Dalyan Gezi Rehberi | Dalyan’da Görülmesi Gereken 15 Yer
Ülkemiz gerçekten sürprizlerle dolu bir ülke. Dalyan Gezi Rehberi yazımda anlatacağım Muğla’nın Dalyan tatil beldesi de işte o sürprizlerden biri. Pandemi başladığından bu yana gezi rotalarımı ülke içinde ihmal ettiğim yerlere çevirmiştim. Muğla da onlardan biriydi. Muğla denince pek çok insanın turistik mekanlar açısından aklına Bodrum, Datça, Fethiye, Marmaris, Göcek vb. gelse de Dalyan bence en az onlar kadar büyüleyici bir yer. Gerçekten beni kendine hayran bırakan bir tatil beldemiz oldu. Gelin hep beraber bu güzel beldemizi yakından tanıyalım. Aşağıdaki haritadan tüm konumlara da ulaşabilirsiniz.
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir mahalle olan Dalyan, Kaunos Kral Mezarları, İztuzu plajı ve sazlıkları ile ön plana çıkan bir tatil beldemiz. Ancak bu güzel belde de bundan çok daha fazlası var. Bir çok doğal güzelliği bir arada sunan Dalyan özellikle sakin ve huzur dolu bir tatil arayanlar için tercih edilmesi gereken bir yer. Muğla Merkez 83 km uzaklıkta bulunuyor. Marmaris’e ve Fethiye’ye de 1 saatlik mesafede. Özel aracınızın dışında, şehirler arası ve Muğla ilçelerini birbirine bağlayan dolmuş / otobüs seferlerini de rahatlıkla bulabilirsiniz.
Deniz yolu ile Dalyan merkeze ulaşmanız çok zor. Çünkü Dalyan kanallarının girişinde bir geçiş kapısı bulunuyor ve bu bölgemiz deniz canlıları açısından çok önemli ve korunaklı bir bölge olduğu için kendi teknenizle bu geçiş kapısından girmenize imkan yok. Aşağıda anlatacağım konaklama tesisi ve gezilecek yerlerin bazılarını görmeniz için Dalyan Boğazı‘nın karşısına geçmesi gerekenler için çok önemli bir bilgi vereceğim.
Normalde boğazın karşısına geçmek için navigasyona yazdığınızda sizi çok uzun bir yoldan, Köyceğiz Gölü civarından döndürecek bir rota göreceksiniz. Ancak her 15 dakikada bir karşılıklı çalışan ve 4 araçlık mini feribotlarla 2-3 dakikalık bir sürede karşıya geçebiliyorsunuz. Feribot iskelesi Dalyan merkeze 1 km uzaklıkta bulunuyor ve kalkış noktasındaki tabelada da işletmecinin telefon numarası bulunuyor. Sabah 07:00 ve Akşam 23:45 arasında bu seferlerden yararlanabilirsiniz. 2021 itibariyle tek yön araç+yolcu toplan 23 TL ödemeniz gerekiyor.
Dalyan’da Konaklama Tavsiyesi – Nova’s Riverside Lodge
Dalyan komşuları olan diğer tatil beldelerine nazaran daha küçük bir yer. Konaklama seçenekleri daha çok butik oteller ve pansiyonlarla sınırlı. Zaten burayı da bu kadar güzel yapan bir başka etken de bu. Özellikle Dalyan Boğazı boyunca sağlı sollu yapılan villa, bungalov, lodge vs. tarzı tesisler eşsiz bir konaklama deneyimi yaşamanıza neden oluyor. İşte bunlardan biri de 2 gece kaldığım Nova’s Riverside Lodge . Abartmadan söyleyebilirim ki 16 yıllık gezginlik serüvenim boyunca kaldığım en güzel yerlerden biriydi.
Hollandalı doğumlu ama artık bizden biri olan Anouk tarafından yapılan ve işletilen bu tesis sadece tek lodge (bir çeşit bungalov) ‘dan oluşuyor. Dalyan Boğazı sularının bahçesine vurduğu ve doyumsuz bir manzaraya sahip olan bu mekan huzur dolu bir konaklama imkanı sunuyor. 2 yatak odası + mutfak + salon+ ön teras + bahçe ve banyo bu üçgen mimarili yapıda sizleri bekliyor ve iç tasarımı ve kullanılan mobilyalarla inanılmaz zevkli ve kullanışlı.
