Bayburt Gezi Rehberi | Bayburt, Doğu Karadeniz’de bulunan bir ilimiz. Çoruh nehrine yaslanmış küçük bir şehirdir Bayburt. Çoruh nehri sayesinde verimli topraklara ve yeraltı ( Gümüş, bakır, kurşun, çinko ) gibi yeraltı zenginligine sahip bir ilimiz . Birçok ilimiz gibi Bayburt da turizm bakımından çok ilgi gormese de İpekyolu üzerinde kurulan bu şehir, doğasının güzelliği ve Avrupa konseyinden tasarım ödülü almış müzesi ile gezip görmeye değer bir şehir. Bayburt’ta konuşulan şive bile sizi gülümseyip mutlu edebiliyor. Bu güzel şiveyi yerinde duymak için bile Bayburt’a gitmelisiniz.
1.Baksı Müzesi – Bayburt Gezi Rehberi
Baksı Müzesi, Doğu Karadeniz ve Bayburt’un 45 km dışında bulunan Bayraktar köyünün Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde yapılmış sıradışı bir müze. Müze için Baksı isminin seçilmesi, Baksı’nın Bayraktar Köyü’nün eski adı olması ve şaman dilinde “şifacı, yardımcı, koruyucu” gibi anlamları var. Müzenin misyonuna daha uygun olacağını düşünülerek müze Baksı adını almış.
Baksı müzesinde geleneksel el sanatları ve çağdaş sanat bir arada sergileniyor. Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi ile 40 dönümlük bir arazi üzerine kurulan müze, Prof. Dr. Hüseyin Koçan ve ekibi tarafından kurulan Müze 2010 yılında ziyarete açıldı.
2. Çoruh Nehri
Kaynağını Mescid Dağ’ından alan Çoruh nehri, Bayburt ve Artvin Borçka’dan geçerek Karadeniz’e dökülür. Çoruh Nehri dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri ve aynı zamanda en derinidir.
Bu özelliklerinden dolayı su sporlarının yapıldığı önemli nehirler arasındadır. Özellikle kano ve rafting gibi su sporları için çok uygun. Bölgede bu sporları deneyimleyebilmenizi sağlayacak birçok firma bulunuyor.
3. Aydıntepe Yer Altı Şehri
İnşaat kazısı esnasında tesadüfen keşfedilen, binlerce yıllık geçmişi ve gizemiyle Aydıntepe Yeraltı Şehri, ilçe merkezindeki evlerin, cadde ve sokakların altında olup 3 bin yıllık tarihe sahip. Kayaların oyulmasıyla yapılmış oda ve koridorlar, Roma döneminde Hristiyanlığın ilk zamanlarında halkın gelen saldırılardan kurtulmak için kullanmış oldukları bir sığınakmış.
4. Bayburt Kalesi
Türklerin Anadolu’da ilk ele geçirdikleri yerlerden olan Bayburt Kalesi’nin çevresi yaklaşık olarak 3 kilometre uzunluğunda ve surlarının yüksekliği 30 metre civarında. Kaynaklara göre Bayburt ilini 1647 yılında ziyaret eden Evliya Çelebi, Bayburt kalesinin içinde yaklaşık olarak 300 haneli bir mahalle ve de cami olduğunu da belirtmiştir. Tarihinde birçok savaşa ve kuşatmaya maruz kalan kalenin, ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı tam olarak net bir şekilde bilinmiyor. Bayburt Kalesinde 2017 yılından beri arkeolojik çalışmalar ve restorasyonlar devam ediyor.
Yapılan çalışmalarda; 1’inci Justinianus dönemine ait olduğu düşünülen 2 sarnıç yapı ile 11’inci yüzyıla ait kilisenin plan özelliklerinin yanı sıra Roma ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda seramik eser, ok ucu ve pipo bulundu. Bir diğer çalışma Bayburt Kalesi’nin surları üzerinde yer alan 800 yıllık çini süslemelerin üzerinde bulunduğu, 10 santimetrekarelik kırık çini örneğinden yola çıkılarak yeniden üretildi.
Çinilerde, yer alan motifler İslamiyet öncesi Türk kültüre uygun olarak ilahi ve sonsuz aşk temalarının ‘Allah’, ‘Sonsuzluk’, ‘Haşhaş’, ‘Kuş Palmet’ ve ‘Gökyüzü Hayat’ yer alıyor. Türkiye’nin üçüncü büyük kalesi olan Bayburt Kalesi, şehir merkezinde bulunuyor. Bu yüzden şehrin her tarafından da görülebiliyor. Kaleye giriş ücretsiz olup toplu taşıma ve özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5. Çımağıl Mağarası
2007 yılında turizme açılan Çimağıl Mağarası’nın içinde açık sarı, beyaz, koyu sarı ve kahverengirenklerinde damlataşı sütunları bulunuyor. 20.000 metrekarelik alanı kaplayan mağaranın bir tane ana salon olarak adlandırılmış salonu var.
Bu salon moloz bakımından zengin ve küçük bir su birikintisi var. Kremalı Oda, Mavi Oda, olarak üç kola ayrılmıştır. Mavi Oda’da sarkıtlar ve küçük bir su birikintisi, uç kısmında da oldukça büyük bir göl var. Bu gölün devamında bulunan Hayalet Oda, sarkıt ve dikitlerden oluşuyor. Mağaranın oluşumundan dolayı girişinde kuru olan hava, iç kısımlara doğru nemli bir havaya yerini bıraktikca hava hareketleri giderek azalıyor. Mağara, Çoruh nehrinin bir kolu olan Masat Çayı Vadisinde yer alır.
Doğal sit alanı olarak tescillenen mağara, Bayburt il merkezine yaklaşık 35 km mesafede. Mevsimsel olarak mağaraya ulaşım biraz zor olabiliyor. Yolu tarif edecek olursak; Bayburt – Erzurum ana tur güzergahının 20. kilometresinden maden mevkiinden Masat deresine ayrılan yol takip edilerek aşağı Çimağıl köyüne oradan da mağaraya henüz asfalt olmayan bir yolla ulaşılıyor.
6. Korgan Köprüsü
Selçuklu Dönemi’ne ait köprünün diğer adı Meliğin Köprüsü’dür. Yapımında yonu ve sarı moloz taşı kullanılan köprünün 13. yüzyıla ait gözleri sivri kemerlidir.
Bayburt İpekyolu üzerinde olmasından köprü İpekyolu ticaretinde önemli geçiş noktasıdır.
Diğer yazılarım için buraya tıklayabilir,
Sosyal Medya Hesabım – Bayburt Gezi Rehberi
Daha fazlası için Instagram’da takip edebilirsiniz… cigdemmmky
Sevgilerimle,
Çiğdem