Şehr-i Keyf – Adana Gezi Notları
Toros Dağları’nın güneyinde ve Seyhan Nehri’nin üzerine kurulan Çukurova’da ilkbahar bir başkadır. Kokusunda ve varlığında davet barındıran Adana’nın ve kendine özgü insanıyla içinizde uyandırdığı sıcaklığın tarifi ancak oraya has özelliktir. Akdeniz kıyılarına yakın olan şehirlerde ilkbahar mevsiminin kattığı hava bir başka olur. Havanın sizi mutlu ettiği ve hoşnut etmeye çalıştığı bir ev sahibi misali kucakladığı zamanlar olduğu için huzurlu hissetmeyi sağlar, içinizi kıpır kıpır ettirecek davetiyle sizi buralara çağırır. Mart‘ın bitişi ile baharın gelişi arasındaki bağlantıyı Portakal Çiçeği Festivali’nde hissedin, çıkıp çıkıp gelin bence çünkü Nisan’da Adana bir başka 🙂 Detaylı bilgimi istersiniz, bi tık uzakta; Portakal Çiçeği Festivali ve karşınızda Adana Gezi Notları
Ne Zaman Gidilmeli ?
Adana hakkında birçok söylenti var; çoğu cehenneme yakın olduğu için yazın kavrulduğumuzu söyler kimi de Allah’ın adamı olduğumuzu 🙂 Has Adanalı olarak; bak gardaşım biz içi dışı bir insanlarız, delilik kanımızda var deyip bünyemize kattığımız birçok insanı da kendimize benzettiğimiz doğrudur. Şöyle ki buraya yazın ve sıcakların asfalt üzerinde yumurta pişmeyecek derecede olduğu zamanlar geleceksiniz:) Şiddetli kış geçmez ama ayazı da hasta eder adamı. Siz en iyisi mi Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim‘de gelin derim. Yoksa size kapımız daima açık, daha yakından kaynaşalım derseniz; Adanalı dilinden Adana tavsiyeleri yazıma bi göz atın derim. 😉 🙂
Nerelerde Zaman Geçirilmeli?
Etrafta mis gibi portakal çiçeği kokusu, ilkbaharın büyüsüne farklı bir anlam yükler. Nisan‘da doğanın buluştuğu turunculuk, ruhen arındıran ve sizi alıp götüren ambiyansın ruhu bile vardır. 🙂
Türkülere konu olan şehirlerin başında gelen Adana, yağmur yağsa kış olur – güneş doğsa yaz olur diyerek Nisan ayının en gözde illerinden biri olmayı hak ediyor.
Elinize Kalem Kağıdı Alın ve Not Almaya Başlayın 🙂
- Camiler önemli değere sahip: Ulu Cami, Yağ Cami ve bütün görkemiyle şehre ev sahipliği yapan Sabancı Merkez Cami‘yi görmelisiniz.
- Taş Köprü; eskiden iki yakayı birbirine bağlayan bu köprüden geçmek için vergi alınırmış ve böylece ticaret işleri, mal alım satım gibi ilişkiler de bu köprüde gerçekleşirmiş.
- Turgut Özal, Mavi Bulvar, Mahfesığmaz gibi sosyetik ve bi okadar da elit yerlere de uğrayıp alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca Adana’nın kuaförleri de bi hayli meşhurdur.
- Şinasi Efendi‘de bi kahve molası verebilir , etrafta özellikle şu anda dolup taşan portakal çiçeği kokusuyla keyifli vakit geçirebilirsiniz.
- Sinema Müzesi‘ne de şiddetle gitmenizi tavsiye ederim.
