SAĞLIKLI BESLENMEYİ SEVENLERİ BURAYA ALALIM
Seyahatlerde gezilecek görülecek yerler kadar en çok merak edilen bir diğer bir şey de yeme-içme mevzusudur. Çoğumuz daha yola çıkmadan hangi şehirde, hangi mekanda ne yenir araştırırız. Gidilecek yer Güneydoğu Asya ülkeleri ise yeme-içme olayı bambaşka bir boyut kazanıyor. Tropikal iklimin hüküm sürtüğü bu bölge Dünya’nın en ilginç meyvelerine de ev sahipliği yapıyor. Bu yazıda Güneydoğu Asya‘da bulunan en meşhur 20 Egzotik ve Sıra Dışı Meyve hakkında bilgileri bulacaksınız. Güneydoğu Asya Ülkelerine Ulaşım
Güneydoğu Asya’da 20 Egzotik Meyve
1 – Durian (Tu-Rian)
Güneydoğu Asya‘da yaşayanlar ve oraya seyahat edenler arasında en popüler meyve. Popüler olmasının en büyük sebebi birçok kapalı yere sokulmasının yasak olmasına neden olan keskin kokusu. Zaten dışarıda bile jelatin içinde satılıyor. Kokusunun kötülüğüne karşın lezzeti şahane. Parçalanmış halde özellikle Bali ve Phuket‘teki birçok noktada rahatlıkla bulabilirsiniz. Güneydoğu Asya’da 20 Egzotik Meyve .
2- Mango (Mangga – Ma Muang)
Mango‘yu artık bilmeyen çok az kişi vardır. Gıda sektöründen kozmetik sektörüne kadar birçok üründeki varlığından haberdarız. Kokusu, aroması ve lezzetiyle en çok tüketilen ürünlerden biri. Türkiye‘de de rahatlıkla bulunan bu meyvenin en taze ve lezzetli halini doğal pazarı olan bu coğrafyadan bulabilirsiniz. Üstelik fiyatı da inanılmaz ucuz. Güneydoğu Asya’da 20 Egzotik Meyve
3- Papaya (Ma La Kaw)
Tayland ve Endonezya‘daki en popüler meyvelerin başında gelen Papaya son zamanlarda ülkemizde de oldukça tanınmaya başlandı. Papaya‘nın meyve olarak tüketilmesinin dışında özellikle Som Tum adı verilen Papaya Salatası gibi birçok yemekte ana bileşen olarak kullanılıyor. İç kısmı turuncu, çekirdekleri de siyah olan bu meyvenin iç kısmı son derece yumuşak ve tatlıdır. Sindirim sorununa ve sancılara da iyi geliyor. Çok tüketmeyin müshil etkisi olabiliyor :)) Papaya salatasının tarifini merak edenler için linki buraya bırakıyorum. Papaya Salatası Tarifi
4- Rambutan (Ngor)
Şekil itibariyle son derece ilginç biraz da korkutucu görünen bir meyve. Rambutan bölge dilinde “saçlı, tüylü” anlamı taşıyor. Bu ismin sebebi çilek renginde olan bu meyvenin her tarafından yeşil otların çıkması. Özellikle Bali‘de çok popüler bir meyve. İç kısmında bembeyaz ve yumuşak bir top kısmında yemiş bulunuyor. Son derece lezzetli olan bu yemiş kısmını yiyebilirsiniz. Kabuğu yenmiyor.
5- Mangosteen (Mang-Kut)
Mor bir elmayı andıran Mangosten tam bir sürpriz yumurta. Sert kabuğunun içinde sarımsağa benzeyen beyaz yemiş kısmı inanılmaz lezzetli. Kabuğunu soyarken dikkat etmelisiniz çünkü elde mor bir renk bırakabiliyor. Bu yüzden yerliler ona kanlı meyve de diyor. Aralık ayından itibaren bulabilirsiniz.
6- Pomelo (Som-O)
Ülkemizde Akdeniz‘de yetiştirilen bir meyve. Erzin yöresinde Şadok diye biliniyor Tek farkı iç-dış rengi. Dışı yeşil, içi ise greyfurt gibi pembe ya da beyaz olabiliyor. Tadı ve suyu da acımtırak. Yerel halk dış kabuğunu yakarak sivrisinek kovucu olarak kullanıyor. Pomelo‘yu hemen hemen bölgedeki tüm manav ve marketlerde bulabilirsiniz.
