Burgazada’da 1 Gün
Burgazada Gezilecek Yerler Listesi | Bu yazıda İstanbul içerisinde bulunan prens adalar olarak adlandırılan 9 adaların içerisinde yer alan Burgazada’da 1 günde neler yapabileceğinizi anlatacağım. Küçük ve samimi havasıyla kendini sevdiren Burgazada; Vapur’dan inip, Ada’ya ayak bastığınızda insanın içini ısıtan görenleri kendisine hayran bırakan bu yer kızılçam ormanıyla kaplıdır.
Bizans İmparatorluğu zamanında prenslerin ve imparatorların sürgün yeri olarak kullanılan adalar, Prens Adaları olarak anılmaya başlamış. Burgazada eski çağlarda Antigoni, bir dönem “güvenli liman” anlamındaki “Panormos” olarak anılmış, Büyük İskender’in generali Antigone, adanın tepesine büyük bir kale yaptırmış olup, sonrasında Yunanca kale anlamına gelen Burgaz yani (Pyrgos) adını alıyor.
Osmanlı döneminde balıkçılıkla uğraşan insanların yaşadığı Adalar, 1800’lerin ortasında Büyükada-İstanbul arasında vapur seferlerinin başlaması ile değişime uğramış. Adalara yazlık evler yapılmaya başlanmış ve İstanbul’un en gözde tatil yerlerinden biri olmuş. Bu dönemde Adalara ilk yerleşenler yazarlar ve sanatçılar olmuş. Daha sonra Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler de yazlık evler yaptırarak adaya yerleşmişler.
Ada’ya ulaşmak için İstanbul şehir hatları vapurlarını kullanmak gerekiyor. Kabataş, Beşiktaş ve Bostancı’dan düzenli seferler bulunuyor. İstanbul kartınız ile kullanabilirsiniz. Ayrıca Mavi Marmara isimli özel motor işletmesinin de Bostancı’dan Adalar’a seferleri mevcut olup, alternatif olarak onu da kullanabilirsiniz.
Ada içi ulaşım içinde 8-10 kişi kapasiteli elektrikli araçlarla İstanbul kartınızı kullanarak binebilir ya da bisiklet kiralaya bilirsiniz. Fakat Ada’nın tamamını gezmek için gidiyorsanız engebeli yollar olduğundan bisiklet kiralamanız mantıklı bir seçim olmayabilir. Ada küçük bir Ada’dır tepe kısımlarını gezerek diğer Adaların mükemmel manzarasını izleyerek huzur dolu koyları ziyaret edebilirsiniz.
1. Ada Sokakları ve Evleri | Burgazada Gezilecek Yerler Listesi
Burgazada tarihi evlerle süslü güzel sokaklarında yürüyüş yaparak adayı gezmeye başlayalım. Öncelikle gezinti yolu üzerinden yürüyüp, adanın en güzel caddesi olan “Gönüllü Caddesi” üzerindeki köşkleri izleyerek kuş sesi eşliğinde yürüyüş yapabilirsiniz.
2. Ergün Pastanesi
Ada’nın tek pastanesi ve çok eski. Ürünleri taptaze ve çok lezzetlidir.Milföy isimli tatlıları en favori tatlım oldu. Burgaz’a giden hemen herkesin tatması gereken bir lezzet. Artık yanında kendinize bir çay söylersiniz😊 Akşam 5’ten sonra bitebiliyor. Bu nedenle erken saatler de gitmenizi tavsiye ederim.
3. Sait Faik Abasıyanık Müzesi
Her edebiyat sever ve tabi özellikle de Sait Faik okuyucuları bilirler ki “Son Kuşlar” adlı kitabını burada yazmıştır. Son kuşlar hikâyesinde, Burgazada’daki gözlemlerini eleştirel bir dille hikayeleştirmiş olup, ada yaşamını gözler önüne sermiştir.
Sait Faik Abasıyanık’ın hatıralarıyla dolu tarihe gerçek bir yolculuk yapabileceğiniz güzel bir ev. Yazarın yaşamını gözünüzün önüne seren etkileyici bir müze kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim.
4. Aya Yani Kilisesi | Burgazada Gezilecek Yerler Listesi
Rum Ortodoks kilisesi olan bu yer; 9’cu yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş ve Burgazada’nın en eski Tarihi yapılarından bir tanesi altında bir zindanda yer alıyormuş. Her yıl Rumlar Aya Yani Yortusu ‘nu kutlamak için kilisede toplanıyorlarmış. Aya Yanı Kilisesi’nin bulunduğu yerde daha önce de bir kilise varmış ve o kilisede ünlü bir din adamı olan Methodius mahkum olmuş.
