Cittaslow Şavşat | Sakin Şehir Şavşat’ta Mutlaka Görmeniz Gereken 7 Yer . Artvin’in Şavşat ilçesi, Cittaslow ünvanını alarak Türkiye’nin 10., Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ise 2. Cittaslow Kenti (Sakin Şehir) olmuştur. Şavşat, kırsal alanıyla, kent merkeziyle Artvin kültürünün bozulmadığı bir alan olması sebebiyle; el değmemiş doğal güzellikleriyle, tarihi dokusuyla, müziğiyle, kültürel öğeleriyle, muhteşem doğasıyla, sessizliği ve samimi insanlarıyla birlikte saklı bir cennettir.
Bu yazımda saklı cennetlerimizden biri olan Şavşat’ta mutlaka görmeniz gereken 7 yeri sizlere aktaracağım. Şavşat’a uğrayıp bu güzel yerleri gördükten sonra buradan ayrılmak inanın çok zor olacak.
Şavşat’ta Mutlaka Görmeniz Gereken 7 Yer – Cittaslow Şavşat
1. Şavşat Karagöl (Karagöl Sahara Milli Parkı)
Artvin’de biri Şavşat Karagöl ve diğeri Borçka Karagöl olmak üzere iki tane Karagöl vardır. Artvin’in saklı cenneti olan Şavşat Karagöl, Şavşat İlçesi’ne 25 kilometre uzaklıkta olup, Sahara Karagöl Milli Parkı içerisindedir. Karagöl; bir heyelan gölüdür. Göl çevresi yoğun ormanlarla kaplı olup, ormanı meydana getiren ağaç türleri genelde ladin ve çamlardan ibarettir.Göle yukarıdan kuş bakışı bakıldığında ise kalp şeklini andırmaktadır.
Göl üzerinde kayıkla gezerek gölün eşsiz manzarası eşliğinde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bölge koruma altında olduğu için yapılaşma yasaktır. Kamp ve Karavan Turizmi için ildeki en uygun yerlerdendir. Göl kenarında özel sektör tarafından işletilen konaklama tesisi, bungalowlar, piknik alanları ve patikalar bulunmaktadır. Doğa ve fotoğraf tutkunlarının mevsim ayırt etmeksizin uğradığı noktalardan biridir.
2.Yavuzköy Seyir Terası
Yavuzköy isminin Milli Mücadele sırasında göstermiş olduğu kahramanlıktan aldığı söylenir. Yeşil bir vadiye yayılmış olan Yavuzköy’ü en güzel “Seyir Tepesi” olarak anılan yerden izleyebilirsiniz. Yolculuğunuz esnasında size eşlik eden yeşilin tüm tonlarına hakim bu tepede bir hatıra fotoğrafı çekmeden geçemeyeceksiniz. Şavşat – Ardahan karayolu üzerinde 8. Kilometrede bulunan Yavuzköy Seyir Terası, Şavşat’ın turizmdeki mihenk taşı olmuştur.
3. Şavşat (Satlel) Kalesi
Şavşat Kalesi, Söğütlü Mahallesi’nde, Şavşat kent merkezine 2 km uzaklıktadır. Çok fazla yüksek olmayan bir konumda olan kalenin, ana kaya üzerinde oval biçimde şekillenmiş, 4 bin metrekare büyüklüğündeki surla çevrelenmiş şekilde iç kalesi bulunmaktadır. Kale plan tipi bakımından, Bagratlı Krallığı kalelerine benzemektedir. Osmanlılar döneminde de kullanılan Şavşat Kalesinin sur duvarlarının büyük bir bölümü ayaktadır. İçinde sarnıç ve şapel kalıntıları bulunmaktadır. Kale toplam olarak 3360 m²’lik alana sahiptir. Yapının kitabesi bulunmadığından, kesin olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmemektedir.
4. Tibet Kilisesi
Şavşat ilçe merkezine 14 km mesafede bulunan Cevizli Köyü’nde yer alan Tibet Kilisesi, bölgenin önemli tarihi yapıları arasındadır. Yapının günümüze ulaşan herhangi bir kitabesi bulunmamaktadır. Ancak, yazılı kaynaklarda manastıra ait bilgiler mevcuttur. Yapı, Bagratlı prenslerinden Aşud Koh (Aşot Koukhi) tarafından yaptırılmıştır. XI.yy’dan sonra, yörenin önemli dini merkezleri arasında anılan yapı XII. ve XV.yy’larda tamir geçirdiği bilinmektedir.