Adana merkezden uzak olsa da gidilmesi gereken yerlerden bazıları da :
-
- Varda(Alman) Köprüsü, Kapıkaya Kanyon yürüyüşü,
- Anavarza Ören Yeri,
- Kozan Kalesi, Yılan Kalesi,
- Deniz isterseniz de, Ayrıca sadece 20 dklık mesafe ile Karataş Sahiline ulaşıp, orada yüzerek sıcağın yarattığı yıpratıcı etkiyi hafifletmiş olabilirsiniz. Yumurtalık Sahili de Adana’ya 30 dk. uzaklıkta olan bu deniz de su çarçaf gibidir yani dümdüzdür, dalgasız 🙂
Adana’da yok yok 🙂
Şehirde Yaşayandan Tavsiyeler:
- Belediye otobüsleri kırmızı yada yeşil oluyor ve biletsiz binmeye kalkmayın. Halkında, şoföründe tepkisini çekersiniz.
- Turuncu renkteki dolmuşlara ise gideceğiniz yeri doğru söylemeden asla binmeyin 🙂
- Organik kahvaltı için; Ekotepe ve Meryem Ana Çiftliği‘ne gidin.
- Adım başına yükselen duman kokuları, gözünüze de damağınıza da hitap eden lezzetli Adana Kebabı eşliğinde içecek olarak tercih edilen şalgamıyla aklınızdan silinmeyecek etkiye sahip olacaktır. Bunun yanı sıra portakal çiçeğiyle yapılan reçeller, tadıyla ve aromasıyla, sizi etkileyecektir. Yürüdüğünüz her caddede, farklı hislere kapılacak, keşfetmenin verdiği arzuyla ve etraftakilerin gülümsemeleriyle eğlenmeye başlayacaksınız.
- Kilo kilo meyve – sebze almak istiyorsanız mutlaka bir semt pazarına gidin.
- Adana deyince Kebapla aynı anlam çıkıyor tabii, adeta etin duayeni olan bu şehirde ilk sıra; Tarihi Kebapçılar Mesut, Mert Restaurant, Tarihi Asmaaltı Kebap, Onbaşı Kebap, Eyvan Kebap ve Hasan Usta Kebap.
- Tatlısız olmaz diyenleri görelim; Yıldız Künefe, Hasan Masat gidilmesi gereken yerlerden 🙂
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alınması Gereken Eşyalar – Adana Gezi Notları
Ayakkabının en uygun ve kaliteli olduğu bi yer ve sizinle paylaşmaktan çekinmiyorum:) Söylüyorum; Büyük Saat adında kocaman bir alan ve sıra sıra dizilmiş esnaflar var, seç beğen al 🙂
Adana‘yı benim için en güzel tanımlayan ifade “Şehr-i Keyf“. Adanalılar güzel yemekten, tiyatrodan, müzikten, sanattan, gecelere kadar sokaklarda yaşamaktan kısacası yaşamaktan keyif alan insanlar. Hal böyle olunca 24 saat yaşayan şehirde festivaller, karnavallar eksik olmuyor. Peki bu güzel şehre gelmişken neler alınabilir. Detaylar için; Akdenize özgü ürünler.
Buranın şöyle güzel yanı var; Çarşı’nın göbeğinde birçok Çerçi Yusuf/ Aktarlar bulunmakta.. Kuru Dolmadan tuttunda zencefil, zerdeçal, gözünüzün önünde elde edilen soğuk sıkım çörek otu gibi birçok yelpazede ürüne kavuşmanıza yardımcı olur.
Barajı, nehri ve birçok dinlenmek için yapılan mekanlarda bici bicinin tadına bakmanızda gerektiğini söyleyeyim 🙂
Nerede Konaklayabilirim? – Adana Gezi Notları
Konaklamak için ise; Sheraton Adana, HiltonSA, Seyhan Otel, Şenbayrak Otel, Emir Royal, gibi bir çok şehrin merkezine yakın oteller bulunmaktadır. Eğer kamu kurumda çalışan yakınlarınız varsa birçok kamu kurumumun misafirhanesi bulunmaktadır. Bu konuda ilk tavsiye edeceğim yer eşsiz manzarası ile Polis Evi olacaktır. Konaklama mekanları daha çok şehrin Seyhan bölgesinde bulunuyor. Gazipaşa, Ziyapaşa, Atatürk Caddesi, Toros Caddesi, Atatürk Parkı, Merkez Park civarında kalacağınız yerler gezmeniz açısından daha iyi olacaktır.
Hoşçakalın 🙂