Seul Gezi Rehberi | Seul, her seyahatseverin hayali olan şehirlerden biri. Benim de çocukluğumdan beri hayallerini kurduğum, gitmek için uzun uğraşlar verdiğim bir şehir. Yakın zamanda yaptığım bu geziyi en güncel haliyle sizlerle paylaşmak istedim. İşte Seul Gezi Rehberi
3 Temmuz 2018 tarihli aktarmasız Seul uçuşumuzu mart ayında almıştık. Almıştık almasına ama önümüzdeki 4 ayın nasıl geçtiğini bize sorun. O kadar heyecanlıydık ki kız kardeşim telefonuna sayaç kurmuştu ve her gün ‘ABLA x GÜN KALDI’ diyordu.
Bir de mesafe çok uzak olunca gideceğimize bir türlü inanamıyorduk. Sürekli birbirimize ‘ne yani gerçekten gidiyor muyuz?’ diye soruyorduk. Ee bileti aldık, kalacağımız yerleri ayarladık ama hala daha kafamızda bir soru işareti vardı: gerçekten gidiyor muyduk? Cevap veriyorum gerçekten gittik.
Hatta size kısa bir anımızdan bahsetmek istiyorum. Uçuş saatini beklemek için içecek alıp oturmaya başlamıştık ki o sırada tam yanımıza Koreli bir tur grubu geldi. Teyzeler de içeceklerini alıp yanımıza oturdular. Ve sonrasında konuşurken bizim hakkımızda konuşmaya başladılar. Yaşımız hakkında tahminlerde bulundular ve acaba kardeş miyiz diye düşünüyorlardı. Çünkü onlar da kardeşmiş ve birlikte geziyorlarmış. Bunları hep Korece konuştular aslında ama kız kardeşim Korece bildiği için biz hepsini anladık. Sonra kardeşim onlarla konuşmaya başladı ve ilk seyahat arkadaşlarımızı edinmiş bulunduk ve o sıra anladık ki gezimiz çok güzel geçecek. ? Sonrasında hem uçuş esnasında hem uçaktan indikten sonra bize o kadar yardımcı oldu ki teyzeler numaralarını vermeyi teklif ettiler. Gideceğimiz yere nasıl gideceğimizi bilip bilmediğimizi sordular. Teyzeler size çok teşekkür ediyorum, iyi ki sizinle karşılaştık!
Bizim Gezi Planımız Nasıldı? | Seul Gezi Rehberi
3 Temmuz günü İstanbul Atatürk Havaalanı’ndan uçağa bindik. 4 Temmuz günü Seul Incheon Havaalanı’nda uçaktan indik. Kore‘ye uçak bileti nasıl alınır, konaklama nasıldır bunları öğrenmek için ise diğer yazımıza göz gezdirebilirsiniz.Kore Gezi Rehberi101 4 Temmuz ile 7 Temmuz tarihleri arasında Seul’da gezdik. 7 Temmuz günü KTX treni ile Busan’a geçtik. 8-14 Temmuz arasında Japonya’ya geçtik ve 15’inde geri Seul’a dönüp 17’sinde ise İstanbul’a geri döndük.
Bu planı yaparken yani daha gitmeden önce acaba Kore’ye çok mu gün ayırdık?, sıkılır mıyız? diye düşünüyordum. Fakat Japonya’ya geçerken öyle bir ruh halindeydik ki resmen gitmek istemedik, öyle bir sevdik. Ee bu kadar gezimden bahsetmem yeter sanırım yoksa ben asla susamam. Biraz da size gezilecek yerlerden bahsedeyim.
Seul’da Nerelere Gitmeli?
Gyeongbokgung Sarayı
Joseon Hanedanlığı tarafından 5 tane saray yapılmıştır ve Gyeongbokgung Sarayı da bu saraylardan birisidir. Bu saray 1395 yılında inşa edilmiş. Tek bir yapıdan ziyade içerisinde farklı farklı yapılar vardır ve içeriye girdiğinizde fark ediyorsunuz ki içeride çok huzurlu bir ortam mevcut. Hatta o kadar sessiz ki biz birbirimizle kısık sesle konuşmaya başlamıştık.
Gyeongbokgung Sarayı’na gelmeyi planlıyorsanız eğer en geç kapanış saatinden 1 saat önce giriş biletinizi almanız gerekiyor. Giriş ücreti yetişkinler için 3000 won, çocuklar için ise 1500 won değerinde. Kapanış saati kışın 17.00, bahar da 18.00 ve yazın ise 18.30.