7- Guava (Jambu Batu – Farang)
Armut şeklinde bir meyve olan Guava özellikle Endonezya‘da çok popüler bir meyve. Bir çok vitamin ve minerali de içinde barındırıyor. Tatil beldelerindeki sık sık meyve suyu satan dükkanlarda ya da seyyar satıcılarda Guava suyunu bulabilirsiniz.
8- Snake Fruit (Salak)
Sırada ismi ve görünüşü ile oldukça ilgi çekici bir meyve var. Yöresel adı Salak ve Türkçesi Yılan Meyvesi olan bu ilginç meyveye yılan demelerinin sebebi dış kabuğunun görüntüsü. Gerçekten de dışarıdan bakılınca yılana benzeyen dokusu, tırtıkları ve rengi ilk gördüğünüz anda sizi bir anlık korkutabilir. İç kısmı ise elmanın içi gibi, tadı da ananas tadında. Tatlı ancak biraz ekşi… Başta Bali olmak üzere birçok şehirde bulabilirsiniz.
9- Star Fruit (Belimbing)
Yine şeklinden dolayı ismini almış bir meyve. Gerçekten görüntüsü son derece sıra dışı. Bu yüzden de özellikle bar, restoran ve otellerde servis sunumları için oldukça popüler bir meyve. Dışı son derece yumuşak ve yenilebilir yani elma gibi tüm kısmını yiyebilirsiniz. Tadı da Guava‘yı andırıyor.
10- Dragon Fruit (Gao Mung Gorn)
Ejderha Meyvesi olarak çevirilen bu meyve bir kaktüs çeşidinin meyvesi. Böyle denmesinin sebebi dışının ejderhanın derisine benzemesi. Tuhaf ve sıra dışı görüntüsüne karşın tadı şekersiz çilek gibi. Yeme şekli olarak da kiviye çok benziyor bir kaşık yardımıyla içini kazıyarak yiyebilirsiniz. Daha çok Tayland‘da bulabileceğiniz bir meyve.
11- Rose Apple (Chom Poo)
Gül Elması olarak çevirebileceğimiz bu meyvenin görünüşü armut şeklindeki kırmızı biberi andırıyor. Kimi zaman yeşil renkte de bulabilirsiniz. Son derece gevrek bir tadı olan bu elma çeşidini Thai halkı tuz ve şekere bandırarak yemeyi tercih ediyor. Bu meyve en çok Tayland topraklarında yetiştiriliyor. Tayland‘daki birçok şehirde bu meyveyi rahatlıkla bulabilirsiniz.
12- Jack fruit (Khanoon)
Bu meyve tıpkı Chom Poo gibi Tayland‘da popüler olarak tüketilen meyvelerden. Karpuz boyutlarında ancak silindir bir yapısı var. Açık yeşil tonlarında ve dış kabuğu son derece sert ve hayvan derisine benziyor. Sadece Ocak-Mayıs ayları arasında bulabilirsiniz. Kendisine has bir tadı ve kokusu var. Thai halkı bu meyveyi yaygın olarak kızartıp tüketiyor . Çiğ olarak da yenilebilir.
13- Hint Ayvası (Noi Na)
Custard Apple olarak da bilinen Hint Ayvası yine farklı şekli ve tadı ile denenmesi gereken bir meyve. Tenis topu büyüklüğünde açık yeşil renginde olan bu Tayland meyvesi kaşıkla iç kısmı yenilerek tüketiliyor. Tadı son derece tatlı bir meyve. Birçok vitamini, minerali ve lifi barındırıyor. Sporcular için çok yararlı bir seçenek.
14- Langsat (Lang-sard)
Adı direk Thai dilinden türetilmiş olan bu meyveyi sadece Temmuz – Ekim ayları arasında bulabilirsiniz. Parmaklarınız ile ince beyaz kabuğunu açarak ekşi, yarı saydam ve sulu yemişe ulaşabilirsiniz. Susuzluğu gidermek için de birebir.
