Yurtdışına seyehatlerde her ne kadar uçak tercih edilse de araba ile yurtdışına gitmek, gezmek isteyen ve gezen yüzlerce kişi var. Bu yazımda sizlere araba ile yurtdışına çıkarken dikkat etmeniz gereken prosedürleri anlatacağım.
Yazıya başlamadan önce bu belgelerin ihtiyaç duyulma durumlarının her ülke veya araç tipine göre farklı olabileceğini göz önünde bulundurmanızı söylemeliyim. Avrupa Birliği’ne üye yada aday ülkelerde Uluslararası Sigorta (Yeşilkart – Greencard) yeterli olmaktayken diğer ülkelerde diğer belgeler talep edilebilmektedir. Bundan dolayı gitmeyi düşündüğünüz ülkelere göre önceden Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ile irtibata geçerek güncel uygulamalardan bilgi almanızda fayda var.
Bildiğiniz gibi avrupada sınırlar kalktığı için oradan kiralanan arabalar ile gezmek birçok kişinin tercih ettiği bir yoldur. Araba kiralarken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda daha önceden yazdığım yazıyı aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
Yurtdışında Nasıl Sorunsuz Araba Kiralarım?
Neden Aracımla Yurtdışına Çıkmalıyım?
Yurtdışına gidip bir otele yada şehire kapanıp kalmayı sevmeyenlerin tercih ettiği bir yöntem araba ile gezmektir. Kimisi gittiği yerde araba kiralayıp gezerken, kimisi de kendi aracı ile gezmeyi tercih etmektedir. Özellikle gurup olarak gezmeyi tercih edenler için kesinlikle tavsiye ettiğim bir ulaşım şekli araba ile yurtdışına gitmektir.
Özellikle çevre ülkelere gidecekseniz yada uzun süreli bir tur planınız varsa kesinlikle ekonomi ve konfor anlamında araba ile yurtdışına çıkmanızı öneririm. Bu sayede hem istediğiniz şehirleri görme ve konaklama imkanı sunacak hem de ulaşım için zaman kaybınızı önleyecektir.
Araba ile yurtdışına çıkma konusunda geçerli olan herşey, motorsiklet yada karavan için de geçerlidir.
Arabam İle Yurtdışına Çıkmam İçin Neler Gerekli?
Öncelikle bu konudaki uluslararası düzenlemeler “FIA” yani uluslararası otomobil federasyonu tarafından sağlanmaktadır. Ülkemizde ise gerekli işlemleri yürüten yetkili tek kurum “Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu”dur. Yurtdışına çıkarken kişiler nasıl pasaporta ihtiyaç duyuyorlarsa arabalar da aynı şekilde Triptik belgesine ihtiyaç duyarlar.
Araba ile yurtdışına çıkışı için gerekli belgeler;
- Gümrüklerden Geçiş Karnesi (CPD)
- Uluslararası Sigorta (Yeşilkart – Greencard)
- Uluslararası Taşıt Belgesi (IRC)
- Uluslararası Sürücü Belgesi
Araba ile yurtdışına çıkarken ihtiyaç duyulan bu belgeleri tek tek inceleyelim;
Gümrüklerden Geçiş Karnesi (CPD)
Bu belge Türkiye’de kayıtlı olan araçların yurtdışındaki gümrüklerden herhangi bir teminat verilmeden geçmesini sağlamaktadır. Ayrıca ülkeden çıkan araçların nerede olduğunun ve aracın dönüşünün takip edilmesi için kullanılmaktadır.
Avrupa için herhangi bir depozito tutarı istenmese de diğer ülkeler geçici teminat olarak 200 USD ile 1000 USD arasında teminat aramaktadırlar. Bu teminatların gitmeden önce bankaya yatırılması gerekmektedir. Özellikle dikkat edilmesi gereken husus, depozitonun bankaya karnede ismi geçen kişinin adına yatırılmasıdır. Gitmeden önce Turing’le irtibata geçip gideceğiniz ülke için depozitonun gerekli olup olmadığını ve gerekli ise ne kadar olduğunu sormanızı öneririm.
Yatırılan bu depozito ülkeye döndükten sonra geri alınabiliyor. Araba kiralarken ödenen depozito gibi düşünebilirsiniz.
Uluslararası Sigorta (Yeşilkart – Greencard)
İmzalanan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde düzenlenen bu poliçe, herhangi bir kaza durumunda kullanılan Mali Mesuliyet Poliçesinin uluslararası olan şeklidir. Kaza Mahallinin limitleri ve mevzuatı dahilinde uluslararası düzenlenmiş teminat veren bir poliçedir. Rengi yeşil olduğundan dolayı “Yeşilkart” denilmektedir.
Unutulmamalıdır ki Yeşilkart yaptırmak zorunludur. 3. taraflara gelebilecek zararlariçin düzenlenen bir sigorta poliçesidir.
