Dağcılık Nedir? | Dağcılığa Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler. Yazıma, çoğu dağcının yüreğinde yer etmiş Sabahattin Ali’nin dizeleriyle başlamak istiyorum;
Başım dağ saçlarım kardır
Deli rüzgarlarım vardır
Ovalar bana çok dardır
Benim meskenim dağlardır dağlar
Şehirler bana bir tuzak
İnsan sohbetleri yasak
Uzak olun benden uzak
Benim meskenim dağlardır dağlar
Dağlardır dağlar, dağlardır dağlar…
Dağcılık Nedir?
Dağcılık, belirli bir takım ilke ve kurallara dayalı olarak doğada yapılan yürüyüş, kampçılık ve tırmanış sporudur. Dağcılık her şeyden önce ruhtur, özgür olmak demektir. Bir dağcı için dağda olmak o havayı solumak yeterlidir. Zirveye ulaşma arzusu, o yolun zorluğunun yaşanması bile ayrı kıymettedir. Dağcılık bir spor dalı olmasının yanı sıra aynı zamanda bir yaşam biçimidir de. Dağda olmanın en önemli kuralı ise kendimize, başkalarına ve çevreye zarar vermeden gerekli beceri ve gücümüzü kullanarak zirvelere çıkmaktır.
Dağcılık İçin Gerekli Hazırlıklar Nelerdir?
1.Eğitim
Dağlara gitmenin, dağlarda özgürce yaşamanın ilk şartı uzun süren sağlıklı ve zorlu bir eğitim sürecini kapsar. Tüm eğitimlerin tamamlanması ve bir dağcının şekillenmesi en az 2 yıllık bir eğitim sürecini kapsar. Bunun birinci yılı temel eğitim, 2 yılı ise ileri eğitim olarak alınmalıdır. Bu iki yıllık eğitimin içinde dağlarda kamp ve basit dağ tırmanışları da bulunmaktadır. Bu eğitim sürecinden sonra öğrenilenleri pekiştirmek için mutlaka dağlara gitmek ve farklı zorluklarda tırmanışlar yapmak gerekir. Çünkü dağcılık salonlarda değil dağlarda öğrenilir. Eğitim ve dağlara gitmek zaman içinde bilgi, beceri ve deneyimi de artırmaktadır.
2.Fiziki Hazırlık
Dağcılık, hem ruhsal ve hem de fiziksel beceri isteyen bir faaliyettir. Dağdan, doğadan zevk almanın ilk yolu fiziksel olarak hazır olmaktan geçer. Dağcılığa başlayan bir kişi hayatını düzene koyarak antrenman yapmak ve antrenmanları aksatmamak zorundadır. Dağcılığı yaşam biçimi haline getirmek isteyenler günde en az 1 -2 saat antrenman yapmak zorundadırlar.
Koşmak, bisiklete binmek hafta sonları ağır bir çantayla yürümek ve merdiven çıkmak en yararlı antremanlardır. Spor salonlarına gitmek da fiziksel hazırlık açısından yararlıdır. Henüz hazır olmayan bir vücutla dağa çıkmak kazaya davetiye çıkarmaktır. Kondisyon ne kadar yüksek ise dağda kaza yapma olasılığı o kadar azdır. Aynı zamanda bu durum ekibin de genel durumunu etkilemektedir. Dağcılık ekip işidir. Olumsuz bir durumda ekibin de motivasyonu ve hareket etme hızı olumsuz etkilenmektedir.
3.Ruhsal Hazırlık
Bir dağcının fiziksel olarak hazır olması önemlidir. Ancak dağcı psikolojik olarak hazır olmadığı sürece dağda ciddi problemler yaşayabilir. Fiziki kondisyonunuz kadar önemli olan ruhsal durumunuz, genelde başarı ve başarısızlıkta belirleyici faktördür. Dağda başarının en önemli kriteri ruh sağlığı acısından yeterli olmaktan geçer. Çünkü uzun dağ yürüyüşleri, dağ tırmanışları, dağlarda çadırda geçen uzun günler belli bir zaman sonra büyük bir psikolojik baskı yapmaya başlar. Bu baskılar aynı zamanda dağlarda kendimizle yüz yüze gelmemize neden olur. Dağlarda yapacağımız ilk etkinliklerde fiziksel eforun yanında ruhsal durumumuzu da kontrol ederek dağlarda nasıl davrandığımızı görebiliriz.