Nasıl giderim diye düşünmeyin; metro ile Gyeongbokung İstasyonu’nda (3.Hat) inip 5. çıkıştan çıkarsanız karşınıza çıkacak. Salı günleri de kapalı olduğunu bilmenizde fayda var. ? Daha detaylı bilgi için ise resmi sitelerini kontrol edebilirsiniz. tıktık 🙂
Changdeokgung Sarayı ve Huwon (Gizli Bahçe)
Changdeokgung Sarayı, Joseon Hanedanı hükümdarı Taejong tarafından 1405 yılında inşa edilmiş. 1592 yılındaki Japon istilasında saray yıkılmış ve 1611 yılında yeniden inşa edilmiş. Sarayın halka açık alanı, kraliyet ailesinin konut alanı ve arka bir bahçeden oluşmakta. Bu arka bahçeye o zamanlar kralın izni olmadan yüksek yetkililerin bile girmesi yasakmış. Bugün bahçenin resmi adı Secret Garden şeklinde. Bahçenin içerisinde göletler, köşkler, yaşları 300 ün üzerinde olan ağaçlar bulunmakta. Aynı zamanda Changdeokgung Sarayı ile beraber Gizli Bahçe 1997 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış.
Changdeokgung Sarayı için aldığınız giriş biletiyle maalesef Gizli Bahçe’yi gezemiyorsunuz. Onun için ayrı bilet almanız gerekiyor ve rehbersiz bahçeye giriş yasak. Günün belli saatlerinde rehberli turlardan birini alıp, rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Rehber eşliğinde gezmeye alışık değilseniz ya da toplulukla gezmekten çok hoşlanmıyorsanız biraz zorlanabilirsiniz. Çünkü bahçe içerisinde tek başınıza ilerlemeniz yasak. Ve biz biraz tek başımıza ilerlemek istedik bu yüzden rehber tarafından sürekli uyarıldık. ? Tam olarak o anda kendinizi sınıfın haşere çocuğu gibi hissedebilirsiniz. Ama yine de Changdeokgung Sarayı,na kadar gitmişken Gizli Bahçeye de girmeden dönmeyin derim. Rehber dilleri ise İngilizce, Korece, Çince ve Japonca seçenekleri mevcut. Sadece saray alanına giriş ücreti 3000 won iken gizli bahçe ile birlikte aldığınızda bileti 8000 won ediyor.
Nasıl giderim diyorsunuz değil mi şimdi? Metro ile jongno-3 veya Anguk istasyonlarında inebilirsiniz. Ve son olarak saray pazartesileri kapalı. ? Tabii ki resmi siteyi sizin için buraya bırakıyorum. tıktık 🙂
Bukchon Hanok Köyü | Seul Gezi Rehberi
Geleneksel Kore evlerinin genel adı Hanok şeklinde geçiyor. Eski zamanlarda Kore’deki çoğu ev bu yapıdaymış. Bu köy Jongno’da yer alırken çevresinde Changdeokgung Sarayları ve Jongmyo Tapınağı bulunmakta. Köyün etrafında gezerken tarihin muhteşem atmosferini hissedebiliyorsunuz. Ayrıca bu köydeki evler Joseon döneminde soylular tarafından kullanılmış. Bu köydeki evlerin birçoğu şu an kültürel aktiveler için kullanılırken içinde hala daha yaşayan yerli insanlar da var. Bu yüzden dolaşırken fazla ses çıkarmamaya özen göstermeyi unutmayın. ?
Köyün girişindeki Turist Bilgi Merkezi’nden broşür ve harita alabilirsiniz. Ve isterseniz Hanbok (Kore geleneksel kıyafeti) kiralayabilirsiniz. Ve üstelik Hanbok kiralarsanız saraylara girişlerin ücretsiz olduğu da söyleniyor bunu da bilgi merkezlerine sormakta fayda var. ? Bukchon Hanok köyüne gitmek için Anguk istasyonunda inip 2. çıkıştan çıkabilirsiniz.
N Tower – Namsan Tower
N tower ya da Namsan Tower şeklinde biliniyor. Yüksekliği 236 metre olup Kore’nin simgesi olarak adlandırılıyor. Aslında düşünecek olursak Kore’nin simge yapısı olabilecek birçok şey olabilirdi ama Koreli amcalarımız, teyzelerimiz bunu uygun görmüş bize de kabul etmek düşüyor ?
Biz metro ile Myeongdong’a gelip 3. Çıkıştan çıkıp ve 10 dakika gibi bir süre yürüdükten sonra teleferiğe ulaştık. Ulaştık ulaşmasına ama orada harita programımız bozuldu ve bir türlü yönümüzü bulamadık. Sonra bir çifte sorduk. Biz buraya gitmek istiyoruz nasıl gidebiliriz diye. Meğer onlarda gidiyormuş oraya fakat onlar da bilmiyormuş nasıl gideceklerini. Uzun bir süre düşündükten sonra onlar otobüsle gitmeye karar verdi fakat biz teleferikle şehri de görmek istediğimiz için onlardan ayrıldık ve başka birilerine daha sorup yolumuzu bulduk. Kore’de soru sormaktan sakın çekinmeyin ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar hatta işlerini bırakıp, sizi gitmek istediğiniz yere götürmeyi dahi teklif ediyorlar. ?
