Akhisar Gezi Rehberi – Akhisar’da Ne Yenir? | Merhabalar, bu sefer sizi ülkemizin en büyük ilçelerinden biri olan, sokak lezzetleri ile ünlü, 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olan, ülkemizin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden Akhisar’a götürmek istiyorum. Akhisar Belediyesi’nin destinasyon tanıtım markası Leziz Akhisar’ın davetlisi olarak gittiğimi bu güzel ilçemizde 3 gün boyunca hem lezzete hem de gezilecek mekanlara doydum. Önce biraz Akhisar’ı tanıtalım sonrasında Akhisar’da deneyimleyebileceğiniz lezzetleri sıralayacağım.
Akhisar Hakkında | Akhisar Gezi Rehberi
Manisa’nın en büyük ilçesi olan Akhisar, 175 bin nüfusa (2022) ev sahipliği yapıyor. Akhisar Ovası’nda kurulmuş olan bu güzel ilçemizin en önemli özelliği Türkiye’nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden biri olması. İzmir’e 1,5 ve Manisa’ya da yarım saat uzaklıkta bulunuyor. Her iki şehirdeki otobüs terminallerinden de sık sık bu ilçemize seferler düzenleniyor.
Şehrin geçmişi 7000 yıl öncesine dayanıyor ve Perslerden Lidyalılara, Pergamon Krallığından Osmanlı’ya kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kentimiz. Şehirde tarihi mekanlar çok fazla olmasa da mutlaka görülmesi gereken ve özellikle Hristiyanlar açısından oldukça önemli bir antik kent de bulunuyor. Şimdi görmeniz gereken mekanları anlatalım.
Akhisar Gezilecek Yerler
Geçmişi Cilalı Taş devrine kadar uzanan Akhisar genelinde bulunan bulgular 7000 yıl öncesine kadar işaret ediyor. Burada kurulmuş olan ve Lidya egemenliğinde bulunan Thiatira antik kenti, devletin en önemli kentlerinden biri olmuş. Roma döneminde tarımsal ürünler açısından oldukça zengin bir şehir olmasından dolayı önemli bir tekstil kenti oldu. Yün boyama, keten dokumada ve deri işlemede dünyanın en ünlü üreticilerinden birinin konumuna geldi. Günümüzde de tekstil açısından iyi bir konumda bulunuyor ama daha çok tarımsal gıda sanayi de Akhisar oldukça iyi bir şehir.
Maalesef şehir merkezinde pek fazla gezilecek mekan yok. Olanlar da biraz bakımsızlıktan nasibini alıyor ama buraya gelmişken özellikle yemek aralarında bu mekanları gezmenizi tavsiye ederim.
1. Thiatira Antik Kenti | Akhisar Gezi Rehberi
Akhisar’ın tam merkezinde bulunan bu Antik kent, Batı Anadolu’da kurulan Hristiyanların bir nevi hac görevini de yerine getirdikleri Hristiyantığın ilk 7 kilisesinden biri. Pelopia olarak adlandırılan Antik Yunan şehri olarak kurulmuş. Kent, Lidya devletinin ve Pergamon krallığının en önemli yerleşim yerlerinden biriydi. Roma ve Bizans dönemlerinde de bu isimle anıldı. Aynı zamanda Roma İmpartorluğu döneminde ilk köle ayaklanmasının yaşandığı yerdir.
Şu anda Agora, sütunlar ve kilisenin kalıntılarından başka pek birşey kalmasa da mutlaka görülmesi gereken yerlerden. 2022 itibariyle giriş 20 TL ve müze karta ücretsiz.
2. Akhisar Müzesi
Thiatira Antik Kenti’nin tam karşısında bulunan müze, 7000 yıl boyunca bu bölgede var olmuş medeniyetlerden kalan eserlerin sergilendiği yerdir. İçeride aynı zamanda Akhisar’da geçmişten bu yana üretilen ürünler ve zanaatlarla ilgili de bölümler bulunmaktadır. Tek katlı bu müzeyi yarım saatte gezebilirsiniz. 2022 itibariyle giriş 20 TL ve müze karta ücretsiz. ,
3. Ulu Camii
Daha önce kilise olarak hizmet veren bu yapının tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor ve Mimarisiyle görenleri büyüleyen Ulu Camii, birçok kez restorasyon çalışması geçirmiş ve şimdiki halini almış. Camii Akhisar merkezde bulunuyor.
4. Paşa Camii ve Hamamı
Bir kompleks olarak 1469 yılında inşa edilen bu camii tam anlamıyla bir Osmanlı eseridir. Sarı Ahmet Paşa tarafından yaptırılan camide 2 adet namazgah bulunuyor ve caminin içinde kullanılan camlar o dönemlerin ilk cam fabrikasında inşa edilmiş. Bu camii aynı zamanda Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de geçiyor. Girişler ücretsiz.
