Ekonomik Seyahat İpuçları | Uzun zamandır seyahat edince bir ortama girdiğinizde o muhabbet bir şekilde seyahatlere geliyor. Bu tutkuya sahip olunca da etrafınıza o enerjiyi yayıp cesaret edemeyenleri kamçılamayı görev bilip her şeyiyle anlatıp 1 kere yaparsanız devamı gelir deyip yol göstermeye başlıyoruz. Gelin şimdi bunu bir de yazıya dökelim. Ne nasıl yapılır hangi yoldan gitmek en mantıklısı bunu konuşalım.

Konaklama, ulaşım, aktiviteler, uçak biletleri, ekipman, çanta hazırlama bunları ben nasıl yapıyorum. Neler tavsiye ediyorum yazayım. Eklemek istediğiniz benim atladığım bir şey olursa da yorumlara ekleyebilirsiniz. Bu arada uygulama isimleri ve tavsiyeler vereceğim ama herhangi bir reklam olmayıp kendi deneyimlerimi yazacağım, umarım sizler için de faydalı olur. Haydi gelin başlayalım.
Seyahatinizi Planlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Önce rotamı oluştururken kendi istek ve merakıma göre birkaç rota araştırıyorum sonra gideceğim dönemde hangi ülkenin hangi mevsimi yaşadığı, hangi dönemde, mevsimde olduğu ve olası bir festival dönemi o bölgeden başka gidilecek alternatif rota var mı araştırması ile gideceğim ülkeye karar veriyorum. Sonrasında uygun uçak bileti araştırması yapmaya koyuluyorum.

Uçak Bileti Nasıl Alınmalı? | Ekonomik Seyahat İpuçları
Uçak bileti araştırırken o dönem sürekli bilet baktığım için her bakmadan sonra sistem sizin yolculuk yapacağınızı anlıyor ve o uçak fiyatı her baktığınızda artmaya başlıyor. O yüzden gizli sekmeden araştırıyorum. Bazıları VPN indirip başka ülke konumu girerek de bu biletleri araştırıyor, sizin kolayınıza hangisi geliyorsa fiyat kıyaslaması yaparak uyguna biletinizi çok önceden almanızı tavsiye ederim.
Ben Skycanner’ı ve Kayak uygulamalarını kullanıyorum buradan farklı sitelerdeki uygun biletleri kıyaslayabilirsiniz. Bazı uçak firmalarının kendi uygulamalarında yılın belli dönemlerinde direkt uçuş olarak çok uygun biletler gelebiliyor. Mesela kampanyalı 2024 yaz tatilinde Kazakistan’a bin liraya uçak bileti vardı. Başka ülkelere daha düşük aralıkta biletler var fakat vizeli ülkeler. Vizesiz ülkelerde vize süreci ve stresi olmadığı için bende +1 önde oluyor.

