Bergama Gezi Rehberi | Bergama’da Gezilecek 7 Yer
İzmir denilince genelde aklımıza tatil beldeleri ve birçok ünlü tarihi yerler gelmekte. Ancak bunların yanında tam bir kültür hazinesi olan Bergama‘yı buralara kadar gelmişken es geçmemek lazım derim… Bu nedenle Bergama hakkında ve gezilecek tarihi yerleri bu yazımızda sizler için anlattık.
Bergama Hakkında
Bergama adı, antik dönemdeki Pergamon isminden gelmektedir ve Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait kültür mirasını içerisinde barındıran bir şehirdir. 2014 yılında, 999.’ncu sırada “Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı” olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.
Athena Tapınağı, Helenistik Dönem’in en dik tiyatro yapısı, kütüphane, Heroon, Zeus Sunağı, Dionysos Tapınağı, Demeter Kutsal Alanı, Saraylar, Stoalar, Agora, Gymnasion ve Peristylli yapıları bu dönem mimarisinin önemli örneklerindendir.
Osmanlı döneminden gelen el yapımı tel kırma ve yorgan yapan ustaları ile de ünlü bir şehirdir. Ayrıca Atatürk’ün isteği ile başlatılan; Cumhuriyetimizin en eski festivali olan ‘’Bergama Kermesi’’ne her sene ev sahipliği yapmaktadır.
Bergama’nın geçimini sağladığı en önemli tarım ürünleri pamuk, tütün, domates, zeytin, mısır ve buğday sayılabilir. Bergama yöresi madencilik sektörü açısından da zengindir ve maden yatakları granit, mermer, altın, perlit ve taş ocaklarına sahiptir. Bu yöre, doğal kaplıca suları ve su kaynakları yönünden de zengin bir yapıdadır.
Bergama’ya Nasıl Gidilir?
İzmir‘den düzenli olarak küçük ve büyük otobüsler ile otogardan Bergama‘ya seferler bulabilirsiniz. Yaklaşık şehir merkezinden 1,5 – 2 saat kadar bir mesafede karşılıyor sizi. Diğer seçenek ise, İZBAN tren-metro ile Aliağa‘ya gidebilir, buradan da belediye otobüs ile Bergama‘ya gidebilirsiniz.
Bergama’da Konaklama
Bergama’da konaklama tercihimizi yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip olan bir Bergama evinde açılan Attalos Suites Hotel’de yaptık. Hani bazı yapıları gezerken devasa kapıların arkasında muhteşem bir yer ya da bahçe çıkar ya işte Attalos Suites’de böyle bir yer. Kızıl Avlu’ya çok yakın bir konumda ve Bergama Antik Kenti yolunun üstünde bulunan bu güzel otelde şahane 1 gün geçirdik. Bir çok farklı tazda oda konseptine sahip olan ve oda kahvaltı şeklinde hizmet veren otel de şirin bir de yüzme havuzu bulunuyor. Otelin sahibi Cüneyt Bey inanılmaz vizyoner ve kibar bir insan. Çalışanlar da keza öyle.
Otelin ön avlusunda bulunan, kahvaltı ve kafe hizmetinin verildiği yazlık ve kışlık mekanlar da göze oldukça hoş geliyor. Kahvaltısı son derece lezzetli ve doğal lezzetlerden oluşuyor. Fiyat kalite dengesi açısından da oldukça iyi. Tekrar Bergama’ya uğradığımda tekrar kalacağım yer olacağı konusunda eminim. Linkteki websitesi üzerinden rezervasyon yapmanızı öneririm. Otel arama sitelerine göre daha ekonomik olacaktır. Attalos Suits Otel Otelin Instagram Adresi’ni de buraya ekliyorum. Attalos Instagram
Bergama’da Gezilecek Yerler
1. Pergamon Akropolü
Pergamon/Bergama Antik Kenti, MÖ 281-133 tarihleri arasında Pergamon Krallığı‘nın merkezi olarak, kale tepesinde yapılan teraslamalar üzerine kurulmuştur.
Akropol, Bergama devletinin kutsal alanları, kral sarayları, tiyatro, Zeus sunağı, Athena tapınağı, Trajon ve Hadriyan tapınağı, şehir yerleşim bölgesi, Demether kutsal alanı, Gymnasîumlar, yukarı ve aşağı agorayı kapsayan bölgedir. Tepenin en yüksek noktasında yer alan ve kentin yönetim merkezini oluşturan Akropol‘e teleferikle de çıkılabilmektedir. 330 m yükseklikteki bu tepe size eşsiz bir manzara sunmakta.
