Almanya’nın Biricik Başkenti – Berlin Gezi Rehberi
Berlin Gezi Rehberi. Almanya‘nın biricik başkenti Berlin için yıllardır gitmek istiyordum diyebilirim. 2 tam 2 yarım günde içime sinen bir gezi oldu. Önceden yaptığım planlar sayesinde görmek istediğim her yeri paket program şeklinde gezebildim. Peki ama yetti mi? HAYIR. Yine fırsatım olsa yeniden gitmeyi çok istediğim Berlin‘de tadı damağımda kalan bir çok yer var.
Bu yazımda Berlin‘e gitmişken nereler görülmeli onları sizlerle paylaşıcam. Aşağıdaki detaylı açıklamalarımı okumadan önce veya sonrasında hazırladığım 66 maddelik Berlin gidilecek yerler, yemek yenilecek mekanlar listesine de buradan bir göz atabilirsiniz. Hem gitmeden önce hem döndükten sonra listeye eklediğim yerler var. Eğer uygulamayı da indirip listeyi mobilden açmak isterseniz bu da mümkün. Böylelikle listede gidip gitmediğim yerlerin ayrımını da görebilirsiniz. Benim gidemediğim ama sizin gittiğiniz yerler olursa da bir sonraki Berlin seyahatim için benimle paylaşmayı unutmayın!
Şehir hakkında kısa notlar
-
Vize gerekiyor mu?
Evet. Schengen vizenizin olması şart.
-
Para Birimi
Euro
-
Havalimanı Adı
Berlin Tegel Otto Lilienthal Airport (TXL)
Berlin’de Havalimanı ve Şehir Merkezi Arası Ulaşımı Nasıl Sağlarım?
En kısa yoldan ve rahat bir şekilde şehir merkezine ulaşmak için havalimanının çıkış kapısının tam önünden ortalama 10 dakikada bir kalkan 100 numaralı otobüse binebilirsiniz.
- İstanbul üzerinden tahmini uçuş süresi nedir?
Ortalama 4 saat. Aktarmalı veya aktarmasız uçuş seçenekleri mevcut.
- Türkiye ile arasındaki saat farkı ne kadar?
Berlin 2 saat geri.
-
Hangi mevsim gidilmeli?
Soğuk havalarla bir problemim yok, ben donarak da gezerim maksat gezmek olsun diyorsanız aslında her mevsim ziyaret edebilirsiniz. Çünkü yaz aylarında bile oldukça soğuk bir şehir. Yani Haziran ayında bile yanınızda bir hırka ve çantanızda küçük bir şemsiye taşımanız gerekebilir.
-
Şehir içinde ulaşımı nasıl sağlarım?
Biz kısıtlı zamanda çok fazla yer görmek istediğimiz için çoğu şehirde tercih ettiğimiz gibi City Sightseeing firmasının üstü açık çift katlı otobüslerinden 2 günlük tur almayı tercih ettik. Gitmeden buradan online bilet almak isterseniz daha uygun fiyata almanız mümkün.
Kişi başı 24.00 Euro gibi bir fiyata 2 gün boyunca 2 farklı rotada indi – bindi yaparak rahatça gezdik. Geleneksel tur kapsamında merkezi bölgede Berlin’in en popüler alanlarını turlayan kırmızı otobüsler ve Berlin duvarı ile şehrin Doğu yakasını turlayan sarı otobüsler yaz aylarında sabah 9 – akşamüstü 5 arasında 15’er dakika aralıklarla rotalarını takip ediyor.
Biz yürümeyi de çok tercih ettiğimiz için genel olarak turları tamamladıktan sonra çoğu yeri tekrar yürüyerek gezdik. O yüzden herhangi bir metro kartı almamıza da gerek kalmadı. Otobüsler akşamüstü 5’ten sonra sona erse bile merkez tarafta zaten gidebileceğiniz her yer yürüme mesafesinde olduğu için hiç sorun yaşamadık.
Şehirde konaklamak için en uygun bölge neresi? : Kesinlikle MİTTE. 4 ana bölgeden oluşan şehirde tüm atraksiyonların ortasında ve hepsine eşit mesafede olan bölge burası.
Bizim tercih ettiğimiz ve oldukça da memnun kaldığımız otelimiz Berliner Dom Katedralinin hemen arka sokağında bulunan Arcotel John F. Berlin Hotel‘di. Fiyatı normal şartlarda biraz fazla olsa da aylar öncesinden booking.com‘dan yakaladığımız fırsatla oldukça iyi bir fiyata konaklama sağladık. Ayrıca içiniz rahat olsun, temizlikten konfora ve kahvaltıya kadar kesinlikle verdiğiniz paraya değecek bir hizmet sağlıyorlar. Ancak en önemli artısı tabi ki de konumu.