Tesis sadece konaklama hizmeti verdiğinden kendi yeme – içme ihtiyaçlarınızı temin etmeniz gerekiyor. Bunun dışında zaten dilediğiniz yemeği pişirmek için ihtiyacınız olan bir çok eşya da mekanda sizi bekliyor. Hollanda’yı ziyaret edenler bu mekanı gördükleri zaman kendilerini bir an Giethoorn’da hissedebilirler. Nova’s Instagram Adresi
Dalyan’da Ne Yenir? Dalyan Restoran Önerisi
Bu güzel beldemizde mutlaka denemeniz gereken yöresel bir lezzet yok ancak yoğun bir yabancı nüfusu ve turist potansiyelinden dolayı dünya ve yerel mutfakları servis eden bir çok restoran, lokanta, pub, bar vs bulabilirsiniz. Özellikle Dalyan Çarşı ve trafiğe kapalı yürüyüş yolunda bu mekanların hepsini bulabilirsiniz. Özellikle pizzacılar yoğunlukla karşınıza çıkacaktır.
Bunun dışında Dalyan Boğazı etrafında kurulmuş oldukça modern, rengarenk ve şık bir çok restoran bulabilirsiniz. Bunlardan biri de varış günümüzde deneyimlediğimiz La Boheme Dalyan Restoranı. Dünya mutfağı ve deniz ürünlerinin en seçkin ve lezzetli ürünlerini servis eden bu mekanın özellikle konumuna ve manzarasına bayıldık.
Fiyat kalite performansı açısından son derece uyumlu bir mekan. Yeme içme fiyatları böyle bir mekana göre oldukça normaldi. Biz 6 kişi gitmiştik ve her birimiz farklı bir yemek sipariş etmiştik. Gelen yemeklerin her biri inanılmaz lezzetliydi. O yüzden şunu yiyin diye tavsiye vermek istemiyorum. Hoşunuza giden herhangi bir yemeği sipariş edin ve keyfini çıkarın.
Dalyan’da Gezilecek Yerler
Dalyan Nerede ve Dalyan’a Ulaşım
1. Dalyan Kaunos Kral Mezarları
Dalyan, daha çok doğal mekanları ile ön plana çıksa da Dalyan Kaunos Kral Mezarları ve Antik Kenti bu beldemizi meşhur yapan yerlerden. Listemizin ilk sırasında Dalyan Boğazı boyunca 3 ayrı bölgede görebileceğiniz Likya Mezarları var. 2500 yıllık bu kaya mezarları krallar, aileleri ve soylular tarafından yapılmış.
Benzerlik açısından Demre’deki Myra Antik Kentine oldukça benziyor. Antik çağda mezarın bulunduğu yerin yüksekliği ile tanrıya olan yakınlığının doğru orantılı olduğu düşünüldüğü için bu tarz mezarları oldukça yüksek yerlere inşa etmişler. Dalyan merkezden buraya daha önce bahsettiğim şekilde mini feribot ile daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. 2021 itibariyle giriş ücreti 14 TL ve müze karta giriş ücretsiz.
2. Kaunos Antik Kenti
3 bin yıllık tarihe sahip olan Kaunos, antik zamanın en önemli liman kentlerinden biriydi. Sülüngür Gölü’nü ticari amaçla kullanan Kaunos halkı, yaşanan depremlerden sonra ve Dalaman Çayı’nın 8 km çekilmesiyle bu avantajdan mahrum kalmış.
Buradaki en önemli yapılardan biri M.Ö 10. yy’de yapılan 5000 kişilik amfi tiyatro. Bunun dışında da bazilika, kilise, tapınak terası, Apollon kutsal alanı, çeşme, hamam ve kale kalıntıları da bölgede bulunuyor. Panoramik manzara açısından da oldukça güzel bir yer. 2021 itibariyle giriş ücreti 14 TL ve müze karta giriş ücretsiz.
3. İztuzu Plajı
Avrupa’nın en iyi 10 plajından biri olarak ve 2008 yılında The Times gazetesi tarafından “Dünyanın en iyi açık alanı” seçilen İztuzu Plajı, bulunduğu coğrafya itibariyle muazzam bir yer. Plajın arka tarafında tatlı suya sahip Köyceğiz Gölü varken, ön tarafında ise Akdeniz. Tertemiz ve altın sarısı kumsalı ve berrak denizi 6 km’ye yakın bir kumsala sahip. Caretta Caretta’ların da ülkemizdeki en önemli yaşam alanlarından birisi. Burası bir yumurtlama alanı olduğu için 20:00-08:00 arasında kaplumbağaların rahatsız edilmemesi için ziyaretçilere kapatılıyor. Plaja giriş ücretsiz. Şezlong – Şemsiye kiralama da 2021 itibariyle 10-15 TL arasında değişiyor. Araçla gidenler için de otopark ücreti: 5 TL
Özel Çevre Koruma Bölgesi de olan bu plajda aynı zamanda kaplumbağaların tedavi edildiği ve onlar hakkında çeşitli araştırmaların yapıldığı DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) bulunuyor. Tamamen gönüllülük esasına dayalı faaliyetlerini sürdüren DEKAMER’de kısa bir eğitim sürecinden sonra gönüllü de olabilirsiniz.