Bölgenin İslâmlaşması ile birlikte cami olarak kullanılan yapı, kubbesine ve haç kollarına yıldırım düşmesi sonucu hasar görmüş ve terk edilmiştir. Kendi haline bırakılan tarihi yapı, kubbesi de çökünce iyice harabeye dönmüştür. Günümüzde herhangi bir amaç için kullanılabilecek durumda değildir. Kilisenin duvarlarında bulunan Hz. İsa ve havarilerine ait resimler, süslemeler ve kabartmalar bozulmadan günümüze kadar gelen önemli eserler arasında yer almaktadır.
5. Maden Köyü (Bazgiret)
Eski ismi ile Bazgiret olarak adlandırılan ve yeni ismi ile Maden Köyü olarak geçen köy, Artvin ili, Şavşat ilçesine bağlıdır. Kesin olarak bilinmemekle birlikte, Bazgiret adının vadideki bitki örtüsünden esinlenerek verildiği tahmin edilmektedir. Karadeniz bölgesinin, Artvin ilinin Karçal Dağları doğusunda Şavşat ilçe hudutlarında İmerhev olarak da adlandırılan yörede yer almaktadır. Şavşat merkeze uzaklığı 27 km’dir ve Bazgiret Köyü ortalama 1900 m yüksekliktedir.
Kamp için köyde imkanlar mevcuttur. Özellikle yaz, ilkbahar ve sonbahar aylarında köyden değişik yaylalara günlük geziler düzenlenebilir. Köyün en ilgi çeken yönü, evlerinin ahşap olması, gelenek ve göreneklerin, otantik yaşamın hala aktif bir şekilde devam ediyor olmasıdır. Köyü ziyaret edenler bozulmamış bu doğal güzellikler karşısında hayran kalıp, bol bol fotoğraf çekerek ve keyifli vakitler geçirerek anı ölümsüzleştirmektedirler.
6. Tamara Odaları ve Suatan Şelalesi
Tamara Odaları ve Suatan Şelalesi, Artvin’in Şavşat İlçesi, Kirazlı Köyünde bulunmaktadır. Yerleşim yerinden uzakta sarp bir kayalıkta yer almaktadır. Dik bir kaya yüzeyine oyulmuş olan Tamara Odaları, Koyunlu Köyü’nün kuzeyinde, Kirazlı Köyü’nün doğusunda yer alan dağın yamacında bulunmaktadır. Yapı topluluğu birbirlerine açılan farklı düzlemlerde iki katlı iki yapı olarak dikkat çekmektedir.
Odaların hemen yanında Suatan Şelalesi bulunmaktadır. Odalardan birkaçı zeminde yer almakta ve burada bulunan taş işleme figürler dikkat çekmektedir. Bir oda ise 150 – 200 m yüksekliğindeki kayanın yarısında olup geçiş yolu bulunmamaktadır. Geçiş yolları aşındığı için günümüzde odalara girmek imkansızdır. Odaların bu şekilde yapılmasının nedeni ise, rivayetlere göre odalarda yaşayan Tamara’nın güzelliğinin kimselere gösterilmemesi ve Tamara’nın korunmasıdır.
7. Meydancık Taş Kemer Köprü | Cittaslow Şavşat
Kitabesi bulunmayan Taş Kemer Köprünün Ortaçağ döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü, Artvin’in Şavşat İlçesi, Meydancık köyü, Taşköprü Mahallesinde Bocanat Deresi üzerinde bulunmaktadır. Bu köprü, Tek gözlü ve yolu düz köprüler grubundandır.
Ayrıca köprünün gözü basık kemerli olup, korkulukları bulunmamaktadır ve tamamıyla kaba yontu taşıyla yapılmıştır. Günümüze kadar sağlam kalan Taş Kemer Köprü, hala kullanımda olup çevresinde bulunan yeşil alanlar doğa gezileri için tercih edilmektedir.
Artvin’i daha detaylı görmek isterseniz, Artvin Gezi rehberi yazımızı görmek için Tıklayın
Sormak istediğiniz soruları bu yazının altına yorum yaparak ya da Instagram profilimden sorabilirsiniz…