15- Longan (Lam-Yai)
Tayland meyvelerine devam ediyoruz. Kuzey Tayland‘da bulunan Chang Mai bölgesinde yetişen bu meyve Rambutan ile aynı familyadan geliyor. Haziran – Ağustos aylarında yetişen bu meyve tıpkı Langsat gibi yumuşak bir kabuğa sahip. Başparmağınız ile delip işaret parmağınızı kullanarak sulu yemişi çıkarabilirsiniz.
16- Lychee (Linjee)
Yenilmeyen ancak kolayca çıkarabileceğiniz kırmızı ve hafif sert bir kabukla kaplanmış bu meyvenin içi tatlı ve yarı saydam beyaz bir yemişi barındırıyor. Üzüme benzeyen bir dokuya sahip ancak en içte bulunan kahverengi çekirdeği de çıkarmalısınız. Bu meyve de Temmuz – Ekim aylarında manavlardaki yerini alıyor.
17- Sapodilla (La-Mut)
Dışı ne kadar çirkin gözükse de için inanılmaz lezzetli ve dolgun. Bal aromalı bir yemiş yeme hissi verir. Kabuğu çok sert olduğu için bıçak yardımı içine ulaşabilirsiniz. Tayland‘daki birçok turistik eşya satan mağazada La-Mut meyvesinden yapılmış dekoratif ürünlere rastlayabilirsiniz.
18- Campedak (Chem-pe-da)
Jack Fruit‘e bir hayli benzeyen bir meyve. Sadece ona göre biraz daha küçük ancak koku olarak çok daha sert. Tezgahlarda kızartılarak satılan bu meyve, birçok Malay restoranında fırınlanmış şekilde servis ediliyor. Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin C, Protein, Lif, Kalsium, Karoten, Niacin ve Su içeriyor. Campedak Malezya‘da son derece popüler bir meyve
19- Rambai
Malezya‘nın bir diğer meyvesi olan Rambai, yeni jenerasyonlar tarafından yavaş yavaş unutulan bir meyve. Langsat‘a benzediği için biraz karıştırılabiliyor. Tadı da oldukça benziyor. Tadı ekşi-tatlı kıvamında. Malay halkı ağrıları iyileştirmek için bu meyveyi sıkça kullanıyor. Bu meyve C Vitamini, Lif ve Su bakımından oldukça zengin. Güneydoğu Asya’da 20 Egzotik Meyve
20- Pulasan – 20 Egzotik Meyve
Listemizin son sırasında yine bir Malay meyvesi var. Rambutan‘a benzeyen bir meyve olan Pulasan, çok kolay bir şekilde kabuğunu açıp içindeki beyaz yemişi tüketmeniz gereken bir meyve. Pulasan, Güneydoğu Asya‘daki birçok ülkede de yetiştirilen bir tür. Ngoh-khonsan adıyla Tayland‘da, Bulala adıyla Filipinlerde ve Kapulasan adıyla da Endonezya‘da biliniyor
Bu sıralamada ülkemizde istisnalar hariç çok da bilinmeyen, üretilmeyen meyveleri tanıtmaya çalıştım. Bunların dışında muz, Hindistan cevizi, ananas, kavun ve karpuz da bu coğrafyada son derece popüler meyvelerden. Onlara ne kadar aşina olsak da burada yiyecekleriniz daha taze ve lezzetli olacaktır. Size tavsiyem yukarıda saydığım meyvelerden en az 5-6 tanesini yemeniz olur. En son Cumhurbaşkanlığı Sarayında misafire dağıtılan “Ejder Meyvesi” ülke gündemine bayağı oturmuştu. Malum bu ülkede bunları tüketmek son derece pahalı bir harcama olur. Ayrıca öyle her yerde de bulamazsınız. Özel manav veya lüks tüketimin yoğun olduğu semtlerdeki süpermarketlerde bazılarını uçuk fiyatlarda bulabilirsiniz. Bir ananas bile Güneydoğu Asya coğrafyasında 1-2 TL’ye satılırken Türkiye‘de 10 TL’ye minimum bulabilirsiniz.
Afiyet olsun. Güneydoğu Asya’da 20 Egzotik Meyve