Neyse biz yolumuzu bulduk güzel insanlar sayesinde. Önce asansöre biniyorsunuz ve asansör sizi teleferik bölgesine çıkarıyor. Teleferikle gidecekseniz eğer biletler gidiş-dönüş ve tek yön şeklinde satılıyor. Biz gidiş-dönüş almıştık daha uygun olduğunu düşündüğümüz için. Gidiş-dönüş şeklinde yetişkin ücreti 8500 won, tek yön yetişkin bileti ise 6000 won şeklinde. ?
Kulenin en büyük özelliklerinden biri çiftlerin buraya gelip üzerinde isimleri yazan kilitler takıyor ve anahtarlarını da orada bir kutunun içerisine atıyorlar. Ve böylece aşklarını ölümsüzleştirdiklerini düşünüyorlar. Bu yüzden uyarmam lazım her yerde çift var ve eğer yalnızsanız bu sizi üzebilir. Şaka tabii ki lütfen gidin ve manzarayı görün. ?
Kulede birçok restoran, kafe, müze ve hediyelik eşya mağazaları mevcut ama fiyatlar çok uygun diyemeyeceğim. Kule gece boyunca ışıklarla aydınlatılıyor. Ve gitmeden önce hava durumunu kontrol etmeyi de unutmayın eğer hava çok kötüyse hem manzaranız çok hoş olmayabilir hem de teleferikle çıkma imkânınız olmayabilir. kulenin içerisinde neler bulabileceğiniz ile alakalı yeniden bir tıktık 🙂
Insadong – Seul Gezi Rehberi
Normalde Seul’da gezerken gittiğimiz yerlere sadece 1 defa gittik zaten vaktimiz az her yeri görelim diyerekten. Şimdi düşünüyorum galiba Insadong’a 3 defa gittik. İlk gidişimizde daha önceden bahsettiğim canım Koreli arkadaşımız Sanghun demişti ki hediyelik eşyalarınızı kesinlikle Insadong’dan alın en ucuz oradan bulabilirsiniz. Ee biz de gözümüz kapalı ona güvendiğimiz için Myeongdong’u bırakıp Insadong’a gitmiştik hediyeliklere bakmak için.
Ve daha sokağa girer girmez sokağa âşık olmuştuk. Aradığınız her şey var. Hediyelik mi arıyorsun? Var. Yemek mi arıyorsun? Var. Eğlence mi arıyorsun? Var. Kıyafet mi bakıyorsun? Ee o da var. Yani sokağa girdiğinizde tüm gününüzü geçirme ihtimaliniz çok yüksek. Ve unutmadan metro ile Anguk istasyonunda iniyorsunuz.
Bir de burada aslında internette hep gördüğümüz ama Seul’a gidince unuttuğumuz bir yeri yanlışlıkla bulduk. Ve günümüzün eğlence çıtasını arşa çıkardık; Insadong Alive Museum!
Insadong Alive Museum | Seul Gezi Rehberi
Müze iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde bir atraksiyon yarışması var. Ayakkabılarınızı, çantanızı yani yanınızda olan her şeyi şifresini sizin belirlediğiniz bir dolaba bırakıyorsunuz. Oyun dilini seçiyorsunuz ve oyun için alana giriş yapıyorsunuz. Daha sonrasında size komutlar veriliyor veya bazı sorular soruluyor bunların cevaplarıyla adım adım ilerliyorsunuz. Çok çok çok güzel bir oyundu tavsiye ederim. ?
Gelelim ikinci bölüme; internette görüyorsunuzdur belki 3 boyutlu resimler üzerinde poz veren insanlar. Böyle deyince kafanızda çok canlanmamış olabilir ama galiba en doğru anlatım şekli bu olabilir. İşte o gördüğünüz resimler Kore’de çekilmişse bu müzede çekiliyor. Ve emin olun insanın hayal gücünü çok genişleten bir aktivite. Yani diyeceğim o ki; lütfen gidin. ? Yeniden küçük bir tıktık 🙂 ile müze ile alakalı bütün merak ettiklerinizi resmi sitelerinden kontrol edebilirsiniz.
Tabii ki Seul bu anlattıklarımdan ibaret değil fakat benim için en güzelleri bunlardı. Seul‘a gitsem ben yine bu gittiğim yerleri görmeden dönmem. Umarım yazdığım yazının size faydası olmuştur, olacaktır veya gitme isteği uyandırmıştır. Eğer yazdığım yerler hakkında kafanızda oluşan bir soru işareti varsa veya yazmamış da olabilirim Seul ile ilgili kafanızda soru varsa lütfen sormaktan çekinmeyin.
Sevgi ile kalın!
Hasibe Betül Erdem.