CENNET’TE 3 GÜN – KAŞ’TA YAPMANIZ GEREKEN 10 ŞEY
Akdeniz’in incilerinden biri olan Kaş, popüler olmasına rağmen çok bozulmamış, doğallığını koruyan ender yerlerden bir tanesi. Kaş’ın uçsuz bucaksız denizi, kumu ve Akdeniz’in en güzel manzaraları, mücevher gibi parlıyor. Türkiye’nin en güzel plajlarından Kaputaş Plajı, Mavi Bayraklı Liman Ağzı Bölgesi, Büyük ve Küçük çakıl Plajları’nda o masmavi turkuaz denizin de yüzmek mükemmel bir duygudur. İşte Kaş’ta Yapılması Gereken 10 Şey
KAŞ NEREDE? – Kaş’ta Yapılması Gereken 10 Şey
Kaş, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Antalya’nın bir ilçesidir. Su altı, doğal ve tarihi değerleri açısından Türkiye’nin en önemli adreslerinden biridir. Gözde tatil yerlerinden biri olan Kaş ile Antalya arası 170 km. Kökeni Likyalılara uzanan bir kültür ve doğa rotası.
KAŞ’A NASIL GİDİLİR?
Fazla zamanım olmadığı için üç günlük bir seyahat planladım. Kafamda soru işaretleri vardı aslında. Etrafımdaki herkes ulaşımın zor olduğunu söylese de ben yinede gitmek istiyordum. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yaklaşık 1,30 saat süren direk uçuşlarla Dalaman Havalimanı’na uçabilirsiniz. Kaş –Dalaman arası 168 Km. Dalaman Havalimanı‘ndan kiralık araç veya özel transferlerle 2 saat 40 dakika içinde Kaş’a ulaşabilirsiniz.
Havalimanından Havaş servisleri ile Fethiye’ye gelip oradan Kaş’a hareket eden minibüslere binebilirsiniz. Fethiye’den yaklaşık 110 km.lik bir yolculuktan sonra Kaş’a ulaşabilirsiniz.
KAŞ’TA YAPILMASI GEREKEN 10 ŞEY
Kekova, Simena, Demre, Kalkan, Xantos Antik Kenti, Patara Antik Kenti, Likya Yolu, Saklı Kent Kanyonu, Kaş civarında görülmesi gereken güzel yerler. Kaş ile Kalkan arasında bulunan Kaputaş Plajı, turkuaz mavi denizi ile insanı büyüleyen bir görüntü sergiliyor. Kesinlikle görmeniz gerekiyor.
1)Tekne Turlarına katılıp koyları keşfedin;
Kaş’ta tekne turu denildiğinde çok fazla alternatif var. Görmeniz gereken yerlerden bahsedecek olursam bunlardan en önemlisi Kekova, Adası, yeryüzündeki bir cennet gibi.
1990 yılından itibaren Çevre ve Orman Bakanlığınca sit alanı ilan edilmiş ve batık şehrin olduğu yerlerde yüzmek yasaklanmış olsa da, bazı yerlerinde yüzmeye ve dalışa izin verilmiştir. Tekne turları ile Yağlıca Koyu, Akvaryum Koyu, Fırnaz Koyu, Maradi Adası, Sarıbelen Adası ve Berni Adası gibi yerlere gidebilirsiniz.
2)Kaş’ın güzel kokulu sokaklarını turlayın;
Masal’ın içindeymiş gibi, yasemin ağaçları ve begonvillerle kaplı sokaklarıyla sizi mest edecek. Kendinizi sokaklara attığınızda güzel kokular, hediye eşya dükkanları, tatlı kafeler ve şirin restoranlar ile karşılaşacaksınız. Ufak bir gezinti sonrası şirin kafelerden birine oturup yorgunluğunu atabilirsiniz.
3)Antik Kent Yolculuğu – Kaş’ta Yapılması Gereken 10 Şey
Xantos Antik Kenti; 1988’de UNESCO DÜNYA KÜLTÜRÜ MİRASI, korumasına alınmıştır. Likya uygarlığının en eski yerleşim yeri olan antik geçmişi MÖ.7 yüzyıla dayanıyor. Tarihi acılarla dolu kent olarak biliniyor. Savaşçı bir toplum olan Xanthoslular, bağımsızlık uğruna ölümü seçmişler. Pers Ordusuna karşı küçücük ordularıyla savaşmış ve yenik düşmüşlerdir.
Ne olursa olsun esir olmamak için kadınları, çocukları ve hazineleri de kaleye kapatıp yakıp kendileri de Esen Çayı’na atlayıp intihar ederler. Kalıntılar arasında kaya mezarları, lahit mezarları ve Likya kültürüne özgü dikme mezar anıtları vardır. Likyalıların inancına göre bu dünyada ki mallar öteki tarafa da götürebileceğinden mezarların alt kısmı hazine odası şeklinde tasarlanmıştır.
