Bursa İnegöl Gezi Rehberi | Merhaba, günübirlik bir hafta sonu gezisi için gidebileceğimiz yakın yerlerden biri olan Bursa’nın İnegöl ilçesini gezdim ve bu gezimde biriktirdiğim notlarımı sizle paylaşmak istedim. İnegöl’ün meşhur Oylat kaplıcalarını, şelalesini ve şifalı mağarasını anlatan güzel bir hafta sonu rotası oldu. Şimdiden keyifli okumalar.
İnegöl Hakkında
İnegöl, Bursa’nın en kalabalık ilçelerinden biri. Ayrıca ilçe, Bursa merkez ilçesine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İnegöl adını Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Cuma günü, yani o günkü söylenişe göre Ezine günü fethedildiği için “Ezinegöl” adını aldığını, zamanla baştaki “Ez” kısmının kaldırılarak yalnızca İnegöl olarak adlandırıldığını rivayet etmektedir. İnegöl Bursa’nın en büyük ve en yoğun sanayi merkezlerinden ve mobilya merkezi olarak biliyoru. İnegöl’ün nüfusunu yerli halk olan manavlar oluştururken; Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Rumeli ve Kafkas göçmenleri ilçeye yerleşmişler. İlçede yaşayan Boşnaklar, Gürcüler, Çerkezler, Abhazlar, Yörükler, Arnavutlar da Osmanlı’dan sonra ilçeye yerleşmişler. İlçenin geçim kaynaklarından biri de tarım. Ülkemizde önemli bir yeri olan ilçe de sebze ve meyve yetiştirilererek bir çok ülkeye ihracatı yapılmaktadır. İnegöl
Oylat – İnegöl Gezi Rehberi
Bursa’nın turizm açısında en çok turist çeken bölgesi İnegöl kaplıcalarıdır. Oylat kaplıcaları bunların en başında gelir. Oylat Bursa, Eskişehir ve Ankara illerini birbirine bağlayan Bursa-Ankara karayolu üzerinde bulunuyor. İnegöl merkeze uzaklığı da 27 km. Kaplıca Uludağ’ın kar suları ve civardaki kaynaklardan beslenir. Kaplıcanın suları radyoaktif sıcak sular grubundadır. Kaplıca suyunun romatizmaya, kadın hastalıklarına, çocuk felci ve idrar yolu hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Şifalı kaplıca suyunu kullanabilmeniz için burada iki hamam ve oteller bulunuyor. Oylat’a gelmişken şelalesini de mutlaka görmelisiniz.
İhtişamlı görüntüye sahip olan Oylat şelalesine ulaşabilmeniz için ıhlamur, çam, meşe ve kestane ağaçlarının arasından 3 km bir tırmanış yapmanız gerekiyor. Belki çıkmakta zorlanacaksınız ama mis gibi ıhlamur kokuları arasında bol oksijen almış olmanız buna değecektir.
Oylat Kaplıcalarının Efsanesi
Bizans İmparatorluğu zamanında İnegöl civarına hakim olan Tekfur’ un bir kızı günün birinde hastalanır ve hekimler ne yapsa da iyileştiremezler. Tekfur çok sevdiği kızının çektiği acıya tahammül edemez. Bunun üzerine kızı tedavi eden hekimler göz önünden uzaklaştırmak ve son bir tedavi şansı vermek üzere ormanın içindeki o zaman için adsız olan bu kaplıcaya getirirler ve kızın son günleri olduğuna inanarak “ölyat” deyip bırakırlar. Çaresiz bir derdi olduğuna inanılan Tekfur ‘un kızı her gün bu sularda yıkanır. Gün geçtikçe iyileşir ve eski sağlığına kavuşarak babasının sarayına geri döner. O gün bu gündür Oylat kaplıcası civar halkı tarafından bir şifa kaynağı olarak tanınır ve kullanılır. Böylelikle asıl adı Ölyat olan kaplıcalar halk arasında zamanla Oylat olarak bilinmeye başlanmış.
Oylat Mağarası – İnegöl Gezi Rehberi
Oylat kaplıcalarına yaklaşık 2 km uzaklıkta olan mağara, ülkemizin en büyük üçüncü mağarasıdır ve 665 m uzunluğundadır. Oylat Mağarası. depremler sonrasında suların aşındırmasıyla oluşmuş
Oyuklardan damlayan sular tarafından sarkıt ve dikitleri meydana gelmiş. 2 kattan oluşan mağara içinde uzunca bir merdiven ve yürüme yolu sayesinde katlara ve teras denilen kısma kadar ulaşabiliyorsunuz. Mağara’nın sağlık açısından da şifalı olduğu bilinir. Özellikle astım ve bronşit gibi göğüs hastalıkları olanlar tedavi amaçlı olarak mağarayı ziyaret ediyorlar. Mağarayı 7 lira bir ücret ödeyerek gezebiliyorsunuz. (2022 Aralık)
İshak Paşa Külliyesi
Birinci Murat, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid dönemlerinde çeşitli üst görevlerde bulunan İshak Paşa tarafından yaptırılmıştır. XV. yüzyılda Osmanlı mimarilerinin en güzel örneklerinden biridir. Paşa, 1487 yılında Selanik’de ölmüş, vasiyeti üzerine İnegöl’e getirilip, burada bulunan külliyesine gömülmüştür. Camide kuzey güney olarak eş kare planlı, üzerinde kubbeli iki mekan ve girişte küçük kubbeli iki yan mekandan oluşur.
İnegöl Kent Müzesi – İnegöl Gezi Rehberi
İshak Paşa Külliyesinin yanında bulunan Halkın desteğiyle açılmış olan bir müzedir İnegöl’ün kültürünü 25 ayrı odada anlatılmış. Birinci ve ikinci katta prehistorik devirlerden günümüze kadar olan İnegöl tarihi anlatılıyor üçüncü katta sağlık, turizm, spor, ipek böcekçiliği, tütüncülük, mutfak kültürü, köy odası, çeyiz odası ve berber bölümleri gibi sosyal yaşam tarihi bulunuyor.
İnegöl’de Ne Yenir?
İnegöl en ünlü lezzeti “İnegöl köftesidir. İnegöl köftenin yanında, İnegöl piyazı ve İnegöl şırası gelir. Ayrıca Kemalpaşa tatlısı, kestane şekeri ve mevsiminde Bursa şeftalisini de mutlaka yemelisiniz.
İnegöl’e Nasıl Gidilir?
İnegöl, Bursa il merkezine 45 km mesafede bulunmaktadır. İnegöl’e özel araç, şehirlerarası otobüs, havayolu ve denizyolu ile direk ya da aktarmalı seçeneklerle ulaşım mümkündür. Türkiye’nin tüm şehirlerinden özel araçla ulaşım sağlanmaktadır. Özel aracınızla şehirlerarası yol bağlantıları üzerinde bulunan tabelalarla çıkış noktası üzerinden İnegöl’e ulaşım sağlayabilirsiniz. Özellikle Bursa Ankara, İstanbul, Eskişehir, Kocaeli en yakın ulaşım sağlayabilecek şehirlerdir.
İstanbul İnegöl arası 2 sa. 16 dk. (195,7 km) özel araç ile
Bursa Eskişehir 1 sa. 25 dk. (110,6 km ) özel araç ile
Kocaeli 2 sa. 10 dk. (178,6 km) özel araç ile
Bursa hakkındaki diğer yazılarımız için Tıklayın
İyi seyahatler