O dönemdeki kiliseyi ise İmparator Teophilos’un karısı İmparatoriçe Theodora inşa ettirmiş. Fakat 1894 yılında kullanılamayacak kadar hasar görünce tekrar inşa edilmiştir. Kilise; Hz. İsa, Hz. Meryem ve diğer önemli azizelerin ikonalarıyla süslenmiştir. Harika bir boğaz manzarası eşliğinde, Aya Yani Kilisesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.
5. Aya Yorgi Garibi Manastırı
Gönüllü caddesi üzerinde bulunan Aya Yorgi Garibi Manastırı’nın bahçesindeki Aziz Georgios Karyptis Rum Ortodoks Manastırı olarak da bilinen yapı iki katlı olup, bahçe içinde küçük ve şirin bir yer. İlk olarak Bizans döneminde yapıldığı düşünülse de 17. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin ediliyor. Günümüzdeki Ortaçağ Bizans mimarisinin özelliklerini taşıyan kilise Simeon Sinyosoğlu tarafından 1897 yılında yapılmış. Aya Yorgi Garibi Manastırı, Pazartesi ve Cuma günleri kapalıdır.
6. Madam Martha Koyu
Yaz aylarında kamp yapıp güneşlenerek denize girebileceğiniz bu yer girişi ücretsizdir. Madam Martha Koyu’na merkezden yürüyerek 20 dk. Ulaşabilirsiniz. Koy görülmesi gereken yerler arasında. Gelelim hikâyesine bu koy ’un adı nerden geliyor? Neden Madam Martha Koyu? Dediğinizi duyar gibiyim. Mısır asıllı bir Hristiyan olan Madam Martha Evlenip Burgazada’ya yerleştikten sonra kendisini doğaya ve denize adamış.
Yaz/ kış demeden bu koyda anadan üryan halde yüzen Martha hiç gocunmadan koyun temizlik ve bakım işleri ile de kendisi ilgilenir. Ada halkı kendisini adada istemez ve hakkında söylenenlere daha fazla dayanamayan 80’li yılların başında “Artık rahat edersiniz” notunu bırakıp, intihar etmiş Burgaz adalılar onun çok sevdiği koyu bugün de Marta Koyu olarak anmaya devam ediyor.
7. Burgazada Bayrak Tepe
Bu tepe yaklaşık olarak 1,5 kilometredir ve adanın tek tepesi olma özelliğini taşımaktadır. Bayrak Tepe bilinen bu güzel manzaralı yer İsa Tepesi olarak da isimlendiriliyor. Denizin huzur veren dalga sesleri el değmemiş yeşilin en güzel tonları arasında Adaların manzarasını seyredebilirsiniz. Ancak patikalar üzerinden çıkarsanız el değmemmiş doğal güzellikler bulabilirsiniz.
8. Kalpazankaya Sahili
Burgazada’nın en güzel koyunda yer alıyor. Bu plajda bir de iskele bulunuyor. Aynı zamanda tepede bulunan Kalpazankaya balık restorantında yemek yiyebilirsiniz. Fakat önden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Kalpazankaya alanında bulunan restorant, Burgazada’nın en tercih edilen ve ünlü restoranlarından biri. Muhteşem bir manzarada keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. Plaj ve deniz için dikkat etmeniz gereken şey, Kalpazankaya plajı’nın kayalık bir koy olması ve denizinin taşlık olmasıdır. Deniz ayakkabılarınızı yanınıza almanızı tavsiye ederim.
9. Mimi Koyu
Madam Martha Koyu ile Çamakya Aile Plajı arasında yer alan Mimi Koy’un bir kumsalı yok. İskeleden denize girilen bu küçük plaj oldukça sakindir. Burgazada İskelesi’ne indikten sonra sahil yolu boyunca 15.dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca Adalar’da faaliyete geçen elektrikli araçlar ile Cennet Yolu Sokak durağında inerek 4 dakikalık bir yürüyüş sonrasında Mimi Koy’a ulaşabilirsiniz.
İstanbul hakkındaki diğer tüm yazılarımız için; Tıklayın
Sizde Benimle Gezin ✈️ instagram hesabım@gezentii_hanim
Sevgilerimle💕💕💕