Antiphellos Antik Kenti; Antiphellos çok küçük bir yerleşim yeri olup biraz yukarısında bulunan Phellos’un limanıydı. Ancak Helenistik döneme girilirken Phellos gerilemiş, Antiphellos ise gelişerek ön plana çıkmıştır. Antik kentten günümüze ulaşan eserlerin başında şehrin kuzeyinde kayalara oyulmuş mezarlar ve Likya lahitleri gelir. Lahitlerin en görkemlisi, Uzun Çarşı’da bulunan ve halk arasında Kral Mezarı olarak adlandırılan Likya Yazıtlı Anıt Mezar’dır. Antiphellos Antik Kenti’ne Kaş Merkez’den yürüyerek ulaşabilmek mümkündür.
4)Uzun Çarşı – Kaş’ta Yapılması Gereken 10 Şey
Selçuklu mimarisinin örneklerini burada görmek mümkündür. Sokağa girdiğinizde begonvilleri göreceğiniz bu çarşı, Kaş’ın meşhur yerlerinden biridir. Sokağın yukarı kısmında bir lahit bulunuyor. Lahit üzerinde yazılar hala belirgin olarak gözüküyor.
5)Saklı Kent Kanyonu;
Türkiye’nin en uzun kanyonu olan Saklı Kent Kanyonu,1996 yılından beri koruma altında olup 300 bine yakın turist ağırlamaktadır.
6)Akdeniz Mutfağı
Buraya gelmişken Akdeniz Mutfağı’nı denemek gerekir. Zeytinyağı ve zeytinyağlı yemekler Akdeniz mutfağının en bilindik tatlarını oluşturuyor. Deniz ürünlerinden, ıstakoz, kefal, palamut, lagos balıkları da Kaş sofralarında en çok tüketilen yiyeceklerden biridir. Baharatlarda ise adaçayı ve dağ kekiği oldukça sık kullanılır.
7)Macera dolu anlar;
Spor tutkunları için adeta bir cennet olan Kaş’ta yapabileceğiniz sporlardan bir kaçı yamaç paraşütü, rafting, bungee jumping, kano ve kano gezisi. Güzel manzara eşliğinde yamaç paraşütü ve bungee jumping ideal bir seçim olacaktır.
8)Dalış yapın;
Kaş denince akla ilk gelen şeylerden biri de dalıştır. Dünyadaki en iyi 50 dalış yerlerinden birisi olarak gösterilen Kaş, 21 dalış noktasına sahiptir.
9)Masmavi Plajlar;
Ülkemizin en güzel 15 plajı içerisinde yer alan Patara Plajı ilk ve enleriyle ünlü. Burası aynı zamanda Noel Baba olarak bildiğimiz St.Nicholas’ın doğum yeri ve nesli tükenmekte olan caretta carettaların üreme yeri. Patara Plajı ile Kaş arası 40 dakika.
Bir diğer plaj ise Kaputaş Plajı. Turkuaz renkli suyuyla ünlü bu plajda kendinizi cennette hissedebilirsiniz. Kaş-Kalkan arasında olan Kaputaş’ın yolu biraz zorlu ve virajlı olsa da buraya vardığınızda buna değeceğini göreceksiniz. Kaputaş’ın denizi dalgalı ve suyu da çok sıcak olmayan bir denizdir.
Küçük Çakıl Plajı, Kaş merkezde yer alan bir yer. Diğer plajların aksine, dalgası olmayan ve denize iskeleden girebileceğiniz bir yer. Küçük Çakıl’dan sonra 20 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde olan Büyük Çakıl Plajı ise benzer özellikte olup bembeyaz çakılları barındırıyor. İki plaj da kaynak suları ile beslendiğinden oldukça soğuktur.
Soğuk su sevmiyorsanız en güzel alternatif İnce boğaz’dır. Meis Adası’na bakan bu plaj, manzarası ve sıcak suyu ile size kendisini sevdirecektir. 3.Derece Doğal Sit alanı olan Limanağzı ise yürüyüş parkurları ile ünlüdür. Meis Adası hakkındaki yazımıza göz atmayı unutmayın!
10) Demre’de kültürel gezinti;
Kaş’a yaklaşık 40 Km. uzaklıkta olan masalsı bir yer. Myra adını kendi doğasında yetişen mür bitkisinden almıştır. Demre’ye gelip görmeniz gereken görkemli yerlerden biridir Myra Antik Kenti. Kent merkezinde yer alan Noel Baba Kilisesi de buraya gelip görebileceğiniz ilginç yerlerden biri.
Daha fazlası için yorumlardan ve Instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz!