Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlara 6 Tavsiye | Fotoğraf bir duyguyu, anı ölümsüzleştiren en önemli araçlardan biridir. Teknolojinin gelişmesi, sosyal medyanın daha çok kullanılması fotoğrafçılığı daha çok değiştirdi ve geliştirdi. Bu açıdan yalnız fotoğraf sanatçıların değil, herkesin anlarını paylaşabileceği bir araç olarak karşımıza çıktı.
Peki fotoğrafçılığa yeni başlayanlara ne gibi durumlara dikkat etmelidir.
Fotoğraf makinesi ve fotoğrafçılık ile bilinmesi gereken temel faktörlere aşağıda kısaca değinelim
1- Kamera Seçimi – Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlara 6 Tavsiye
Kamera seçimi yaparken öncelikle ne konsepte çekim yapacağına karar verilmesi gerekir. Her kameranın kendine ait özellikleri vardır bu özelliklere dikkat ederek kamera seçimi yapılması etkili fotoğraf çekimi açısından önemlidir. Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için kit lens yeterli fakat ilerleyen zamanlarda göreceksiniz yetmeyecektir farklı makineye, lense geçiş yapmak isteyeceksiniz.
Kamera alırken sadece kamera almak yetmiyor yanında diğer ekipmanlar (tripod, ışık, mikrofon gibi) alınacağını düşünerek seçim yapılması bütçe açısından oldukça faydalı olur.
Fotoğraf çekerken konuya göre doğru objektif kullanılması gerekir. Objektif seçimi doğru yapılırsa daha güzel fotoğrafların ortaya çıkacağını fark edeceksiniz. Birden çok fotoğrafçılık alanı vardır, portre fotoğrafçılığı, doğa, spor, moda fotoğrafçılığı gibi her alan kendine özgü bir lense ihtiyaç duyar. Çünkü lensin diyafram açıklığı, odak uzaklığı çekimlerin ne derece de estetik ve kaliteli görüneceğini belirler.
2- Pozlama Üçgeni
Bir fotoğrafçının bilmesi gerekenlerin en başında pozlama üçgeni gelir. Fotoğrafçı ışığı, derinliği sağlamak için pozlama üçgeni faktörlerini iyi ayarlaması gerekir.
Pozlama üçgeni Enstantane, diyafram, ISO dan oluşur. Pozlama üçgeni ne kadar iyi bilinirse fotoğrafçı o kadar büyüleyici fotoğraflar ortaya koyar.
Enstantane (Shutter Speed)
Enstantane hızı, fotoğraf makinenizin deklanşörünün açık kaldığı, dolayısıyla sensorun ışığa maruz kaldığı sürenin uzunluğudur. Kaynak. www.canon.com.tr
Yüksek enstantane olduğunda makineye daha çok ışık girer ve fotoğraf parlak çıkar. Düşük enstantane de ise makineye daha az ışık girer fotoğrafı karanlık yapar.
Enstantane aynı zamanda hareketi de etkiler. Eğer hareketli bir konunun keskin çıkmasını istiyorsanız yüksek enstantane hızında fotoğrafı çekmek gerekir
Düşük enstantanede hareketli bir konunun fotoğrafı keskin çıkmaz.
Diyafram
Fotoğrafta alan derinliğini belirleyen en önemli etken arasında diyafram vardır. Düşük diyafram açıklığı olması alan derinliğini artırır. Fotoğraflarınızın arka planının bokeh olmasını istiyorsanız diyaframa dikkat etmeniz gerekir. Tabi fotoğrafların bokehliliği için sadece diyafram yetmez fotoğrafların konumlandırması da önemlidir. Konu ile fotoğraf makinesi arasındaki uzaklık, lens, diyafram değeri fotoğrafın bokehliğini etkiler.
ISO – Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlara 6 Tavsiye
Fotoğraf makinesinin ışığa duyarlılığını ISO belirler. Açık alanlarda fotoğrafın gren olmasını önlemek için ISO’nun düşük tutulması gerekir. Karanlık ortamlarda, gece çekimlerinde, kapalı mekanlarda ise ISO değeri biraz artırılabilir. Fakat çekim yaparken diyafram ve enstantane ile dengeyi sağlamak gerekir.
3- Frame Rate (Fbs)
Fbs: Saniye başına kare olarak ifade edilir. Frame rate videonun akıcılığını pürüzsüz olmasını etkiler.
24 Fbs: Genel olarak filmler bu hızda çekilerek sinematik görüntü elde edilir.
30 Fbs: Sosyal medya, TV yayınları daha yaygın kullanım alanıdır.
60 Fbs: Aksiyon sahneleri gibi hareketli sahnelerde tercih edilmektedir.
Kısaca yüksek Frame rate görüntüler akıcı hale getirir, düşük Frame rate olduğunda daha sinematik görüntüler ortaya çıkar.
4- Fotoğrafta Işığın Önemi
Fotoğraf çekiminde ışık oldukça önemli yere sahiptir. Çünkü ışık bir fotoğrafın derinliğini, duygusunu etkiler. Işığın konumu, nesneye olan uzaklığı değiştikçe fotoğrafında daha farklı daha estetik görünmesini sağlar.
Etkili fotoğraf çekmek istiyorsanız ışık ve gölgeyi iyi ayarlamak gerekir. Rembrandt, background, butterfly gibi ışık tekniklerini bilmeniz fotoğraflarda estetikliği yakalamanızı sağlar .
5- Fotoğrafta Perspektif ve Açı
Perspektif izleyicinin belli bir bölgeye odaklanmasını ve fotoğraflara hacim katmasını sağlar. Fotoğraf çekerken iki nokta, tek nokta, sıfır nokta gibi perspektiflere uygun çekim yapıldığında fotoğraflara derinlik hissi verir aynı zamanda fotoğrafın etkileyici olması sağlanır.
Fotoğrafların bir hikayesi vardır. Güçlü fotoğraf olması için açının iyi ayarlanması gerekir.
6- Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları
Çektiğiniz fotoğraf ve videonun daha etkili olmasını istiyorsanız ham haliyle bırakmayıp düzenlenmek gerekir. Adobe lightroom, photosop, premiere pro, davinci resolve, after effeckt gibi programlar fotoğraf ve video düzenleme de profesyonel programlardır.
Lightroom, photosop fotoğraf düzenleme kısmını, Premiere Pro, Davinci Resolve, After Effeckts video düzenleme kısmında yardımcı olmaktadır. After effeckts aynı zamanda animasyon, görsel efektler konusunda harika bir araçtır.
Bu programları kullanarak fotoğraf ve videolarınızı bir adım ileriye taşıyabilirsiniz.