Otobüsle Ulaşım – Ekonomik Seyahat İpuçları
Gittiğiniz yerde şehirlerarası ulaşım için de güzergahınıza göre yerel firmalara bakabilirsiniz. Mesela Avrupa’da şehirlerarası ulaşımda otobüs çok hesaplı olup hemen hemen her yöne çok kolay otobüs bulabilirsiniz. Flix Bus otobüsleri çok yaygın ve yine Omio uygulaması üzerinden otobüs, tren ve gemi biletlerinizi Avrupa’da çok rahat şekilde alabilirsiniz. Önceden alınırsa yine şehirlerarası uçak biletleri de uyguna geliyor.
Konaklama Seçenekleri
Kampanyaları ve fırsatları muhakkak aylar önceden kontrol ederek uçak biletinizi alabilirsiniz. Bileti aldıktan sonra ve tarih yaklaşırken planlama yaparken konaklamayı Booking.com, Agoda ve Airbnb uygulamaları üzerinden kıyaslayarak yapıyorum. Önceliğim merkezi konumda olup, bütçe olarak uygun olacak şekilde hostelleri araştırıyorum.
Otel veya evden önce önceliğim hostel oluyor. Hem her konumda bulması kolay hem daha hesaplı hem de sırt çantalı gezginlerle tanışmak için fırsat oluyor. Gideceğiniz bölge ve ülkeye göre zorunlu veya tavsiye edilen aşı var mı yok mu muhakkak araştırın. Ülkelere göre bulaşıcı hastalık riski çok fazla. Musluk suyu içilir denilen ülkelerde bile çok zorda kalmadığım sürece uzak durup hazır su tüketiyorum.
Bahsettiğim Booking.com, Agoda, Couchsurfing, Airbnb gibi uygulamalar üzerinden ayarlıyoruz. Eğer arkadaş grubu ile gidiyorsak Airbnb üzerinden ev kiralamak daha uygun ve konforlu oluyor fakat şehir merkezinde fiyat seçeneği yüksek ise Booking veya Agoda uygulamaları üzerinden hostel daha mantıklı oluyor. Sizler de bu uygulamalar üzerinden fiyat kıyaslaması yaparak yerinizi önceden ayırtabilirsiniz.
Tarih yaklaştıkça odalar dolabiliyor ve eğer gezeceğiniz şehrin popüler ve kalabalık olduğu zamanda gidiyorsanız boş oda bulmak hem zorlaşıyor hem de fiyatlar diğer aylara göre daha yüksek olabiliyor. Couchsurfing uygulaması üzerinden de gideceğiniz ülkeden arkadaş edinip konaklamayı buradan ayarlayıp, ücretsiz hale getirebilirsiniz. Pandemiden önce ücretsiz olan bu uygulama şu an paralı fakat çok yüksek bir ücreti yok.
Konaklamayı da yerinde ödemeli şekilde seçip çıktılarını alıp, ülkeye girerken gösterip sonrasında iptal edebilirsiniz. Bu durumlar hiçbir hazırlığınız ve netliğiniz olmadığı durumlarda kurtarıcı olabilir. Bazı ülkeler vizesiz olsa dahi bazen doldurmanız için uçak içinde kağıt, online veya giriş yaparken oradaki yerde doldurmanız için evrak verebiliyor. Gitmeden de bu formlara bakabilirsiniz.
Yeme – İçme İpuçları
Yeme içmeye gelecek olursam yurtdışındayken bana bir kıtlık bilinci geliyor anlatamam sanki her an aç kalacakmışım gibi oluyor. Millet gezerken zayıflar ben kilo alıyorum. Gitmeden zaten abur cubur, kuruyemiş, sakız, şeker, hazır gıda gibi yiyeceklerden yanımda götürdüğüm oluyor bunlar genelde gezerken ve yolculuk sırasında Keloğlan’ın azık bohçası görevini görüyor.

Gittiğim ülkenin yeme içmesini gitmeden araştırıyorum. Yemek konusunda seçici olduğum için benim damak zevkime benzer olan yemekleri not alıyorum ve onları deniyorum. Sonrasında belli noktadan sonra yerel yemekler beni yorduğu için fast food’a yöneliyorum. Reflüm olduğu için mide koruma ilacı bu gibi durumlarda kurtarıcı oluyor. Zaten yola çıkmadan önce gün sayısı ve hava durumunun etkisi göz önüne alınarak yanınıza kullandığınız ilaçlarınızı alın.
Çanta Nasıl Hazırlanmalı?
Çantanızı son dakika hazırlamayın seyahatinize yakın bavulunuzu ya da sırt çantanızı kenara açıp koyun aklınıza bir şey geldikçe içine atın dursun hatta sakin kafayla götüreceklerinizin listesini önden yapın, aklınıza yeni şeyler gelince de bunları eklersiniz.