5. Apollonis Antik Kenti
İlçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Apollonis Antik Kenti, Mecidiye Köy’de bulunuyor. Şehir merkezinden 20 dakikada bir kalkan minibüslerle ulaşılabiliyor. Helenistik Dönem’de yapılan Apollonis Antik Kenti, Roma İmparatorluğu’na ait birçok önemli eserin bulunuyor. Adını Bergama kralı I. Attalos’un eşinin isminden almış. Giriş ücretsiz.
6. Zeynelzade Çocuk Kütüphanesi
220 yıl önce ilk çocuk kütüphanesi olarak hizmete açılan ve 2013 yılında Akhisar Belediyesi tarafından restore edilen Zeynelzade Çocuk Kütüphanesi ve Çocuk Okuma Salonu, 6 yıl atıl durmasının ardından Akhisar Belediyesi tarafından tekrar açıldı. Mimari açıdan dünya üzerinde çocuklar için yapılan ilk kütüphane olan bu yapıyı ücretsiz gezebilirsiniz.
7. Zeytinliova
Şehir merkezinden biraz uzaklaşıyoruz. Akhisar’ın en güzel doğal mekanlarından olan Zeytinliova, 20 km uzaklıkta bulunuyor. Türkiye’nin zeytin üreticiliği bakımından sayılı bölgelerinden biri. Burada yapılan rekreasyon alanları sayesinde, doğal bir mekanda yürüyüş ve keyifli zamanlar geçirmek isteyenler için görülmesi gereken yerlerden. Yine 50 km uzaklıktaki Çağlak Deresi‘ni de gezebilirsiniz.
8. EGEA Zeytin Müzesi
Akhisar Belediyesi tarafından şehir merkezinde açılan bu müze hem zeytin üretimi ile ilgili her şeyi size sunan bir müze hem de yeme içme servisi bakımından şehirdeki en güzel mekanlardan biri. Bir nevi müze restoran. Müzede oturup kahve keyfi yaparken dört bir yanınızdaki geçmişten bugüne zeytin üretimi ile ilgili her şeyi inceleyebiliyorsunuz.
Akhisar’da Ne Yenir?
Öncelikle şunu söylemeliyim… Akhisar sakaktat kültürü açısıdan gördüğüm en ilginç şehirlerden biri. Sokak lezzetlerinin çoğu bu çeşit üzerinden gelişmiş. Şehrin dört bir yanında aşağıda sıralayacağımız lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.
1. Doğrama Pideli Paça
Ülkemiz sınırları içinde paça bulamayacağınız bir şehir yoktur. Ancak Akhisar’da çok daha farklı bir şekilde servis ediliyor. Pideler ince ince doğranıyor. Üstüne siyah paça etleri didiklenerek seriliyor. Sonrasında mis gibi ve bol sarımsaklı et suyu dökülüyor. Üstüne biber sosu da dökülerek efsane bir lezzet ortaya çıkıyor. Şen Kardeşler bu lezzeti denemeniz gereken mekan. 2022 itibariyle fiyatı 30 TL.
2. Akhisar Köftesi
Ramiz köftecisi sayesinde artık ülkenin dört bir yanında Akhisar Köftesi tanınıyor. Ancak gerek bir nevi fabrikasyon ürününe dönüşmesinden dolayı Akhisar’da yediğimiz köfteyi hiçbir yerde yememiştik. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da tescillenmiş bir lezzet olan Akhisar Köftesi, ilçenin en meşhur yemeği. 2012 yılında coğrafi ürün olarak tescillenmiş ve kalitesi tüm dünyaya yayılmış. Tamamen dana etinden ve baharatsız yapılan bu lezzet, tereyağı içinde pişilen pideler ve acı sos ile servis ediliyor. Can Köfte bence şehirdeki en başarılı mekan ve 2022 itibariyle porsiyonu 50 TL.
3. Akhisar Katmeri
Katmer denince başta Gaziantep olmak üzere pek çok şehir gelse de, içeriği açısından Akhisar Katmeri diğerlerinden oldukça farklıdır. İçine tulum peyniri, yumurta ve maydonoz kolup tereyağı ve sac üzerinde pişirilen bu efsane lezzeti kesinlikle Yıldız Katmer’de yemelisiniz ve 2022 Ekim itibariyle porsiyonu 25 TL.
4. Dalaklı Kokoreç
Yine ulusal bir lezzetimiz olan Kokoreçi Akhisar’da ayrıca denemelisiniz. Dalakla taçlandırılan bu lezzeti de Saray Kokoreç’te deneyebilirsiniz. Bunun dışında da birçok kokoreççide de farklı çeşitlerde servis ediliyor. 2022 Ekim itibariyle yarım ekmek kokoreç 30 TL dalaklı 40 TL olarak satılıyor.
