Antakya Gezilecek Alternatif Yerler | Hatay’a daha önce geldiniz ve önceki yazımda anlatmış olduğum bütün yerleri gördünüz. Peki Antakya’da gezecek başka yer yok mu? Tekrar gelmek istiyoruz bu sefer daha yavaş gezeceğiz diyorsanız buyurun bu yazı tam size göre.
Hatay’a ilk defa gelecekseniz 2 günlük programlı gezi rehberine buradan bakabilirsiniz.
Antakya Gezilecek Alternatif Yerler | Antakya’da Gezilecek 5 Yer
1. Meclis Kültür ve Sanat Merkezi
Eski Hatay Devleti Meclis binası içindeki salonda, 83 yıl önce Hatay’ın ana vatana katılma kararı alınmıştı. Binanın içerisindeki İçerisi buram buram tarih kokuyor Döneminde oturulan sandalyeleri hala aynı. Bina salonunda şuan tiyatro, konser ve çeşitli etkinlikler yapılıyor. Üst katında Vali Rahmi Doğan adını taşıyan Kütüphane bulunuyor.
Binanın hemen yanında da şuan bir kafe olarak hizmet veren eski bir konak var. Orayı gezmenizi tavsiye ederim. Hatay’ın yöresel lezzetlerini tatmak ve keyif yapmak için şahane bir ortam var. Akşamları da açık alanda oturmak ve şehri seyretmek çok keyifli oluyor.
2. Hatay Şehir Müzesi
Şehir merkezinde, hemen Asi Nehri kenarında bulunuyor. Balmumu Heykelleriyle Antakya kültürünün tasvir edildiği bölümler insana anı yaşıyormuş hissi veriyor. Müzede Hatay’ın tarihçesi, ticaret, üretim, gündelik hayat, giyim ve yemek kültürü temaları işlenmiş. Beni en etkileyen şeylerden biri, Hatay Devleti’nin Anavatana katılım anlaşmasının yazıldığı daktilo ve imzalandığı kalemdi.
3. Atatürk Parkı
Park, şehrin en geniş parkı niteliğinde. Park içerisinde birçok çay bahçesi, koşu ve yürüyüş yolu, süs havuzları, çocuk oyun alanı ve mini hayvanat bahçesi bulunuyor. Parkın yapım tarihi hakkında, kesin bir bilgi yok ancak Antakya üzerinde, önemli izler bırakan Fransızlar’ın parkın peyzajında önemli katkıları olduğu biliniyor. Burası dinlenmek ve soluklanmak için ideal bir yer. Antakyalılar sabah çok erken saatlerde veya akşam geç saatlere kadar yürüyüş ve koşularını burada yapıyor.
Parkın girişinde Hatay’da Fransızlarla askeri anlaşmayı imzalayan Türk heyeti başkanı Asım Gündüz ve 5 Temmuz 1938 de Hatay’a giren Türk kuvvetleri kumandanı Şükrü Kanatlının büstleri bulunuyor. Biliyorsunuz 1938 de bağımsız Hatay Cumhuriteyi kuruldu. 10 ay kadar bir süre ile bağımsız bir devlet oldu. 1939 yılında ise ülkemize katıldı.
4. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi
Ülkemizde yetişen endemik bitkilerin %10 u Hatay’da yetişiyor. Ayrıca bölgede yetişen 2000 den fazla bitki türün birçoğunun tıbbi ve aromatik bitki olduğu saptanmış. Bu bitkileri tanıtmak amacıyla Türkiye’nin ilk Tıbbi ve Aromatik bitkiler müzesi 19. yy da yapılmış eski bir Antakya evinde hizmet veriyor.
Müzede bitkilerin büyük boyutlu fotoğrafları, el örgüsü sepetlerde kuru halleri sergilenip botanik bilgileri yer alıyor. Alt katta bulunan hülasa odasında bitkilerin yağlarını görüp ne için kullanıldıkları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Binanın üst katında dönemin botanik alanında çalışmalar yapan hekim ve eczacı olan İbni Sina, İbn el Baytar gibi bilim insanlarının bal mumu heykelleri bulunuyor. Bu kısmı gezmeyi unutmayın.
Müze pazar günü kapalı, giriş ücretsiz ve 17.00’de kapanıyor.
5. Expo 2021 Hatay – Antakya Gezilecek Alternatif Yerler
1 Nisan 2022 – 29 Ekim 2022 tarihleri arasında Antakya ve Arsuz olmak üzere iki dev alanda düzenleniyor.
Antakya’daki alanda Gastronomi köyü, Medeniyetler Bahçesi, Tıbbi ve aromatik bitki parkı bulunuyor. Burada bahçeleri gezebilir, Hatay’ın yöresel yemeklerinden yiyebilirsiniz.
Alanda bulunan Ortak Varoluş Mozaiği 1600 metrekarelik “dünyanın en büyük tek parça taban mozaiği” unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Hem antik dönemde hem de günümüzde yapılmış en büyük mozaikleri Antakya’da görme şansı insanı heyecanlandırıyor.
Gündüz sıcağında gezmek zor olacağı için akşam üstü gezmek daha mantıklı bir seçenek. Özellikle hafta sonları konser, tiyatro gibi etkinlikler yapılıyor. Gece 12’ye kadar açık ve otobüslerle şehir merkezine ulaşmak mümkün. Etkinlikler için bu linke tıklayabilirsiniz. Expo Etkinlikleri
Hatay’da gezilecek yerler konusunda sorularınız için bana @demetsah instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.
Hatay hakkında diğer yazılarımız için tıklayın
Sevgiyle Kalın.
Demet