Çıldır Gölü Gezi Rehberi | Son yıllarda doğu ekspresinin popülerliği ile birlikte Kars ve çevresine yapılan geziler fazlasıyla ilgi çekmeye başladı. Özellikle kış turizmi ve kültür turunu bir arada yapmak isteyenler için Kars önemli bir nokta haline geldi. Bu nedenle, Kars’a gidenlerin görmeden dönmemesi gereken Çıldır Gölü ile ilgili bir yazı yazmak fena olmaz diye düşündüm. Hem de Festival yaklaşırken gitmek isteyenlere güzel bir fikir olabilir.
Bu yazıda da Çıldır Gölü nerede? Nasıl gidilir? Neler yapılır? Gibi birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Çıldır Gölü Nerede? | Çıldır Gölü Gezi Rehberi
Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan göl, bölgenin en büyük ikinci gölü. Ardahan ve Kars illerinin sınırları içerisinde bulunuyor. Göl, yaklaşık 120 kilometrelik bir alanı kaplıyor ve arabayla etrafında dönmesi bile 1 saati geçiyor. Gölün tek çıkışı ise Ermenistan sınırındaki Arpaçay nehrinin kolu Telek Çayı.
Çıldır Gölü’ne Ulaşım
Çıldır Gölü’ne ulaşım sağlamak için birçok seçenek mevcut ama göl merkezde olmadığı için genelde araçla gitme yolu tercih ediliyor. Göl, Kars ve Ardahan illerinin ortak noktasında bulunuyor, iki taraftan da da gitmek yaklaşık 1 saat sürüyor.
Ulaşım imkânları ise şu şekilde; Kars’tan özel araç kiralayıp gitmek ya da bir taksi ile anlaşmak ki artık çok popüler olduğu için taksilerde bu konuda tur misali çalışıyor diyebiliriz ☺ hatta anlaştığınızda aynı gün hem Ani Harabelerine hem de Çıldır Gölü’ne gidebilirsiniz.
Bunun dışında; Ardahan ve Kars otogarlarından kalkan minibüsler ile de gitmeniz mümkün.
Çıldır Gölü’ne Ne Zaman Gidilir?
Göl yaz aylarında da kış aylarında da turistik bir merkez konumunda. Ne zaman gideceğiniz ise sizin geziden ne beklediğinizle alakalı. Fakat genelde kış gezisi için tercih edildiğini söyleyebilirim.
Özellikle o uçsuz bucaksız donmuş göl manzarasını görmek istiyorsanız, aralık ayını beklemenizi tavsiye ederim. Tam anlamında göl üzerinde bir şeyler yapmak istiyorsanız da Ocak ayı itibari ile göl üzerinde yürünecek hale geliyor ve mart ayına kadar devam ediyor.
Tabii malum küresel ısınmadan dolayı yıllar içerinde bu tarihlerde biraz esneklik olabilir diye düşünüyorum.
Çıldır Gölü’nde Neler Yapılır?
İlk sırada tabi ki donmuş göl üzerinde yürümek geliyor. Söyleyince kulağa çok basit bir aktivite gibi geliyor ama o uçsuz bucaksız hiçlik manzarasına doğru yürümenin verdiği keyfi mutlaka yaşamalısınız. Ayaklarınızın altında kocaman bir göl ve siz onun üzerinde yürüyorsunuz. Doğrusunu söylemek gerekirse ilk başta baya korkutucu geliyor. Buz kırılır mı, düşer miyim diye mutlaka insanın aklından geçiyor ama buzun üstünde giden kızaklı atları görünce bir rahatlama geliyor.
Yapacağınız bir diğer aktivite ise; buzda balık avlamak. Zaten yılın her dönemi bu gölden balık tutuluyor. Fakat kış döneminde artık bu turistik bir etkinlik haline de gelmiş durumda. Bunu tek başınıza yapmanız imkânsız. Çünkü 70-80 cm kalınlığındaki bir buzu kırıp altından balık çıkarmak için bu işin ustası olmak gerek. (buz testere ile kesiliyor) Bunun içinde orada balık avı yapan kişiler ile anlaşıp, keyifli bir etkinlik gerçekleştirebilirsiniz. Çevresinde birçok balıkçı bunu yapıyor, gitmeden bir gün önce arayıp rezervasyon yaparsanız iyi olur. Tabi tuttuğunuz balıkları da orada pişirtip yeme imkanınız oluyor.
Çıldır’da Atlı Kızak Turu – Çıldır Gölü Gezi Rehberi
Çıldır Gölü’nün en popüler aktivitesi atlı kızak turu. Kızakçıları gölün çevresindeki restoranların önünde görebilirsiniz. Tur yaklaşık 10-15 dk. Sürüyor.
Evet, birçok kişi gibi bende hayvanların eğlence unsuru olarak kullanılmasına karşıyım ama oraya gidince göreceksiniz ki orada ki atlara gözleri gibi bakıyorlar. Kızak buz üzerinde kayıp gittiği için atlara neredeyse hiç yük binmiyor. Özellikle bu bölgede yaşayan insanların en değerli varlıkları hayvanlar olduğu için çok imtina ediyorlar. Zaten gittiğinizde sizde bua şahit olacaksınız.
Çıldır Gölü Festivali Ne Zaman?
Çıldır Gölü Festivali, her yıl Şubat ayında gerçekleşiyor. Bölge halkının ve Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Ermenistan’dan gibi çevre ülkelerden gelen ziyaretçilerin katıldığı festivalde; donmuş buz üzerinde atlı kızak, atlı okçuluk, cirit, buz pateni gibi sporların yarışları yapılıyor.
Festivalde ata sporları yarışlarının yanı sıra aşık atışmaları, folklor dansları ve çeşitli yöresel performanslara da oluyor.
Aşıklar Şenliği de bu festivalle eş zamanlı düzenleniyor.
Şölen tarihleri gölün donma durumuna ve hava şartlarına göre değişkenlik gösterebiliyor; kesinleştiğinde belediyeden duyuruları yapılıyor.
Bu arada Göl çok büyük ve açık bir alan olduğu için baya rüzgarlı oluyor. Soğukluğundan bahsetmiyorum bile ☺ giysilerinizi ona göre seçip gitmenizi tavsiye ediyorum.
İyi tatiller dilerim
Kış aylarında görmeniz gereken yerler için yurt içi kış rotaları yazımıza da bakabilirsiniz.
@bernaa_ile hesabımdan beni takip edebilirsiniz