ve doğanın keyfini çıkarabilirsiniz hatta kamp yapabilirsiniz. Ancak elektrik, su, konaklama alanı vs. bulunmuyor. Gün batımı ve gün doğumu ayrıca güzeldir. Likya yolu üzerinde bulunduğu için fenerden ilerleyerek yola devam da edebilirsiniz. Yolun sonu adrasan’a çıkıyor.
Biz aynı güzergâhtan geri dönüp korsan Koyu’nda serinlemeyi tercih ettik. Korsan koyu küçük ve şirin bir koy olmakla birlikte günübirlik ziyaretçilerin ve teknelerin uğrak yerlerindedir. Koyda işletme yoktur. Ancak Korsan Koyu’nun berrak suları, zorlu ama bir o kadar da keyifli yürüyüşün ardından sizi yeterince tatmin edecektir.
Gelidonya Feneri’ne kendiniz gidebileceğiniz gibi çeşitli turlarla bir rehber eşliğinde de gidebilirsiniz. Eğer bir rehbersiz yola çıkarsanız da çekinmeyin çünkü her yerde tabelalar mevcut. Tabela olmasa dahi sıklıkla güzergah üzerinde birilerine ya da topluluklara rastlıyorsunuz. Güzel yanlarından biri de yolda rastladığınız insanların hepsi doğa sever olduğu için güler yüzle size yardımcı olup sizinle selamlaşıyor.
Gelidonya Feneri Hakkında
Türkiye kıyılarında yüksek yere konumlanan Gelidonya feneri 1934 yılında yapıma başlamış 1936 yılında faaliyete geçmiştir. Geçmiş yıllarda gaz yağıyla çalışan Gelidonya feneri şu anda güneş enerji sistemiyle çalışmaktadır. Ayrıca güneş enerji sistemleri temiz enerji oluşturmakta ve çevreye zararı bulunmamaktır.
Dünya denizcilik tarihinde önemli batıklardan kabul edilen Beş adalar hemen Gelidonya fenerinin yakınlarında bulunuyor ve ticaret gemisi batığına ev sahipliği yapmaktadır.
Gelidonya Feneri’ne Gitmeden Önce Mutlaka Bilinmesi Gerekenler
- Uzun bir yürüyüş için doğru ayakkabıyı seç
- Mevsim olarak ilkbahar ya da sonbaharı tercih et
- Yanına mutlaka su ve atıştırmalık al
- Yürüyüş için uygun kıyafet giy
- Dönüşte korsan koyunda denize girmek için mayonu unutma
- Yürüyüş için sağlık problemin varsa bir kere daha düşün
Ülkemizin en güzel Deniz Fenerleri yazımızı da okumayı unutmayın 🙂