Dilerseniz Dalyan Merkez’de bulunan İskelelerden buraya tekne ile de gidiş dönüş yapabilirsiniz. 09:30 – 19:00 arasında seferler her saat başı olacak şekilde yapılıyor. Çift yön ücreti 20 TL (2021) Bilet aldıktan sonra dönüşte de kullanabilmek için muhafaza etmeniz gerekiyor. Bunun dışında da yine belde ve Köyceğiz – Ortaca merkezlerinden hareket eden dolmuşlar da İztuzu plajına kadar geliyor.
4. Sultaniye Kaplıcası
Aktif olarak kullanılan Dünyanın en eski kaplıcalarından biri olan Sultaniye Kaplıcaları, Kaunos halkı tarafından 2000 yıl önce de şifa kaynağı olarak da kullanılıyordu. Radyoaktiflik özelliğinden dolayı Endonezya’daki Bandung, Subang, and Garut bölgesinden sonra en büyük radyoaktif kaplıca olma özelliğini taşıyor. Oldukça yoğun kükürt kokan bu kaplıca suyu aynı zamanda klorür, kalsiyum sülfat, radon ve kalsiyum klorür içeriyor. Eklem ağrıları, böbrek ve cilt hastalıklarına iyi geliyor. Burada sıcak suyun etkisinden çıkmak için hemen yanı başında bulunan Köyceğiz Gölü’nde yüzüp çamur banyosu da yapabilirsiniz.
Buraya kendi aracınızla ulaşmanın yanı sıra yine tekne ve dolmuşlarla da ulaşabilirsiniz. Dilerseniz bu bölgede de konaklayabilirsiniz. Bir çok tesis civarda hizmet veriyor. 2021 itibariyle kaplıcaya giriş 4 TL.
5. Sülüngür Gölü
Dalyan ile Köyceğiz arasında 4 adet göl bulunuyor. Bu göller Dalyan Kanalı ve Sazlıklarla çevrelenmiş durumda. Kaunos Antik Kenti’ne komşu olan ve tatlı-tuzlu suyun karıştığı Sülüngür Gölü bunlardan bir tanesi. Muhteşem bir ambiyansa sahip olan Sülüngür gölü fotoğrafçıların da gözde mekanlarıdan. Caretta Carettaların dışında burada Nil Kaplumbağaları adı verilen tür de yaşıyor. İlçe merkezlerinden buraya da dolmuşlarla ulaşabilirsiniz.
6. Dalyan Çamur Banyosu
Sırada bölgeye gelen turistlerin yapmayı en çok sevdiği aktivitelerin biri var. Dalyan merkeze 2,5 km uzaklıkta bulunan ve özel bir işletme tarafından işletilen bu mekandan Kleopatra’nın güzelliğine borçlu olduğu çamurun çıkarıldığına inanılıyor. Cilde sürülen ve 45 dakika bekletilen çamurlar kuruyarak gözenekleri temizliyor. Tek sorun özellikle yaz aylarında aşırı kalabalık bir ortam olduğu için hijyenik olma açısından endişeler var. Buraya da ilçe merkezinden belli saatlerde kalkan tekneklerle (11:00 – 13:00 – 15:00) ulaşabilirsiniz. Tekneler 2 saatlik bir süre burada kalıyor ve gidiş – dönüş 20 TL (2021) gibi bir ücret alıyor. İşletmeye giriş de 15 TL.
7. Radar Tepesi – Dalyan Gezi Rehberi
Dalyan’ı tepeden gözlemlemek için en güzel yerlerden biri olan Radar Tepesi, sosyal medyanın da etkisiyle son zamanların en popüler mekanlarından. İztuzu Plajı, Köyceğiz Gölü, Dalyan Kanalı gibi bir çok mekanı bu noktadan gözlemleyebilirsiniz. Özel aracınız dışında buraya ulaşmanız mümkün değil.
Yol çok kötü olduğundan dolayı aracınızın da yerden yüksek olması gerekiyor ya da merkezde bulunan jeep safari programlarına katılıp buraya ulaşabilirsiniz.
8. Çandır Köyü ve Tepesi
Radar Tepesi’nin tam karşı yakasında bulunan ve bana göre çok daha güzel bir manzaraya sahip olan Çandır Köyü Dalyan kanalının karşı kıyısında bulunuyor. Dolayısı ile sizin ya feribot ile ya da tüm kanalı dolanarak gitmeniz gerekiyor. Kaunos Kral Mezarlarından yaklaşık yarım saatte tepeye kadar çıkabiliyorsunuz. Bazı yerler özel mülke ait olduğu için gözlem yapabileceğiniz en iyi noktayı kendinizin bulması gerekiyor.