Gideceğiniz mevsime ve ülkenin hava durumuna uygun kombinler yaparken bir yandan da gideceğiniz ülkenin kültürel ve dini değerlerini göz ardı etmeyin. Hem onların yaşamına saygılı olunmuş olur hem de siz onlarla aynı görüşte olun ya da olmayın gözlerin sürekli üzerinizde olması belli bir süre sonra yorar. Halk ile kaynaşıp çok dikkat çekmeden onlardan biri gibi olmak duygusu ile gezmek oraya daha ait hissettiriyor.
Yanınıza Başka Neler Almalısınız?
Ben yanıma bir defter kalem, iğne iplik, ilaç, yüz yıkama jeli, fazla çorap, birbiriyle uyumlu birkaç parça kıyafet, kulaklık alıp; diş macunu şampuan, duş jeli gibi temizlik ürünlerimi de seyahat kitlerine koyarak hem yerden tasarruf hem de havaalanında boyut sınırına takılmadan çantamı hazır hale getiriyorum. Kalacak yerlerin ve uçuş bilgilerini çıktısı, seyahat sağlık sigortam ve fotokopisi çekilmiş pasaport bilgilerimi yanıma yedekliyorum.
Mevsime Göre Ayakkabı Seçeneği – Ekonomik Seyahat İpuçları
Yazın hava alan spor ayakkabı, sandalet alabilirsiniz. Terlik benim vazgeçilmezim çünkü hostellerde sürekli ayakkabı giy çıkar zor oluyor. Eğer sıcak mevsimde gidiyorsam terliği hem dışarıda hem de hostelde kolayca kullanıyorum fakat kışın gidiyorsam hostelde bot giyip çıkarmak belli noktadan sonra zulüm o yüzden otel terlikleri veya evdeki eski içeri terliklerimden birini hostelde kullanmak için götürüyorum.
Ülke ve Kültür Hakkında Araştırmalar
Ülkenin ilginç özelliklerini ve yasaklarını muhakkak gözden geçirin. Gitmeden o ülke ile ilgili araştırma yapın. O ülkeye ait filmler izleyip, kitaplar okuyabilirsiniz. Gittiğinizde her şeyi ilk defa görüp şahit olmak istiyorum derseniz orası ayrı fakat hiçbir fikir yokken de gördüğünüz, gezdiğiniz yerlerin bir anlamı olmuyor. Merak duygusunu diri tutmak daha önemli. Hem araştırmalara göre de gezilecek yerleri kendi içinizde listeleyip eleme yapabilir, bütçenizi de ona göre ayarlayabilirsiniz.
Powerbank ve Priz Çeşitleri
Powerbank ve gideceğiniz ülkeye göre şarj aleti dönüştürücünüzü yanına alın. Katlanabilir su mataraları var hem kullanışlı hem de yer kaplamıyor. Uzun yolculuklar yapacaksanız kafa yastığı bir lüks değil ihtiyaç haline geliyor. Ben şişirmeli olanlarından almıştım fakat nasıl olduysa patlattım ve çantaya asmalı yumuşacık olanlardan almayı listeme ekledim.
Gezilecek Yerler ve Etkinlikleri Planlama
Gideceğiniz yerlerde yapmak istediğiniz aktiviteler var ise de Get Your Guide uygulamasını araştırabilirsiniz. Mesela biz İspanya’ya giderken El Hamra sarayının bileti önceden bittiği için 1 ay önceden müze biletimizi almıştık fakat Polonya’daki soykırım müzesine olan ulaşım artı bilet seçeneğindeki turu son dakikaya bıraktığımız için tükenmişti.

Benim tavsiyem bu tarz etkinliklerin biletlerini son dakikaya bırakmamanız. Ben şu ana kadar yurtdışında hiç araç veya motor kiralamadım fakat eğer siz düşünüyorsanız ve buna zaman ayıracaksanız internet üzerinden ehliyetinizi uluslararası ehliyete çevirebilirsiniz.
Motor ve Araç Kiralama Hakkında
Uzak doğuda motor kiralarken sorulduğu ve bu şekilde herhangi bir sorun yaşanmadığını duymuştum. Yine bazı ülkeler o ülkeye girerken dönüş biletinizi ve konaklamanızı da görmek istiyor bunun için dönüş biletinizi almış göstereceğiniz siteler de var. Tabii bu durum gerçekte dönüşünü planlamayıp oradan başka ülkelere geçeceksiniz geçerli. Bu siteleri araştırıp rezervasyon veya bilet almış gibi gösterip girişteki memura sunabilirsiniz.
İnternet Sorunu Nasıl Çözülür?
Gelelim internete zaten siz araştırsanız da araştırmasanız da sosyal medyada illa önümüze düşen uygulamalar o kadar çok çoğaldı ki illa denk gelmiştir, gelmediyse de benim de kullandığım uygulama Airalo. Çok farklı seçenekleri olup ister ülke ister bölge seçip gün ve Gb olarak internet satın alabiliyorsunuz. Nasıl kurulacağını bilmeyenler için uygulama zaten yönlendirme yapıyor ama yine de anlatım isterseniz Youtube’dan video izleyerek yapabilirsiniz.

Kullanmadığım ama yine gördüğüm diğer internet uygulaması esim.io. Bu uygulamaları gittiğiniz ülkede hat almadan, yerel firma araştırmadan uluslararası olarak kullanacağı seçenekler.
Benim aklıma gelenler bu kadar, kendi geçtiğim süreçten yola çıkarak önem verdiğim noktaları sizlerle paylaştım.
Umarım faydalı olur.
Seyahat ile ilgili tüm yazılarım için Tıklayın
Tüm seyahatlerimi takip etmek ve detaylar için instagramdan beni takip edebilirsiniz. @yoldakonusuruz