Fas’ta Nerede Ne Yenir? | Fas mutfağı Güçlü aromalı baharatları,taze deniz ürünleri, Afrika’nın sıcağında yetişmiş lezzetli hurmaları, sebzenin her çeşidiyle yapılan güveçte pişen yemekleri ile bizim yemek kültürümüze oldukça yakın tatlarda. Fas’a yolunuz düşerse bu yerel lezzetleri tatmadan gelmeyin.
1. Pastilla
Pastilla Fas mutfağından yuvarlak bir börekdir. Fas’da hazır warkha adlı ev yapımı hamur dan yapılıyor.
Bizim meşhur iç pilava da benziyor biraz içi dolu dolu bir tatlı, tuzlu börek Pastilla. İçine fasa özgü tavuk ve küçük güvercin eti safran, şeker, tarçın, ve kavrulmuş badem bolca konularak pişiriliyor Pastilla ana yemek veya çay saati ikramı olarak da yenebilen oldukça lezzetli bir börek.
2. Harira
Harira Fas ve Cezayir başta olmak üzere geleneksel bir Kuzey Afrika çorbasıdır. Ana malzemesi mercimek olan Fas a özgü bir mercimek çorbasıdır. Başlangıç olarak popüler olmakla birlikte tek başına hafif bir yemek olarak da yenir. Çok sayıda farklı çeşitleri olan çorba daha çok Ramazan ayında yapılsa da yılın her günü yapılabilecek bir çorba.
3. Zaalouk – Fas’ta Nerede Ne Yenir ?
Zaalouk veya Zalouk, pişmiş patlıcan ve domateslerden oluşan bir Fas salatasıdır. Patlıcan közlendikten sonra domateslerle birleştirilip baharat ve sarımsakla karıştırılır. Bizim kebapçılar da meze olarak getirilen patlıcan salatasının sıcak yenen muadili diyebiliriz.
4. Şermula ile Balık ve Et
Şermula aslında tatsız balıkları ve kırmızı eti tatlandırmak için kullanılan bir sos. Kırmızı ette özellikle koyun ve keçi için daha çok kullanılır olmuş. Malum büyükbaşın olmadığı kurak kıyılarda keçi ve koyunu bulmak daha kolay . Şermula çiğ yenen bir şey değil, özellikle ızgara ve fırında pişecek balığın ve etin üzerine sürülerek kullanılıyor. Oldukça da lezzetli bir sos olduğu için her ve de veya restoranda tarifleri değişiklik gösterebiliyor.
5. Kuskus (Fas Ulusal Yemeği)
UNESCO, nun listesinde olan kuskus Fas, Cezayir, Moritanya ve Tunus’un “ortak kültürel mirası” olarak kabul etti ve bu geleneksel yemek, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ndeki yerini aldı. Kuskus Fas kültüründe ise çok özel bir yere sahip. Bölge halkının cuma günleri gerçekleştirdiği geleneksel aile toplantılarında birlik ve beraberliğin sembol yemeği olarak sofraya kuskus getirilir.
Fas’da Mutlu günde de hüzünlü günde de kuskus yenir. özellikle cuma günleri kuskus yemek için adeta Restoranlarda sıraya giriliyor her ne kadar tatil günleri değişse de Fas halkı halen Cuma günleri birlik ve beraberliği korumak için mutlaka kuskus pişirmeye ve yemeğe devam etmekte gelenek ilk günkü gibi bozulmadan sürüyor. Çünkü Kuskus kültürel bir miras.
6. Tajin – Fas’ta Nerede Ne Yenir ?
Tajin sunumu ile dikkat çeken bir yemek Koni kapaklı kaplarda servis yapılan Tajin çeşitli baharatlarla Yenibahar, kakule, Çin tarçını, kişniş, kırmızı biber, zerdeçal ve pul biber tatlandırılan bir türlü yemeği. Etli, tavuklu, sebzeli gibi çeşitleri var. Gittiğiniz hemen hemen her yerde ilk olarak bu lezzet karşınıza çıkacaktır. Hatta pişirildiği özel kaplar bile 1 dolar civarında satılıyor.
7. Kaab El Ghazal
Ceylan ayak bilekleri “ceylan boynuzu” olarak da bilinir. Cezayir’de başlayan Kuzey Afrika’nın geleneksel bir kurabiyesidir. Aromasın da Portakal çiçeği suyu var içi ise badem ezmesi ile doldurulmuş hamurdan yapılın hilal şeklinde kurabiyelerdir. Ceylan bilekleri, malzeme olarak badem kullanıldığı için biraz pahalı olduğu için genellikle özel günlerde yapılır düğünler ve kutlamalarda çayla birlikte bir ikram edilir.
8. Şebakia Tatlısı
Fas’ın ara sokaklarında gezerken çok rastlayacağınız bir tatlı şebakia. Özellikle Fas’ta ramazan ayının da vazgeçilmezleri arasında. Yine bu tatlıda Kaab El Ghazal gibi buğday unu, yumurta, portakal çiçeği suyu ve bademden oluşan karışımdan yapılıyor ve kızgın yağda kızartılarak hazırlanıyor. Ardından bala batırılıp tatlandırıldıktan sonra üzerine susam dökülerek servis ediliyor. Ara sokaklardan büyük caddelere kadar her yerde bulabileceğimiz bu tatlı hem çok ucuz hem de Fas’a özgü bir lezzet.
9. Mruzia
Mruzia aslında bir tajin çeşidi, fakat onu özel kılan şey sadece içerisindeki malzemeler ve kullanılan baharatlar değil. Özel gün ve dini bayramlara özellikle olarak hazırlanması, “mruzia”nın Fas’ın için ayrı bir geleneği olduğunu gösteriyor. Kuzu gerdan, badem, kuru üzüm, tarçın ve bal ile hazırlanan mruzia son olarak üzerine “ra’s el hanut” denilen Fas’a özel bir baharat koyularak servis ediliyor.
10. Nane Çayı
Bu kadar çok yemek den bahsettikten sonra birazda sindirime faydalı olan nane çayın dan bahsedelim. Fas’ın en önemli içeceklerinden biridir nane çayı. Bu çay hem Afrika’nın sıcağında ferahlatıcı olması ile bölge halkı ve turistler tarafından çok sevilmektedir. Nane çayını ben şekersiz içemem biraz tadı olsun derseniz eğer zaten çayı oldukça şekerli servis ediyorlar, tabi şekerle çok fazla aranız yoksa bunu mutlaka belirtmekte fayda var.
Fas ile ilgili tüm yazılarımız için Tıklayın
Fas ile ilgili tüm youtube videolarımız için Tıklayın
Afiyet Olsun