Akropol’de döneme ait 10 bin kişilik ve dünyanın en dik (yaklaşık 70 derece) tiyatrosunda 80 sıralı seyir bölümünün en üst sırası ile orkestra arasında 36 m’lik bir kot farkı ile inşaa edilmiş.
Helenistik döneme ait tek kütüphane olararak bilinen ve icat ettikleri parşömen kağına yazdıkları 200.000 eserle döneminin en büyük 2. kütüphanesi olan Pergamon Kütüphanesi, kent Roma egemenliğine geçtiğinde Antonius tarafından Mısır Kraliçesi Kleopatra’ya armağan edilmiş..
Bu arada; antik yapıların yanlarındaki panolara karekod sistemi yerleştirilmiş olduğunu göreceksiniz. Ücretsiz IVisit veya QR Reader uygulamaylarıyla Kızıl Avlu’nun, Zeus Sunağı’nın, Athena Tapınağı’nın ve Zeus-Asklepios Tapınağı’nın iki bin yıl önceki görüntülerini 360 derece sanal olarak izlemek çok ilginç olacaktır. (Dünayada il 3D antik şehir gezi projesi )
Antik şehir giriş ücreti 60 (2021) TL ve 08:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze karta ücretsiz.
2. Serapeion – Kızıl Avlu
Roma İmparatoru Hadrianus zamanında (MS 117-138) Mısır Tanrıları tapınağı olarak yapılan Serapeion (Bazilika), daha sonra Bizans döneminde ana binanın içine iki sıra sütun ilave edilerek üç nefli, bazilikal planlı bir kilise hâline getirilerek St. Jean Kilisesi adı verilmiş. Tapınak, ön avlusu Selinos çayı‘na bakacak şekilde kızıl tuğla ile inşaa edilmiştir ve ismi de buradan gelmektedir. Selinos Çayı hala bu tapınak alanının altından akmaya devam etmektedir. Anıtsal Giriş‘i (propylon) ve hemen arkasında bulunan ve bronz kaplamalı devasa büyük bir giriş kapısı bulunmakta. Anadolu’nun ilk 7 kilisesinden biri olan bu yerin avlusunda şimdi de Müslümanların ibadet ettiği Kurtuluş Camisi bulunmaktadır.
Bazı parçalarının hala ayakta olduğu bu tapınağın giriş ücreti 6 TL ve 08:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
3. Asklepieion (Dünyanın İlk Psikoterapi Merkezi)
Sağlık tanrısı Asklepips adına ilk Asklepios Tapınağı M.Ö. IV. yüzyılın ortalarında kentin oldukça dışında Geyikli Dağı bölgesinde vadi içerisinde şifalı su kaynaklarının bulunduğu düzlükte kurulmuş. Helenistik dönemden kalma üç küçük tapınak ile uyku odaları, kutsal kaynak ve havuzlar bulunur. Antik Çağ’da Hipokrat’tan sonra gelen en önemli hekim ve eczacısı olan Galenos, Pergamonlu olup bir süre burada çalışmış.
Antik şehir giriş ücreti 30 TL ve 08:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
4. Zeus Sunağı
Zeus Sunağı, Pergamonlular‘ın Galatlar‘a karşı kazandıkları büyük zaferin anısına, tanrılar tanrısı Zeus adına MÖ 197-159 yılında yapılmış. Zeus Sunağı maalesef 1800’lü yılların sonunda Alman Yol Mühendisi Carl Humman tarafından Almanya’ya götürülmüş ve Berlin’deki “Pergamon Museum”da konuklarını ağırlamaktadır. Bergama‘ya kalan yalnızca bulunduğu alan olmuş. Bu linkte sunağa ait detaylı bilgiler mevcuttur. Zeus Sunağı
5. Hacı Hekim Hamamı
Hamam severlerin uğraması gereken yer. Tarih gezisini hamamda devam ettirebilirsiniz ve gayette keyifli olacaktır. Bergama‘nın merkezinde bulunan tarihi hamam, 1517 yılında 24 kubbeli olarak inşaa edilmiş. Kubbelerdeki fanus ve cam örtülü yıldız biçimindeki küçük deliklerden hamamın içine ışık sızmaktadır. Kadın ve erkek bölümleri ayrılmış olup, göbek taşı, havuz, kurnalar gibi detaylar tarih kültürünü yansıtmış.
