UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Şehirleri
2004 yılında kurulan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı (UCCN), yaratıcılık için sürdürülebilir bir kentsel gelişmeyi stratejik bir faktör olarak tanımlayan şehirler arasında işbirliğini desteklemek amacıyla kuruldu. Dünya üzerinde 180 şehrin yer aldığı ve Creative Cities Network olarak bilinen bu ağ “El sanatları ve halk sanatı“, “dizayn“, “sinema“, “gastronomi“, “edebiyat“, “müzik” ve “görsel sanatlar” alanında gerçekleştiriliyor. Bu yazıda Türkiye‘den 2 şehrimizin de yer aldığı Gastronomi kategorisine bir göz atalım istedik. İşte Dünyaca kabul edilen Tescilli Gastronomi Şehirleri .
Bu listeye giren şehirler sadece sahip oldukları yemeklere ya da mutfağa göre değil; tarım, gıda, gastronomi alanında yaptıkları çalışmalarla da bu listedeki yerlerini aldılar.
Güney ve Kuzey Amerika Tescilli Gastronomi Şehirleri
- Amerika Birleşik Devletlerinden San Antonio ve Tuscon ,
- Meksika’dan Ensenada ,
- Panama’dan Panama City
- Brezilya’dan Belem, Paraty, Florianopolis
- Bolivya’dan Cochabamba
- Kolombiya’dan Popoyan ve Buenaventura
Asya Tescilli Gastronomi Şehirleri
- Japonya’dan Tsuruoka
- Güney Kore’den Jeonju
- Çin’den Macao, Shunde, Chengduİtal
- Tayland’dan Phuket
- İran’dan Rasht
- Lübnan’dan Zahle
Avrupa Tescilli Gastronomi Şehirleri
- İspanya’dan Burgos ve Denia
- İtalya’dan Parma ve Alba
- Norveç’ten Bergen
- İsveç’ten Östersund
- Türkiye’den Gaziantep ve Hatay
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastoromi kategorisinde bulunan şehirler. Bu şehirleri genel olarak gıda yasaları, güvenlik ve inovasyon merkezinin kurulması, sağlıklı gıdalara erişimi arttırmayı, sürdürülebilir yerel gıda üretimini ve dağıtımını iyileştirmeyi ve gıda endüstrisindeki iş fırsatlarını arttırma çalışmaları sayesinde listeye girmişler.
Buna ilave olarak bu şehirler kültürel haritalama ve sözlü tariflerin kullanılması ve nesilden nesile aktarılan pişirme teknikleri, yiyecekler ve yemek tariflerinin korunması konusunda yaptıkları çalışmalarla da dahil olmuşlar.
Ayrıca ;
- Kent merkezi ve/veya bölgenin karakteristiği olan iyi gelişmiş gastronomi
- Çok sayıda geleneksel restoran ve/veya şefi bünyesinde barındıran canlı bir gastronomi topluluğunun bulunması
- Geleneksel mutfakta kullanılan iç kaynaklı malzeme/
- Endüstriyel/teknolojik gelişmeler karşısında ayakta kalabilmiş
- yerel bilgi, geleneksel mutfak uygulamaları ve metotları
- Geleneksel gıda marketleri ve geleneksel gıda endüstrisi
- Gastronomi festivaller, ödüller, yarışmalar ve diğer geniş kapsamlı tanınırlık faaliyetlerine ev sahipliği yapma geleneği
- Doğaya saygı ve sürdürülebilir yerel ürünlerin teşvik edilmesi
- Kamuoyunun takdirine çalışmak, eğitim kuruluşlarında beslenmenin teşvik edilmesi, biyoçeşitliliği koruma programlarının aşçılık okulları müfredatına dahil edilmesi
Bu şehirlerin listeye seçilmesindeki diğer önemli sebepler.
GAZİANTEP VE HATAY
Burada ayrı bir bölüm açılması gerekiyordu. Kesinlikle birbiriyle kıyaslanamayacak kadar muhteşem 2 mutfak. Aralarında sadece küçük bir farktan bahsedecek olursak o da birinin tatlıları ile diğerinin de mezeleriyle kendine has bir merak uyandırması. Gaziantep Mutfağı ile ilgili sitemizde yaşayanın ve gezenin kaleminden 2 yazı daha mevcut. Aşağıda linklerini bulabilirsiniz. 2015’te Gaziantep 2017’de de Hatay Unesco Yaratıcı Şehirler Ağına Gastronomi kategorisinden girerek artık tescilli “Gastronomi Şehri” ünvanını kazandılar.
Şehirde Yaşayandan Gaziantep Mutfağı
Haftasonu Gaziantep Yemek Yolculuğu