Berlin’in 4 Ana Bölgesi – Hangi Bölgede Neler Var?
1- Mitte ( En merkezi Bölge)
Alexanderplatz Meydanı
Şehrin en popüler ve kalabalık meydanında; Dünya saatleri heykeli (Wektzeituhr) , Berlin televizyon kulesi (Berliner Fernsehrturm), Neptün Çeşmesi (Neptune Fountain) önemli bir alışveriş durağı Primark ve kocaman alışveriş merkezi Alexa, City Sightseeing otobüsleri kalkış durağı, kırmızı mimarisi ile hemen dikkat çeken devlet binası Rotes Rathaus ve önünden bir çok kez geçip içini çok merak edip sonunda kapı aralığından içeri daldığımız St. Mary Kilisesine bir kaç adımda ulaşabilirsiniz.
Spree Nehri Kıyısı
Nehrin kıyısında muhteşem mimarisi ile Berlin’deki favorim Berlin Katedrali (Berliner Dom) zaten şehirde nereden baksanız gözükecek kadar muhteşem ve heybetli. Pazar günleri sabah 10:00’da başlayan ayine ücret ödemeden katılabilir ve şarkılara eşlik edebilirsiniz. Bu size yetmez ve içerinin ihtişamına dayanamayıp, tepesine çıkarak çanları yakından görmek isterseniz de 7 Euro’ya çıkabilirsiniz.
Ayrıca kıyıdan nehire inen merdivenlerden aşağıya indiğinizde soğuk savaş döneminde Doğu Almanya’da yaşayan halkın günlük yaşantısını interaktif olarak sunan DDR müzesini görebilirsiniz. Bizim gitmeye fırsatımız olmadı ancak gidenlerden duyduğum kadarıyla fazlasıyla popüler ve gidilmeye değer bir müzeymiş. Bu yüzden bir daha ki ziyaretimde kesinlikle listeme alacağım.
Müzeler Adası (Museuminsel)
Bu bölge 5 adet müzeden oluşuyor. Hemen Berliner Dom çevresinde 2-3 dakika yürüme mesafesinde hepsini yan yana bulmanız çok kolay.
Bode Müzesi – Bizans Uygarlığı
Neues Müzesi – Mısır ve Papirus
Altes Müzesi – Yunan ve Roma İmparatorlukları
Alte National – 19.yy sanat eserleri
Pergamon Müzesi
Bergama uygarlığı dönemi önemli kalıntılara ev sahipliği yapıyor. 3 bölümden oluşuyor. 2013 yılından beri müzede tadilat çalışmaları gerçekleştirildiğinden bu onarım kapsamında Bergama sunağı Zeus Altar‘ının sergilendiği salon 2014 yılı sonbaharından 2023 yılına kadar kapalı olacak malesef.
Unter den Linden Caddesi
Bu cadde tam adının da anlamıyla Ihlamurlar altında güzel kokular eşliğinde yürüyebileceğiniz upuzun bir cadde. Bu caddenin sonunda, görmeden Berlin’den ayrılmayacağınızı düşündüğüm Brandenburg Kapısı’na (Brandenburger Tor) çıkıyorsunuz. Kapının öbür tarafında muhteşem cam kubbeli Parlamento binası (Reichstag) ve geniş bahçesini ziyaret edebilir, cam kubbesine ücretsiz olarak önceden rezervasyon yaptırarak çıkabilirsiniz. Rezervasyon için buraya tık tık.
Ayrıca büyük şehir parkı Tiergarten‘de gezebilir ve dinlenebilir, cadde boyunca yürürken gördüğünüz Bagel isimli simitlerden satan amcalardan aldığınız yiyeceğiniz ve kahvenizle oturup dinlenebilirsiniz.
https://www.instagram.com/p/BfVz6lTAAfe/?hl=en&taken-by=piecesofsera
Potzdamer Meydanı ( Potzdamer Platz)
Şehrin en modern ve akşamları en ışıklı meydanı bu meydan. Bu yüzden kesinlikle hem gece hem gündüz ziyaret etmelisiniz. Kurulan tezgahlardan alacağınız yiyecek içeceklerinizi tüketirken sokak gösterilerini izleyebilirsiniz.