5. Akhisar Zeytini ve Zeytinyağı
Akhisar tam 14 milyon zeytin ağacıyla en fazla zeytin ağacına sahip ilçe ünvanını taşıyor. Akhisar’da 5 farklı zeytin çeşidi yetişir. Bunların bir kısmı yeşilken bir kısmı da siyahlaştıktan sonra toplanır. Yeşil zeytinlerin yağları Erken Hasat olarak tabir edilen buruk-acı lezzette, siyah işlenen zeytinlerin yağları ise daha yumuşak olur.
Zeytin hasadı zamanı bölgeye gelirseniz dalından da zeytinleri toplayarak ve üretilen zeytinyağlarını alabilirsiniz.
6. Zeytinyağıyla Kızartılmış Susamlı Lokma
Zeytin ve zeytinyağı üretiminde ülkemizdeki en ünlü yerlerden. Durum böyle olunca ilçede zeytinyağı kullanılarak yapılan birçok yemek ve ürün de mevcut. Bunlardan biri de Susamlı Lokma. Özellikle köylerinde yapılan bu lezzetli yemek, hamur işi. Hamurun susam ile birlikte zeytinyağında kızartılmasıyla hazırlanıyor.
7. Akhisar Sura’sı
Akhisar’da bayram ve düğünlerde sıklıkla yapılan bu lezzeti eğer böyle bir ana denk gelirseniz yiyebilirsiniz. Maalesef bu muhteşem lezzeti şehirde satan yer bulunmuyor. Aslında bir nevi kaburga dolması. Bazen pilavsız da yapılıyor.
8. Akhisar Gazozu
Ülkemiz gazoz çeşitliliği açısından oldukça zengin bir ülke. Pek çok marka yıllar önce kapansa da son zamanlarda gazozun hizmet sektöründeki yerinin artmasından dolayı tekrar gün yüzüne çıkmaya başladılar. Akhisar’da da Dört Mevsim Gazozu denemeniz gereken lezzetlerden. Herhangi bir kahvehaneye girip alabilirsiniz.
9. Akhisar Yoğurt Tatlısı
Şam tatlısı ve revaniyi andıran bu lezzeti şehirdeki bazı tablacılarda bulabilirsiniz. Oldukça şireli olan bu lezzetin dilimini 5 TL’ye alabilirsiniz.
10. Akhisar Aşuresi
Normal aşurenin içerisine çok daha farklı ürünlerin eklenmesiyle hazırlanan bir tatlı. Keşkek, barbunya, börülce gibi farklı yiyecekler eklenerek yapılan bu tatlı, aroması ve kokusu normal aşureye göre daha keskin. Mevsimine göre şehirdeki pastanelerde bulabilirsiniz.
11. Sıcak Helva | Akhisar Gezi Rehberi
Akhisar’da helva da oldukça sevilen ve tüketilen bir ürün. Ancak Paşa camiinin karşısında bulunan Nursevcan Helvacısı bu konuda gitmeniz gereken ilk yer. Üretim yerinde satış bakımından Akhisar’da görebileceğiniz tek helvacı. Sıcacık helvaların yapılışını gördükten sonra farklı çeşitlerini yiyebiliyorsunuz.
Akhisar’da Mekan Önerileri | Akhisar Gezi Rehberi
Yukarıda saydığımız yerlerin dışında Akhisar’da farklı lezzetleri bulabileceğiniz mekanlar da mevcut.
Baraka | Akhisar Gezi Rehberi
Bir nevi meyhane konseptine sahip olan mekanda; onlarca çeşit mezenin yanı sıra kokoreç, beyin kavurma, söğüş, tandır eti gibi lezzetleri de bulabilirsiniz.
Dayıoğlu Kasabı Muhtarın Yeri
İlçe merkezine 10 dakika mesafede bulunan bu mekan direk kasaptan kesilen etlerle yapılan sucuk köfte ve bir çeşit Akhisar köftesinin servis edildiği bir mekan. Devasa köftelerin her birini nasıl yediğinizi anlayamayabilirsiniz. 2022 Ekim itibariyle porsiyonu 50 TL.
Akhisar Kadın Koopeatifi ve Kooperatif Kafe
Türkiye’nin örnek teşkil eden kadın kooperatiflerinden biri olan Akhisar Kadın Kooperatifi pek çok yöresel ürünü markalaştırmış bir oluşum. Bunun yanı sıra Uğur Mumcu Park’ında kurulan Koopeatif Kafe’de kadınların ürettiği pek çok lezzeti sipariş edebiliyorsunuz. Fiyatları inanılmaz uygun. Özellikle kendi yaptıkları Erişte ile yapılan makarnalara bayılacaksınız. Gözlemelerini de tavsiye ederim. Koca bir gözlemeyi 10 TL’ye yemiştik. Ürünlerini satın almak için tıklayın: Akhisar Kadın Koopratifi