Yürüyüşler sırasında sürekli sinirlenme, ekipteki diğer dağcılarla sık sık ve sert tartışmalar, bir engel karşısında sakin olup çözüm üretmek yerine panik olma, neden buradayım pişmanlığı vb. düşünceler dağcının psikolojik olarak hazır olmadığının işaret eder. Ciddi dağ tırmanışlarında ekipteki tek bir kişinin bile ruhsal problem yaşaması diğer ekip üyelerinin yaşamını tehlikeye atabilir.
Türkiye’nin En Yüksek 5 Dağı | Zirve Yolculuğu Yapmaya Hazır Mısınız? yazıma bakmak isterseniz Tıklayın
Dağcılık Çeşitleri Nelerdir?
1. Günübirlik Yürüyüş (Hiking)
Hiking, genellikle günübirlik olarak haftasonları ve grup halinde yapılan doğa yürüyüşleridir. Burada amaç daha çok şehir hayatının stresinden uzaklaşarak doğanın tadını çıkarmaktır. Dolayısıyla rotalar kısmen daha kolay ve orta zorlukta diye tanımlayabileceğimiz doğa parkurları üzerinde belirlenir.
2.Kamplı Etkinlik (Trekking)
Trekking, doğada kamp kurarak genellikle hafta sonu yapılan iki günlük etkinliktir. Günübirlik yürüyüşlere göre daha zorlu rotalarda yapılan yürüyüşlerdir.
3.Ekspedisyon
Ekspedisyon, doğada belirli bir amaç doğrultusunda detaylıca planlanmış uzun süreli tırmanış veya bilimsel amaçla yapılan etkinliktir.
4.Ferrata
Ferrata, Kayaya sabitlenmiş metal aksamlar kullanılarak yapılan tırmanıştır. Ferratalar dağlarda, vadilerde vb. kayalık yüzeylerde sabit hatlar, çelik halatlar, hatta bazen merdivenler ile emniyeti tamamen sağlanmış rotalardır.
5.Kaya Tırmanışı
Kaya tırmanışı, kaya tırmanma tekniklerini ve emniyet malzemelerini kullanarak kaya üzerinde yapılan tırmanma şeklidir. Kaya tırmanışı hem güç, dayanıklılık, denge; hem de zihinsel kontrol gerektiren bir spordur. Kaya tırmanışı, doğanın içerisinde partner eşliğinde gerçekleştirilir. Her ne kadar tırmanırken kullanılan malzemeler güvenliği sağlasa da ipin diğer ucunu tutan partnerimiz güvenliğimizi sağlayan kişi olur. Bunun yanı sıra güvenli bir kaya tırmanışı için tırmanış tekniklerini bilmek ve tırmanış ekipmanlarına sahip olmak da bu sporun en önemli kısımlarındandır.
6.Alpinizm
Alpinizm; içerisinde kaya, kar, buzul tırmanış özelliklerini bulunduran dağcılık teknik ve malzemelerini kullanarak doğrudan zirve tırmanışı hedeflenen dağcılık faaliyetleridir. İrtifa olarak yüksek (genelde 3000 metre ve üstü) dağ ortamında yapılan tırmanışlardır. Zirvelere ulaşımı uzak ve uzun, zorlu yaklaşım gerektiren dağ ortamında yapılan tırmanışlardır.
Not: Unutulmamalıdır ki dağlar hiç bir zaman şakaya gelmez. Yanımızda mutlaka tecrübeli rehber veya bölgeyi iyi bilen insanların olması gerekmektedir. Tecrübesiz kişilerin bireysel olarak dağ faaliyetine çıkmaması onların can güvenliği için önemlidir. Herhangi bir dağ kazası halinde acil durumda hızlı yanıt alabilmek için tecrübeli kişilerin yanımızda bulunması hayati önem taşımaktadır.
Sormak istediğiniz soruları bu yazının altına yorum yaparak ya da Instagram profilimden sorabilirsiniz…
Türkiye’nin En Yüksek 5 Dağı konulu yazımıza da göz atabilirsiniz.