Beyşehir Nilüfer Bahçesi ve Eflatun Pınarı / Bir çoğumuzun bildiği gibi Konya tarihe ışık tutan camileri, külliyeleri, han ve hamamları ile iç Anadolu bölgesinin kadim şehridir. Mevlana müzesi, yöresel yemekleri ve tarihi dokuları ile bilinse de keşfedilmeye hazır saklı güzellikleri de yok değil. Bunlardan ikisi Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın ” Cennet ya burasıdır ya da buranın altındadır” dediği Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunuyor.
Bu yazımda Beyşehir gölünde saklı “Nilüfer Bahçesi” ve hitit döneminden kalma “Eflatun Pınarı“ndan bahsedeceğim. Konya halkının birçoğunun haberdar olmadığı bu saklı güzelliklere dikkat çekmek istiyorum. Gezginlerin, fotoğrafçıların ve doğaseverlerin ilgisini çekecek bu güzelliklere gelin hep birlikte göz atalım;
1.Beyşehir Nilüfer Bahçesi
Nilüfer Bahçesi Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan ve yaklaşık 8 bin metrekarelik alanda yer alan eşsiz bir doğa güzelliği. Lotus çiçeği olarak da adlandırılan Nilüfer çiçeği kendiliğinden yetişen ; Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ortaya çıkan mucizevi bir çiçek. Sabah gün doğumu ile açıyor ve öğlen kapanıp su altına giriyor. Bu sebeple ziyaret etmek isteyenlerin sabahın erken saatlerinde gelmesi hem fotoğraf ışığı hemde çiçeklerin açması bakımından iyi olacaktır. Fotoğraf ışığı demişken su altı fotoğrafçılığına ilginiz varsa yanınızda telefon su altı kabı getirmenizi tavsiye ederim; harika videolar elde edebilirsiniz.
Birden fazla renginin olduğu bilinen lotus çiçeklerinin beyaz ve sarı rengine şahit oldum, gerçekten çok güzeller. Bataklıkta yetişip kirinden etkilenmeyen nadide bir çiçek..Bu özgünlüğün en şaşırtıcı noktası ise çiçekleri kopardığınızda karşılaşacağınız ceza, tam 73 bin türk lirası: ) yanlış duymadınız, tam 73 bin. Özel koruma alanında olan bu çiçeklere dokunmak bile sakıncalı. Tekne turlarında da balıkçılar konu ile ilgili uyarılarda bulunuyor. Siz siz olun izleyin, fotoğraf çekin fakat dokunmayın: )
Çiçeklerin hassasiyetinden dolayı balıkçılar bölgede tekne motorunu çalıştırmıyor, el yordamı ile tekneyi hareket ettiriyorlar. Nilüfer bahçesine ulaşmak için önce sazlık bölgeden geçiyorsunuz, bu esnada video çekmenizi tavsiye ederim, gökyüzünün mavisi ile birleşen yeşil harika bir görüntü oluşturuyor.
Gelelim ulaşım kısmına. Nilüfer Bahçesi Çiftlik Köy civarında bulunuyor, bu köyden tekne turları düzenlenleniyor, tekli veya grup olarak geziye katılabilirsiniz. Düğün & nişan fotoğrafı veya özel gün çekimleri için de gelenler mevcut. Ücretini ise ise size tekne turunda eşlik eden balıkçılar ile görüşebilirsiniz. Balıkçıların iletişim detayları için bana mesaj atabilirsiniz.
Bölgeye giden herhangi bir toplu taşıma aracı mevcut değil, şahsi araçla gitmek ya da toplu organizasyonlarda araç kiralamak sizin için daha uygun olacaktır.
2.Eflatun Pınarı
Eflatun Pınarı Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan saklı güzelliklerden bir diğeri. Hitit döneminde yapılmış kutsal su anıtıdır. Beyşehir merkeze 22 km mesafede olan bu anıt göğü taşıyan ve yerle gök arasında ilişki kuran tanrıları tasvir etmektedir. Eflatun pınar, bütün Anadolu’ya yayılmış bulunan eski Anadolu stilindeki, yani ‘Hitit sanatı taklidi’ tarzdaki anıtlardan biridir. Kuzeye dönük yapılan eserin batı tarafında, yerden bir kaynak suyu fışkırıyor ve önün kesilen su küçük gölü meydana getiriyor. Gölün üzerinde 14 lahit boyundan oluşan bir cephe yükseliyor (7.02×3.30 metre). Eflatun pınar’da işlenen temada, bereket sembolü sayılan toprak, su ve güneşin ön plana çıktığı görülür. kaynak
Küçük bir alanda bulunan Eflatun Pınarı suyunun berraklığı ve oyma taş işçiliği ile farklı bir yapıya sahip. Bu güzel su anıtı 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Hitit Kutsal Su Tapınağı olarak dahil edilmiş. Listeye dahil edilmesindeki Üstün Evrensel Değerler Gerekçesi ise Eflatunpınar su havuzunun özelliğinden kaynaklı. Akan suların merkezi havuz sistemi ile toplanyor ve gerektiği zaman tasarruflu bir şekilde kullanılıyor. kaynak.
Pınarın yakınında çay bahçesi & kafeterya olarak küçük bir işletme mevcut, onun haricinde girişte 2 tane kamelya var. Civarda herhangi bir restorant yok. Eğer gezinizi sabah yapmayı düşünüyorsanız kahvaltı için Yakamanastır Milli Parkı’nı tercih edebilirsiniz. Doğanın içinde göl manzaralı kahvaltı yapmak geziniz için harika bir final olacaktır.
Ulaşım kısmına gelirsek Eflatun Pınarı Beyşehir merkezden 22 km kadar uzakta, bölgeye giden herhangi bir toplu taşıma aracı mevcut değil. Konum itibariyle iç kısımda kaldığı için Navigasyon kullanmanızı tavsiye ederim. Nilüfer Bahçesi’ni ziyaret ettikten sonra Eflatun Pınarı’na gidebilirsiniz, iki bölge arası yaklaşık 14,7 km, 15 dakika sürüyor.
Konya’da gezilecek diğer mekanlar
Bölge ile ilgili diğer detay, talep ve görseller için bana ulaşabilirsiniz.. / mevyontheway
İyi Keşifler ! 🙂