Bunun dışında tepeye ulaşmadan önce içinden geçeceğinzi Çandır Köyü yavaş yavaş turistik Ege köyleri havasına girmeye başlayan yerlerden. Yerel halkın ve buraya taşınan beyaz yakalı / yabancıların yatırımları ile pek çok ev kafe / hediyelik eşya ve pansiyonlara dönüştürülmüş. Köy merkezindeki birçok köşede bölgede yetişen ya da üretilen yöresel ürünleri satanlara rastlayabilirsiniz.
9. Kargıcak Koyu (Bacardi Koyu)
Dalyan’ın en güzel koylarından biri olan Kargıcak Koyu’na hem araçla hem de tekne ile ulaşabilirsiniz. Tekne turu rotalarına bazı firmalar dahil ediyor ancak tekne kiralayarak kaptanlardan sizi götürmesini rica edebilirsiniz.
İztuzu Plajı ile Aşı Koyu arasında bulunuyor ve Radar Tepesine giden yol üzerinden ulaşabilirsiniz. Yolu iyi değil ama inanın o çektiğiniz çileye değecektir. Burada bir beach club da bulunuyor.
10. Aşı Koyu – Dalyan Gezi Rehberi
Dalyan merkeze 20 km uzaklıkta bulunan Aşı koyu, bu bölgedeki en güzel koylardan biri. Sessiz, sakin bir mekan arayanların çok seveceğine eminim. Burada bulunan iskeleler sayesinde açıklardan da tertemiz ve berrak denize girebiliyorsunuz. Dalış için de oldukça güzel bir bölge. Su altı habitatı oldukça zezgin ve renkli.
11. Ekincik Koyu
Dalyan’a komşu Köyceğiz sınırları içinde kalan Ekincik Koyu bu bölgedeki en güzel koy olarak biliniyor. Tekne turlarının da durak noktalarından bir tanesi. Koya adımınızı attığınız andan itibaren zeytin ve çam ağaçlarının büyüsüne de kapılabilirsiniz.
Hem karadan hem de denizden ulaşım sağlanabiliyor. Piknik masaları da bolca olduğu için dilerseniz günübirlik ya da piknik için de gelebilirsiniz.
12. Köyceğiz Gölü
Hazır Köyceğiz’den bahsetmişken doğa harikası olan Köyceğiz Gölü’nden de bahsetmemek olmazdı. Tarihi mekanlarla doğal güzelliklerin bir arada olduğu bu göle bayılacaksınız.
13. Yuvarlakçay – Dalyan Gezi Rehberi
Dalyan’a yakın olan bir diğer mekan Köyceğiz sınırları içinde bulunan Yuvarlak Çay. Dalyan merkeze araçla yarım saat uzaklıkta bulunuyor. Soğuk suda yüzme meraklılarını sonuna kadar tatmin edecek bir doğa harikası.
Son yıllarda yerel işletmeler tarafından bölgeyi daha cazip hale getirecek bir çok aktivite de bu çay boyunca hizmet vermeye başladı. Bir çok kafe ve restoran da yine akarsu kenarında kahvaltı ya da öğün yemekleri için hizmet veriyor. Hafta sonu gitmemenizi tavsiye ederim. Yuvarlakçay Gezi Rehberi
14. Toparlar Şelalesi
Listemizdeki son mekan Toparlar Şelalesi. 4 mevsim gürül gürül akan bu şelale tatlı suda yüzmek isteyenler için bir diğer popüler mekan. Özellikle İlkbahar aylarında suyun debisi ve şelalenin hacmi oldukça artıyor. Önünde oluşan devkazanı kocaman bir doğal havuz gibi. Rahatlıkla yüzebilecek bir mekan. Kamp ve trekking için de en çok tercih edilen alanlardan biri.
15. Dalyan Sazlıkları ve Tekne Turu
Dalyan’da yapılması gereken en güzel aktivitelerden biri olan tekne turları özellikle Dalyan Sazlıkları ve Kanalını gezebilmeniz için çok önemli. Dalyan Merkezde bir çok tekne firması turlar düzenliyor. Aynı zamanda yine bu firmalar İztuzu Plajı, Sultaniye Kaplıcaları, Çamur Banyosu gibi yerlere de gidiş dönüş seferler düzenliyor.
Bir çok farklı rota – konseptte olan ve kooperatife bağlı 150 tekneden biriyle bu güzel coğrafyayı gezebilirsiniz. Biz Lemon Lounge Dalyan firması ile gezdik ve gerçekten çok memnun kaldık. Tavsiye ederim.
Şimdiden İyi Seyahatler
Dalyan İztuzu Hakkında Detaylı Yazımız için Tıklayın