Meydanda özellikle görüp çok sempatik bulduğumuz Avrupa’nın ilk trafik lambasını da kafanızı kaldırdığınızda veya kalabalığı takip ettiğinizde kolayca bulabilirsiniz.
Sony Center ve çocuklu ailelerin uğrak noktası Legoland de bu meydanda bulunuyor. Çocuk ruhlu yetişkinler malesef 12 yaşından küçük bir arkadaşımız yanında olmadan buraya giriş yapamıyor.
Bölgedeki Diğer Yerler
Hackesher Market Caddesinde çeşitli pasaj ve mağazalarda alışverişe vakit ayırabilir veya Hackesher Höfe alıveriş merkezinde gezip en üst katında yemek yiyebilirsiniz.
Resim çekilme tutkusu olanları Anne Frank Zentrum‘da Berlin’in en güzel graffitileri önünde resim çekilmeleri konusunda şiddetle uyarıyorum. Uğramadan geçmeyiniz.
Checkpoint Charlie
Artık tamamen ticari bir olaya çevirdiklerini düşündüğüm, aslına uygun olarak inşa edilmiş ve önünde fotoğraf çektirebileceğiniz 2 adet askerin dikildiği bir kontrol kulübesi, yani gerçek değil. Tabi ki gidip görebilir ve resim çektirebilirsiniz ancak gerçek olmayışı ve temsilen oraya sonradan dikilmiş olması benim için bir anlam ifade etmemişti.
Gendarmenmarkt
Meydanı büyük Konser Sarayı’nın (Konzerthaus) olduğu, Noel zamanı da Noel pazarının kurulduğu Berlin’in en göz alıcı meydanı olarak biliniyor.
Tabiki soykırımın kimsenin tarafından unutulmaması için Peter Eisenman tarafından yaptırılan ve gidenlerin bazıları tarafından anlamsız bulunan ama bence önemli ve ziyaret edilmesi gereken bir yer olan Holocaust Memorial Anıtı’nı da ziyaret etmeyi es geçmeyin.
2- Charlottenburg
Bu bölgedeki en önemli cadde Kurfürstendamm Caddesi, kısa adıyla Ku’damm. Bu cadde üzerinde Hard Rock Cafe, Apple Store ve büyük KaDeWe alışveriş merkezi gibi Dünya markalarının bulunduğu mağazaları bulabilirsiniz.
Ayrıca 2.dünya savaşında yıkılmış ve gördüğünüzde içinizi bir hüzün kaplayan yıkık kilise lakaplı Kaiser Wilhelm Kilisesi ve Charlottenburg Sarayı (Schloss Charlottenburg) da bu bölgede görülmesi gereken yerlerden.
3- Kreuzberg
Türkler bölgesi olarak da bilinen bu bölgede memleket hasreti çekerseniz bir çok mağazada türklerle sohbet edebilirsiniz. Özellikle Mehringdam Caddesi bölgenin ana caddesi olarak belirtilebilir. Ancak yanlış anlaşılma olmasın, bölgede sadece Türkler ve Türk mağazalar var değil, sadece çoğunluk bu şekilde.
4- Friedrichshain
Burası tam olarak Kreuzberg bölgesi karşısında şahane Oberbaumbrücke Köprüsü’nden geçip ulaştığınızdaki bir bölge.
Burada köprünün ihtişamı dışında Berlin’in Doğu-Batı ayrımının olduğu meşhur Berlin duvarının sokak sanatçıları tarafından bir sanat eserine çevirildiği East Side Galerisi de bulunuyor. Yaklaşık 1 km boyunca yazıları büyük bir zevkle ve merakla okuyacağınız görsel şölene hazırlıklı olarak gitmenizi öneriyorum.
Berlin’in 4 ana Bölgesinde mutlaka görülmesi gereken yerler bu şekilde. Biz nasıl bir rota belirledik bunun için Berlin 2 tam 2 yarım günde nasıl gezilir? yazıma bekliyorum sizi. Bu arada ne yedik ne içtik diye merak da ederseniz o zaman Berlin Yeme – İçme Rehberi yazımı da okumak isteyebilirsiniz.
Yazımı okudun ama aklında sormak istediğin sorular mı var? Bana sosyal medya üzerinden ulaşabilirsin! Instagram : Piecesofsera
Umarım bu bilgiler sana seyahat etmek için bir neden olur.
Berlin Hakkında Yazdığımız Tüm Yazılar için: Tıklayın
Sevgilerle!
Sera