6. Bergama Müzesi
1936 tarihinde, Türkiye‘nin ilk “Arkeolojik Kazı Müzesi” olarak açılmıştır. Müze binası, Zeus Sunağı planına göre inşaa edilmiştir. Tunç Dönemi’nden Bizans dönemine kadar değişik dönemlere ait arkeolojik eserlerin çoğu Bergama ve çevresinde yapılan kazılardan çıkarılmış ve sergilenmektedir.
Müze şehir giriş ücreti 12,5 TL (2021) ve 08:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
7. Arasta – Tarihi Sokaklar
Osmanlı döneminden gelen “Arasta” esnafların kullandığı üstü açık ya da kapalı dükkanlardan oluşan bir çarşıdır. Dükkanları ziyaret ederken el dokuması kilim, halılara göz atıp; yorulduğunuzda çınar ağaçlarının altında keyifle çay – kahve içerbilirsiniz.
Bergama küçük bir şehir olduğu için yürüyerek gezmekten zevk alacaksınız. Tarihi ara sokaklara dalıp kendinizi evlere, sokaklara hayranlıkla bakıyorken bulabilirsiniz.
Bergama, bahar ve yaz mevsimlerinde gezilmelidir. Kış aylarında biraz soğuk olduğunu söyleyebiliriz. Şehir küçük olmasına rağmen, tarihi yerleri fazla olduğu için buraya 1,5 -2 gün ayırabilirsiniz.
Bergama’da Neler Yenir?
Bergama Altın Kepçe
Sitemizde deneyimlemeden yazdığımız bir öneri yazısı bulamazsınız. Bu prensiple önerilerimize devam ediyoruz. Bergama’da yeme içme mekanı açısından ilk önerimiz Bergama Altın Kepçe Lokantası. Bergama’da yöresel yemek ve Bergama Köftesi açısından en iyi mekan olduğunu söyleyebilirim. Zaten mekanın sabahın erken saatlerinden itibaren ne kadar özellikle de yöre insanıyla dolu dolu olduğunu görünce popülaritesini anlayabiliyoruz. Mekanda Bergama Köftesi’nin dışında da onlarca çeşit ev / yöresel yemek var. Bayrağı babadan devralan ve işletmeciliğini yapan Muhsin kardeşim de gördüğüm en kibar esnaflardan. Ciğerli Pilav, Çığırtma, Piyaz’ına bayıldık. 2021 itibariyle 2 kişilik bir kaç çeşit yemek yerseniz ortalama 80-90 TL civarı tutar. Instagram adresi için Altın Kepçe
Bergama – Kınık yolu üzerinde Taş Kemer Çiftliği‘ne kesinlike uğramalı ve kahvaltı etmelisiniz. Gıda Müh.’den sınıf arkadaşım olan Koray‘ın, Ziraat Müh. kızkardeşi ile birlikte yönettiği bu yerde; kaliteli-güvenilir çeşitli peynir, zeytin, ev yapımı reçeller, ekmekler ve soslar tadabilirsiniz. Kahvaltıda önünüze gelen her şey ev yapımı ve çok lezzetli!
Tahin Helvası; Meşhur helvacı, Salepçioğlu’nda tahin helva ve cevizli lokumdan kesinlikle tatmalısınız. Hatta evinize dönerken bir kaç paket ile dönebilirsiniz. Aile geleneği olmuş ve nesilden nesile bu meslek aktarılmış. Glikoz kullanılmadan, sadece tahinle gerçek usul el yordamı ile yapılan helvaların lezzetine 10 puan! Ramazan Ayı‘nda denk gelir iseniz yalnızca buraya özel iki renkli serbetli Zülbiye Hanım Helvası tatlısından da tatmayı unutmayın.
Çığırtma, Bergama yöresine özel olan bu yemek aslında gün içerisinde her öğün tüketilebilmektedir. Yine bu bölgede yetişen patlıcanların ve birberlerin kızartılması ve üstüne domates sosunun eklenmesiyle ortaya çıkan lezzez. Ekmeğinizi bana bana yiyebilirsiniz…
Bergama köftesi, ekmek içi yerine un ile yoğurulan bu köfte yedikçe yedirecektir kendini.
Nohutlu Börek; yine bu yöreye özel olan nohut böreği evlerde sıkça yapılmaktadır. LA Çınar kafeye gittiğinizde çayın yanında hemen sipariş verin.
İzmir‘e tatil rotası çizecekler için kesinlikle uğramalarını önerdiğim bu şehirde gerçekten dünya tarihinin izlerine rastlayacak ve keyif alacaksınız. Bizleri okumayı eksik etmeyin.
İzmir ile ilgili tüm yazılarımız için; Tıklayın
Sevgiyle kalın…