Yeşilkart geçerlilik süreleri;
- 15 Günlük,
- 1 Aylık,
- 2 Aylık,
- 3 Aylık,
- 4 Aylık,
- 5 Aylık,
- 6 Aylık,
- 1 Yıllık olarak düzenlenmektedir.
Yeşilkart ücreti ise istenecek süreye göre değişmektedir. Her yıl ücret değiştiğinden dolayı gitmeden önce güncel ücretini öğrenmeniz faydanıza olacaktır.
Yeşilkart’ın geçerli olduğu ülkeler Beyaz Rusya ve Rusya dahil avrupa ve balkan ülkeleridir. Bu ülkeler dışında Tunus, İsrail, İran, Fas ve Ukrayna’da da geçerlidir.
Ayrıca Yeşilkart’a ek olarak Türkiye’deki kasko poliçenize yurtdışı teminatı ekletebilirsiniz.
Yeşilkart poliçesinin düzenlenebilmesi için ihtiyacınız olan belgeler ise;
- Geçerli Türk Trafik Sigortası fotokopileri,
- Araç Ruhsatı belgesidir.
Uluslararası Taşıt Belgesi (IRC)
Bu belge aracınızın yurtdışında sahipliğinin kime ait olduğunu ispat eden bir belgedir. Yani aracınızın uluslararası ruhsatı diye nitelendirebiliriz.
Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen “Uluslararası Motorlu Trafik Sözleşmesi”ne taraf olan tüm ülkelerde geçerli bir belgedir. Bu belge düzenlendiği tarihten itibaren 1 yıl geçerlidir.
Yani yurtdışında aracınızın ruhsatını görmek isteyen görevliye ruhsat olarak ibraz etmeniz gereken belgedir.
Uluslararası Sürücü Belgesi
Ülkemizde verilen yeni ehliyetler birçok ülkede özellikle Avrupa’da geçerlidir. Ama kimi ülkeler ehliyete istinaden uluslararası geçerliliğe sahip bir belge görmek isteyebilmektedir. Bu nedenle Cenevre anlaşmasına istinaden düzenlenen uluslararası sürücü belgesi 200’ü aşkın ülkede 1 yıl geçerliliğe sahiptir. Bu belge için ehliyetinizin son kullanım tarihine en az 1 yıl kalması gerekli. 1 yıldan daha az kalmış ise ilk ehliyetinizi güncellemeniz gerekmektedir.
Ehliyetinize diğer ülkelerde denklik veren uluslararası sürücü belgesi diyebiliriz.
Bu belge ile beraber yanınızda ehliyetinizin de olması gereklidir.
Ayrıca düzenlendiği ülkede geçersizdir. Sadece düzenlendiği ülke dışında geçerlilik taşımaktadır.
Uluslararası Sürücü Belgesi için gerekli belgeler;
- Ehliyetinizin aslı,
- T.C. Kimliği,
- 2 Fotoğraf gereklidir.
Ehliyetiniz ve kimliğinizde T.C. Kimlik Numarası yazması gereklidir.
1 Yılın sonunda belgenizi yenilemek isterseniz, eski belgenizi teslim etmeniz durumunda harç indirimi uygulanabilmektedir. Bu nedenle belgenizi atmayın.
Bu belgenin ücreti de her yıl değiştiği için önceden güncel fiyatlarını öğrenmeniz faydanıza olacaktır.
Eğer bulunduğunuz ilde Turing şubesi yok ise bu işlemleri sınırkapısında yaptırabilirsiniz. Yoğunluğa göre değişmekle beraber ortalama 30 Dk’da işlemlerinizi bitirip, ihtiyaç duyduğunuz belgeleri almış olacaksınız. Aracınızın modeli, ruhsat durumu ve gideceğiniz ülkede uygulanan rejim hakkında bilgiyi yola çıkmadan Turing’ten bilgi edinerek ulaşabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğim hususları dikkate alarak yurtdışında rahatlıkla gezebilirsiniz. Unutmayınız ki bu belgeleri çok iyi saklamanız lazım. Ben her zaman elime geçen belgelerin kopyasını eposta hesabımda saklarım. Bu sayede kaybetme veya çalınma durumunda elinizde destekleyici belge olarak ilgili makamlara gösterebilirsiniz.
Yazımın yurtdışına kendi araçları ile çıkmak isteyen herkese faydalı olmasını dilerim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Hepinize iyi gezmeler.
2 yorum
Yazı çok güzel,teşekkür ederiz ancak kabataslak fiyat verseydiniz daha güzel olurdu.
Her ülkeye ve kura göre fiyatlar değiştiği için bununla ilgili bilgi vermek doğru olmaz. Zaten internette araştırma yaparsanız araba şirketlerinin sitesinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.