Bullet Journal Nedir? Bu yazıda sizlere hayatınızı daha kolay planlamanızı ve hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak bir uygulamayı anlatacağım.
Bullet Journal, Amerikalı tasarımcı Ryder Carroll tarafından oluşturulmuş, geçmişi izlemenize, bugünü düzenlemenize ve geleceği planlamanıza yardımcı olmayı amaçlayan kişisel bir günlük ve bir planlama sistemi. Şu anda Universkop’ta çalışmakta olan arkadaşım Furkan’ın öğretisi ile benimde yaklaşık iki yıl önce başladığım, iki yıldır da aktif bir şekilde kullandığım, zaman yönetimi konusunda çok faydasını gördüğüm bir uygulama. İşlerini planlamakta zorlanan, gözden kaçırmak istemeyen ve yazarak çalışmayı sevenler için oldukça faydalı. En güzel yanı ise tasarımın tamamının size ait olması 🙂
Bullet journal klasik ajandalar gibi size bir format sunmaz, yılın başında başlamanızı gerektirmez. Senelik, aylık, haftalık ve günlük planlarınızı sizin oluşturmanızı sağlar bu şekilde de yapılacaklarınızı tüm formatta görmüş ve kaçırmamış olursunuz. Günlük ve aylık olarak yapacaklarınızı kategorize eder tamamlanmayan işleri diğer güne taşıyabilirsiniz.
Gün ve ay içindeki tüm görev ve planlarınızın yazmanız, düşüncelerinizi kafanızdan atmanızı ve kağıda dökmenizi sağlarken stres ve kaygıdan kurtulmanıza da yardım eder. Çünkü yazarak sürekli bunu unutmamalıyım kaygısından kurtulmuş, planlarınızı somut hale getirmiş olursunuz. Peki gelelim nelere ihtiyacınız olduğuna ve nasıl yapılacağına..
İhtiyacınız olan şeyler; defter, siyah, kırmızı ve mavi kalem. Sanatsal çalışmalarla süslemeler yapmak isterseniz renkli ve fosforlu kalemlerde ekleyebilirsiniz. Defter konusunda özgürsünüz, kullanılmış bir defterde olabilir, yeni bir tane de edinebilirsiniz bu size kalmış. Ben noktalı bir defter edindim, kullanımı benim için daha kolay olduğu için. Defteri edindikten sonra aşağıdaki adımları izleyerek kişisel ajandanızı oluşturabilirsiniz.
İşaret ve İmleçler
İlk sayfayı işaretler ve imleçler için ayırmalısınız. Çünkü işaretleri ve imleçleri yapılacak işlerimiz, etkinliklerimiz, randevularımız için kullanacağız. Günlerimizi planlarken ve günlük listemizi madde madde yazarken her satırın en başına bu işaretleri koyacağız. Örneğin yapılacak bir görev için genellikle “∙” işareti koyuyoruz. Sonra da bu yapılacak işi tamamladıysak noktayı “X” haline getiriyoruz. Eğer işi tamamlamadıysak ve sonraki bir zaman dilimine aktardıysak “>” işaretine çeviriyoruz. Aşağıdaki resimde nasıl yapacağınızı görebilirsiniz.
İçindekiler
İkinci sayfamız ise içindekiler kısmı ajandamızın her sayfasına bir sayı veriyoruz ki önemli gördüğümüz ve dönmek istediğimiz sayfaları içindekiler kısmına not aldığımızda dönüp kolaylıkla bulabilelim. Bu yüzden sayfaları numaralandırmak önemli.
Daha renkli hale getirmek daha öncede dediğim gibi sizlerin elinde aşağıdaki resimde küçük dokunuşlarla daha renkli ve iç açıcı bir hale gelmiş, google aramalarında yada instagramda bullet journal fikirleri ilgili sınırsız örnek bulabilirsiniz.
Gelecek
İçindekiler kısmından sonra gelecek kısmı için ayırıyoruz ve ayları yazıyoruz. O aylarda planladıklarımızı o ayın altına not alıyoruz. Bu kısım kullanışlı gelmezse çıkartabilirsiniz. Ben ilk ajandamda yer vermiştim ancak bir sonraki sene kullanmadığım için bu kısma yer vermedim. Bullet journalın sanırım en güzel kısmı ajandanızı dilediğinizce kişiselleştirmeniz ve sizin için en kullanışlı hale getirebilmeniz.
Aylık Takvim
Bir diğer önemli bölüm aylık günlük; bir takvim ve hedefler sayfasından oluşan karşılıklı sayfaların bir dağılımı. Hem aybaşında hedeflerimizi yazıp hem de ay içinde planladıklarınızı gün gün yazarak unutmaların önüne geçmiş oluyoruz. Ay içinde programlarımızı toplu görmek günleri daha verimli planlamamıza da imkan veriyor.
Takvim Sayfası
Yukarıda ki resimde yer alan minimal takvim, ayın kuşbakışı görünümünü sağlamak için tasarlanmış, olayları ve görevleri planlamak, olayları gerçekleştikten sonra kaydetmek için kullanabilirsiniz. Bu sayfadaki notlarınız hatırlatma amacı için yazılacağından mümkün olduğunca kısa olması gerektiğini unutmayın.
Hedef Sayfası
Bu sayfa, aylık olarak hedeflerinizi, görevlerinizi ve önceliklerinizi planlamak geçen aydan kalanları yazmak için faydalı olacaktır. Aylık hedeflerinizi buraya not alabilirsiniz ya da o ay için kullanmayacağınızı düşünüyorsanız çıkarabilirsiniz.
Günlük Kayıt
Günlük kayıt; günlük kullanım için tasarlanmış. Sayfanın boş kısmında, o günün tarihini konumuz olarak kaydediyoruz. Gün boyunca, görevlerimizi, etkinliklerimizi ve notlarımızı yazıp her satırın başına işaret ve imleçlerimizi ekliyoruz. Bir sayfayı doldurmazsanız, kaldığınız yere bir sonraki günün tarihi ekleyip ve devam edebilirsiniz. Böylece kağıt israfının da önüne geçmiş olursunuz. Gün biterken ya da güne başlarken gün içinde yapacaklarınızı planlayıp gününüzün daha verimli geçmesini sağlayabilirsiniz.
Görünüm
Bullet Journal’ın sanırım en eğlenceli yanı ise görünümü. Tasarımının tamamen size ait olması sebebiyle isterseniz dilediğinizce süsleyebilir dilerseniz benim gibi sade bir şekilde kullanabilirsiniz. Sanırım bu ne kadar zaman ayırmak istediğimiz, çizim yeteneğimiz ve hayal gücümüzle bağlantılı 🙂 Ben size hem kendi yaptığım şeklini hem de internetten bulduğum farklı örnekleri sundum.
Bullet journal ile ilgili görselleri görmek ve ilham almak için instagramda #bulletjournal etiketine göz gezdirebilirsiniz.
Diğer yazımı okumak için buraya tıklayabilir, sormak istediğiniz tüm sorular için bana instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sevgiyle kalın 🙂